Kippenboeren hadden zelf hun eieren moeten controleren op fipronil, oordeelt de rechter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Dat oordeelde de rechter in Den Haag woensdag in een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens 124 kippenboeren tegen de NVWA had aangespannen.

 D-day voor eiersector: houdt rechter NVWA verantwoordelijk voor fipronilcrisis? (rtvoost.nl)

Heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gefaald in haar toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis? Daar doet de rechter vanochtend rond tien uur uitspraak over. De uitspraak is belangrijk voor pluimveehouders, die hopen op een compensatieregeling.

 NVWA heeft niet gefaald in de fipronilcrisis (tubantia.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit heeft niet gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat heeft de rechter beslist in de rechtszaak die brancheorganisatie LTO namens 124 kippenboeren had aangespannen.

 Rechter: NVWA faalde niet in fipronilcrisis (nos.nl)

NVWA heeft niet gefaald in de fipronilcrisis. Dat oordeelt de Haagse rechtbank in een zaak die LTO Nederland samen met 124 pluimveehouders had aangespannen tegen de toezichthouder. De sector hoopte met een veroordeling schadevergoedingen af te kunnen dwingen. De kippenboeren verwijten de NVWA onder meer niet hard genoeg te hebben opgetreden toen er in het najaar van 2016 tips kwamen over het gebruik van fipronil in stallen door het Gelderse bedrijf Chickfriend. Dat optreden kwam pas in de zomer van 2017, toen de Belgische autoriteiten aan de bel trokken. Maar volgens de rechter heeft de NVWA destijds niet stil gezeten: de dienst heeft advies gevraagd over het gevaar van fipronil. Het gevaar voor de volksgezondheid werd destijds als beperkt gezien en daarom koos de NVWA ervoor een strafrechtelijk onderzoek tegen Chickfriend in gang te zetten. Een begrijpelijke route met de kennis van toen, vindt de rechtbank. Een optreden van een NVWA-topman in het tv-programma Nieuwsuur vlak na de start van de crisis was volgens de rechter weliswaar ongelukkig, maar ook dat is onvoldoende reden om de dienst te veroordelen voor verwijtbare fouten. Hij raadde het publiek aan voorlopig geen eieren meer te eten. In reactie besloten Duitse supermarkten alle Nederlandse eieren uit hun schappen te weren. Miljoenen kippen geruimd Eind juli 2017 liet de NVWA weten onderzoek te doen naar het het illegaal gebruik van fipronil in de pluimveesector door het bedrijf Chickfriend. In de weken daarna werden meer dan 360 pluimveebedrijven (ruim 800 stallen) geblokkeerd. Ruim 3,5 miljoen kippen werden tijdens de crisis geruimd en miljoenen eieren werden uit de handel gehaald. Onderzoekers van de Wageningse universiteit schatten de schade voor de pluimveesector aan het eind van die zomer op 65 tot 75 miljoen euro. Dat bedrag is sindsdien opgelopen omdat sommige stallen tot op de dag van vandaag geblokkeerd zijn. Volgens cijfers van de NVWA zijn er nog 15 stallen bij 10 bedrijven deels geblokkeerd en 36 stallen van 6 bedrijven volledig. Die 36 zijn alle inmiddels leeg. De eigenaren van Chickfriend zijn twee jaar na het uitbreken van de crisis nog altijd niet gedagvaard, al heeft het Openbaar MInisterie dat voornemen wel al uitgesproken. "We zitten in de fase van aanvullend onderzoek", zegt een woordvoerder van het OM.

 ‘NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen’ (rd.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Dat oordeelde de rechter in Den Haag woensdag in een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens 124 kippenboeren tegen de NVWA had aangespannen.

 Rechtbank: NVWA heeft niet nalatig gehandeld bij fipronilcrisis (rtvoost.nl)

De NVWA is niet nalatig geweest voor en tijdens het uitbreken van de fipronilcrisis. Dat heeft de rechter vanochtend bepaald. Daarmee zijn alle eisen van LTO en pluimveehouders van tafel geveegd.

 ‘Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in fipronilcrisis’ (ed.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat heeft de rechter beslist in de rechtszaak die brancheorganisatie LTO namens 124 kippenboeren had aangespannen.

 Rechter: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen (1limburg.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.

 Rechter: Voedsel- en Warenautoriteit niet nalatig in fipronilcrisis (nd.nl)

Den Haag Tijdens de fipronilcrisis werden 3,5 miljoen kippen geruimd en miljoenen eieren vernietigd. Kippenboeren leden tussen de 65 en 75 miljoen euro aan schade, aldus de LTO. De boeren moesten dit zelf betalen. De eieren waren besmet met het giftige middel fipronil, dat werd gebruikt door het Barneveldse bedrijf ChickFriend. Deze firma werd door de boeren ingehuurd om bloedluis te bestrijden, maar verzweeg het gebruik van fipronil. Toen bleek dat eieren besmet waren met het middel mochten boeren hun eieren niet meer verkopen en moesten miljoenen kippen worden geruimd. Volgens...

 NVWA niet nalatig in fipronilzaak (rtvdrenthe.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.

 NVWA deed niks verkeerd in fipronil-zaak: Heel zware teleurstelling (dvhn.nl)

ONSTWEDDE - Pluimveehouder Harry Michels uit Onstwedde reageert donderdag zwaar teleuregesteld op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De rechter oordeelt dat voedsel- en warenautoriteit niets verkeerd heeft gedaan.

 Kippenboeren hadden zelf hun eieren moeten controleren op fipronil, oordeelt de rechter (trouw.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Dat oordeelde de rechter in Den Haag woensdag in een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens 124 kippenboeren tegen de NVWA had aangespannen.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
puntertje
Je vraagt je af of bij een private partij niet meteen termen als 'volksgezondheid' en 'zorgplicht' door een rechter in de mond waren genomen. En wat te denken over de jurisprudentie als in de toekomst met één of ander stofje dodelijke slachtoffers vallen en de autoriteiten op de hoogte waren of sterke vermoedens hadden?
+9
j h p
@puntertje De rechters waren vandaag weer vrij gegeven en is het weer overgenomen door de linkers. Weer een links toneelstukje.
j h p
@j h p Even inhoudelijk, de NVWA had de keuze en ze maakten de keuze die langer duurde met alle gevolgen van dien.
gerrie-hul
@j h p Dus met andere woorden de slager keurt zijn eigen vlees of boer keurt zijn eigen melk Te gek voor woorden deze uitspraak
labella
Hoe dan??? Als je een middel gebruikt kan er wel een samenstelling bij zitten maar je weet nooit of die ook werkelijk klopt.
Harry K
Zoals gebruikelijk verzaakt de journalistiek weer met bronvermelding.
Hier is de bron: uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
+1
ej-van-de-voort
Opmerkelijk dat als argumentatie om te wachten gebruikt word dat er geen gevaar voor volksgezondheid zou zijn, terwijl na de inval eieren ineens helemaal fipronilvrij moesten zijn...beetje meten met twee maten met een vrouwe justitia zonder blinddoek als backup...
+1
bio boer
@ej-van-de-voort kunnen we weer recht zaak beginnen we hadden ze gewoon kunnen verkopen wat is nu op eens niet schadelijk voor de gezondheid
ej-van-de-voort
@bio boer ben benieuwd of hier nog juristen naar gaan kijken, lijk me namelijk een opmerkelijk verschil in situatie voor en na bekendmaking door nvwa. Komt niet echt over alsof de rechter logisch nagedacht heeft
+1
Kringloper
@ej-van-de-voort De meeste rechters denken niet logisch na!
j h p
@ej-van-de-voort Rechters moet je ook alles haarfijn uitspellen zodat er geen mogelijkheid is voor andere interpretatie, zo is mijn ervaring, moet je wel de mogelijkheid ertoe hebben anders moet het al staan in het/de eis/verzoek/beroep/zienswijze.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden 2016 , lto , eieren , nvwa , den haag en fipronil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!