Illustratie van: Jotke

Grote droogte van 2018 keert waarschijnlijk terug

Het eerst in Oost-Nederland.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Ik heb het zwembad staan😜
+1
hans1980
Bier koud
+1
de Haas
@hans1980 we komen eraan
cjw73
achterhoeker2
Hier max 2 wkn weiden, dan moet de kuil weer los.
Bekkink
@achterhoeker2 hier nog 2 dagen en het is op...
demelkboer
@Bekkinkhier ook matig gras. na het maaien weinig hergroei
+2
T6040
Ik zal is gaan kijken of ik mijn hooi op sbb land geschud kan krijgen zonder dat mijn wielen weer gewassen worden.
+1
Johannushoeve cv
@T6040 mijn wielen van de schudder werden nog nat vanochtend
Bietenbrug
@Johannushoeve cv je moet er ook niet tegen aan pissen.
Johannushoeve cv
@Bietenbrug zoveel pis je niet met dat warme weer 😁
Adaptief boeren
2 goede sneden van de maaipercelen en de betere groei van de mais tot nu toe geeft mij nog niet het gevoel dat er vorig jaar ineens was toen de voer prijs ineens opliep, we weten hoe het verder ging, tijdens de mais oogst zakten de prijzen weer naar een normaal niveau, nu ben ik geen veehouder op de zandgrond, daar zal het best wat klemmen op het gemoed, maar de inhaalslag die ook vorige seizoen gaf mag best wat verwachting geven, hier heb ik ondanks wat verkoop van gras aan buren, nog steeds wat voorraad uit 2018 liggen
achterhoeker2
@Adaptief boeren Die verkoop aan buurman en de voorraad van 2018 is niet erg adaptief.
spotmelker
Hier is tot aan de warme dagen behoorlijk regen gevallen dus het groeit lekker door. En anders gaat de haspel 's nachts het land weer in.
Hendrik1983
Hier was de 2e snede ( geschoten gras) vorige week magertjes, gemiddeld kwart silage wagen per ha. Tot nu toe is het verloop van de droogte exact zelfde als vorig jaar hier ter plekke. Mais begint idd her en der te krullen en die vlekke worden met de dag groter. Achterhoek oost, duitse grens.
huub
Ondanks dat het hier droog is is er na het maïszaaien al een veelvoud aan regen gevallen tov vorig jaar.
komelker 2
Droog met steeds meer muizen. De maaier kan wel in de winterstalling.
+1
arjank110
Hier in de Alblasserwaard al meer gras in de kuil dan we vorig jaar het hele jaar geoogst hebben. Meer dan 100mm regen gehad de afgelopen weken
+4
schoppenboer
@arjank110
In de ablasserwaard bidden ze wat meer dan de rest van Nederland...
grondlozeboer
@schoppenboer maar rap mee beginnen dan
Herbert
Gelukkig nog wat staan om te kunnen stalvoeren overdag met deze hitte, maar voor de rest alles ook glad.
labella
Gisteren het laatste gras geperst en gezien de hele lange termijn verwachting hoeven wij niet eerder weer te maaien dan in oktober.
George
Ik heb de Kaweco maar weer voor de dag gehaald. Staat nu op het gras proef te draaien , maar zal volgende week wel de akkergewassen in mogen.
dorpsrandhoeve
@George Wat heb je staan Sjors? Wij telen dit jaar premiere aardappelen, waspeen, tuinbonen en mais. De aardappelen worden nu voor de vierde keer beregend, er zit al behoorlijk wat onder. De waspeen zal over een week of 3 worden gerooid, die worden elke 5/6 dagen beregend. En de tuinbonen gaan ook snel.

Nu is het wat beregenen betreft volle bak.
George
@dorpsrandhoeve
Wij hebben nog niet hoeven beregenen, telkens net op tijd een buitje water op onze leemhoudende zandgrond was voldoende. Maar er is en was totaal geen voorraad in de bodem na de recorddroge zomer van vorig jaar en de droge winter en voorjaar. Alles staat er nu nog perfect bij behalve het gras dat na een veel te zware tweede snede veel geleden heeft. Aardappelen ( Hansa) , bieten , korrelmais en gras zijn onze gewassen.
+1
dorpsrandhoeve
@George De mais is bij mij voor ccm voor een varkensboer.
ricardo
@George beregende jij niet met vaste ondergrondse leiding en elektrische pomp? Wie heeft daar verstand van? zou je daar ook mee kunnen sleepslangen? Gr Ricardo
newholland6640
@ricardo als je leiding dik genoeg is wel, de pomp niet
George
@ricardo
Ja ik heb ruim 900 meter ondergrondse hoge druk PVC leiding. Doorsnede 110 . Buren hebben dat ook en deden vroeger via dezelfde leiding dunne gemixte mest verpompen naar mestcontainer om van daar uit te zodebemesten. Dus met dunne mest zou het moeten kunnen.
Buren pompte het met BSA pomp vanuit de silo door de ondergrondse leiding naar mestcontainer. Zo kon zodebemester erg snel werken.
pietjepuk
@George Een klein extra pompje er bij die een paar kuub mest per uur in de beregeningsleiding duwt tijdens het beregenen.
dorpsrandhoeve
@George Inderdaad, wij deden dit ook. Zeker met dunne fractie hoefde de pomp niet eens te werken om een verveat meer dan 100 m3 per uur te laten draaien. Bij ons ligt 125 mm leiding.

Wordt de mest wat dikker dan gaat het moeilijker, en kon ik ongeveer 70 a 80 m3 per uur halen.
ricardo
@dorpsrandhoeve wie heeft er verstand van de aanleg van dergelijke systemen en heb je een idee van kosten? klopt het dat elektrisch beregenen nogal wat goedkoper is dan op diesel?
pieta
@ricardo Maas Markelo
+1
achterhoeker2
@ricardo Dat beregenen moet je niet willen als je alles nieuw moet aan leggen .
Voer aankopen is altijd goedkoper .
pieta
@achterhoeker2 Dat is toch wel van wat factoren afhankelijk.
dorpsrandhoeve
@ricardo Geen idee, ligt er bij ons al vanaf 1977.
Scheelt nogal wat vergeleken met diesel, kwa verbruik.
George
Quote Reactie van @ricardo:
wie heeft er verstand van de aanleg van dergelijke systemen en heb je een idee van kosten? klopt het dat elektrisch beregenen nogal wat goedkoper is dan op diesel?


Ja is veel goedkoper dan op diesel. KW stroom is goedkoper , Dieselunit vraagt gauw 8 tot 10 liter diesel per uur. Wij hebben een 15.5 KW elektropomp CR 60 van Grundfos en ruim 900 meter grondleiding met om de 80 meter hydranten. (aftappunt) Dit werkt makkelijk en snel. Aanleggen kennen er hier in het zuiden velen. Is ook geen grote kunst , sleuf graven en hogedruk PVC leidingen verlijmen. Wij hebben het hier ook al liggen sinds 1977 en gedeelte vernieuwd in 1982. Dus ook al niet echt nieuw meer. 😄 Beregenen gaat hier met totaal afgeschreven spul. Een grondleiding van 1977/1982 , Kaweco haspel uit 1980 , en een Grundfos pomp van 1998.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
PVC leidingen verlijmen.

manchet jonge
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
manchet jonge


Kan ook maar dat maakt het wel duurder.
+1
pietjepuk
@George Als ik een nieuwe installatie zou moeten leggen zou ik toch tyleen overwegen. Geen gedonder meer met lekke ondergrondse leiding.
Frans Z.
@pietjepuk Hoe werkt dat met tyleen?
pietjepuk
@Frans Z. Werkt mooi als je grote lengtes kunt leggen. Aftakking kun je maken met knelkoppeling. Om de 2 tot 5 honderd meter moeten ze de slang lassen. (afhankelijk van de dikte)

Het lassen
buorman
@pietjepuk Kun je dit niet met een knelkoppeling koppelen?
Uiteraard niet als je gaat schuiven/boren maar in het geval van graven?
wotan2
@pietjepuk is dubbel zo duur, hoezo is pvc lekgevoeliger?
pietjepuk
@wotan2 Hier ieder jaar wel 1 of meerdere lekkages vaak bij de kraag gescheurd. Komt door de lange leiding waardoor je bij aan en afslag van pomp waterslag krijgt.

Groote tuinbouwbedrijven die leidingen van 160 doorsnede hebben liggen gaan allemaal over op manchet. Die lijmen alleen nog de bochten en t stukken. Om te voorkomen dat de buizen bij een bocht uit elkaar schuiven gooien ze er beton achter.
wotan2
@pietjepuk weet niet wat lang is in jouw beleving? Hier ca 500 meter met enkele bochten en t stukken. Wel bijna alles met manchet, en nog gewoon op diesel. Ligt er nu ruim 20 jaar, het enige wat er in die tijd kapot is gegaan is een hydrant kop, welke mijn vader met de vaste tand cultivator probeerde onder te werken, nadat hij de paaltjes die er omheen stonden aan de kant had gezet.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Geen gedonder meer met lekke ondergrondse leiding.

Re

Ik heb er weinig last van. Als er lekkage is komt het vaak doordat er iemand tegen hydrant is gereden.
+1
pietjepuk
@George Bij jou is de leiding niet zolang doordat de pomp in het midden staat. Dan heb je minder last van waterslag.
hans1980
@George nieuwe haspels kunnen >150m3 uur toch
George
Quote Reactie van @hans1980:
ieuwe haspels kunnen >150m3 uur toch

Ja als jij dat denkt vind ik het prima. Hier lukt dat ook in kleine 4 uur denk ik. 😄
van Ittersum
@ricardo 100 M3 per hac is maar 10 mm. Ben je op het eind is het eerste al verdampt, dunkt mij. Wat is dan de kosten/baten indien je het moet laten doen
wotan2
@van Ittersum Hij bedoelde met mest rijden, en dat zal wel op meer dan 1 ha verdeeld zijn.
van Ittersum
van Ittersum
Droogte is één maar dan ook nog muizen erbij dan heb je serieus een probleem. Dat resulteerde in 8 baal 2 snede op 4 hac . Gelukkig was het licht met het ophalen anders had ik de balen niet eens gevonden. Die muizen hier zijn wel licht van geest, ze plegen massaal zelfmoord, misschien dat ze mij zagen lopen😀. ad.nl/binnenland/… nu bezig met onderpompen , onze hond is nu compleet aan het gek worden , te veel in één keer. Waar moet ik beginnen denk deze.

De gekte is compleet, vanmorgen was de dierenambulance er zelfs en nu wordt er gepraat om ze op te vangen en dan.....
Ik weet wel een paar "vrienden" op dit forum die wel gratis huidiertjes kunnen gebruiken. Één voordeel ze vallen niet onder de fosfaatrecht😂

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

huske
@van Ittersum als jullie de voedselvoorziening van de muis niet aan pakken ben je over een paar jaar nog aan het pompen
+1
grondlozeboer
@huske deden ze vroeger geen gif in de holletjes?
knierp
@grondlozeboer
Ja, daar deden ze gif in.
En dat werkte prima.
van Ittersum
@huske verklaar uw nader .
huske
@van Ittersum muis leeft niet van lucht dus er is eten in dat land te vinden want anders zat hij daar niet. Nu staat dat gebied tussen de hommerts en follega bekent als een emelten gebied. Denk ik toch dat hij dat dan graag eet.
van Ittersum
@huske veldmuizen zijn graseters geen vleeseters zoals spitsmuizen Dus die theorie gaat niet op ( moest het ook even refereren)
grondlozeboer
@van Ittersum jullie hebben toch allemaal zelfmoordmuizen in hommerts?
+1
van Ittersum
@grondlozeboer 0,000001% zag het niet meer zitten of werden opgejaagd door Martels ( nieuwe theorie over die zelfmoord muizen)
+2
grondlozeboer
@van Ittersum heb nog wel n hond voor je, vind dat werk prachtig
van Ittersum
@grondlozeboerheb ook zo'n één maar op een gegeven moment zei deze ook. Ja maar nu geloof ik het wel

(klik om te vergroten)

grondlozeboer
@van Ittersum
Haal ik m volgende week wel weer op 🤭

(klik om te vergroten)

sjoerd de melker
@van Ittersum word je niet een klein beetje moedeloos van die droogte en muizen en dan de boeren in het zuiden en westen maar pochen over prima snedes'?
Elvis
@sjoerd de melker kun je alleen maar relativeren
van Ittersum
@Elvis laat ik graag aan u over, ik kijk liever realistisch naar zoiets, daar ligt ook de oplossing
weurding
@sjoerd de melker waarom? Schijnt er wordt in Friesland gras op stam verkocht voor 125 150 euro per ha dus beetje muizen... ach..😅
van Ittersum
@weurding met gratis ridderzuring
Twentsch Land
Gratis kan soms duur uitpakken !

😉
@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land wel de komende 40 jaar werk van die ridderzuring. Ik kan mest ontvangen via boer-boer maar wil sws niet iedereen hebben ondanks de goede prijs
Twentsch Land
Misschien nog wel een paar muizen toe voor die prijs 😉

@weurding
van Ittersum
@sjoerd de melker je hebt het ideaal, wat wenselijk is en wat er nog mogelijk is. En na de eerste slag ga je maar over op naar de volgende halte. En zolang het maar "achter" is ben je snel bij: wat er nog mogelijk is. Blij is anders maar het zij zo en dan maar van een nood een kleine deugd maken. Waterpompen tegen de muizen en ....de droogte.
+2
Noorderling
Hier weinig last, mais groeit hard en al meer gras onder het plastic dan dat er vorig jaar geoogst is.
Mc_douwel
Hier gaat mooi mais gaat hard 160cm
gras nog weinig problemen qua opbrengst nog 1 snede en we kunnen weer een jaar vooruit
en heb nog genoeg zitten van vorig jaar ook nog een jaar
+1
cjw73
@Mc_douwel160?? Het meeste haalt hier niet eens 60 cm.
+1
van Ittersum
@cjw73 buurmans mais staat altijd groener en hoger.
+1
pietjepuk
@van Ittersum Hier in het zuiden staat toch ook mais van 160. Ook staat er mais die slecht wil en de 60cm maar amper haalt. Veel percelen zitten lichte hoeken in.
van Ittersum
@pietjepuk zuiden heeft altijd al een streepje extra in lusten en in lasten . Dus netto saldo zijn we weer gelijk ( hoop ik )

Hier de mais gemiddeld kniehoogte . Zag hier in de buurt ook wat percelen strokenmais staan, die staat echt slecht. Hoe is dat elders?
Melkboer16
@van Ittersum nou bij onze buurman niet!
Hier staat de mais weer goed en gras volgende volgende week de derde snede! Gezien de weersvoorspelling komt het dit jaar wel weer goed!
+1
van Ittersum
@Melkboer16 dan wil ik u de rest van het seizoen niet horen over de droogte😂😉
Quote:
+1
demelkboer
Voer zat n ned en elke dag minder koeien.
sjuu
@demelkboer Zeker, anders kom je het hier maar halen. De kuilbulten worden elk jaar groter, ondanks wat droge periodes. Mais staat bij ons ook 1.60 m hoog.
+1
de Thijs
Hier is geen gras meer in de wei, koeien komen s'nachts nog buiten voor de frisse neus maar zitten al een week op winterrantsoen mais op max 60 cm, over de laatste 3 weken 18 mm regen gehad twee kilometer verderop 48 mm het ziet er daar net even anders uit.
Elvis
@de Thijs hier net zo, alleen de maïs op 125 cm
+1
George
Quote Reactie van @ricardo:
klopt het dat elektrisch beregenen nogal wat goedkoper is dan op diesel?


Ja is inderdaad veel goedkoper dan op diesel. Wij hebben een put van 44 mtr diep en een 15,5 KW Grundfos pomp. En dikke 900 meter grondleiding met om de 80 meter een hydrant. Ligt er hier ook al vanaf 1977 en gedeelte vernieuwd in 1982. 😄 Dieselunit verbruikt al gauw 8 tot 10 liter per uur. KW stroom is goedkoper. Bovendien werk je makkelijk met leiding en hydranten.
pietjepuk
@George stroom is zeker goedkoper maar het verschil is wel kleiner dan je hier schetst. Bij die 8 a 10 liter diesel heb je aanzienlijk meer water per uur.
dorpsrandhoeve
@pietjepuk Met een moderne pomp haal je dat misschien, heb je zo'n oude daf motor, dan redt je dat ook niet met 8 tot 10 liter.
pietjepuk
@dorpsrandhoeve kun je beter met tractor beregenen is het verbruik lager.
weurding
@pietjepuk moet je missen kunnen of ook aanschaffen
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Bij die 8 a 10 liter diesel heb je aanzienlijk meer water per uur.

Het ligt er gewoon aan wat voor pomp je hebt. Maar als je met een elektrische bronpomp werkt van 18,5 KW dan komt er ook serieus water. Natuurlijk geen 154 m3 per uur maar installaties die dat werkelijk halen zullen dun bezaait zijn. Je hebt een erg goede installatie als je gemiddeld 80 m3 per uur haalt. De meesten halen dat niet.
sjoerd de melker
Is een hydrant een aftappunt of zoiets?
matt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
94
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN