Geen oplossing veenweidegebied zonder verdienmodel boer



Originele beschrijving

Een oplossing voor de daling van het veenweidegebied komt er enkel als er een nieuw verdienmodel voor de boer is. Het merendeel van de Tweede Kamer was het daar over eens.

Deel dit topic

Reacties

Adaptief boeren
Het lijkt nu naar een gedwongen nering te gaan, maar dat zal een ernstige misrekening blijken te zijn
van Ittersum
@Adaptief boeren ligt eraan wat hun streven is. Moeten daar actieve boeren blijven ja of nee. Ja, dan zal er dik betaald moeten worden, nee dan is het een sterfhuisconstructie.
Gisteren nog een veevoerleverancier aan tafel over de toekomst, "zo blijft er geen boer meer over". Klopt zei ik toen, en....? Wie ligt daar wakker van behalve de betrokkenden zelf? Kun je lang en breed over discussiëren en hoe erg het ook is, het is wel een feit. Als de politieke neuzen allemaal naar links wijzen kun je hard schreeuwen maar als ze allemaal de andere kant uitkijken sta je wel alleen. Alleen een fikse economische crisis kan bepaalde teloorgangen nog vertragen of remmen. Voor de rest gaat het gewoon door.
cornelissen
@van Ittersum En we hebben de politiek in zijn algemeenheid een leuk instrument in handen gegeven om mee te spelen : fosfaatrechten
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
Voor de rest gaat het gewoon door.

Geloof dat het eerste makke Friese veenweide-schaap al over de dam gaat? 🐑 😞
+1
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
Wie ligt daar wakker van behalve de betrokkenden zelf?

Ohhh, dus in Groningen moeten ze dan ook maar niet zeuren om schade aan huizen en gebouwen,is in wezen precies hetzelfde. Je zult er maar eigendom hebben,en dit wordt ff waardeloos gemaakt door een of ander dwaas plan. Bij de invoering van de P rechten werd er steeds gehamerd op het recht van eigendom,dat er niets zomaar afgenomen mag worden,nou,volgens mij lijkt dit er toch meer op.
van Ittersum
@Frans1 goed lezen... Als de politieke neuzen allemaal naar links wijzen kun je hard schreeuwen maar als ze allemaal de andere kant uitkijken sta je wel alleen (links is hier "groen")

Nu is het aan jullie om na te denken hoe je dit kunt voorkomen.....ik mag van sommigen niet herhaling vallen maar je ontkomt niet aan wat ik steeds roep..... smnwrkng! In Groningen is het van een heel nadere orde en niet te vergelijken.
+2
jan.1
Zonder actieve boeren in de krimpenerwaard wordt het daar en grote bende van hout en ruig gras,nu is het nog een mooi open landschap met brede sloten (onderhouden door de boeren)en vergezichten met veel koeien in de polder. Dat wordt de nek omgedraaid door enkele co 2 profeten...Laten we toch niet gebeuren .
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
.Laten we toch niet gebeuren .

Jawel hoor! Dit land moet en zal naar de bliksem.
Kringloper
@kanniewaarzijn Klagen klagen klagen, daar zijn alle Nederlanders goed in. Kom een keer in actie, lamzakken🤥
van Ittersum
@Kringloper willen ze niet omdat er constant oude karkassen uit sloot worden gehaald. Aard van het beestje. Het verleden verander je niet, heden en de toekomst wel. Maar die omslag moet nog gemaakt worden. Maar als je nooit een punt achter het verleden kunt zetten zal je nooit met de toekomst bezig kunnen zijn, in welke vorm dan ook
+1
Kringloper
@van Ittersum Deftige woorden, helemaal mee eens. Wel vind ik dat de Nederlandse boeren veel te makkelijk over zich heen laten lopen!
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kringloper:
lamzakken

Kun je het ook vriendelijk vragen? 😀
+1
de Haas
@jan.1 Jij noemt het een mooi open landschap etc. in Friesland noemen ze dat landschapspijn.
+2
jan.1
Quote Reactie van @de Haas:
Jij noemt het een mooi open landschap etc. in Friesland noemen ze dat landschapspijn.

Veenlandschap in krimpenerwaard kleinschalig met veel water en is totaal anders als in Friesland,maar elk landschap heeft zo zijn charme vind ik:😄
bio boer
Denk dat er wel ruimte blijft voor boeren in het veenweide gebied alleen niet voor boeren die een moderne bedrijfsvpering wil met hooge melkproductie grote machines efficiënt werken denk dat er alleen nog ruimte over blijft voor de natuurboer die 50% van het land in natuurbeheer heeft waar de koeien nog 7000 kg geven zeer exstensiev zijn de koeien alleen gras krijgen van matige kwaliteit de boer als landschap onderhouder
Jack Rijlaarsdam
@bio boer Men wil het grondwater maximaal 30 cm onder maaiveld hebben, liefst nog hoger. Hoe diep zit het water bij jou?
bio boer
@Jack Rijlaarsdam verschild maar we hebben wel wat veen grond daar staat het 1.5 meter onder maaiveld ben er niet blij mee zou het graag hoger zien met deze zomers maar 30 cm is tedoen toch denk dat ze hier in de zomer ook wel zo 30 cm heb staan water staat in de grepel putten dat zijn klei percelen in de winter is het diep zo 1.5m
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Zat op 5 cm volgens peil buis vorige herfst een moment

normaal ongeveer op 50 cm Peilbuis staat op natst perceel
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam hier is met de rayonbeheerder wel een interessant discussie (in en goede zins der woord)gaande. Menig boer wil wel een hoger peil daar en wanneer deze nodig is. Tegelijk moet je ook omgekeerd denken om te verlagen indien dat gewenst is of de tijd in het jaar er om vraagt. En nu komt het hekelpunt, hoe krijg je het waterpeil met de huidige infrastructuur die het waterschap nu heeft het water op tijd weg. En daar zit een belangrijke drempel, die is daar niet klaar voor of de capaciteiten zijn daar onvoldoende in, dus het animo(begrijpelijk) is nu miniem . Het volgende is wat is je ijkpunt om water te verlagen dan wel te verhogen. Je zou kunnen denken aan her en der grondwaterpeilbuizen als basis gecombineerd met de te verwachten hemelwater. Kortom, minder star denken vanuit het grote kantoor elders maar meer overleg tussen de boer en de rayonbeheerder. Wat vroeger altijd al was maar weggenomen is om het centraal te regelen vanuit het kantoor.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
hoe krijg je het waterpeil met de huidige infrastructuur die het waterschap nu heeft het water op tijd weg

Andersom wordt ook een probleem: hoe krijg je genoeg water in een gebied om de onderwaterdrainage continu vol te pompen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , verdienmodel en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0