Veldmuizenalarm: zet weilanden snel onder water

WOUDSEND - De veldmuizenstand loopt uit de klauwen. Boerenorganisatie LTO Noord en Wetterskip Fryslân roepen boeren op voortvarend en gezamenlijk hun land te bevloeien.

Deel dit topic Veldmuizenalarm: zet weilanden snel onder water (lc.nl)

WOUDSEND - De veldmuizenstand loopt uit de klauwen. Boerenorganisatie LTO Noord en Wetterskip Fryslân roepen boeren op voortvarend en gezamenlijk hun land te bevloeien.

 Boeren opgeroepen land blank te zetten tegen muizenplaag (nieuweoogst.nl)

Het is code rood wat betreft muizen in Friesland. LTO Noord en Wetterskip Fryslân roepen boeren in Friesland op massaal hun land onder water te zetten. Dinsdagmiddag toonden zij verschillende bevloeiingstechnieken op een perceel grasland in Woudsend.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Wachten op de levering van een pomp
putjesschepper
@van Ittersum wat voor slang gebruikt u?
van Ittersum
@putjesschepper vorige week heb ik de loonwerker een paar percelen laten doen met een slang gemaakt van worteldoek om over een lengte van 250 meter overal water te krijgen. Voor mij is dat geen optie ivm in- en uitleggen. Ik ga (voorlopig ) aan de gang met een slang van ca 25 meter en dan vaker verplaatsen van de pomp. Dit ook omdat mijn land hoogte verschil kent en ik 1500 meter vrij spel heb van wateraanvoer van een kanaal waar ik aan grens.
bio boer
@van Ittersum sidijk heerenveen maakt die blauwe slang sidijk.com/
van Ittersum
@bio boer yup
bio boer
@van Ittersum lijk mij wel wat als alternatief voor beregenen met ouwe sleep slang haspel kost stuk minder diesel en dit helpt teminste vorig zomer ook percelen ondergepomt 2 snedes profijt van gehad
van Ittersum
@bio boer idd
ricardo
@van Ittersum hoe lang zou de slang kunnen aan bevloeings pomp heb hier aantal percelen van 700 mtr lang met alleen in de achter sloot water zou je kunnen pompen met slang van 600 meter?
pieta
@ricardo Natuurlijk kan dat. Haspels met ondergrondse leidingen hebben toch nog veel meer lengte.
ricardo
@pieta die doen geen 800 kuub per uur
pieta
@ricardo Dat moet aan het einde door een gat van een 3 cm doorsnede. Dan wil 800 m3 per uur niet. Maar als je de slang onder de sproeier opengooit dan wil dat wel schat ik zo in.
pietjepuk
@pieta maar 800 kuub belangen aan niet. Dan kon de slang van de haspel veel dunner zijn.
pieta
@pietjepuk Ik heb er niet veel verstand van. Toevallig heb ik wel iets met een lagedrukpomp van doen gehad en dan gaat er toch echt enorm veel water doorheen door een haspelslangdikte. Wij hebben dan wel een 125 mm slang
pietjepuk
@pieta 800 kuub is ook enorm veel.
+1
van Ittersum
@pietjepuk volgens de folder kan mijn auto ook 1:25 halen. Bij mij dus niet. En zo zal het met dit ook wel zijn, de theorie en de praktijk.. maar tis wel een indicatie. Na een dikke week een slag in de ronde hebben gewerkt om mijn hele plaats te bevloeien weet je ook dat alleen als ik uit het kanaal water haal je de M3's kunt halen, voor de rest is zodanig in toerental zakken omdat de aanvoer in de sloten de remmende factor is. Ook vrij logisch met duikers van rond 300mm in de tussensloten. Kortom het ideaal is niet hetzelfde als wat er uiteindelijk mogelijk is.
de Haas
@van Ittersum Heb je wel een idee dat het geeft geholpen? Ik snap, je probeert iets....
+1
van Ittersum
@de Haas muizenschade is één, de bijkomende droogte was wat het rampzalig maakt. Zelf zie je je gras anders dan bv je buurman en die zei zo; je hebt nu wel weer gras in je land. Collega boer zei over die muizen het goed, 1/3 verzuipt, 1/3 wordt opgegeten door de roofvogels en 1/3 overleeft. Laat ik dan zeggen dat alles een kwart is en die laatste kwart het gras is die weer groen wordt. Niks doen was geen optie temeer je de gevolgen uit het verleden nog kent
pieta
@pietjepuk Klopt. Is enorm veel. Ik heb een beregeningspomp gekocht voor achter de tractor. Die geeft (in theorie) ongeveer 160 m3 per uur bij een druk van 11.4 bar.
pietjepuk
@pieta Heb je al mee beregend? Op hoeveel toeren is die 160 kuub op 11,4 bar.
pieta
@pietjepuk Is nog niet gebruikt.
pietjepuk
@pieta weet niet bij welke toeren die opbrengst is. Maar ben benieuwd of je die toeren kunt halen. Of deze kuubs door de haspel kunnen. Je hebt een haspel van 125 als ik het goed begrepen heb. Waanneer je geen heel lange slang hebt kan daar heel veel water door.
+1
pieta
@pietjepuk We gaan hem nog proberen. We hebben al beregend met geleende pomp die fors kleiner was (iets van 90 m3 bij 10/11 bar). Dat kon de trekker heel gemakkelijk en we hadden een flinke plons water. Haspel is 400 mtr lengte vanaf de pomp een meter of 10. In de sproeier zit een gat van 30 maar dat gaat denk ik naar 34 of 36 bij deze pomp. Water komt uit de sloot dus niet van diep.
pietjepuk
@pieta Als je de pomp op de toeren kunt laten draaien waar hij 160 kuub bij 11,4 bar geeft. En de haspel genoeg water kan verzetten waardoor je bij die toeren maar aan 9 bar komt. Dan zit je al rond de 200 kuub wat sjors niet geloofde.
Noorderling
Quote Reactie van @pietjepuk:
toeren maar aan 9 bar komt. Dan zit je al rond de 200 kuub wat sjors niet geloofde.

Met sleepslangen zitten ze ook op 220kuub met 5duims 125mm slangen. Diameter is de grootste beperking, met 6 duims ga je zo over de 300 met 1200meter slang. Moet je wel een schone sloot hebben en duikers die goed lopen.
pieta
@pietjepuk De pomp is 540 toeren. Ik denk eerder dat het wegbrengen van het water het probleem is dan het niet kunnen trekken van de pomp. Die andere pomp trok ie op de 750 aftakas heel gemakkelijk (goed en wel half gas om op 540 omwentelingen te komen. En dan lagen er nog aanvoerbuizen van 80 tussen.
cjw73
@ricardo geen probleem. Weet wel meer die er 500 meter aan hebben.
van Ittersum
@ricardo ligt er aan wat voor (hulp)middelen je hebt en/of wilt uitgeven. Is het puur voor transport kun je kiezen voor of genaaide worteldoek (2,30 euro/mtr) of een echte slurf van goede kwaliteit ( 17 euro/mtr). Ik heb een worteldoek met een lengte van 200 meter , opzicht leek dat prachtig maar zonder een hydr. haspel is de wind baas en het draait in elkaar. Nu had ik als oplossing bedacht om direct de pomp op halve kracht aan te zetten en direct te beginnen met afrollen. Deels werkt dat maar een succes is het niet, vooral niet als je alleen werkt. Nu de lengte gehalveerd en nu is alles makkelijker, bij het oprollen krijg je het kleed ook niet mooi op de haspel. Met een zwaardere slurf van zeil heb je dit weel minder en zal het goed werken.

Wil je direct beginnen met irrigatie dan kun je in de slurf , als deze nog nieuw is met een soldeerbout gaten branden, dit om afraffelen te voorkomen. Ik had de gaten om de 2 meter, maar als ik het weer moest doen zou ik geen gaten willen. Op 200 meter zweet het genoeg door om alles doorweekt te krijgen. En anders de eerste 100 meter om de 5 meter en de laatste 100 meter om de 2 meter. Nu is de verdeling niet optimaal.

Maar qua druk opbouw zie ik het mijn pomp wel zitten om deze afstand te overbruggen. Als de slang maar recht ligt en geen knikken hoeft te overwinnen. Omdat het kanaal bij mij aan de zij van mijn percelen ligt moet ik dwars over de akkers en de greppels kost veel kracht. Dus die worteldoek gaat hier geen 5 jaar oud worden. De druk wordt dan te hoog in de eerste meters wegens te weinig vrije loop
cs-agrar
@ricardo 6-700mtr is wel erg lang, maar haspels van 400 zijn er wel, daar het kanon vanaf en ketsplaat-achtig iets, zo'n boom met ketsplaten, wel eens achter een tank gezien. Dan kan je best veel water in een uur een heel stukje verder krijgen...?
bio boer
@cs-agrar in gras kan dat prima heb je dan nog genoeg druk voor het oprollen of is daar niet veel druk bij nodig
pieta
@bio boer kan ook op de aftakas vd trekker
Frans Z.
@pieta Komt de slang dan niet te los op het haspel , met verkeerd oprollen als gevolg?
pieta
@Frans Z. in principe niet maar in de praktijk heb ik het nooit gedaan. Afrollen om het water er uit te laten en dan zonder water erop weer oprollen gaat goed.
+1
weurding
Als je gras op stam in Friesland kunt kopen rond 125 per ha dan vooral niet te veel kosten maken🙈
van Ittersum
@weurding u heeft kennelijk (en gelukkig) geen idee wat muizen doet met je land . Ten eerste je kunt daarna de frees erin zetten, twee je land wordt enorm hobbelig en drie je hebt gewoon troep. Vier, doe je niets heb je ze volgend jaar weer. En dan nog het belangrijkste, het gras wat te koop is is vooral rijk bezaaid met TROEP waarna je direct jaren uit de mest je land tegen onkruid kunt spuiten.

Maar die kosten opgeteld rekenen we voor het gemak niet?

e-pages.dk/lc/3468/…
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
u heeft kennelijk (en gelukkig) geen idee wat muizen doet met je land .

nee, echt niet
van Ittersum
@weurding zorg minder👍
kris2019
@van Ittersum onder water zetten, kon ik het maar met graszaadvermeerdering! loopt weer verkeerd, ze kunnen op gemak percelen opvreten...oogst dan letterlijk helemaal verloren verliespost €2K /ha (heb al eens voorhad!)
van Ittersum
@kris2019 ik heb ze ook al in de mais zitten. Niet te veel kijken maar de machteloosheid slaat wel toe gecombineerd met de droogte. Het gevoel dat je niet het maximale uit je bedrijf kan halen en veel kosten kwijt bent om de schade te beperken
ted9
@van Ittersum Ik meen dat jij ruim in grond en voer zit.
+4
robbies
@van Ittersum krijg je dat niet weggerelativeerd, zoals je bij een ander zijn probleem een handje van hebt?
+1
van Ittersum
@robbies kijk er maar realistisch tegenaan, we creëren hier de nieuwe natuur
koeman
Quote Reactie van @van Ittersum:
veel kosten kwijt bent om de schade te beperken

dat lijkt me alleen maar gunstig als je kosten kwijt bent maar je zult wel geld bedoelen 😉
kris2019
@van Ittersum denk het 5 jaar geleden was ..perceel 4 ha graszaad opegeten door muizen er zat niets meer in. Gemaaid en in pakken verkocht .. triestig. Nu lijkt wederom verkeerd te gaan maar heb nu geen 4hz maar 13 ha muizenschade nu moet ik nog 3 weken geduld oefenen tot oogst en hooen . In mais geen muizen wel slakkenvraat waardoor 1 ha verloren ( nooit in mais meegemaakt)
+1
van Ittersum
@kris2019 de kievit en de grutto mogen dan verdwijnen maar zeg niet dat onze landschap monotoon wordt. De gemiddelde dierentuin moet meer moeite doen om zoveel verschillende soorten dieren op een hectare te krijgen
+3
labella
Kunnen de waterschappen niet heel friesland in 1 keer onder water zetten? Stukje voor stukje is alleen maar verplaatsen van het probleem.
van Ittersum
@labella weer de onwetende... Met pompen verzuip je de jonge garde en de oude garde vallen ten prooi aan de roofvogels. Voorwaarde is hierbij wel dat je je kop niet laat zien in het land. Trekker iets meer dan stationair laten draaien en over een paar uur weer komen.

(klik om te vergroten)

+1
achterhoeker2
@labella En dan 2 meter dan heb je ze allemaal.
Bietenbrug
@achterhoeker2 als je het doet moet je het ook goed doen.
van Ittersum
@Bietenbrug ik ben zelf al twee meter, zou dan toch voor + 3 meter adviseren, zekere voor het onzekere
+1
achterhoeker2
@van Ittersum ben je niet bang dat die dode muizen in het voer komen?
van Ittersum
@achterhoeker2 pompen op de stoppel niet in het lange gras. Nu nog het 2e probleem overwinnen, die pomp moet uit het zuiden komen en tja .....maar we houden hoop dat deze morgen komt. Maandag jl. is hier in het noorden toch iets anders dan dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag....
+1
weurding
@achterhoeker2 heeft zoveel voorraad verkoopt die snede wel
cjw73
@achterhoeker2 2 meter wordt ik warm nog koud van. Dan moet er nog wel wat meer gebeuren.
Coen
@labella , jarenlang waren waterpeilverlagingen de propaganda, de gevolgen worden nu zichtbaar
+3
komelker 2
Dijk om geheel friesland en pompen maar.
+1
van Ittersum
@komelker 2 doorsteken is genoeg
+1
cowboys
@van Ittersum breng ze niet op een idéé.
cjw73
@van Ittersum doorsteken krijg ik geen natte voeten van hoor.
van Ittersum
@cjw73 komen we daarna bij jou op de koffie en wachten totdat het water weer gezakt is
cjw73
@van Ittersum dat kan.☕🍺
schoppenboer
Niks te klagen daar. Weides nog mooi groen. In de Achterhoek wordt alles glad gemaaid en percelen zijn bruin aan het worden. Maw: droogte slaat toe en geen voorraad gras meer...
van Ittersum
@schoppenboer yup , het groene overheerst

(klik om te vergroten)

schoppenboer
@van Ittersum
Ok, dat is inderdaad wel een groot probleem zie ik... Neem ze te grazen!!!!
labella
@van Ittersum Is nog groen en ook nog eens gratis beluchting, hier groeit het gras de verkeerde kant op.
bio boer
@van Ittersum het lijkt nog wel wat van de weg maar als je in het perceel staat is het een bende
JappieJo
Hoor je gister op het nieuws dat er genoeg water is en pomp maar raak, staan hier gewoon de sloten leeg omdat ze verderop gigantisch veel ontrekken om te bevloeien. Wetterskip maar weer gebeld.
van Ittersum
@JappieJo sorry, maar mijn Mouse Buster is binnen, we zijn los.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
pietjepuk
@van Ittersum Hoeveel kuub doet zon pompje? George zal wel niet geloven dat jij een beregeningsinstallatie van meer dan 200 kuub per uur hebt. 😬
+1
van Ittersum
@pietjepuk de AT250 , 5 meter doet een paar kuubjes meer, maar daar heb je niet veel aan , trek je de sloot leeg. Nu mooi op 1200 motortoeren via de versnellingsbak (Zetor) 750 pto stand. Prijs is bruto maar met de aftakas en 25 meter slang kun je daar dat ding voor thuis krijgen. Loonbedrijf heeft ook zo'n geval en die had het over 6 liter dieselolie per uur. Je hoeft geen druk op te bouwen nou, meter omhoog en daarna loopt het

(klik om te vergroten)

pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
Nu mooi op 1200 motortoeren via de versnellingsbak (Zetor) 750 pto stand.

Jij komt zo niet aan de zes liter per uur. Maar 1200 motortoeren is iets aan de krappe kant voor het goed zijn.
van Ittersum
@pietjepuk vanmorgen eerst maar getankt, 73 liter, 13 uren effectief gepompt en 4 hac eronder
pietjepuk
@van Ittersum hoeveel water staat er dan op? Bij 700 kuub per uur kom ik op ongeveer 23 cm. Dat zal er niet staan.
bio boer
@pietjepuk grootgedeelte loop weer van het perceel af in de sloot
van Ittersum
@bio boer het is idd een vorm van rondpompen. Je hebt geen keuze meer als de muizen je land hebben overgenomen. Enige pluspunt is dat je plek gewijs ook iets tegen de droogte doet. En qua werk; het houdt je aardig van de straat. Een regenhaspel heeft gewoon geen effect op die muizen. Je moet ze naar boven zien te krijgen of te verzuipen..
bio boer
@van Ittersum regen haspel kost ook veelste veel energie om je het door kleine slangen en een canon moet persen bevloeings pomp is druk loos darom zie je in andere landen ook vaak horizontale pivot beregening vraagt veel minder energie om die op lage druk werken
buorman
@pietjepuk
Regen is dan ook wat anders dan een overstroming
van Ittersum
@buorman onderpompen, eindbuizen dicht en binnen 24 uur weer los maken. Verder geen schade. We zijn nog maar begin juli, droogte moet nog beginnen. Voor bouwland is zon pomp ongeschikt
bio boer
@van Ittersum vorig jaar is hier in de buurt wel gebruikt in de mais
buorman
@van Ittersum
snap ik, ik reageerde dan ook op pietje zijn 'beregening'.
bio boer
@van Ittersum je kan over 14 dagen persies zien wat onderwater heeft gezeten wat niet met het droge weer
van Ittersum
@bio boer idd, maar zoals met vele dingen, je hebt het ideaal, wat wenselijk is en wat mogelijk is. Gezien mijn beperking😉 is optie 3 bij mij het dagelijkse uitgangspunt. Vanwinter maar eens kijken en verdiepen om het pompen(wat relatief weinig explotatiekosten heeft) te optimaliseren zodat alle uithoeken van een perceel ook water krijgt. Ik zie de komende jaren (terugkijkend) deze droge perioden vaker terug komen en wellicht ook alle gespuis en nadelen daar weer van.
Todi
@van Ittersum 1 keer rond met de ploeg in de winter en pompen. Deed hier een bioboer ook . Ploegde het land naar buiten. Midden in het land altijd water.
bio boer
@Todi je wil niet dat het in de winter blank staat 😅 dan moet je het zo droog moglijk kunne houden in de winter heb altijd nog graag een grepel in het miden van een perceel om overtollig watter aftevoeren
Todi
@bio boer Maar die beste man had geen last van muizen en mollen.
sjuu
@Todi

(klik om te vergroten)

Deze maar een rondje laten rijden.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Hoeveel kuub doet zon pompje? George zal wel niet geloven dat jij een beregeningsinstallatie van meer dan 200 kuub per uur hebt.

Klopt je krijgt geen 200m3 en ook geen 150 m3 per uur door een haspel met een gat van 35mm
achterhoeker2
@JappieJo Hier zou een beregeningsverbod op grasland ook niet verkeerd zijn.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden water , lto , boeren en fryslân geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!