Alarmbellen rinkelen rond inteelt Holsteins


Pieter Stokkermans/ nieuwe Oogst
06 jul 2019 om 10:45uur
De genetische variatie binnen het Holstein-ras neemt in snel tempo af. Vooral in de Verenigde Staten is het verwantschap tussen koeien te hoog. De eerste maanden van dit jaar is dit 8 procent, terwijl 6,25 het maximum is, wil je geen problemen krijgen.
Dat stelde onderzoeker Les Hansen van de Universiteit van Minnesota dinsdag in Gilze-Rijen, tijdens de Procross Summit. 'In 2000 was het gemiddelde inteeltpercentage nog 4,5. Bij een vader-dochterparing komt het inteeltpercentage op 25 procent.'
Een belangrijke oorzaak van het hogere inteeltpercentage is volgens Hansen genomic selection. Hier worden de beste dieren geselecteerd op basis van DNA-onderzoek. Dat maakt bepaalde genetica erg gewild, stelt ook de Amerikaanse melkveehouder Ben Anderson van Seagull Bay.
'Hoofd boven water houden'
'In ons land heb je een aantal ki-organisaties. Zij moeten hun bedrijf op deze vrije markt boven water houden. Dat kan enkel met genetica waar vraag naar is. Dat is voor deze bedrijven reden om dezelfde genetica in te zetten als andere bedrijven. Ki-organisaties hebben niets aan de inzet van stieren waar geen vraag naar is, ook al zijn die stieren wellicht interessant, met het oog op weinig inteelt en het behoud van het ras', vertelt Anderson.
Een ander nadeel van genomic selection is dat de verwantschap tussen broers hoger is, laat professor Giovanni Bittante van de universiteit van Padua weten.
Volle broers
'Twee stieren die volle broers zijn, hebben 50 procent van de genetica gemeen. Maar door op bepaalde genetische eigenschappen te selecteren, is de verwantschap veel hoger. Het is mogelijk om van tientallen broers de twee die het best bij een fokdoel passen te selecteren. Zij hebben daarbij meer erfelijke overeenkomsten dan twee willekeurige broers.'
Daarnaast wordt de inteelt versterkt door de inzet van gesekst sperma op de pinken. In de Verenigde Staten insemineren veel melkveehouders het melkvee met vleesstiersperma. Pinken zorgen voor de volgende generatie. 'De pinken hebben genetisch gezien vaak meer overeenkomsten met de vaak jonge stier dan een wat oudere koe. Dit draagt ook bij aan meer inteelt', vertelt Hansen.
De gevolgen van inteelt zijn volgens Hansen groot. Zo komt hierdoor meer vroege embryonale sterfte en doodgeboorte voor. Is het tij nog te keren? Lastig, stelt Hansen. 'Dezelfde koers richting verenging van de genetica gaat gewoon verder, terwijl voor fokkerij juist genetische variatie van belang is.'
arjankok

Laatste  |  

Reacties

putjesschepper
Joh komen ze er nu al achter
+5
Boovngrunn
Ik lees in de eerste paar zinnen, procross en inteelt... heeft het zin om verder te lezen??
+1
grös
@Boovngrunn
ALs het gevoelig ligt niet, gewoon lekker veilig bij Holstein blijven.
+1
labella
@Boovngrunn Gewoon de kop in het zand steken, maar niet te lang want dan stik je.
+2
grös
@labella
'Tis gewoon moeilijk doen, meer niet. Opa had Fries-Hollands, Pa had Holstein en ik heb crossies.
Genomics stieren met INET's van 600 (geloofjeutzelluf??), wat komt daar ooit van terecht, bij 80% van de melkveehouders komt er nooit genoeg duur voer in de helft hoort zo'n dier helemaal niet in de stal.
+1
bio boer
@grös daarom mooie halve fleckvie idereen die in de stal komt wat zien je koeien er goed uit zo hoort dat die van mij kun je gewoon voeren voor 23 kg melk komt er ook uit en alles blijft gezond 👌
grös
@bio boer
Fleckvieh is ook een enorm inteeltras, maar daarom passen ze juist heel goed bij mekaar.
CorP
@grös die genomiks worden gewoon wat opgekrikt, kan je tenminste 50euri vragen voor zon proefstier...
Adaptief boeren
Is al oud nieuws natuurlijk, hoewel de conclusie dat de situatie in de VS veel erger is dan elders is voor mij wel nieuw, als topfokkers het ook vinden ? Ik zou zeggen doe er wat mee! Maar zoals aangegeven de moordende concurrentie en genomic ratrace veroorzaken dit
Kansen genoeg voor alternatieve fokkerij zou ik zeggen, moet je in gaan geloven, komt klandizie vanzelf
+2
labella
@Adaptief boeren Gewoon gaan crossen net als Schoonvelde dan kun je ook nog eens voor 32 cent melken, sla je 2 vliegen in 1 klap.
+1
sleepslang
We krijgen een zuivere lijn
+3
Melktank
Die hele genomniks maakt veel kapot pinken 9 mnd oud worden gespoeld.
Stier A komt op de kaart en 3 mnd later komt de zoon van stier A er ook bij op waardeloos snel snel smal hoog
Mijn advies neem AaA en van iemand een stieradvies met hoge inteelt uitsluitingen en alles komt goed
Adaptief boeren
@Melktank nou alles komt goed is zo'n platte motivatie die iedereen roept wat voor programma je ook predikt, maar eens dat aAa een goed hulpmiddel is, en een goede adviseur is ook wel handig om emoties wat uit te sluiten, maar denk vooral goed na over bedrijfseigen keuzes en volg dat konseqent, dan krijg je wat je voor ogen had !
grös
@Adaptief boeren
Nou emoties hek vooral als er een koe plat ligt, adviseurs en adviesprogramma's zijn allemaal gekleurd, zelfs mensen van aAa hebben hun voorkeur, maar het systeem is wel 100% onafhankelijk en na 5 jaar kan ik wel zeggen dat het veel gebracht heeft, de stieren kun je zelf wel uitzoeken, met kruisen heb je geen inteelt dus ook geen ingewikkeld programma nodig.
+1
Pluto
Het maximum is behoorlijk opgerekt !!!!. De grens was altijd 1,9 . Race too the bottom stopt nooit als de melkvee houderij hier in mee blijft gaan .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!