Op hoog niveau experimenteren met kringlooplandbouw



Originele beschrijving

De landbouw moet veel duurzamer en natuurvriendelijker, vindt de regering. In Leutingewolde, op de boerderij van Maurits en Jessica Tepper, zijn ze daar volop mee aan het experimenteren. Vanaf woensdag zelfs in samenwerking met de Wageningen Universiteit.

Deel dit topic

Reacties

+6
cowboys
Experimenten met de subsidiepot.
kanniewaarzijn
"....vanaf woensdag zelfs in samenwerking met de Wageningen Universiteit...."

Poeh poeh....en dat in combinatie met "hoog niveau"?? 😆
de hoef
Schouten mag ons ook wel gebruiken als proef boerderij
cowboys
@de hoef ga je dan matennaaien als je proefbedrijf bent geworden.?
+1
robbies
@cowboys ach zevermans, hoeveel stallen zijn er rond 2015 niet gezet met die voldeden aan MDL en geld kregen uit IDL? Als zo'n bedrijfsvoering bij je bedrijf past, dan moet je de subsidiemogelijkheden grijpen. Ook dat is ondernemen. Wanneer je achter de kudde aanhuppelt, loop je altijd in de stront.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Wanneer je achter de kudde aanhuppelt, loop je altijd in de stront.

Ver genoeg naar achteren lopen. Dan kan dat ook wel weer opgedroogd zijn. 😁
+7
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
matennaaien

ik heb niet de behoefte om mij te verdedigen,tegen un onbekende,
wat jij zegt zegt meer over jou dan over mij
BertK
Die 18.000 andere melkveehouders hebben zitten slapen de laatste 50 jaar! Het kan beter en zonder krachtvoer en kunstmest! Alleen suggestie of lees ik het artikel verkeerd?
pa
@BertK Alleen suggestie of lees ik het artikel verkeerd?
Je leest goed maar het verhaal komt van "dromers"
Jan S
😀
pa
Quote Reactie van @Jan S:
100 K per jaar
Hier ook een sterk verhaal: een kanarie van een kilo
Jan S
😀
Elvis
@Jan S laatst nog bericht van edf Ierland laagste productie met hoogste inkomens Denemarken hoogstens productie maar laagste inkomens
slagroomvla
Quote Reactie van @Jan S:
neem van mij aan dat je meer dan 100 K per jaar kan verdienen met die opzet.

Bij hoeveel omzet?
pieta
@slagroomvla Omzet is perse maatgevend.
Jan S
😀
+1
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
(Ik heb geen leningen meer)

Dat scheelt natuurlijk wel behoorlijk.

Zonder gekheid; jouw winst van 100k kan met heel veel meer factoren te maken hebben dan alleen je bedrijfsvoering. Je bent behoorlijk extensief geloof ik. Als je eerst een berg grond moet kopen a 80.000 euro om jouw extensiviteit te behalen, dan kun je op zeker niet meer die 100k winst met jouw bedrijfsvoering halen. Was je enigst kind, of heb je nog met 4 of 5 man af moeten rekenen toen je begon? Ben je verplaatst? Of een combinatie van bovenstaand? Ik ben overigens niet benieuwd naar je antwoorden. Ik wil alleen maar aangeven dat in de laagrenderende landbouw er heel veel afhangt hoe de vorige generatie de boel heeft achtergelaten.
+2
Jan S
😀
+1
Frans1
@Jan S en nu dient zich een overnamekandidaat aan,hoe komt het plaatje er dan uit te zien? Die zal toch meer moeten gaan produceren per ha om de financieringslasten per ha wat dragelijk te maken
+2
pieta
@Frans1 Als ie goed verdient heeft kan ie het gewoon schenken. 😁
Jan S
😀
burg
@Jan S En hoeveel omzet moet de maatschap dan gaan maken?
Vind mooi dat je zo kan boeren en op die manier gewoon een goed inkomen kan halen.Maar als ik als starter onze rente en aflossing en prive incl. belastingen van die 100000 winst moest betalen ga ik daar niet genoeg aan hebben.
Jan S
😀
burg
@Jan S u geeft aan dat u een goede winst kan behalen met u omzet en manier van boeren. Dit kan omdat u (verwacht ik) in de herfst van u carriere bent, als een volgende generatie dit over zou moeten nemen lukt dat niet.
burg
@burg rente en aflossing kan ook pacht of maatschapsvergoeding zijn dan heb je zelfde effect
Jan S
😀
burg
@Jan S die winst zegt weinig. als je dat schuldenvrij in afgeschreven gebouwen met nihil vervangingsinvesteringen behaald dan kan dat nog lastig worden voor de volgende generatie. Als die over kan nemen voor 1000000 zitten ze evengoed nog aan rente en aflossing van +-50000. Moeten ze nog prive leven en belasting betalen omdat er nihil afschrijvingen zijn dus is die 100000 opperdepop.
+3
Jan S
😀
robbies
@Jan S
Quote:
Alle MBO-ers moeten rondkomen van € 26.000 tot € 36.000 per jaar en jij vindt € 50.000 om te beginnen al te weinig?

wanneer je een handige MBO-er bent kom je makkelijk aan het dubbele als je uren wil maken. Beetje ZZP-er komt vlot boven de 40 euro/uur 40 uurtjes per week en 45 weken in het jaar. Zit je al aan 72.000 euro Bruto. Weekend nog vrij ook.
pieta
@robbies En geen pensioen en geen arbeidsongeschiktheid.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
En geen pensioen en geen arbeidsongeschiktheid.

Dat krijg je bij Jan ook niet volgens mij. Moet je voor die 50k ook nog zelf regelen.
pieta
@robbies Dan heb je eigen grond neem ik aan.
burg
@robbies als zzper moet je uren willen maken en wat investeren dan is die 70000 tekort
robbies
Quote Reactie van @burg:
als zzper moet je uren willen maken en wat investeren dan is die 70000 tekort

Ik denk dat je de post mist van Jan waar ik op reageer. Volgens Jan moet een MBO-er het doen met 25-35.000 euro per jaar en dan vindt hij 50k veel. Ik denk dat je als MBO-er die een beetje uren wil maken makkelijk het dubbele bruto overhoudt. Wat je met dat geld doet moet je zelf weten. Maar jij doet net of alle ZZP-ers bruto een ton overhouden. Dat lijkt me nogal stug
burg
@robbies Dacht dat jan het had over in loondienst netto dus.
+2
m uut m
@robbies
Zal allemaal wel in Brabant.
Er zijn hier niet veel zzp'ers die 40euro per uur kunnen schrijven als ze voor de rest niets meenemen.
En in loondienst hebben ze amper 2000euro per maand.
robbies
@m uut m
Quote:
Er zijn hier niet veel zzp'ers die 40euro per uur kunnen schrijven als ze voor de rest niets meenemen

Ten opzichte van die 25-35000 die Jan aanhaalt mag het uurtarief nog halveren. Wanneer je de handjes uit de mouwen wil steken (en dat wil je als je gaat boeren) kun je beter gaan ZZp-en. Je kunt het runnen van een melkveebedrijf niet vergelijken met loondienst.
Jan S
😀
+1
Jan S
😀
robbies
@Jan S welk perspectief biedt jij jouw overnemer? Die 50k klinkt heel mooi, maar dat is bruto en moet hij ook nog eens volledig meedraaien. Zonder overnameperspectief (en de bijbehorende financieringsissues) is het niet zoveel bijzonders dat je aanbiedt als je het vergelijkt met ZZP-en.
Jan S
😀
robbies
@Jan S
Quote:

Ik weet niet of ik het wel wil laten overnemen. Het perspectief voor hem moet in de eerste plaats zijn om boer te zijn tegen een goed inkomen. Voor het volle pond alles overnemen vraag ik me af of dat in Nederland op dit moment wel mogelijk is.
Zoveel werk heb ik hier niet. Al zou ik niets meer doen dan zou hij nog tijd overhouden om wat anders te gaan doen. Maar dan maakt hij wel meer dan 40 uur

Succes met zoeken
Jan S
😀
burg
@Jan S Van die 50000 mag je nog efkes de fiscus spekken en aangezien je aflost doe je dat over prive en je aflossing blijft er bij winst van 100000 de jou genoemde mbo loon over. Is dat waar je dan eigen baas voor bent? Op school kregen wij dit niet dus ik leer het nu graag van u. Ook hier betalen we belasting en is dat een manier om buffer op te bouwen daarnaast investeren we door zodat een volgende generatie als die wil het over kan en vooral wil nemen.
+1
Jan S
😀
burg
@Jan S Mijn vader kan helaas niet meer investeren, maar alleen winst is te kort door de bocht. winst in combinatie met aflossing komt dichterbij.
+1
achterhoeker2
@Jan S Zonder leningen en investeringen, en dus zonder rente en afschrijvingen .
Hoe zorg je ervoor dat fiscus je niet op vreet?
pieta
@achterhoeker2 De fiscus komt hooguit zo'n beetje de helft halen.
grondlozeboer
@robbies en daarom ga ik het hier niet redden waarschijnlijk, de nadruk komt steeds meer op grondgebondenheid te liggen, en met de prijzen hier van 70k plus ga ik er niet meer tussenkomen.
Op pappier is nog veel op te lossen maar hoe gaat dat over 10 jaar, grond word alleen maar schaarser.
cornelissen
@grondlozeboer Ja en als je grond hebt en een stal volkomen legaal aan het bouwen bent ,moet je grond verkopen om er nog wat melkkoeien in te mogen houden, terwijl mogelijkerwijs de rechten over 10 jaar niet veel waard zijn.
Ik weet niet hoeveel rechten u heeft ,maar zou toch overwegen wat grond kopen,eventueel wat rechten verkopen. Weet je zeker dat je wat grond van waarde overhoudt.
grondlozeboer
@cornelissen ben ik met je eens, alleen dan hou ik amper rechten over, dus dan kan ik net zo goed er helemaal mee ophouden
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Een minimum van 150 KOp een gegeven moment let je wat minder op de uitgaven en gemak gaat meesspelen dus over 2018 moest ik 161K omzet halen. (Ik heb geen leningen meer)

Is dat biologische melk?
Jan S
😀
bio boer
@Jan S voor de reguliere boer kan het ook dan halveren de voerkosten ook 11 cent hier ook goed resultaat met laage productie komt ook door 12 cent inkomsten natuurbeheer land alleen wordt hier het resultaat benut voor aflossen lossen hier kleine 200 k af in het jaar op kleine 200 mk met 1.4 kg melk totaal
slagroomvla
Quote Reactie van @bio boer:
12 cent inkomsten natuurbeheer land

168000 euro, voor hoeveel bunder is dat wel niet?
bio boer
@slagroomvla 30 ha en ganzen schade op 130 ha van de 140 zit in gedoog gebied
grondlozeboer
@bio boer wat een rendementen, en ik kan hier niet aan grond komen, niks over bij jullie? Ik wil wel verkassen
+1
bio boer
@grondlozeboer hier is ook grond honger hebben ooits de kans gekregen om 2 buren te kunnen kopen heeft ook zware tijden gekend door de last van financiering als ik nu grond wilde is het ook wachten tot er een situatie is dat er wat vrij komt losse kavels van 10 ha vind je niet
vaak is het gewoon compleete melkvee bedrijf wat tekoop komt dat zijn weer enorme stappen die zou je kunnen kopen met 4 collega melkveehouder dan de grond verdelen en de gebouwen verkopen voor appel en een ei of laten slopen levert ook weer kans op ruzie deze constructie we hebben al 3 melkvee bedrijfen opgekocht bij alle 3 ging er wel iets mis de 3e daar boert nu een broer van mij op zo dat we elk een zelfstandig bedrijf hebben ider zijn eigen koers kan varen want 2 kapiteinen op een schip gaat hier niet lukken als we de verjaardagen en famillie bezoekjes gezellig willen houden
Jan S
😀
pa
@Jan S Volgens me vader was bij me opa de grond zo arm dat de klompen opgepeuzeld werden tijdens het lopen.
1 koe per bunder en 3500 kg melk. Ging niet zo goed.
Jan S
😀
pa
Quote Reactie van @Jan S:
En toch ben je boer
Inderdaad dankzij me opa en mevader. Die gingen wat varkens mesten en koeien melkend mesten. Daar werd in ieder geval de grond stukken beter van. En ik zit nu goed dankzij hen
arie.j
Quote Reactie van @pa:
Volgens me vader was bij me opa de grond zo arm dat de klompen opgepeuzeld werden tijdens het lopen.1 koe per bunder en 3500 kg melk. Ging niet zo goed.

Nou, mijn opa was van 1890 en die vertelde toen hij jong was dat ze hem vroegen.
Wat horen we, hebben jullie ook al een koe op een bunder?
Dat was toen veel en 3500kg met een procent of 3 vet per koe was beslist ook veel .
Koeien stonden de halve winter of meer droog, en moesten verplicht in het voorjaar kalven anders was het helemaal niet te doen met dat hooi van vroeger
De aanvoer bij de Graafstroom had tot in de jaren 60tig wel een verhouding van 4 staat tot 1,
Dat wil zeggen dat op de top van de aanvoer er 4 keer zoveel melk werd aangevoerd dan de laagste winter aanvoer. Daar zij de wintertoeslagen en zomerkortingen vandaan gekomen.
Als boeren massaal op dat systeem overgaan gaat dat zeker een rol spelen
Hoe Jan S het doet als er zoals vorig jaar tijdelijk een paar maanden niets groeit weet ik niet.
Maar het zou voor veel boeren inhouden bij verplicht alleen gras dat ze een gedeelte van het vee moesten afvoeren en een aantal maanden later weer aanvoeren'.
Lijkt me niet duurzaam.
arie.j
@arie.j
Hier heb je de aanvoer 1966-1967 per 4 wekelijkse periode
Vroeger heel gewoon, maar zoiets krijg je dan wee terug

(klik om te vergroten)

Verloop aanvoer bij de Graafstroom 1966-1967
Jan S
😀
diezel
@Jan S
Op wat voor grond boer jij @Jan S ?
Jan S
😀
ricardo
@Jan S vorige week op avond van crv was ook spreker biologisch melken uit weide gras et het seizoen had met hulp van stage boer in dik 10 jaar eigen bedrijf op gebouwd boert denk ik vergelijkbaar 👍👍
+3
STOPPEN met al deze onzin.
pa
@Detukkeroettwente Heel goed plan
+1
christo2.0
@Detukkeroettwente Absoluut. laat degenen waar het past zich blij voelen. Niks mis mee. Maar laat het uit je hoofd om het anderen op te leggen. Wat is het voor onzin dat wur aan moet tonen dat het een goed verdienmodel is voor anderen? Zijn we als veehouder echt zo dom in de ogen van onze medeburgers dat ze denken dat we het zelf niet snappen. Beetje boer weet donders goed wat voor zijn bedrijf het beste is. Maar dat is te saai voor al de adviseurs en onderzoekers. die zijn continu op zoek naar iets nieuws. En dan vooral voor zichzelf. Oja, de polderende lto zit er natuurlijk ook weer bij. gaat weer projectgeld in om.
+1
m uut m
Hoewel híj het over melkproductie heeft.
Het is geen melkveebedrijf.
Ze houden híer alleen zoogkoeien.
grondlozeboer
@m uut m volgensmij willen ze gaan melken.
m uut m
@grondlozeboer
En dan probeer je op deze manier fosfaatrechten te vergaren.🤔
grondlozeboer
@m uut m ik heb geen idee, maar ik zag laatst een vraag van hem op Facebook voorbijkomen met vragen over het renoveren van de melkstal, dat doe je niet voor zoogkoeien toch?
Elvis
@m uut m ik zie ook geen kringloop
m uut m
@Elvis
Het is low input, low output.
Elvis
@m uut m er is geen input
m uut m
@Elvis
Strooisel en mineralen.
burg
@Jan S Van die 50000 mag je nog efkes de fiscus spekken en aangezien je aflost doe je dat over prive en je aflossing blijft er bij winst van 100000 de jou genoemde mbo loon over. Is dat waar je dan eigen baas voor bent? Op school kregen wij dit niet dus ik leer het nu graag van u. Ook hier betalen we belasting en is dat een manier om buffer op te bouwen daarnaast investeren we door zodat een volgende generatie als die wil het over kan en vooral wil nemen.
+1
cs-agrar
Dat experimenteren is wel leuk, maar je moet dan wel alle cijfers en handelingen mee nemen. En niet zoals bijv in het koeien en kansen gebeuren, dat er verhalen in vakbladen staan van hoeveel ruwvoer deze mensen met weinig bemesting halen, eiwitgehalten in voeder van heb ik jou daar, totdat je hoort dat dezelfde boer de kunstmest via " de achterdeur" liet komen.. En op basis van zulke cijfers, ga je met klw ook merken, worden gemiddeldes en beleid bepaald. Ofwel gemiddeld kan je er nooit aan komen.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @cs-agrar:
totdat je hoort dat dezelfde boer de kunstmest via " de achterdeur" liet komen..

Dat is nogal een beschuldiging, maar ik heb geen bewijs dat het niet zo is, dus je krijgt het voordeel van de twijfel.
Wel knap van zo,n K&K boer, worden tot weet ik hoeveel cijfers achter de komma gevolgd, en dat soort fraude komt niet boven tafel?
robbies
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Wel knap van zo,n K&K boer, worden tot weet ik hoeveel cijfers achter de komma gevolgd, en dat soort fraude komt niet boven tafel?

Zo'n k&k-project draait op de blauwe ogen van de deelnemende ondernemers. Kunstmest als zaagsel of loonwerk op de bon laten zetten en geen adviseur die het terugvindt in de boekhouding.

Ik heb overigens geen weet van dat er gesjoemeld wordt bij K&K-bedrijven. Ik ken ook geen boer die daaraan meedoet. Dat er kunstmest via het alternatieve circuit verhandeld wordt is geen discussie over mogelijk
+3
frank post
@robbies ja, de kenk bedrijven kunnen meer mest en Of kunstmest gebruiken dan de wettelijke gebruiksnorm. We voeren dus niet iets via achterdeur aan, maar gwn extra via de voor deur met bon. Een gedeelte van de boeren in nl vind de bemestingnormen te laag, wil je hogere bemestingsnormen dan zal je ministerie wel moeten onderbouwen waarom dit ook kan en ja...... dan is er een groep boeren die dat uit probeerde....die mag dan wat meer dan de wettelijke regels, en dan ben je Vlgs sommige een .....naaier.
cowboys
@frank post je kunt het ook anders om beredeneren koeien en kansen boeren deden onderzoek of het met minder bemesting kon volgens dat onderzoek kon dat. Maar voeren de jaren erna wel extra kunstmest aan .zonder bon.en dat noem ik matennaaier.
+1
frank post
@cowboys noem maar naam en rugnummer, en het zou je sieren als je het dan ook van je zelf deed
cowboys
@cs-agrar koeien en kansen deelnemers zijn gewoon matennaaiers die een goede inkomsten bron hebben aangeboord over de rug van de niet koeien en kansen deelnemers.
+3
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
matennaaiers

daar beschuldig je mij ook van, dus zegt me even niks wat jij vind,
je roeptoetert maar wat ,en iemand anoniem beschuldigen,vind ik nog lager dan laag
cowboys
@de hoef ben jij een koeien en kansen boer ?
de hoef
@cowboys nee
tegen mij zij je dat twee weken terug , dat ging over kringloop boeren
cowboys
@de hoef beter lezen de hoef. Ik vroeg als jij proef bedrijf wordt voor schouten je ook begin met matennaaien net als onze koeien en kansen collega.s al reeds vele jaren doen.
frank post
@cowboys misschien voorbeeld noemen met wat jij verstaat onder matennaaien?
+1
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
beter lezen de hoef

maak wat van je eigen leven,en dat gaat je niet lukken door te schoppen na un ander
+3
frank post
@cs-agrar kan me niet in denken dat dat gebeurd is, noem maar gewoon naam van bedrijf wat dat Vlgs jou doet, kenk groep houd wel transparantie.
burg
[@frank post ben ook benieuwd
de hoef
Quote Reactie van @frank post:
noem maar gewoon naam van bedrijf w

dat durft hij niet eens,
+1
Frans1
Door de hele periferie worden we opgenaaid om alles maar zo efficiënt mogelijk te doen,de melkfabriek wil ons via allerlei rekenmodelletjes in hokjes zetten,het resultaat van dit geneuzel is dat wanneer je op simpele goedkope manier je melk produceert, je in de modellen in het hokje heel matig presterend terecht komt als je niks opleukt,dat is toch een opmerkelijk resultaat van deze hele kapstok waar alles aan opgehangen wordt.
frank post
@robbies ja, de kenk bedrijven kunnen meer mest en Of kunstmest gebruiken dan de wettelijke gebruiksnorm. We voeren dus niet iets via achterdeur aan, maar gwn extra via de voor deur met bon. Een gedeelte van de boeren in nl vind de bemestingnormen te laag, wil je hogere bemestingsnormen dan zal je ministerie wel moeten onderbouwen waarom dit ook kan en ja...... dan is er een groep boeren die dat uit probeerde....die mag dan wat meer dan de wettelijke regels, en dan ben je Vlgs sommige een .....naaier.
+1
robbies
@frank post even voor de helderheid: ik noem niemand een naaier en ik beticht geen K&K-bedrijf van fraude. Maar er is genoeg kunstmest via het alternatieve circuit te verkrijgen. Hoe zien jullie dat in bedrijfsgegevens of is het gewoon blauwe ogen-werk?
+2
frank post
@robbies je levert de boekhouding ook in incl overzicht van privé.....dus mocht je het als kenk deelnemer willen doen dan moet dat via zwart geld of via de rekening van je kinderen.....dus moreel en praktisch niet echt een optie. Maar blijft natuurlijk dat iemand die slecht wil zijn het hem of haar wel lukt, maar kan me eigenlijk niet indenken dat je dan bij een groep als kenk wilt zitten
robbies
@frank post of anders boeken. Maar ik reken altijd op het goede vd mens
frank post
@robbies anders boeken zal niet lukken, je moet de facturen aanleveren, dan zal je ook iets anders op factuur moeten laten zetten en ik ga er ook vanuit dat degene die dat doen liever niet bij een project als kenk zitten
pietjepuk
Quote Reactie van @frank post:
anders boeken zal niet lukken, je moet de facturen aanleveren,

We hebben allemaal een scanner en printer. Beetje klooien met een fotoshop programma en walla staat er ineens kali op de factuur.
+1
frank post
@pietjepuk jemig....dat komt dan niet overeen met de registratie van meststoffen op brsnummer. Wellicht komt dit voor in Nl maar die boer die dat doet wil toch niet met zn administratie in kijker komen en zal toch nooit deelnemen aan een project als kenk
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @frank post:
niet overeen met de registratie van meststoffen op brsnummer.

Kunstmest van over de grens worden toch niet op je brsnummer geregistreerd. Kunt nu ook gewoon kunstmest uit van over de grens kopen. Komen ze alleen achter als ze heel je boekhouding door spitten. Dat doen ze nooit of je moet het al ergens anders begaaid hebben.
cowboys
@robbies de onkostenvergoeding is er hoog genoeg voor om via de achterdeur nog iets extra kunstmest aan te voeren
+4
robbies
@cowboys jij zevert maar wat hier.
frank post
@cowboys ben wel benieuwd....Hoe hoog denk je dat vergoeding is voor deelname aan kenk?
cowboys
@frank post vertel jij het maar inclusief de onkostenvergoeding per jaar.
+1
frank post
@cowboys da's wel beetje flauw, eerst groep boeren beschuldigen en dan je eigen naam en die boer die je beschuldigt niet noemen.
Maar ff terug op je vraag....Ik denk niet dat er kenk deelnemer zich daartoe verlaagd. De vergoeding voor deelname aan kenk is 1500 euro per jaar en daarnaast nog 800 euro voor een registratie van voer gegevens. Neem van mij aan, deelnemer word je niet voor het geld. Je(Of iig ik) doe dat omdat je het leuk vind om bij ontwikkelingen in de sector te kijken waar mogelijkheden zijn of juist niet.
cowboys
@frank post joh leg mij is even uit waar de rest van het budget voor koeien en kansen van zuivel nl 400000 euro verdeelt over 16 deelnemers en de marke aan opgemaakt wordt?
+1
frank post
@cowboys je schrijft het zelf al, 16 deelnemers en proefboerderij de marke, een proefboerderij kost nog al wat, daarnaast worden deelnemers begeleid/geadviseerd door bijv dlv, pop agro, countus, ook die mensen krijgen betaald. Tot slot zijn er nog een aantal mensen van de wur die gedeeltelijk voor het project werken. (Ik meen samen 1 fte)
Als je nog meer wilt weten hoor ik het wel, laat je ook nog even weten of je je naam al durft te geven.
cowboys
@frank post nou ik vroeg naar jou totale onkostenvergoeding en niet alleen naar je deelname vergoeding .Maar mijn inschatting is dat je al vanaf 2011 toch wel een 25000 per jaar heb binnen geharkt.
+1
frank post
@cowboys was het maar zo, naast deelname vergoeding en voergegevens vergoeding krijg je 150 euro per lezing/excursie. Er zijn jaren met 20 excursies maar ook wel met 0.
Ik vroeg jou of je naam al onder je berichten durfde te zetten, na je beschuldigingen wel zo netjes, dr al aan toe?
cowboys
@frank post zeg gewoon eerlijk hoeveel je hebt binnen geharkt met koeien en kansen sinds 2011.
slagroomvla
Quote Reactie van @frank post:
daarnaast worden deelnemers begeleid/geadviseerd door bijv dlv, pop agro, countus, ook die mensen krijgen betaald.

Alle profiteurs doen weer mee... Die krijgen hun uren wel dik betaald, jij ook Frank?, ben bang van niet..
+2
frank post
@slagroomvla nee, zeker niet, uurloon van mij wat ik haal bij kenk is lager dan wat de adviseur heeft en ook lager dan wat ik zelf per uur op de boerderij verdien, maar ik schreef al je neemt niet deel aan kenk voor het geld maar omdat je het leuk vind en omdat het ons bedrijf verder helpt
cowboys
@frank post tuurlijk jonge niet voor het geld.koeien en kansen is niets anders dan iets onderzoeken waarvan de uitkomst aan het begin al is vastgezet.koeien en kansen deelnemers moeten iets recht lullen wat krom is. en dat noem ik matennaaien.
+3
frank post
@cowboys tja, zie ik niet zo, we zijn nu bijv bezig met hogere gebruiksnorm dierlijke mest omdat we het onzin vinden kunstmest aan te kopen en mest af te voeren, het word op een aantal bedrijven uitgevoerd, de uitkomst staat allerminst vast, maar jij noemt dit matennaaien ik noem het kansen zoeken. Als je niet gelooft dat ik het niet voor het geld doe: kom gerust langs, heb geen geheimen en in de inkomsten kant van ons bedrijf is erg overzichtelijk je mag ze gerust inzien, hoor wel of je dat durft
cowboys
@frank post ik verwacht dat het niet heel lang meer gaat duren voordat er bij meer veehouders de ogen opengaan wat ze jullie betalen via zuivel nl en dat ze met jullie onderzoeken achteraf genaaid worden.
cowboys
@cowboys ik noemde het per ongeluk onderzoeken maar een onderzoek waarvan de uitkomst al bij voorbaat vaststaat kan ik geen onderzoek noemen.
Kringloper
@cowboys Wat een boosheid, hier maak je geen vrienden mee!
cowboys
@Kringloper niks geen boosheid gewoon realistisch kijken .wat zuivel nl met het geld van ons doet.met van die (onderzoeken) mekaar de bal toespelen .en dat de deelnemers van kenk niet transparant zijn over hun onkostenvergoeding.
+1
spotmelker
@cowboys maak je niet druk om onkosten vergoeding. Dat gaat nergens over. Bij KenK schort het m.i. alleen aan intensiteitspreiding. 1 of 2 bedrijven ertussen met 40 tot 100 ton melk/ha had alle genoemde kritiek op de rekeninstrumenten (KLW e.d.) wel aan het licht gebracht. Deze vind men echter niet representatief. Zal best maar dan hadden we meer inzicht in de methodieken gehad.
puntertje
Quote Reactie van @frank post:
omdat het ons bedrijf verder helpt

Zo zijn er kenk boeren die daardoor grondgebonden zijn verklaard terwijl ze het volgens de geldende normen niet waren en dus 'extra' fosfaatrechten hebben overgehouden door de deelname.
+1
frank post
@puntertje ook hier voor geld....noem maar naam een rugnummer, ik denk dat het niet zo is, beschuldigingen uiten zonder de naam te noemen en je eigen naam er bij te zetten zijn wel beetje makkelijk
+2
pieta
@frank post Dat kan wel. Wie meedeed met bep kon hierdoor ggb zijn. Gewoon legaal.
frank post
@pieta Ik vraag me sterk af of dat kan/kon, ik denk het niet, kan iig geen voorbeeld noemen binnen kenk, (er waren/zijn natuurlijk veel meer bedrijven die gebruik maken van bep, wellicht kan puntertje voorbeeld noemen.
Zou het zelf niet doen, je misbruikt dan de extra bemestingsruimte om meer fosfaatrechten te claimen.
pieta
@frank post Volgens mij heeft Wiebren dat hier ooit gepost.
de hoef
@frank post het zou je goed recht zijn als je je nek uitsteekt
puntertje
@frank post Gooi maar eens in de groep als jullie met de kenk bij elkaar zijn. Lijkt me beter dan hier namen te noemen.
+1
frank post
@puntertje post maar wie je bedoeld, als kenk ergens voor staat dan is het wel openheid, ik weet niet wie je bedoeld en ga ervan uit dat je onterecht een deelnemer beschuldigt, hoor dus graag een naam....
puntertje
@frank post Als kenk staat voor openheid hoef je daar alleen maar te vragen ipv hier name and shame te vragen.
frank post
@puntertje nou, gevraagd, niemand herkent zich in je verhaal, zelfde geld voor het verhaal van de kunstmest van cowboys, dus.....laat maar horen wie je bedoeld en hoe je er bij komt, daarnaast zou het gezien de beschuldiging wel zo netjes zijn om je naam er bij te zetten
puntertje
@frank post Dan heb ik me nu een mening over de openheid van de club gevormd.
+2
de hoef
Quote Reactie van @frank post:
.laat maar horen wie je bedoeld en hoe je er bij komt, daarnaast zou het gezien de beschuldiging wel zo netjes zijn om je naam er bij te zetten

lafaards zijn het ,niet meer en niet minder
prima dat iemand anoniem prikt,maar als ze gaan wijzen,en beschuldigen,scoor je bij mij meer punten met je naam erbij,of een excuus als je het mis hebt
cowboys
@frank post post maar wie je bedoeld, als kenk ergens voor staat dan is het wel openheid.

over openheid heb je al opgeteld hoeveel je hebt binnen geharkt sinds 2011?
+6
Frans1
@cowboys begin jij eerst maar met jezelf
+3
de hoef
@cowboys vind het bezopen,dat jij van frank verlangd dat hij openheid geeft aan een anomieme oproerkraaier,
dat hun geld krijgen voor iets wat ze uitproberen is toch niet zo vreemd,
het zou dom zijn om het voor niks te doen
cowboys
@de hoef hij doet voorkomen alsof hij het bijna gratis doet.al 9 jaar lang maar dat is niet zo. Budget voor 2019 van zuivel nl voor kenk deelnemers is 400 000 e en is ook jou geld geweest dan mag er best wel is crities naar gekeken worden. Wat er met dat geld gedaan wordt.
+4
burg
@cowboys Volgens mij nodigt hij je uit om langs te komen om zijn inkomsten te bekijken..... Jij, cees en puntertje beweren iets en vinden dat de bewijslast andersom aangevoerd moet worden, bijzondere redenatie
frank post
@cowboys uiteraard mag er kritisch worden gekeken naar het bedrag wat er door de sector beschikbaar word gesteld. Graag zelfs, ideeën/wensen over de koers van kenk, het type bedrijven etc.zijn van harte welkom, je kunt ze via je zuiivelonderneming aan laten dragen
+1
pieta
@frank post Spotmelker oppert hele intensieve bedrijven. Dus die zou ik dan ook aanbevelen. Dan kun je zien wat de KLW daar teweeg brengt.
+2
spotmelker
@pieta Het gaat er bij onderzoek om dat je niet alleen naar de uitkomsten kijkt van hetgeen wat je weten wil maar dat je ook de onderzoeksmethode en de omstandigheden tegen het licht houd en hoeveel invloed deze op de uitkomsten hebben. Het is net als dat je snelheidsmetingen doet met een lasergun of met een zandloper, dan weet je ook direct hoe groot de invloed van de meetmethode op de uitkomst is. Terug naar de mestwetgeving; we (horen te) weten dat lucht een mix van gassen is waar continu reacties plaatsvinden en opgenomen gassen niet meer als zodanig terug te vinden zijn. Ook bij mest geldt dat het beslist geen stabiele stof is die bij continu analyse steeds dezelfde uitkomsten geeft. Dan rijst de vraag waarom denken wij dan alles in die hoedanigheid uit te kunnen rekenen en sterker nog waar komt dan de 'arrogantie' vandaan om het vooral niet te controleren?
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
Dan rijst de vraag waarom denken wij dan alles in die hoedanigheid uit te kunnen rekenen en sterker nog waar komt dan de 'arrogantie' vandaan om het vooral niet te controleren?

Je zult toch ergens mee moeten werken. Erkennen dat het geen exacte wetenschap is.
Kringloper
@de hoef Helemaal mee eens!
+1
frank post
@cowboys de uitnodiging staat nog steeds, je mag gerust de grootboeken inzien bij ons thuis, laat maar weten wanneer je wilt komen
Frans Z.
@frank post lucky luck komt niet.
cowboys
@frank post ik hoef jou boeken niet in te zien mijn vraag is helder hoeveel ontvang je aan onkostenvergoeding per jaar als koeien en kansen deelnemer van zuivel nl.door zuivel nl.ingehouden geld van de melkveehouders.
+6
ricardo
@cowboys je bent gewoon een bijzonder laf en laag figuur met je anonieme beschuldigingen en niet op het aanbod in gaan van Frank om de boeken te bekijken gr richard de wolff ex koeien en kansen deelnemer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , boerderij en kringlooplandbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
150
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0