Onderzaai mais

Hoe staat het gras onder de mais?
Hier lijkt het niet op te komen door droogte, ook soms te veel mais planten geraakt met schoffel..

Deel dit topic

hans1980

Laatste  |  

Reacties

weurding
Komt hier niet op, wachten op water, schoffel heeft weinig schade veroorzaakt, ligt eraan hoe het land lag bij inzaai, beetje schade op wendakker waar gedraaid is maar valt reuze mee
grondlozeboer
@weurding toch maar gedaan? Zou eerst niet toch?
weurding
@grondlozeboer hebben dubbeldoelras en wil niet risico lopen dat bij evt. Verkoop als snijmais we gedoemd zijn om voor 1 okt. "Verplicht" zijn de maïs te verkopen omdat er nog groenbemester gezaaid moet worden. Ben 14kg graszaad per ha kwijt dus kosten zaad of rogge ontlopen elkaar niet veel. Alleen het uitbesteden van het werk. Dat neem ik voor lief. Kan nu hakselen of dorsen wanneer het uitkomt
Noorderling
@weurding
Gaat de combinebek niet vast lopen als het gras te lang is?
weurding
@Noorderling als het puur om de kolf gaat kun je hoog maaien.
pietjepuk
@weurding Iemand al een rekening gehad voor het onderzaaien. Moet 58 euri de ha excl zaad betalen. Vindt het nogal aan de prijs aangezien dat ze drie ha per uur doen.
Noorderling
@pietjepuk
Gewoon iedereen per uur laten komen, ik zorg er wel voor dat alles loopt, extra combinatie op de bult, goede sleufsilo's, sloten dempen, eventueel 3e wagen kan makkelijk uit om de duurste machine door te laten draaien.

2ha per uur mais a 400euro/ha gaat te ver ten opzichte van uurtarief in gras, 3ha zaaien x80euro is ook flink meer dan een opraapwagen terwijl het veel minder brandstof kost en 100pk minder.
Gemiddeld kan de loonwerker wel goed uit komen, maar ik ga niet iemand betalen waar er niets per uur gebeurt of verzint om mais te zaaien op een perceel van 0,5-1ha en dan alles per ha aan te laten nemen.
labella
@pietjepuk Ik heb iemand gesproken die 40,00/ha nam ex graszaad, maar ik moet zelf 68,00/ ha betalen ex graszaad en daar heeft hij ook nog eens 26kg/ha van gezaaid. Dat is wel de eerste en laatste keer dat deze loonwerker hier gras onder gezaaid heeft. Dan kom ik op bijna 125,00/ha ex btw!!!
Noorderling
Quote Reactie van @labella:
sproken die 40,00/ha nam ex graszaad, maar ik moet zelf 68,00/ ha betalen ex graszaad en daar heeft hij ook nog eens 26kg/ha van gezaaid. Dat is wel de eerste en laatste keer dat deze loonwerker hier gras onder gezaaid heeft. Dan kom ik op bijna 125,00/ha ex btw!!!

Je had het ook van te voren kunnen vragen wat het totaalplaatje kost.
labella
@Noorderling Had gekund maar was al voor het maiszaaien overlegd en toen waren er hier in de omgeving nog niet veel die gras onder konden zaaien. Nu zijn er wel meer die het kunnen dus volgend jaar maar een ander laten onder zaaien.
weurding
@pietjepuk 45 per ha
+2
knierp
@pietjepuk
Heb rekening nagekeken, hier € 70,00 excl btw, en excl graszaad. Loonwerker heeft nieuwe machine gekocht en wil deze in
1 jaar terug verdienen.
labella
@knierp Weet je ook wat en hoeveel zaad/ha gezaaid is want ik vind die 26kg italiaans raaigraszaad/ ha bij mij wel heeel veel.
+1
knierp
@labella
Bij mij is 20 kg per ha raaigras gezaaid.
+1
achterhoeker2
@knierp Dat moet ie ook wel want volgend jaar bedenken ze weer wat anders.
knierp
@achterhoeker2
Ja, het kan zomaar zijn dat voor deze machine volgend jaar geen werk meer is, en dat hij deze met de oud ijzerboer mee kan geven.
Piet de Wit
Hier 80 euro per uur excl zaad, doe het volgend jaar niet meer
cowboys
@pietjepuk graszaad met de kunstmest strooier zaaien
labella
@cowboys Dan komt het helemaal niet boven
cowboys
@labella denk je dat het wel opkomt met de schoffel erdoor en geen regen van betekenis?
Herbert
@weurding komen de planten waar overheen gereden is nog weer op? Hier niet, als we weer voor onderzaai kiezen dan iig eerder beginnen.
weurding
@Herbert nee, klopt, maar eerder beginnen nee, krijg je te vroeg concurrentie
Pluto
Hier en paar percelen welke voor de regen zijn ondergezaaid staat 15 cm gras onder . Deze mais vertoond ook meer droogte verschijnselen, oftewel hier staat prei. Misschien dat de schade na het weekend iets bij trekt ,als de voorspelde neerslag ten minste valt .
+8
George
Ik heb niet mee gedaan aan die onzin , ben de mais aan het beregenen nu. Staat prima en alleen maar mais , de rest is concurrentie. 😃
Ja ik rijd nogal wat plat maar er staat super beste mais en dat wil ik zo houden en daarom op tijd begonnen met beregenen .
hans1980
@George zo beste mais!!
Vroeg ras dan voor 1 oktober eraf
+1
George
Quote Reactie van @hans1980:
Vroeg ras dan voor 1 oktober eraf

Nee middenvroege rassen , Genialis en DKC 3350. Ik zie wel wanneer hij eraf gaat , in ieder geval voor 31 oktober want dat is de uiterste datum voor het inzaaien van een groenbemester bij korrelmais of CCM.
mlkvhoudr
@George mooie mais hier valt droogte nog mee mais is zo n beetje 2 meter hier op de beste plekken, nog geen pluim hopelijk nog wat regen de komende dagen
+1
Pluto
@George Je hebt leuke mais maar om nu zo veel schade te veroorzaken om maar te kunnen beregenen ??. Van mij had je een schop onder je hol gekregen !. Wat een bende !!.
Koeien boertje
@Pluto een buurman zaait ongeveer 3 meter in met graszaad.
Rijdt er een paar keer per jaar met de maaier over, zei ook al ik weet precies waar mijn haspel door moet en dat werkt plezierig.
Ik hoef nog niet te beregenen maar zou er zo wel tegenop zien
+3
familie pelle
@Pluto wat je plat rijd verdien je ruimschoots weer terug aan betere mais
achterhoeker2
@familie pelle ja en volgende week komt er een onweersbui van 30 mm.
+3
familie pelle
@achterhoeker2 als jij net als ik in de Achterhoek woont dan weet jij ook dat een onweersbui hiero net zo onwaarschijnlijk is als een hittegolf in de winter.....😅
achterhoeker2
@familie pelle ja klopt....
pietjepuk
@Pluto Met een trekker die in de goede spoorbreedte staat rij je niet zo veel plat. Alleen een hoekje bij de haspel.
Pluto
@pietjepuk dat dacht ik dus ook . De kopakker ok maar de rij zelf staat normaal gesproken na een paar dagen weer redelijk overeind . Wat ik wel merk is dat dit jaar de mais dikker van stengel is [ kan aan het ras liggen ] en minder mee geeft dan vorig jaar met het afrollen .
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Met een trekker die in de goede spoorbreedte staat rij je niet zo veel plat. Alleen een hoekje bij de haspel.


Tja met de Hanomag lukt het op die lange banen niet en de Deutzen hebben te brede banden.
weurding
@Pluto 3% maar zegt men
+5
George
@Pluto
Ik moet er door heen hoe dan ook. Trekker rijd een baan helemaal plat tijdens uitrollen en de rest knakt af door sproeiwagen. En ja waar je met de haspel er door moet is een bende. Maar laat ik op de 12,5 ha een halve hectare plat gereden hebben wat niet het geval is , dan denk ik dit met beregenen toch dubbeldwars terug te verdienen. Paar ton korrels meer per ha doet wonderen wat opbrengst. Maar ook bij snijmais als voederwaarde. Beter 12 ha heel goede mais dan 12,5 ha matige denk ik maar.
newholland6640
@George vorig jaar op een perceel 17 ton ds gehaald door te beregenen. Met 400 zetmeel en 1070 vem. Wel ontzettend secuur geweest aan het beregenen en het was voor ons doen zware grond.
dorpsrandhoeve
@Pluto Blijkbaar heeft hij geen tractor smaller staan. Hoe het in Budel is weet ik niet, maar hier is eigenlijk alles beter dan niet beregenen. Zie in de regio hier al percelen die niet veel op gaan brengen.
George
@dorpsrandhoeve
In Budel staat ook mais welke je bijna kunt afschrijven. We hebben ook geen regen van betekenis gehad . Voor die krullende en piekende mais komt de regen waarschijnlijk al te laat. Hier in directe omgeving staat de mais er super bij op de leemhoudende zandgrond. Mais lijdt nog niks maar ik was toch al begonnen met beregenen omdat ik anders achterloop met rest van akkergewassen. Buren waar mais ook nog niks geleden heeft gaan nu ook beginnen met beregenen omdat er voor goede kolf water van betekenis op moet komen. Regen voorspeld hij niet veel en daarom maar wat plat rijden voor lief nemen.

Elvis
@George zag hier al pluimen in mais van 1,5 meter
George
@Elvis
Hier zie ik ze nog niet , maar zal wel niet lang meer duren.
jjthefrenchman
@George wow! Hoe hoog is die?
+1
jelleB
Dat staat er netjes op George
+4
wally
Komt hier niets van terecht. helaas want groot voorstander van groenbemester en al Jaren een dik pak groenbemester erop in de winter. nu ook op tijd al onder gezaaid en concurentie met mais voor lief genomen. als ik in de buurt kijk komt er nergens wat van terecht om verschillende redenen.

oftewel het doel van een goed gewas groenbemester word niet gehaald door een stomme datum regel. we voldoen aan de regels maar het effect zal minder zijn als wanneer we na de oogst inzaaien bij mooi weer en een berijdbare bodem. natuur en dus bodemgesteldheid sept/okt laat zich niet vangen in datums. dat zou een boerendochter toch moeten weten.

hoop dat het ministerie en onze vertegenwoordigers hier ook goed meelezen, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen
+1
hans1980
@wally helemaal mee eens !
Denk dat ze dit moeten schrappen
christo2.0
@hans1980 Weet je waarom het ingevoerd is?
hans1980
@christo2.0 ja uitspoeling...
Alleen wanneer het niet werkt??
Nu ben je verplicht nog een keer te zaaien
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
ja uitspoeling...Alleen wanneer het niet werkt??

Een goed gewas heeft het nodig wat er in de grond zit , het groeit niet vanzelf. Die uitspoeling zal wel meevallen. Maar als je twee gewassen op een perceel gelijktijdig wilt telen welke mislukken dan mist het totaal zijn doel.
cjw73
@hans1980 denk eerder om de hoeveelheid maïs naar onder te krijgen.
christo2.0
@hans1980 Nog een keer? De mais is hier 2 meter.
+6
George
@wally
Dast onderzaaien kan toch niet werken. Wil je het goed doen zul je tijdig moeten onderzaaien en dat gaat eigenlijk niet in verband met onkruidbestrijding. Dus nu wordt dat gedaan na onkruidbestrijding en vlak voor de mais de rijen sluit. Dat wordt gewoon niks. Als je onderzaai heel vroeg zaait en geen gewasbescherming doet wil de onderzaai wel lukken maar mislukt de mais. Het is gewoon grote kwats dat onderzaaien , ik begrijp niet wie die onzin bedacht heeft.
+1
Melkveehouder.
@George Da’s niet zo moeilijk te bedenken. Ze willen dat in het buitengebied gewoon minder mais wordt gezaaid. En als deze maatregel van verplichte onderzaai niet baat, dan verzinnen ze wel weer iets nieuws.
+1
huub
@Melkveehouder. Hier wordt de meeste mais in het buitengebied gezaaid.
rommert14
@George wij zaaien altijd gras tussen de mais, vant voorjaar konden we het bijna maaien zo lang was het 😅 terwijl het eerst niet wou kiemen door de droogte.
+2
huub
Voor een goede vergelijking tussen onderzaai en nazaai moet je kijken wat er volgend voorjaar staat. Niet te snel conclusies trekken.
+1
huske
@huub nee wat er van het najaar staat. Wat er dan staat neemt stikstof op. Wat pas in het voorjaar gaat groeien neemt ook stikstof op maar komt dat jaar niet vrij voor de maïs. Daarnaast neemt het in het voorjaar te veel vocht op. Wil je wat hebben aan het vangewas en genoeg vocht in de bodem houden zal het begin maart toch ondergewerkt moeten worden
+2
Melkboer16
We hebben hier netjes ondergezaaid! Zou het ook liever niet doen maar het is net als met wiedeggen misschien alleen het goede blijft over!
Ik weet niet eens wat het me gekost heeft en denk de loonwerker moet ook wat verdienen en de machine afschrijven! Hij neemt ook het risico dat het apparaat misschien heel snel afgeschreven moet worden!
En ook nog netjes op cultuurwielen ook!
+1
Herbert
Vorige week kiemende zaadjes in het stof zien liggen, dus komt waarschijnlijk niks van terrecht.
Herbert
@Herbert valt nog mee

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@Herbert hier is in juni 2018 de polder dijk door het waterschap gezaaid dacht ook dat gaat niks worden toch is het goed gekomen laat in de hefst nog keer gemaaid met veel onkruid er in dit jaar mooi groen stuk wat ik huur de buur man heeft ook een stuk maar dat zit nu strak vol zuuring 🙈
Herbert
@bio boer na de maisoogst ook een stuk ingezaaid waar het zaad eerst zowat een maand in het stof heeft gelegen. Is nu ook wel mooi dichtgegroeid
richard melkvee
Hier onderzaai gedaan veel mais plat gereden , graszaad doet nog niks ivm droogte .
Het voelt als boertje pesten , het kost opbrengst.
Hopelijk wordt dit afgeschaft.
+1
Frans Z.
En wat als we van het najaar alles verrot rijden?
+1
dorpsrandhoeve
@Frans Z. Dan is dat jammer.
Angelo368
14 juni gezaaid, staat mooi

(klik om te vergroten)

+3
christo2.0
@Angelo368 Klasse. En dat moet beter zijn dan een volveldse groenbemester?
Pluto
@christo2.0 Het advies is 7 a 9 kg per ha met onderzaai .bij volvelds zit je toch al snel boven de 25 kg . maar je hebt gelijk ,je komt niet meer bij van het lachen !.
Angelo368
@christo2.0 lijkt mij niet, als we een natte maisoogst krijgen dan rij je t zo kapot volgensmij 🤷‍♂️ Maar vooruit, nu kunnen we mooi wachten tot half oktober met oogsten, mocht t nodig zijn. Voor de rest is het een grote waanzin dat onderzaai
tok achterhoek
Was wel eens benieuwd wie haar die onzin ingefluisterd had, of komt het van lto af?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!