Grote boeren bepalen de grondmarkt

Grotere bedrijven investeren veel meer in grond dan kleinere bedrijven. "Die grote bedrijven zijn daarom ook bepalend voor de vraag naar grond en de grondprijs", zo schrijft Wageningen Economic Research (WUR)
zie verder
boerenbusiness.nl/grond/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

Bekkink
Erfpacht hebben die toch allemaal? Of slaaf van de bank. Over 20 jaar kopen de chinezen en de russen de grote bedrijven op.
+2
van Ittersum
@Bekkink 30 jaar geleden...wat waren we hier bang toen de muur viel. De hele Nederlandse melkveehouderij zou van de kaart geveegd worden door....de Russen en co. Angst regeert en een goede grondbelegger koopt altijd laag in nooit als het duur is en waar in Europa is het duurst? Nederland!
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
een goede grondbelegger koopt altijd laag in nooit als het duur is en waar in Europa is het duurst? Nederland!

Dan zou een grondbelegger nooit in Nederland moeten kopen, want Nederlandse grond is altijd al het duurst geweest.
Maar er is ook nog zoiets als vraag en aanbod en schaarste door hoge bevolkingsdruk en bestemmingen buiten de landbouw.In de Flevopolders is de grondprijs het hoogst, maar juist daar wil men andere bestemmingen voor een groot areaal.
Daarnaast is de mogelijkheid van goede financiering belangrijk(zie Denemarken)
van Ittersum
@arie.j hier wordt je belaagd om vooral je geld te beleggen in de "opkomende" landen als Roemenië en dat soort landen. Denk dat de buitenlandse belegger deze flyers ook wel krijgt.

Ik bedoel in mijn reactie de buitenlandse belegger, niet de nationale beleggers
+3
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
hier wordt je belaagd om vooral je geld te beleggen

Hier is een gezonde dosis argwaan wel op zn plaats.Men benadert je niet om jou er beter van te maken 😄
spotmelker
Quote Reactie van @arie.j:
.In de Flevopolders is de grondprijs het hoogst, maar juist daar wil men andere bestemmingen voor een groot areaal.

klopt, maar bollen/pootaardappeltelers bepalen hier nog bsteeds de markt en kopen voor 130+K€ grond bij. Zetten daarvan 1/3 tot de helft vol met hun hoofdgewas en ruilen rondom de aangekochte grond met andere boeren zodat ze er een oppervlakte hoofdgewas bij hebben die evengroot is al de aangekochte oppervlakte. Wanneer je voor dergelijke bedragen grond koopt om daar ook nog rustgewassen zoals granen te verbouwen krijg je écht geen financiering. Bovendien moet er ook serieus op afgelost worden, 25 tot 30 jaar. Gevolg is wel dat door die intensieve teelten i.c.m. met steeds zwaarder materiaal en te krappe mestnormen de grondkwaliteit heel hard achteruit holt.
+2
JohnDeere6serie
@spotmelker grapje zeker, serieus aflossen en 25 tot 30 jaar in 1 zin 😬
spotmelker
@JohnDeere6serie nee, als je 130.000 in 25 jaar moet aflossen is dat > 5000 €/ha per jaar. Dat doen de meesten van ons niet, heeft ook fiscale consequenties.
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
wat waren we hier bang toen de muur viel. De hele Nederlandse melkveehouderij zou van de kaart geveegd worden door.

Dat scheelt toch ook al niet meer veel. Hoeveel zijn er nog over sinds 1989? Allerlei onzinnige eisen en regelgeving en lage prijzen zorgen gewoon dat de landbouw lam is en wordt gemaakt. Het is een heel eind gedaan met de landbouw.
Adaptief boeren
@Bekkink de Chinezen zijn nu al de eigenaar van de grond zonder dat je het weet, veel Chinees geld is belegd in de grond die de Rabobank gefinancierd heeft
George
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
de Rabobank gefinancierd heeft


Mijn 36 ha zijn in ieder geval niet van een Chinees. 😄
Twentsch Land
Maar als een Chinees een heel best bod doet vast en zeker wel 😉

@George
Jaap40
@Twentsch Land de Chinezen zorgen er dus voor dat Nederlandse grond dus veel waarde houdt😁😁
Dat ze grootaandeelhouder van Rabobank zijn of worden maakt de basis nog steviger zou je zeggen. @Adaptief boeren
+2
zeppmann1
Grote boeren moet zijn : de best renderende bedrijven bepalen de prijs, dat is niet alleen met grond maar ook met productie rechten.
+4
van Ittersum
@zeppmann1 van alle tijden , dus niets nieuws. Grote probleem is dat er velen zijn die groot (willen)doen maar feitelijk een ot-en-sien bedrijf zijn. En die lopen voornamelijk vast krijg ik steeds meer de indruk. De groten bouwen en kopen rustig door, de kleinen pakken steeds de krenten. En alles wat er tussenin hangt is geen kalf en geen koe en lopen op hun tenen zonder maar 1 cent over te houden. Ken u positie en handel daarna. Laat mij de krenten maar wat pakken waar het mij uitkomt, kan de groten best zien rijden of zien kopen, geen problemen mee
+4
paul1
@van Ittersum kleine bedrijven lopen vooral vast in de regeldruk.
Noorderling
Quote Reactie van @paul1:
kleine bedrijven lopen vooral vast in de regeldru

Er zijn zat mogelijkheden en overal is een plan b voor, het bij blijven in de regelgeving en weten wat de mogelijkheden zijn is geen leuke, maar wel een zeer nuttige bezigheid. Anticiperen en mogelijkheden van de wetgeving hebben afgelopen jaren wel een groot verschil kunnen maken.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @zeppmann1:
: de best renderende bedrijven

En waarom zijn die bedrijven de best renderende bedrijven? Omdat ze hun basisareaal destijds goedkoop in handen hebben gekregen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Omdat ze hun basisareaal destijds goedkoop in handen hebben gekregen

Als het echt zo werkt, dan zouden pachters nu fors in het voordeel zijn door de relatief lage grondlasten ten opzichte van gefinancierde aankoop. Ondernemen werkt toch net ff anders.
+3
kanniewaarzijn
@Jack Rijlaarsdam Ik heb zelden zo'n domme opmerking gelezen.
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ik heb zelden zo'n domme opmerking gelezen.

Want? Heb jij enig idee wat de lasten zijn per ha bij aankoop?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
Heb jij enig idee wat de lasten zijn per ha bij aankoop?

Heb jij enig idee wat de lasten waren destijds bij aankoop? Heb je enig idee wat de overwaarde nu is en heb je enig idee wat je daarmee kunt doen? En heb je weleens gehoord van een vliegwieleffect?
+2
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Heb jij enig idee wat de lasten waren destijds bij aankoop?

Dat weet ik bij onszelf wel ja. Maar het wel of niet kopen zijn beslissingen die je zelf(of de vorige generatie) genomen hebt, en gedane zaken nemen geen keer.Je moet vooruit,en niet achterom blijven kijken
+1
kanniewaarzijn
@Frans1 Zucht...
+1
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Zucht...

Zelfbeklag helpt in ieder geval niet
van Ittersum
@kanniewaarzijn wel waar, ze beginnen relatief heel laag in kosten en "die voorsprong"(zeg het maar voorzichtig) hoe is die omgezet tov een eigenaars bedrijf. Maar en die dat is niet in één generatie recht gezet is er een snijpunt dat de eigenaar de pachter voorbij boert. Helaas wordt er veelal geschetst dat de opvolger het voor weinig heeft "gekregen" maar het bedrijf is ook meestal kleiner. Dus het voordeel uit het verleden, hoe is deze omgezet.

Pachten, leasen of wat dan ook geeft een voorsprong maar je moet die voorsprong wel omgezet hebben en dat wordt wel eens vergeten en dan loop je op den duur tegen de bestaande muur van vaste kosten aan.
kanniewaarzijn
@van Ittersum Ik heb werkelijk geen idee wat je hier nu eigenlijk zeggen wil.
Adaptief boeren
@kanniewaarzijn mooi niet, de gemiddelde pachter ( volledige pacht bedrijf) is in 10 jaar fors achterop komen te staan t o v gemiddelde gezinsbedrijf, die zijn steeds minder gaan betalen voor de grond door afname financiering op grond, terwijl de pacht in dezelfde periode verdubbeld is
Daarom heeft Jack wel degelijk gelijk, .puur op grond kosten, individueel kan het wel heel anders uitpakken uiteraard, overname uit de familie blijft de meest gunstige vorm, dan begint het wat financiële lasten betreft wel hoger dan met pacht, maar blijft er tenminste wat over aan het einde van de loopbaan, volledig pacht bedrijf is nu alsof je aan de laatste tiet hangt, je komt alleen met externe inkomsten nog uit die wurg situatie
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Adaptief boeren:
, volledig pacht bedrijf is nu alsof je aan de laatste tiet hangt, je komt alleen met externe inkomsten nog uit die wurg situatie

Dat is nou precies wat ik al die tijd probeer te vertellen. Je begrijpt me denk ik niet helemaal. Wat jij stelt, dat eigenaarsbedrijven steeds minder betalen omdat ze minder gefinancierd zijn gaat maar ten dele op. Veel bedrijven lossen immers niet af. Wat een veel groter effect heeft is het gebruiken van de overwaarde om te investeren, deze investeringen zijn aftrekbaar voor de belasting en zo komt het vliegwiel aan het draaien. Pachters hebben die mogelijkheid niet, zij konden jaren geleden met de helft van de pacht al niet meer investeren en zitten inmiddels inderdaad in een wurgsituatie. Dat hebben ze te danken aan die "deskundigen" van het toenmalige LEI (Jan Luit c.s.) die absoluut niet hebben gezien wat er daadwerkelijk in de praktijk gebeurde.

Jack Rijlaarsdam laat in z'n reactie ook duidelijk blijken er weinig van te snappen.
+3
Noorderling
@kanniewaarzijn
Investeren in grond aftrekbaar?
Daar maak je heel veel boeren blij mee.
Het is gewoon rendement draaien, flink aflossen en veel belasting betalen.
Als je wat wil bouw je geen over de top mdv stal en schrijf je per jaar nog amper wat af.
Als het goed is leveren je investeringen geld op dus nog meer belasting in de toekomst.
Belasting is hier elk jaar al bijna een hectare grond...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Investeren in grond aftrekbaar?

Waar zeg ik dat?
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is gewoon rendement draaien, flink aflossen en veel belasting betalen.

Te mooi om waar te zijn!
+2
Frans1
@kanniewaarzijn veel bedrijven lossen niet af? Hoe kom jij aan die wijsheid? Ik weet wel bijna zeker dat mijn r+a behoorlijk hoger zijn dan jouw pacht per ha,en dan zit jij in de nop en ik op het oude land,waar naast gras alleen op enkele percelen maïs geteeld kan worden,dus schei maar gauw uit met zielig doen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
,waar naast gras alleen op enkele percelen maïs geteeld kan worden,

En jij denkt dat alle poldergrond goede grond is?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
Ik weet wel bijna zeker dat mijn r+a behoorlijk hoger zijn dan jouw pacht per ha

Je hebt het dan over recent gekochte grond. Ik heb het in mijn verhaal over DESTIJDS (20 jaar geleden) gekochte grond.
Adaptief boeren
@kanniewaarzijn of Jack het niet snapt laat ik maar in het midden, maar verder oké
+3
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Omdat ze hun basisareaal destijds goedkoop in handen hebben gekregen.

Wat een flauwekul! Mijn vader heeft destijds ook grond gekocht toen het quotum flink duur was, geld in grond steken was dom was toen de tendens,maar ik heb dit jaar 3x zoveel betaald per ha dan pa toen. Wat ik probeer te zeggen,ook jij had toen kunnen kopen,maar waarschijnlijk liep je achter de kudde aan 😄
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Frans1:
s dom was toen de tendens,maar ik heb dit jaar 3x zoveel betaald per ha dan pa toen. Wat ik probeer te zeggen,ook jij had toen kunnen kopen,maar waarschijnlijk liep je achter de

En met 10% rente + aflossing was dat ook gewoon keihard aanpoten als je stappen wou zetten.
Je kon natuurlijk ook rustig aan doen, quotum en het verleasen zn werk laten doen maar dat zijn ook keuze's. Van niks komt niks, diegenen die in het verleden stappen hebben gezet, strak afgelost zetten nu de volgende stap, en die stappen waren eerst percelen en nu gedeelte's of complete boerderijen die worden bijgekocht.
Zijn ook bedrijven bij waar pa van een pachtbedrijf naar eigendom is gegaan, en nu meerdere kinderen ieder een eigen levensvatbaar bedrijf hebben met eigendomsgrond. Dan is jouw antwoord wel heel goedkoop @kanniewaarzijn
+1
kanniewaarzijn
@Noorderling Hier geef je toch zelf aan dat je eerst eigendom moet hebben vóór je verder kunt ontwikkelen? Of dacht je dat er meerdere kinderen een bedrijf zouden hebben gehad als pa pachter was gebleven? Hier hebben we het genoemde vliegwieleffect.
+2
Noorderling
@kanniewaarzijn
Die stap van pachter naar eigendom is nogal een gok die je neemt waar je nogal makkelijk overheen stapt.
Die financieringslasten hakken er ook flink in en moet je in mindere tijden ook ophoesten, anders ben je boer af en wordt niemand boer. Van 0 naar 100ha in 30jaar tijd, ik vind het ontzettend kanp en doe het ze niet na, en jij doet alsof het ze allemaal is aan komen waaien en plaatst jezelf in de slachtofferrol omdat je de boot hebt gemist?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Van 0 naar 100ha in 30jaar tijd,

En dat allemaal terwijl het zo zwaar is??
+2
Noorderling
@kanniewaarzijn
en jij denkt dat het ze aan komt waaien?
Dat is elke euro 3x omdraaien, grond kopen en zelf stallen bouwen tussen het melken door.
En dan komt iemand vertellen op het www. dat bedrijven met eigendomsgrond het allemaal voor niets hebben gekregen en iemand die zijn kansen niet heeft gegrepen het wel zwaar heeft?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
en jij denkt dat het ze aan komt waaien?

Aanwaaien niet direct, maar een flinke overwaarde is toch wel een leuke opstap. Nu kun je wel steeds proberen mij onderuit te schoffelen, maar je kent mijn situatie helemaal niet. Daar zou ik dus maar snel mee stoppen. Waar het om gaat is mijn eerste opmerking in deze discussie: dat de zgn. "best renderende bedrijven" de "best renderende bedrijven" zijn door de overwaarde op hun (destijds) goedkoop aangekochte basisareaal. Ik snap best dat deze "geweldige ondernemers" zich op hun pik getrapt voelen als blijkt dat zij zulke "geweldige ondernemers" zijn doordat ze zoveel gratis vermogen hebben gekregen en niet door hun "ondernemerskwaliteiten". Daar wil ik het graag bij laten.
+2
Frans1
@kanniewaarzijn er moet geld verdient worden als je wilt investeren,van overwaarde kun je de aflossing niet betalen nl, zo simpel is het
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
,van overwaarde kun je de aflossing niet betalen nl, zo simpel is het

Maar doorontwikkelen van je bedrijf wel. Kijk, dat boeren zulke dingen niet vatten kan ik nog wel begrijpen. Maar dat die zichzelf "deskundig" noemende stumperds als een Jan Luit dat niet snappen kun je ze toch wel hoogst kwalijk nemen.
+6
duitser
Wat wordt kanniewaarzijn hier aangevallen zeg. Terwijl hij gewoon grotendeels gelijk heeft maar verkeerd begrepen wordt. Als heel Nederland bestond uit pachtgrond had ik wel eens willen zien of er dan nog zo geïnvesteerd was. Of er überhaupt ligboxenstallen gekomen waren. Eigen grond is voor de meesten de beste onderpand die er is. Vooral nu die zo veel waarde heeft. En dan krijg je idd vliegwiel effect. Iemand met veel eigendom kan veel meer dan zonder ook al zit daar nog (deels) financiering op. Maar misschien moet je eerst volledig pachter zijn omdat te begrijpen/ervaren. Als ik morgen naar bank ga om een paar ha te kopen zegt de bank “op basis waarvan”. Geen onderpand en niet rendabel. Wanneer ik al enkele ha’s in bezit heb door bv overname kan ik dit als onderpand gebruiken om die slag te maken.
Frans1
Quote Reactie van @duitser:
Maar misschien moet je eerst volledig pachter zijn omdat te begrijpen/ervaren.

Zoals ik het begrepen heb in de loop der tijd is kanniewaarzijn pachter in de nop,vroeger waren dat de superbedrijven,mooie kavels goede grond,alles achter het huis,en een fatsoenlijke pachtprijs,dat waren de bedrijven waar je buiten de polder tegenop keek,want dat was allemaal perfect voor elkaar.
Maar als je jarenlang op je handen blijft zitten wordt je ingehaald door alles en iedereen,en moet je nu niet gaan lopen miepen dat anderen wel geinvesteerd hebben in grond,want ook in de nop zijn er genoeg die die stap wel gezet hebben!
Jij bent op 0 begonnen,daar heb ik alleen maar diep respect voor,maar dat heb ik je al eens vaker gezegd,veel meer dan het gespreide bedje instappen zoals wij overnamekandidaten,en daar schaar ik kanniewaarzijn ook onder.
Maar over dat zgn vliegwieleffect,dat is verdienste van instappen op het juiste moment,of geluk hebben dat juist dan grond beschikbaar komt. 1 ding is zeker,als je niks doet,doe je het ook nooit goed(of fout)
Als over 10 jaar de grond die wij recent verworven is gehalveerd in waarde zijn we hier de sukkels die in de dure tijd gekocht hebben,met p rechten precies hetzelfde,vorig jaar ook precies op het hoogtepunt gekocht,dus niet alles gaat altijd goed.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
Als over 10 jaar de grond die wij recent verworven is gehalveerd in waarde zijn we hier de sukkels die in de dure tijd gekocht hebben,met p rechten precies hetzelfde,vorig jaar ook precies op het hoogtepunt gekocht,dus niet alles gaat altijd goed.

Je bent inderdaad niet van het slimste soort als je alles op het hoogtepunt koopt.
Twentsch Land
De situatie bepaald......buurmans grond is maar 1 maal te koop !

@kanniewaarzijn
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
De situatie bepaald..

De bank bepaald , of je financiering krijgt. Je krijgt nog zoveel buurmannen die verkopen en als je bijkoopt steeds meer. 😄 HIG
Twentsch Land
Is het dan bij jouw in het dorp zo’n enorme armoede ?

Hier in Twente valt het nog wel mee.....

@George
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
s het dan bij jouw in het dorp zo’n enorme armoede ?Hier in Twente valt het nog wel mee.....

Nee hier zitten rijke boeren , maar de meeste waren melkveehouder en zijn het dus nu niet meer.
Maar die kopen geen grond meer. Maar zingen het met hun bedrijf uit middels akkerbouw of een ander takje erbij.
+1
Frans1
@kanniewaarzijn ik schaar mezelf ook niet onder de slimme en goede ondernemers,we rommelen hier gewoon lekker wat aan😉😬
+1
Hertog Jan
pieta
@duitser Deels klopt het wat je zegt. Maar wie begint met eigendom begint zonder overwaarde. Wie begint met pachten begint met relatief lage lasten en geen risico.
+5
Holstein
@kanniewaarzijn Ach ja, alles heeft z'n tijd. Toen ik ruim 20 jaar geleden het bedrijf overnam, inclusief de grond voor een kleine 20.000 gulden/ha, lachten verschillende jonge collega's met pachtgrond mij bijna uit. Met 7% rente 2% aflossing en waterschapslasten kwamen de grondlasten bij mij op ongeveer 2000 gulden per ha. De pachters betaalden toen een pachtprijs van ongeveer 450 gulden/ha. Dat was natuurlijk lastig concurreren. Door de gestegen pachtprijzen en de lage rente van dit moment ligt de situatie nu inderdaad even anders. Maar om nu al zo zielig te doen.....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Holstein:
ongeveer 2000 gulden per ha. De pachters betaalden toen een pachtprijs van ongeveer 450 gulden/ha. Dat was natuurlijk lastig concurreren.

Dat is toch ook normaler? Vroeger was het zo dat een eigenaar gedurende zijn "boerende" periode zwaarder zat, maar bij stoppen een riant pensioen had. Een pachter had het tijdens zijn werkzame periode makkelijker, maar had na stoppen minder te makken. De tijden zijn inmiddels drastisch veranderd; tegenwoordig heeft een eigenaar het tijdens zijn werkzame periode gemakkelijk en als hij stopt, stopt hij met een meer dan riant pensioen. Terwijl een pachter gedurende zijn werkzame periode geen enkele mogelijkheid heeft, amper de kost kan verdienen en ook na stoppen met lege handen staat.

Hier in de polder kun je het verschil met vroeger goed zien: vroeger zagen de gebouwen van een pachter er keurig netjes uit, terwijl de gebouwen van eigenaren (door gebrek aan geld) vaak sjofeltjes oogden. Tegenwoordig ogen de gebouwen van de pachters nergens naar (RVB doet er geen flikker aan) en is het bij de eigenaren zo, dat ze het niet eens onderhouden maar meteen alles nieuw bouwen en luxe ook!
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
en is het bij de eigenaren zo, dat ze het niet eens onderhouden maar meteen alles nieuw bouwen en luxe ook!

Dat zijn doorgaans de uitgekochte boeren,bij de zittende boeren gaat het wat rustiger is mijn idee
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
,bij de zittende boeren gaat het wat rustiger is mijn idee

Niet dus!
Frans1
@kanniewaarzijn ik zit te praktiseren waar ik jou moet zoeken,matige grond icm grote zittende groeiers om jou heen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
,matige grond

Maak er maar slechte grond van!
+2
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Terwijl een pachter gedurende zijn werkzame periode geen enkele mogelijkheid heeft, amper de kost kan verdienen en ook na stoppen met lege handen staat.

Ik zou toch vooral gruwelijk vlug de pacht opzeggen. Dat kan gewoon volgens mij. Jij blij en de verpachter blij.
Holstein
@kanniewaarzijn Maar het was dus juist de pachter die met een groot voordeel kon beginnen. Zomaar 1500 gulden voordeel per ha, tel uit je winst! Vraag is: heb je als pachter je voordeel gedaan met deze voorsprong of niet....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Holstein:
heb je als pachter je voordeel gedaan met deze voorsprong of niet....

Zeker, ik heb meteen enkele tientallen hectares bijgekocht! 😆
Holstein
@kanniewaarzijn Jij stelt hier dat goed renderende bedrijven die grond kopen dit alleen maar kunnen doen omdat ze hun basisareaal destijds zo goedkoop kregen. Ik wijs je erop dat de start voor eigenaren vaak veel moeilijker was dan voor pachters. Ja, de laatste 10 jaar is de situatie nogal veranderd, vooral door de dalende rente. Maar mijn ervaring is dat veel klagende pachters maar wat graag vergeten dat ze de tientallen jaren daarvoor in een enorm bevoordeelde positie waren. En ja, had je maar eens wat hectares gekocht, maar dat vond je ongetwijfeld altijd veel te duur....
+1
jent
@Frans1 inderdaad eerst moet je verdienen dan kom je pas aan uitgeven toe...
Iedere ha die je koopt geeft gewoon een druk op je liquiditeit van 2000-3000 EUR per ha gedurende 30 jaar! Dat moet je wel verdienen, de bank mag misschien 1x op overwaarde financieren maar blijft de gaten niet dichten.
jent
@jent als je 100k netto resultaat hebt blijft er bij gem. 33% belastingdruk 66k over.
Stel 1 ha is 66k dan heb je daarvoor resultaat van 100 nodig dus.
Rente 3% van gem. 33k is 1000 per jaar bespaart wel 333 belasting dat wel
Die ton aan IB en aflossing in 30 jaar geeft ruim 3300 per jaar.
Tezamen met rente 4000 gaat 1000-2000 gewasopbrengst/besparing mestafzet af

Zie ik zaken verkeerd? Schiet er maar op 😉
mlkvhoudr
@jent die ton resultaat, wil je die wel even rap fors verlagen het komt nooit meer echt goed met de melkveehouderij weet je nog 😉 volgens google is gemiddelde inkomen per onbetaalde vak 30.000 euro
+4
pieta
@mlkvhoudr Als je dan maar genoeg onbetaalde VAK hebt lopen. 😁
+1
pietjepuk
@jent Ja je ziet het verkeert op de eerste zin ga je al nat.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
Iedere ha die je koopt geeft gewoon een druk op je liquiditeit van 2000-3000 EUR per ha

We hadden het over grond kopen 20 à 25 jaar geleden!!
jent
@kanniewaarzijn holstein legde het hierboven al uit met 2000 gulden voor eigenaar t.o. 450 voor pachter.
Ook toen gold al dat met niets doen niemand een bedrijf opbouwt...en dat is nu ook nog zo
mlkvhoudr
@jent oneens, het kan beide
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
2000 gulden voor eigenaar t.o.v 450 voor pachter.

En ik heb al verschillende keren uitgelegd dat het niet alleen gaat over het verschil 2000-450. Daarnaast hebben eigenaren ook al die jaren flink kunnen financieren op de overwaarde van de grond. Zonder die mogelijkheid kon die 2000 gulden niet uit, net zo min als aankoop van grond NU voor 70.000 uit kan. Dit kan ook alleen uit als de grondprijs blijft stijgen.

En dat gaat hard hoor, stel dat je 50 ha hebt. Er zijn jaren geweest dat de stijging 2000 euro per ha was. Dan hebben we het wel over 1 ton overwaarde. Na een paar jaar kun je daar een paar ha. van bijkopen. Die ha's stijgen ook weer in prijs enz. enz.

En nee, Noorderling: dan zet een uurtje extra melken inderdaad geen zoden aan de dijk.
+2
Noorderling
@kanniewaarzijn
Kun jij van overwaarde rekeningen betalen?
Dat zou betekenen dat je bij een verliesgevende melkveetak en stijgende grondprijs je rekening courant kan verhogen door een hypotheek af te sluiten, succes.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Kun jij van overwaarde rekeningen betalen?

Tuurlijk, altijd een lening op te krijgen. Wat denk dat de laatste jaren zo vaak gebeurd is?

Jij behoort tot die mensen die denken dat je pas wat aan je dure grond hebt als je het verkoopt?
+3
Noorderling
@kanniewaarzijn
Wie en welke bank kan ik daarvoor bellen?
Kunt het in erfpacht drukken, ben je na die termijn alleen wel boer af omdat het geld op is...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie en welke bank kan ik daarvoor bellen

Dat deden alle banken, maar de RABO zit nu het meest in de shit.

En erfpachtconstructie moet je nooit doen, dat is het begin van het einde.
+4
Holstein
@kanniewaarzijn Wat een onzinnige redenering. Die financieringslasten van 2000 gulden/ha had je als startende boer maar gewoon op te brengen, dat betekende op het scherpst boeren. Die pachtende collega hield bij dezelfde bedrijfsresultaten gewoon ruim 1500 gulden/ha extra over. Bij 50 ha gaat het dan om 75.000 gulden...daar kon je als pachter zo ha's van bijkopen zonder dat je de bank nodig had! Maar meestal was dat scherpe boeren bij pachters toen niet zo aan de orde, en bovendien vonden de meesten de grond toen met zo'n 40.000 gulden ook veel te duur. Logisch als je het voor een prikje kon pachten, maar achteraf misschien toch niet zo slim.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Holstein:
Die financieringslasten van 2000 gulden/ha had je als startende boer maar gewoon op te brengen,

Zie mijn antwoord op deze stelling van 10 uur geleden.
Holstein
@kanniewaarzijn Je bent het dus met me eens dat pachters, vanwege hun veel lagere kosten voor de grond, alle kans hebben gehad om hun slag te slaan?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Holstein:
Je bent het dus met me eens

Vroeger had een pachter nog de mogelijkheid om een goede boterham te verdienen. In mijn geval is de investering niet naar grond gegaan maar in een ligboxenstal gaan zitten. En zelfs voor die ligboxenstal was ik eigenlijk al te zwaar gefinancierd destijds.
bio boer
@Noorderling alleen het voordeel is elke euro die is afgelost boer je vooruit hier ook erg zwaar gefinancierd door grond daar door geen luxe pachter is elke euro letterlijk kweit wij alleen de rente kosten
Jan S
😀
+1
spotmelker
@Jan S leuke discussie hier die zich te veel focust op pachtprijs vs financieringslast van (recent) aangekochte grond. Wat je in feite moet vergelijken zijn 2 identieke bedrijven , een volledig pacht en de ander volledig eigendom met overwaarde van 40 K€/ha. ( verschil tussen balans en marktwaarde) . Nu ga je in beide situaties 50% uitbreiden. Hoe zal het totale financieringsplaatje er dan uit zien? Ik weet 1 ding: niet hetzelfde. En als je pachtgrond hebt zoals @kanniewaarzijn waar geen loonwerkers meer willen komen omdat alles daar total loss wordt gereden door de omhoog komende stenen en omdat je in FL zit > € 1000/ha aan pacht moet betalen en je voorkeursrecht afgejat is door zo'n eng groen clubje maakt je dat kansloos. Dus die reacties begrijp ik goed.
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
En als je pachtgrond hebt zoals @kanniewaarzijn waar geen loonwerkers meer willen komen omdat alles daar total loss wordt gereden door de omhoog komende stenen en omdat je in FL zit > € 1000/ha aan pacht moet betalen en je voorkeursrecht afgejat is door zo'n eng groen clubje maakt je dat kansloos

Of juist heel flexibel. Zolang je maar niet teveel geld in gebouwen hebt zitten ben je vrij man, hebt zomaar 1-2miljoen aan fosfaatrechten en daarmee eigen vermogen cadeau gekregen.
Gauw zorgen dat je een ander stekje krijgt als je toch al op prut grond zit met te hoge vaste lasten. Als je nu goede resultaten draait met bijbehorende lasten heb je toch ook overtuigende cijfers om ergens anders aan de bak te gaan?

Daarnaast omdat er nooit wat gedaan is, en daarom niet weer kleine stapjes in grond te zetten geen excuus voor. 50% uitbreiden komt veel meer bij kijken dan een uurtje langer melken per dag. Daar moet wel een heel goede basis voor zijn wil je dat als eigendomsbedrijf ook zo ff uit de mauw schudden, daar gaat normaliter ook zo 10-15jaar overheen.
spotmelker
Quote Reactie van @Noorderling:
Gauw zorgen dat je een ander stekje krijgt als je toch al op prut grond zit met te hoge vaste lasten.

Moet je in 'kanniewaarzijn's geval wel een meewerkende verpachter hebben en dat is RVB niet écht op gebied van structuurverbetering. Voorheen Domeinen was dat wel. Nu bepaald de hoogste inkomende geldstroom het beleid.
En als je naar een andere stek gaat moet je geluk hebben met de aanwezigheid van knappe bedrijfsgebouwen en anders weer dik investeren.
Frans1
@spotmelker het gaat mij om het feit dat iedereen grond kon kopen 20-25 jaar geleden,het was slecht te verkopen,iedereen wilde quotum kopen,er werd tot jaren later zelfs geadviseerd geld vrij te maken uit grond om te investeren in quotum wat direct kasstroom genereerde.
Het is ook veel te simpel gesteld dat over grond die toen gekocht is niet afgelost wordt en de overwaarde maar aan hypotheek vrijgemaakt wordt.
+1
diezel
Quote Reactie van @Frans1:
het was slecht te verkopen

Hier in de grensstreek spookt tijdens de fietstochtjes de laatste tijd steeds maar dezelfde vraag door mijn hoofd: "wie-o-wie gaat hier komende 10 jaar al die grond kopen en bewerken? " Kom er maar niet uit. 😞
+2
mlkvhoudr
@diezel gewoon niet meer fietsen dat is t beste
DutchDairyFarmer
@diezel weet niet welke grensstreek je bedoelt maar hier is het zo dat de andere kant ook deze kant op komt.
+2
paul1
@DutchDairyFarmer niet voor het eerst...
bio boer
@diezel bedenk eens hoe veel boeren er 50 jaar geleden waren alle grond is opgenomen door gebouwen en collega boeren toen hadden de boeren nog 15 tot 60 koeien nu van 60 tot 500 koeien
George
Quote Reactie van @diezel:
ier in de grensstreek spookt tijdens de fietstochtjes de laatste tijd steeds maar dezelfde vraag door mijn hoofd: "wie-o-wie gaat hier komende 10 jaar al die grond kopen en bewerken? " Kom er maar niet uit.

Beste Diesel Dit zou ik 1 op 1 geschreven kunnen hebben. Ik vraag het me ook af.
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Ik vraag het me ook af.

De algehele "stemming" is al bepaald niet erg positief in het Brabantse. Zo'n tweede jaar-op-rij dat gesleep met haspels/buizen/slangen/pompen, etc. gaat ook die paar kopende grote jongens niet in de koude kleren zitten. Is tenminste mijn gedacht. 😞
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @diezel:
gesleep met haspels/buizen/slangen/pompen,

Doorgaans worden de akkerbouwproducten in een droge zomer duur betaald. Dat maakt dan weer een hoop van dat gesleep goed. In de veehouderij kost het alleen maar geld.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @diezel:
Zo'n tweede jaar-op-rij dat gesleep met haspels/buizen/slangen/pompen, etc. gaat ook die paar kopende grote jongens niet in de koude kleren zitten. Is tenminste mijn gedacht

Dat ligt er aan hoe diep je in de shit zit. Als je verplicht wordt contracten te sluiten onder de kostprijs ga je nat.
Vrije consumptie en uientelers hebben afgelopen jaar grof geld verdient aan beregenen. Beperkt aantal tonnen in de schuur, weinig onderhoud en brandstof voor machines, geen bewaarverliezen en een flinke prijs. Pootgoed 42 cent, consumptie >20cent, uien 25-50cent. Dat tikt wel aan, beter als 10ton meer voor de halve prijs of 1000euro minder kosten per ha aan beregenen.
Je moet jezelf wel afvragen of het lonend is om bepaalde gewassen te beregenen, bij mais, gras, bieten en tarwe heb ik daar mijn vraagtekens bij.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je verplicht wordt contracten te sluiten onder de kostprijs ga je nat.

Als het dit jaar op tijd zou geregend hebben zou met dit areaal de prijs van aardappelen zwaar kut zijn. Maar dan hebben al die mooipraters plotseling een contract. Maar als de prijzen hoog zijn door droogte hebben ze plotseling alles vrij. Je hebt ze overal dat soort zwetsers.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @diezel:
"wie-o-wie gaat hier komende 10 jaar al die grond kopen en bewerken? "

Daarom heeft men nu de grondgebondenheid ook bedacht. Zo willen ze de intensievere bedrijven verplichten om de grond erbij te nemen. Het "leuke" is wel dat dat helemaal niet gaat werken! Arme RABO....
Twentsch Land
Maak je maar niet druk, of grondgebonden wel of niet door zet. Die gronden worden wel bewerkt als het niet richting natuur wordt geschoven.

@kanniewaarzijn
robbies
@diezel een paar jaar geleden nog 1500 ha naar natuur gegaan volgens mij 😉
spotmelker
Quote Reactie van @Frans1:
het was slecht te verkopen

Hier niet maar ik ben ook een zeldzaamheid tussen de bollen en akkerbouwboeren. Punt is dat het pachtersvoordeel(40%) bij aankoop van RVB (destijds Domeinen) en de overwaarde van de aangekochte (zelfgepachte) grond weldegelijk verhypothekiseerd is en er niet/nauwelijks op afgelost werd. Nu met > 130K€/ha is dat over.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
€ 1000/ha aan pacht

1100
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn dat zijn geen grappige pachtprijzen meer.....
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Vertel mij wat.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn ik betaal 750 meen ik op t moment
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Dat is ook veel te veel.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn t is minder dan t geweest is dus bekijk t liever positief in dit geval
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik liep al weer achter het is dit jaar 630 bij ons
pieta
@mlkvhoudr En dan ontvang je dus ook zowat 400 TSR en heb je de grond dus zowat gratis in het gebruik?
pietjepuk
@pieta we hebben hier grond waar we al enkele honderden euros over houden zonder dat we er wat mee gedaan hebben.
+2
mlkvhoudr
@pieta gelukkig hebben we de waterschapslasten nog😉
bio boer
@mlkvhoudr dat is wel bijzonder laag de verpachter is dief van eigen portemonnee
robbies
@bio boer zijn gewoon de pachtnormen.
pieta
@robbies En maar afgeven op de verpachters door sommigen terwijl die in mijn beleving met deze prijzen toch ook echt in het pak genaaid worden. Toeslagrecht en aanvoer mest brengt al meer op dan wat er aan pacht betaald wordt.
robbies
@pieta de pachters zijn echt mazzelpikken. Verkoop je boeltje en ga lekker pachten.
+1
Twentsch Land
Pachters zijn zeker mazzelpikken.......vrije keuze, heb nog nooit gehoord dat iemand verplicht moet pachten. @robbies
pieta
@robbies Ik wil ze zeker geen mazzelpikken noemen. Bij mijn reactie had eigenlijk een 😁 gemoeten. Ik zal trouwens geen pachter kunnen worden want ik kan niet geloven dat ik een gek kan vinden die mij voor dat bedrag een pachtcontract in de handen drukt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
. Verkoop je boeltje en ga lekker pachten.

Inderdaad. Ik vind het ook heel bijzonder dat mensen kopen terwijl pachten zoveel beter is!
pieta
@kanniewaarzijn Waar kan ik in mijn directe omgeving middels regulier pachtcontract bijpachten? Voor onder de 1.000 euro wil ik het wel.
kanniewaarzijn
@pieta Het zal duidelijk zijn dat iemand met flink overwaarde van de eigendomsgrond ook goed in staat is om een hoge bijpacht te betalen. Iets wat ook vaak gebeurt. Of heb je je bedrijf verkocht en je nieuwe bedrijf in erfpacht genomen? Ook dan snap ik het.
pieta
@kanniewaarzijn Ik blijf bij mijn standpunt dat de pachtprijs niet hoog is. Wellicht dat we naar de andere kant van het verdienmodel moeten kijken (de opbrengsten) of de andere kosten die je nog maakt in vergelijking met mensen met eigendom. En ja, ik heb ook nog wat pachtland. Kost meer als 1.000 per ha exclusief TSR.
mlkvhoudr
@bio boer dit blijft ook niet zo veranderd elk jaar heb ook wel een richting 900 gezeten
+1
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
@mlkvhoudr €750,00? Dat is ook veel te veel.

Hoe verklaar jij dan dat ik voor enkele percelen aan beheersvergoeding al €1250 de ha krijg?
Dat is toch gebaseerd op inkomstenderving?
En vervolgens betaalt voor dat grove gewas, en voor de rest van het jaar weiden een boer ook nog enkele honderden de ha.
Dus maar ophouden op met dat veel te veel.
Dan is er de belasting, die belast in box 3 forfair voor ergens 5% rendement van de waarde van het land maal 30%
Als van die 750,- ook nog 100,- waterschaplasten af moeten is het €650,- netto
Dan kom je als eigenaar alleen al aan de euro's voor de te betalen belasting veel te kort.
En wie enige oppervlakte van belang verhuurt, daar zit dat land in box3 .
Verder is er niet alleen kans op waardestijging van landbouwgrond, maar ook op waardedaling, Diverse keren meegemaakt dat land zo'n 10.000ha daalde.
Nu zitten we in de extreme situatie van rente die voor beleggers naar nul is gegaan, dat verklaart dat van die kant er belangstelling is.
Maar veel lager kan de rente niet, en zodra de rente wat stijgt nemen de lasten met sprongen toe.
Frans1
@arie.j als je land verkoopt en het geld op de bank zet kom je nog veel meer tekort.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
al €1250 de ha krijg?Dat is toch gebaseerd op inkomstenderving?

In de eerste plaats is die 1250 per ha beheersvergoeding verkwanselen van belastinggeld (door de provincie?) Het is altijd makkelijk geld uitgeven dat je niet zelf hoeft te betalen. In de tweede plaats is die 1250 aan de hoge kant als het als inkomstenderving wordt gezien. Maar goed, laten we eens van die 1250 uitgaan: 1100 euro pacht en 50 euro waterschapslasten (een pachter betaalt de helft). Dan blijft er 100 euro per ha. over. In mijn geval x 30 ha = 3000 euro. Van die 3000 euro moet er nog pacht betaald worden voor een erf met versleten gebouwen die de functie allang verloren zijn. Dan zitten we zo'n 3000 in de min. Van dat minbedrag moeten we investeren, reserveren en volgens het RVB leven we dan ook nog als God in Frankrijk. Kortom: je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat je onmogelijk een bedrijf kunt runnen als je net zoveel pacht betaalt als je aan opbrengst van je land haalt.

Nu jouw situatie: je zegt dat je 1250 + een paar honderd euro per ha. vangt. Zeg 1500 euro. Je hebt te maken met vermogensbelasting in box 3. Is trouwens geen 5% maar 4 %. (Kon je dat overigens niet voorkomen?) De vraag is dan: hoeveel betaal je per ha. aan vermogensbelasting (m.a.w: voor hoeveel staat je grond in de boeken). Zelfs in het meest ongunstige geval (60.000 euro) ben je maar iets van 700 euro kwijt. Hou je toch nog wat meer over dan die pachter!

Oh, en wat betreft die waardevermindering: als grond 50.000 euro is gestegen en hij zakt 10.000 euro, dan heb je nog steeds een stijging van 40.000 euro!
cornelissen
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
De vraag is dan: hoeveel betaal je per ha. aan vermogensbelasting (m.a.w: voor hoeveel staat je grond in de boeken)

De belastingdienst houdt normwaarden aan. belastingdienst.nl/wps/wcm/…
+1
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
In de eerste plaats is die 1250 per ha beheersvergoeding verkwanselen van belastinggeld (door de provincie?) Het is altijd makkelijk geld uitgeven dat je niet zelf hoeft te betalen. In de tweede plaats is die 1250 aan de hoge kant als het als inkomstenderving wordt gezien. Maar goed, laten we eens van die 1250 uitgaan: 1100 euro pacht en 50 euro waterschapslasten (een pachter betaalt de helft). Dan blijft er 100 euro per ha. over. In mijn geval x 30 ha = 3000 euro. Van die 3000 euro moet er nog pacht betaald worden voor een erf met versleten gebouwen die de functie allang verloren zijn. Dan zitten we zo'n 3000 in de min. Van dat minbedrag moeten we investeren, reserveren en volgens het RVB leven we dan ook nog als God in Frankrijk. Kortom: je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat je onmogelijk een bedrijf kunt runnen als je net zoveel pacht betaalt als je aan opbrengst van je land haalt.Nu jouw situatie: je zegt dat je 1250 + een paar honderd euro per ha. vangt. Zeg 1500 euro. Je hebt te maken met vermogensbelasting in box 3. Is trouwens geen 5% maar 4 %. (Kon je dat overigens niet voorkomen?) De vraag is dan: hoeveel betaal je per ha. aan vermogensbelasting (m.a.w: voor hoeveel staat je grond in de boeken). Zelfs in het meest ongunstige geval (60.000 euro) ben je maar iets van 700 euro kwijt. Hou je toch nog wat meer over dan die pachter!Oh, en wat betreft die waardevermindering: als grond 50.000 euro is gestegen en hij zakt 10.000 euro, dan heb je nog steeds een stijging van 40.000 euro!

Even een paar correcties/aanvullingen:
Die 1250,- de ha krijg je alleen voor land dat er voor in aanmerking kan komen, voor mij enkele ha die grenzen aan een natura 2000 gebied dat van de overheid is.
Maar het is gebaseerd op inkomstenderving, onderhandeld door o.m. boerenorganisaties.
Dus echt wel ergens op gebaseerd, de overheid strooit niet met geld naar boeren.
Of jij die ANLb beheerspakketten onzin vind, doet daarbij even niet ter zake.
Dan: iemand die land verpacht (of een hele boerderij) moet dat verplicht in box 3 doen.
Wanneer het een stukje van je bedrijf is heb je de keuze.
Wel met het risico dat als je het te veel (te lang dus) doet, de belasting de waardestijgingen bij de verkoop bij je inkomen telt.
BoX3 heeft een variabel tarief, dat verhaal van 4% is al weer enkele jaren verleden tijd.
Voor 2019 is het tarief om precies te zijn 5,6%.
Bij een vermogen tot 10 ton rekent debelasting 79% daarvan is dus 4,424% van de waarde aan inkomen
En daar 30% van is 1,3272% belasting
En boven de 10 ton rekent de belasting 5,6% aan forfair rendement, inkomen dus, maal 30% belasting is 1,68% van de waarde aan belasting.
Fiscaal heb ik geen bedrijf meer en dan zit je zomaar in het maximale tarief.
Voor de waarde zijn normbedragen, Hier te lezen download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/…
Als je het voor enkele jaren verpacht kan je ietwat waarde aftrekken, maar voor de meeste gebieden blijf je dan nog boven de 55.000 euro de ha
reken daar 1,68% van, dat is 924,-- euro
Dus bij normaal los land verpachten dwingt de belasting je gewoon om meer te vragen dan die 750,- euro die jij teveel vind.
kanniewaarzijn
@arie.j Als ik jou was zou ik de boel rap verkopen. Ik heb je net al voorgerekend dat een pachter dat ook niet kan betalen. Bijpachten (door mensen die zelf eigendom hebben) lukt momenteel nog wat, maar ook dat holt achteruit!
pieta
@kanniewaarzijn Mooi om te zien dat jij Arie het advies geeft wat ik jou geef. Jij zegt vlug verkopen wat je hebt tegen Arie en ik adviseer jou om die ellendige pacht op te zeggen die je enkel verlies brengt. Dan ben je er mooi vanaf. 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
die ellendige pacht op te zeggen

Nou ik zal je vertellen: dat heb ik geprobeerd! Het is niet zoals Spotmelker zegt een eng groen clubje dat hier de boel verziekt heeft, maar de provincie Flevoland. In 1998 heeft de provincie hier een claim opgelegd die er tot op de dag van vandaag ligt. Bezopen natuurlijk gezien het feit dat een gemeentelijk voorkeursrecht max. 2 jaar mag duren maar de provincie kan blijkbaar onbeperkt claimen. Gezegd is altijd (en ook meermaals op schrift gesteld) dat de pachter zelf het initiatief moest nemen als hij wat wilde. Zij zouden dan voor een financiële oplossing op maat zorgen, waaronder het vergoeden van de 40% voorkeursrecht. Uiteindelijk hebben we dat maar gedaan, omdat het niet meer mogelijk was om met een maximaal hoge pacht te boeren op grond die niet eens geschikt is voor landbouw. Maar wat denk je? Ze vertikken het! Ze kwamen met de drogreden dat ze geen geld hadden. Enkele maanden later stond er in de krant: "De provincie heeft nog 100 miljoen op de plank liggen, wie er een idee heeft voor nieuwe natuur kan die indienen bij...…" WALGELIJK!! Maar het is fijn te leven in een land dat altijd naar andere landen met het vingertje zwaait om te vertellen dat zij fatsoenlijk met hun burgers om moeten gaan.
pieta
@kanniewaarzijn Je wou dus tegen een vergoeding je pacht wel opzeggen? Of begrijp ik het nou verkeerd?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
vergoeding

Voor wat ze hadden toegezegd, ja.
pieta
@kanniewaarzijn Maar gewoon opzeggen(zonder vergoeding) kan dus wel?
kanniewaarzijn
@pieta Tuurlijk, als het ze uitkomt.
spotmelker
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
maar de provincie Flevoland.

Is dat geen eng clubje dan?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Is dat geen eng clubje dan?

Zeker! En ook een smerig clubje.
+3
ricardo
@kanniewaarzijn als jij nou gewoon eens aan het werk gaat kom de waarschijnlijk verder mee dan dat geklaag.Doen de boeren met eigen grond ook gewoon door werken .
kanniewaarzijn
@ricardo Ja baas!
spotmelker
@ricardo Als jou hetzelfde overkwam als @ kanniewaarzijn gooide je het bijltje er ook vast bij neer. Het is hetzelfde als dat de landbouw als gevolg van een verzonnen milieuprobleem ruimte moet maken voor vliegverkeer, industrie e.d. Dat is gewoon lekker goedkope grondverwerving en dat is waar het om draait.
+3
ricardo
@spotmelker ik heb in Emmeloord op de mas gezeten (kwam uit spanga)en weet nog hoe de jongens op de bedrijven van het oude land neerkeken met die kleine kromme percelen😂 ze hadden last van de remmende voorsprong .klaagden toen al over de hoge pacht. wil alle grond in de polder wel overnemen voor de geldende pacht prijzen goedkoper kun je niet boeren met red me ook prima op oude land. gewoon denken in mogelijkheden en je kansen pakken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ricardo:
hoe de jongens

Niet iedereen over dezelfde kam scheren. Net zomin als dat je alle poldergrond over dezelfde kam kunt scheren. Je weet duidelijk niet waar je over praat.
ricardo
@kanniewaarzijn dat zal dan wel zo zijn maar jij weet niets over eigendomsgrond dat is ook wel duidelijk
+1
ricardo
@kanniewaarzijn onze familie heeft aardig wat grond gekocht altijd meer rente betaald dan wat er in de polder aan pacht werd betaald, voor grond met minder mogelijkheden als ik dan zie wat er over is van al die bedrijven aan bv de uiterdijkenweg dan denk ik je hebt weinig gemaakt van je voorsprong van destijds
robbies
Quote Reactie van @ricardo:
onze familie heeft aardig wat grond gekocht altijd meer rente betaald dan wat er in de polder aan pacht werd betaald,

Wanneer je begint met een eigendomspositie heb je altijd een langere polsstok. Probeer maar eens grond te gaan kopen wanneer je geen meter op naam hebt. Zal knap lastig worden in vergelijking met wanneer je een behoorlijk areaal hebt zonder grote schuldenlast
pieta
@robbies Voor het kopen van grond is het nodig om top te draaien en je moet het aandurven. Sommige zien altijd beren op de weg. Maar het is niet altijd even makkelijk en zeker niet voor eenieder even gemakkelijk.
+2
Frans1
@robbies en hoe kom je aan een areaal eigendom met weinig schuldenlast. Ik lees van kanniewaarzijn dat de waardestijging in aflossingsvrije hypotheek omgezet wordt en meer van dat soort kul,maar hier wordt gewoon afgelost,en om dat mogelijk te maken moet je gewoon zuinig boeren,ofwel winst draaien omdat die aflossing betaald moet worden nadat de fiscus bij je langs is geweest
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
hier wordt gewoon afgelost

Wie de schoen past trekt hem aan.
+1
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
en hoe kom je aan een areaal eigendom met weinig schuldenlast.

Vaak historie. Als grondeigenaar moet je je niet allen blindstaren op de pachtprijs, maar ook de zekerheidspositie in beschouwing nemen. Er zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat stallen de lucht in geblazen omdat de zekerheid het toestond. Op pachtbedrijven zie je geen nieuwe MDV-stallen van 10.000 euro per koe omdat dat fiscaal zo aantrekkelijk is.

Heel simpel Frans. Er wordt hier grond verhuurd aan melkveehouders voor 1.500 euro+. dat is rendabel omdat de overige hectares niet zo duur zijn aan lasten (lees: historisch verworven). Ga je een hele boerderij pachten aan 1.500 euro zonder historische hectares, dan ben je snel melkveehouder af. Is gewoon niet rendabel.

De melkveehouderij moet het gewoon hebben van oud kapitaal. Fosfaatrechten leasen kan uit als je referentie groot genoeg is, maar niet om een verdubbeling te maken.
Elvis
@robbies
Quote:
fosfaatrechten leasen kan uit
dat moet je even uitleggen €1500 euro per koe per jaar lease betalen en dan wat verdienen
robbies
Quote Reactie van @Elvis :
dat moet je even uitleggen €1500 euro per koe per jaar lease betalen en dan wat verdienen

Ligt eraan wat het tekort is dat je moet dekken en hoe zich dat verhoudt tot je totale koppel. Maar dat het uitkan bewijst de handel. Er is vorig jaar gewoon geleased
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Wanneer je begint met een eigendomspositie heb je altijd een langere polsstok

Dus die pachters hoeven eigenlijk maar de pacht op te zeggen en kopen dan een 30 ha eigendom en dan hebben ze een langere polsstok?
spotmelker
@pieta dás een herstart wat je nu schrijft, zet als beginpositie de balanswaarde van de grond t.o.v. pacht van € 1000/ha.
pieta
@spotmelker Balanswaarde is niet zo zaligmakend als je denkt omdat er ook bedrijven bij zijn die fiscaal geruisloos zijn door geschoven. Daar is de balanswaarde niet gelijk aan de aankoopprijs.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Balanswaarde is niet zo zaligmakend a

vrij verkoop waarde wel. Al zeggen de bankmannetjes van niet.
+1
pieta
@spotmelker Bij 30.000 balanswaarde met een rente van iets op de 2% praat je al over 650 euro, dan de volledige waterschapslasten zijnde 50 euro meer als bij pacht(??) kom je al aan de 700 en dan dien je het ook nog af te lossen in 30 jaar. Dat is ook nog 1.000 per ha.
+2
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Bij 30.000 balanswaarde

Er is heeeel veeeeel meer grond verhandeld voor heeeeel veeeel minder dan 30.000 euro per ha. En de waarde van die grond is exponentieel gestegen
spotmelker
@ricardo De vergelijking tussen huidige rentelast van actuele grondprijs en pachtprijs valt natuurlijk in het voordeel van pacht. Maar als ik de grote accountants hier vraag naar de balanswaarden van eigendomsgrond in de polder dan is die maar een goede € 30.000 Daar wordt rente over betaald die stukken lager is dan huidige pachtprijs. Komt een boer bij de bank om nu grond bij te kopen dan heeft die overwaarde van inmiddels bijna een ton/ha een hele grote invloed op de financiering daarvan. Kom ik als (niet slecht draaiende) pachter dan wordt dat een stuk moeilijker. Het blijft verder een lastig vergelijk tussen eigendom en pacht en het verschil zit in veel meer dingen dan alleen tussen rentelast en pachtprijs. En de uiterdijkenweg is inderdaad net als hier aan de westkant vee-arm geworden, ook daar wordt meer rendement uit intensieve gewassen gehaald.
ricardo
@spotmelker truc was heel makkelijk te doen aan de rand van de polder deel verhuren voor akkerbouw en met die vaste inkomsten grond kopen op het oude land zo houd je nieuw goed producerend grasland met hoge opbrengst en kun je goed boeren en paar jaar later op basis van goeie resultaten weer 5 ha kopen
robbies
Quote Reactie van @ricardo:
truc was heel makkelijk te doen aan de rand van de polder deel verhuren voor akkerbouw en met die vaste inkomsten grond kopen op het oude land zo houd je nieuw goed producerend grasland met hoge opbrengst en kun je goed boeren en paar jaar later op basis van goeie resultaten weer 5 ha kopen

Achteraf is het heel makkelijk ja
ricardo
@robbies kan nu nog
+2
Holstein
@robbies Achteraf.... Dat is nu precies wat jij en kanniewaarzijn en spotmelker hier ook steeds doen. Jullie vergelijken de huidige grondlasten door de (boek)waarde van grond en het huidige lage renteniveau met de nu vrij hoge pachtprijs, en roepen dan dat die eigenaren het allemaal cadeau hebben gekregen. Jullie vergeten dan voor het gemak maar even dat toen die grond gekocht/overgenomen werd voor bijvoorbeeld € 30.000/ha, het rentepercentage soms rond de 7% bedroeg en de pacht rond de 450 gulden bedroeg. En toen was ook nog helemaal niet zeker dat die grondprijs zo enorm zou stijgen. Ja, achteraf....
+1
robbies
@Holstein waar zeg ik dat iemand iets cadeau heeft gekregen? Ik zeg alleen dat de waardestijging van de grond bedrijfsontwikkeling makkelijker heeft gemaakt. Die buffer hebben pachters niet. Lijkt me toch een feit waar je niet omheen kan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
bedrijfsontwikkeling makkelijker heeft gemaakt.

Juist! Dat is waar het om gaat. Daarom gaat vergelijking tussen eigenaren en pachters altijd mank. Grappig genoeg stelt het RVB dat zelf ook in een van de stukken in onze correspondentie. Dat neemt niet weg dat de overheid de pacht wel op deze manier door een paar sukkels uit laat rekenen.
+3
pieta
@kanniewaarzijn Je had natuurlijk gewoon mee moeten doen. Je bent met een lage (pacht)last begonnen. En toen had je van de winst die je daar mee maakte grond moeten kopen. Die was dan nu ook meer waard geweest. Die overwaarde is zeker een voordeel met bedrijfsontwikkeling. Je hebt gewoon een sterker bedrijf. Maar ook eigendomsbedrijven worden overgenomen. Dan stijgt de financiering meestal toch heel sterk en daar moet gewoon op afgelost worden. En dan begin qua vermogen misschien wel beter maar qua rendement en marge niet. En daar zul je het toch van moeten betalen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
En toen had je van de winst die je daar mee maakte grond moeten kopen

Zoals ik al eerder verteld heb: toen ik begon heb ik een stal gebouwd. De bank financierde destijds een pachtbedrijf voor max. 10000 GULDEN per ha. Die stal ging dat budget al flink te boven (ik heb de blaren op mijn tong moeten praten om dat voor elkaar te krijgen). Pas toen de kop hier een heel stuk af was, waren verdere (grote) investeringen aan de orde. Toen ik de grond wilde kopen had ik wederom toestemming van de bank, maar werd mij (door derden) de pas afgesneden.
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
10000 GULDEN per ha. Die stal ging dat budget al flink te boven (ik heb de blaren op mijn tong moeten praten om dat voor elkaar te krijgen)

Past de stal dan wel bij het bedrijf en niet te duur gebouwd?
Guldens zijn euro's geworden, 2koeien per ha a 3-4duizend euro per plaats moet kunnen toch? Beetje extra voor post onvoorzien en extra's. Meeste vermogen zit in grond en dat is pacht, de rest moet toch van de lopende rekening betaald kunnen worden.
ricardo
@Noorderling stal was in gulden tijd zal nu toch wel afgelost zijn?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Past de stal dan wel bij het bedrijf en niet te duur gebouwd?Guldens zijn euro's geworden, 2koeien per ha a 3-4duizend euro per plaats moet kunnen toch?

Best een eenvoudige stal, ruim 5000 GULDEN per koeplaats destijds. Pittig voor een pachter maar ging goed, al bleef er de eerste jaren weinig ruimte over.
+2
Holstein
@robbies De stelling van kanniewaarzijn was dat grondeigenaren in het voordeel zouden zijn, omdat ze hun basisareaal goedkoop zouden hebben gekregen. Jij hebt het vervolgens over een groot areaal zonder schuldenlast, en noemt dit vaak historisch verkregen. Nu is het wel zo dat opvolgers de grond inderdaad vaak goedkoper van hun ouders konden overnemen dan wat de vrije marktwaarde op dat moment was, maar dat in een nog niet zo ver verleden hun startpositie desalniettemin financieel een stuk lastiger was, dan die van jonge pachters. Een groot areaal zonder schuldenlast hebben de meesten dan ook niet zomaar gekregen!
spotmelker
@ricardo dan blijft de vraag waarom al die melkveehouderij daar zowat verdwenen is? Door de hoge grondprijzen > € 100000/ha kun je alleen maar opbrengen met hoogsalderende akkerbouw en bollenteelt. Vlakbij mij is voor 132K€/ha verkocht. Dan heb je al 3000 rente en daar moet ook nog 4500/jaar afgelost worden. Nu heeft de bewuste koper (pootaardappelen teler)al 150 ha eigendom dus die zal het wel redden. Vanuit een pachtbedrijf zie je dit nooit gebeuren. En 20000 kg melken op grondlast van 7500/ha (37,5 cent) valt ook niet mee. Enige oplossing is éénjarig grasland huren/ruilen omdat ze amders eenzesde graan moeten telen voor de vruchtwisseling wat niks opbrengt. Maar ook zulk grasland is niet goedkoop.
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
e graan moeten telen voor de vruchtwisseling wat niks opbrengt. Maar ook zulk grasland is niet goedkoop.

Hoeveel ha kun je voor 1ha schone grond terug krijgen?
Met 1:2 of 1:3 wordt de rekensom heel anders. Zijn hier ook wel melkveebedrijven uit pootgoedgebieden die er een hoek zware goedkopere grond bij kopen, na een paar jaar komen de akkerbouwers wel weer, berg gips er op en elke ha schone grond is welkom. Er groeit ook vaak minder, kunt de grond niet ruilen, dus of dat uiteindelijk goedkoper is vraag ik me af.

Er wordt flink betaald voor die grond, maar wordt dat gekocht of in erfpacht gedrukt middels inbreng van een deel van de eigen grond? Het is niet altijd wat het lijkt, en helemaal niet in de polder waar het toch al gauw wat meer moet lijken.
spotmelker
@Noorderling ik ruil 1 ha pootaardappelen tegen 2 hectare gras en moet zelf bewerken en inzaaien. Er wordt ook wel 1 om 1 geruild maar dan ingezaaid .
pieta
@spotmelker En dan ontvang je ook nog geld neem ik aan? Bij 1 op 1 ruil?
+2
spotmelker
@pieta Niet overal/iedereen, dat hangt ook van de grondkwaliteit af. Er zijn er ook wel die 1 om 3 ruilen voor lelieteelt. Wat ik zie is dat wanneer je afhankelijk bent van de loonwerker voor ploegen, inzaaien, bemesten, complete grasoogst en de grond ligt op (grotere) afstand er velen weer net zo snel mee stoppen. En dan komt soms die melkveewet heel onaangenaam om de hoek. Daarom hou ik mijn referenties binnen de eigen hectares.
spotmelker
@Noorderling Er wordt ook wel in (AS R) erfpacht gezet als de hectare lasten te hoog worden maar dan heb je weer een canon van € 2500.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ricardo:
deel verhuren voor akkerbouw

Ik denk dat als ik iemand had aangesproken met dat voorstel, dat ik dan acuut was afgevoerd en opgesloten 😀
Frans1
@kanniewaarzijn Rotterdamse hoek?
spotmelker
@Frans1 Nee, daar zit ik :😁
Frans1
@spotmelker dacht dat dat meer richting urk/tollebeek was,bij jou is de grond toch niet verkeerd?
+1
spotmelker
@Frans1 hoe dichter bij Urk hoe meer (grote) stenen. Ik heb na veel kilverwerk en drainage om de 2 meter en 50% gras grond die geschikt is voor tulpen, lelies, gladiolen enz. Zitten nog wel wat kwelplekken maar is te overzien. Licht e zavel van 8 tot 15% afslibbaar.
jent
@Frans1 zal wel schokland zijn. Daar heb je ook matige venige gronden. Weinig akkerbouw geschikt met natuurclaim ook nog.....goh lijkt in sommige opzichten het oude land wel 🤣
kanniewaarzijn
@jent Voor jullie een vraag, voor mij een weet. Het doet er helemaal niet toe waar ik zit.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Het doet er helemaal niet toe waar ik zit

Dat klopt. Alleen vertroebelt het wel jouw zicht op de vergelijking pacht versus eigendom.

Hier in de regio hebben diverse pachters in het verleden het aanbod om te kopen tegen 70% van de vrije waarde afgeslagen, ondanks een fiat van de bank. Puur omdat zij destijds erg op keken tegen de flinke toename van de lasten in de beginperiode. Ieder mag ondernemen naar eigen inzicht, dan zul je het ook moeten doen met de resultaten van je beslissingen. Overigens hebben de meeste pachters hier ondertussen ook eigendomsgrond er bij verworven, het dossier is niet zo zwart-wit als dat jij het schetst.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
diverse pachters in het verleden het aanbod om te kopen tegen 70% van de vrije waarde afgeslagen,

Grappig dat je met voorbeelden komt die tegengesteld zijn aan mijn situatie. Zij konden/mochten kopen maar wilden dit niet, terwijl ik niet mocht kopen en dit wel wilde. Er is in mijn geval dan ook geen sprake van ondernemen naar eigen inzicht of eigen beslissing.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Er is in mijn geval

Dat is duidelijk. Jij suggereert echter dat jouw situatie de standaard is en pacht het slechtste is wat een ondernemer kan overkomen. Dat lijkt me zwaar overtrokken. Verder had je met de aangeboden financiering van de gepachte grond ook andere grond kunnen kopen, dan was je nu ook zo'n bevoorrechte eigenaar geweest.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
grond kunnen kopen

Het is nogal een verschil of je je pachtgrond (huiskavel) kunt kopen voor 60% van de vrije waarde , of grond ver van huis voor de volle mep. In dat laatste geval is er doorgaans niet veel aan te verdienen, zeker niet voor veehouderij.

En mijn situatie is zeker niet standaard: het zou me niet verbazen als ik met de hoogste pacht van het land op de slechtste grond van het land zit.
jent
@kanniewaarzijn
Quote:
 Het doet er helemaal niet toe waar ik zit.

Inderdaad maar soms snap je of heb je wel meer begrip voor iemands situatie. Als jij zit waar ik schreef dan zit ik niet zover bij je vandaan, maar dan in een gebied met allemaal
Quote:
kleine kromme percelen 🤣
Dus landbouwkundig niet het neusje van de zalm zoals de polder ooit was. De situatie is nu meer en meer zo dat boeren van het oude land grond in de polder gaan kopen al is het maar met kleine stapjes. Waar een wil is.....
jent
@jent @kanniewaarzijn en de generatie boven mij is ook ooit begonnen als pachter van grond én gebouwen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
en de generatie boven mij is ook ooit begonnen als pachter van grond én gebouwen.

En pachtbedrijf gekocht?
jent
@kanniewaarzijn nee verpachter verkocht niets toen met spaarcenten vertrokken, elders boerderijtje met 3 ha eigen grond gekocht
kanniewaarzijn
@jent Top! En hoe is het nu?
jent
@kanniewaarzijn met mij gaat t goed😀, dank je

Hebben 0,0 ha (erf) pacht. Regelmatig grond gekocht, gaat veel geld inzitten...ik zie veel bedrijven die mooier en of beter zijn dan hier, ik heb nog heel wat dingen die ik in de toekomst wil veranderen/vergroten.
Maar bovenal: k werk iedere dag met plezier en we kunnen er goed van leven.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
we kunnen er goed van leven.

Dan behoor jij waarschijnlijk tot die categorie eigenaren die niet idioot hebben gedaan. De problemen liggen ook meer bij diegenen die veel te zwaar gefinancierd zijn op hun luchtbel. Hoe heb jij het gedaan met je stal dan? "Een boerderijtje met 3 ha." klinkt niet alsof er een up-to-date stal bijstond.
jent
@kanniewaarzijn mijn ouders hebben dat boerderijtje met 3 ha gekocht, keer verhuisd en telkens wat grond gekocht, 2e helft jaren 80 van grup naar ligboxenstal, deze paar keer uitgebreid en 10 jaar geleden no-nonsense nieuwe stal zonder melkerij. telkens stukjes grond erbij. in die range bedrijfsovername gehad en nu ook weer stukjes grond erbij. nu ruim 60 ha
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
mijn ouders hebben dat boerderijtje met 3 ha gekocht, keer verhuisd en telkens wat grond gekocht, 2e helft jaren 80 van grup naar ligboxenstal, deze paar keer uitgebreid en 10 jaar geleden no-nonsense nieuwe stal zonder melkerij. telkens stukjes grond erbij. in die range bedrijfsovername gehad en nu ook weer stukjes grond erbij. nu ruim 60 ha

Dit is typisch een verhaal van bedrijfsontwikkeling door overwaarde van grond mogelijk gemaakt. Gewoon vaststelling van een feit. Goedkoop eerste grond gekocht, die is in waarde toegenomen, meer grond gekocht die ook weer in waarde toenam enz. enz. Wel verstandig dat je het eenvoudig (en niet te duur?) hebt gehouden.
jent
@kanniewaarzijn en al die jaren aflossen als een gek! Dat bedoel ik met gaat best veel geld in zitten in grondaankoop.
+1
jent
@kanniewaarzijn spaar eens een tonnetje! En nog wat geld van de bank erbij...en stap dan in de molen van grondaankoop en is er geen grond als huiskavel of dichtbij te koop ...dan maar veraf....
Wie met beide benen op de grond blijft staan komt geen stap vooruit
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
spaar eens een tonnetje!

Gevoel voor humor heb je in ieder geval wel. Waar moet ik van sparen? Vergeet niet dat je dat tonnetje (en meer) als eigenaar KRIJGT!
jent
@kanniewaarzijn zoals ik dat schrijf...sparen dus echt zelf op de spaarrekening hebben (Of obligaties RFC of wat dan ook). En ja dat bedoel ik dat er mooiere bedrijven zijn als het onze. Soms gewoon doorbuffelen met oude melkstal en erfverharding die nog maar een tijdje mee moet. Heb ook wel eens grond gekocht zonder de bank.
Da's goed voor je zelfvertrouwen trouwens😉
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jent:
ook wel eens grond gekocht zonder de bank.Da's goed voor je zelfvertrouwen trouwens

Wat je met een paar koetjes melken al niet kunt bereiken! 😀
ricardo
@kanniewaarzijn jij kan ook eigenaar worden maar je zal een keer moeten beginnen met kopen net als alle andere eigenaren. Het begint met een aankoop
George
Quote Reactie van @ricardo:
ij kan ook eigenaar worden maar je zal een keer moeten beginnen met kopen net als alle andere eigenaren. Het begint met een aankoop


Als je grond koopt voor 80000 per ha duurt het de rest van je leven voordat je daadwerkelijk eigenaar bent. Eigenaar is een relatief begrip in deze. Je mag hem bewerken en terug betalen aan de bank voor de rest van je leven. 😄
ricardo
@George kanniewaarzijn ondervind dan wat andere mensen met eigendomsgrond ook mee te maken hebben. en zeker als je na je overname verder gaat met uitbreiden cq ondernemen gr ricardo
kanniewaarzijn
@George Laat maar George. Sommige mensen zijn nu eenmaal wat minder bedeeld met intelligentie. Gelukkig zijn ze wel "goede ondernemers".
+1
ricardo
@kanniewaarzijn dus de domste boeren hebben eugendons grond?😂😂😂
+1
weurding
@jent nee maar als je met beide benen op grond blijft staan struikel je ook niet
ricardo
@weurding ja klopt maar als je nooit een stap zet sta je stil daar word ook niet iedereen gelukkig van
+1
ricardo
@jent jij was woensdag ook bij crv die biologische boer vond ik super geen bedrijf thuis en nu eigendom dik 50 ha das ondernemen 💪💪👍
+1
ricardo
@jent mijn ouders hebben in 1966 bedrijf met 13 ha gehuurd later gekocht en verder uitgebreid
cornelissen
@arie.j Nu natuurlijk niet vergeten ,dat op termijn landbouwgrond zelfs nog iets meer als inflatie vast is
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
@arie.j Nu natuurlijk niet vergeten ,dat op termijn landbouwgrond zelfs nog iets meer als inflatie vast is

Resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst geweest.
Maar goed, reken 2% inflatie en de inkomsten uit de pacht voor de belasting en de waterschaplasten
Waar blijft dan dat inkomen van meer dan 5% van de waarde die de belasting zegt dat je hebt?
Vroeger kon iemand van een flinke boerderij in de verhuur rentenieren, nu kun je alleen interen.
Verkopen is natuurlijk makkelijk roepen, maar lever er dan gelijk een investering bij die wel ruim 5% rendement geeft met niet veel risico.
Bij de ECB zijn ze geschift met minder dan nul procent rente.
En de overheid is gewoon een oirdinaire dief wat betreft die VRB. Daar lopen ook de nodige rechtzaken over.
Er is er al één gewonnen, maar dat helpt nog niet veel.
diezel
Quote Reactie van @cornelissen:
dat op termijn landbouwgrond zelfs nog iets meer als inflatie vast is

Wat je iets noemt. 😄

(klik om te vergroten)

robbies
@diezel dat is exclusief wat de Belgen onder tafel doorschuiven veronderstel ik?
T6040
Quote Reactie van @robbies:
dat is exclusief wat de Belgen onder tafel doorschuiven

Die worden momenteel ook wel tam.
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Wat je iets noemt

Grondprijs is over een langere periode nogal grillig.En voor de toekomst niet voorspelbaar.
De eerste 25 jaar na de 2e wereldoorlog zal de stijging nauwelijks de inflatie hebben gevolgt.
Toen kwamen er jaren met enorme inflatie terwijl de intensivering op de boerderij sterk toenam met meer koeien per ha en meer melk per koe. Bij aanvankelijk ook nog gegarandeerde afzetprijzen door de EEG, die ieder jaar stegen. Dat de prijzen per ha sterk stegen was dus logisch .Alleen was de rente toen ook enorm hoog.
Daarna superheffing, prijzen voor grond daalden wat en in geen 10 jaar een netto stijging.
Maar de rente daalde en men haalde meer van een ha., prijzen liepen op.
De laatste 15 jaar is de rente in elkaar gezakt, en grondgebonden werd wat een item, dus stijging per ha was ook vrij logisch.
Nu echter fosfaatheffing en rente die niet veel lager kan.
Dat is geen combinatie voor veel hogere prijzen, maar het is per gebied verschillend
Plus dat grond geschikt voor alle teelten er altijd positief uitspringt En natuurlijk grond die mogelijk een andere bestemming kan krijgen (geen natuur).
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Grondprijs is over een langere periode nogal grillig.En voor de toekomst niet voorspelbaar.

Klopt dat het verloop van afgelopen zes decennia achteraf redelijk goed te verklaren is.
Ben zelf ook wel benieuwd.
Loopt, zeker de laatste 10 jaar, in Nederland wel erg ver van de CPI-index vandaan.

(klik om te vergroten)

robbies
@diezel ik ben altijd benieuwd waar jij die grafiekjes allemaal zo snel vandaan tovert
+1
diezel
@robbies
Qua grond heb ik ze vooral van ASR.
Probleem is dat ze niet meer zo super actueel zijn sinds daar "de plaatjes-maker" met pensioen is. 😄
asrrealestate.nl/nieuws/2016/…
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
In de tweede plaats is die 1250 aan de hoge kant als het als inkomstenderving wordt gezien. Maar goed, laten we eens van die 1250 uitgaan: 1100 euro pacht en 50 euro waterschapslasten (een pachter betaalt de helft). Dan blijft er 100 euro per ha. over. In mijn geval x 30 ha = 3000 euro. Van die 3000 euro moet er nog pacht betaald worden voor een erf met versleten gebouwen die de functie allang verloren zijn.

Toeslagrechten en mest er bij op. Verkoop van hooi in balen. Maar ook ik vind 1.100 euro pacht veel voor matige grond (bij akkerbouwgeschikt ligt het net wat anders). Maar je kunt toch ook wel zeggen dat er zijn die 630 euro betalen en dan 1.250 kunnen ontvangen plus mest plus TSR plus wat uit verkoop gewas.
ricardo
@kanniewaarzijn dat zal dan wel zo zijn maar jij weet niets over eigendomsgrond dat is ook wel duidelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
221
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0