Aanvulling Brabants veebeleid doekje voor het bloeden

'De teleurstelling is alleen nog maar groter geworden.' Met deze woorden reageert ZLTO-bestuurder Janus Scheepers op de elf aanvullende maatregelen van het veehouderijbeleid die provincie Noord-Brabant deze week presenteerde.
nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…

Deel dit topic

Reacties

+5
matt
Eén van de aanvullende maatregelen is een stoppersregeling voor bedrijven in 2024. ZLTO vindt de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn, onredelijk. 'We vinden het belachelijk dat melkveehouders die aan de regeling mee willen doen grond moeten aanbieden bij de provincie en aan derogatie moeten voldoen.
Dat is toch niet meer normaal dit,en dan geven ze die grond uit aan een andere boer op voorwaarde,dat die aan kringlooplandbouw doet.
Overal willen ze zich tegen aan bemoeien,lijkt wel dat ze zelf willen gaan boeren (met belastinggeld).
Maar natuurlijk willen ze hun handen,niet vies maken.
Daar is de boer dan nog goed voor. 😔))
robbies
@matt in Brabant is echt een uitrookbeleid aan de gang. Ik ben best een positieve jongen (vind ik althans zelf), maar ik begin het echt somber in te zien in deze provincie. Eerst die eisen naar voren halen om stikstofruimte in handen te krijgen en vervolgens proberen de grond te claimen. Als Den Bosch iets wil hebben, dan betalen ze maar gewoon. Dat geldt voor grond en voor stikstofruimte.
+3
matt
@robbies ja ik vind het niet ook niet normaal,hoe ze met de boeren omgaan.
Die aanvullende voorwaarden,wisten ze natuurlijk 2 weken terug ook al.
Maar dat was natuurlijk te veel in 1 keer om gelijk bekend te maken.
Had al een vermoeden,dat er een addertje onder het gras zou zitten.
Anders hadden ze het wel gelijk bekend gemaakt.
+2
diezel
Quote Reactie van @matt:
Die aanvullende voorwaarden,wisten ze natuurlijk 2 weken terug ook al.

Hier 6 weken geleden brief ontvangen om een kennismakingsafspraak te maken met Waterschap en Groenfonds Brabant. Vrijwillig hier....vrijwillig daar..... 😞
Ben benieuwd gezien bovenstaande tekst en onderstaand (benodigde) Brabants grondplaatje.

kaartbank.brabant.nl/viewer/app/…
pietjepuk
@diezel Daar onder breda moeten ze heeeel veel grond hebben. Zat jij daar ook niet ergens @robbies ?
robbies
@pietjepuk niet in dat stuk gelukkig. Waar zit jij eigenlijk?
de hoef
@robbies dat verteld hij niet
matt
@robbies pietje vraagt alleen maar
diezel
@pietjepuk
Alle zijbeken van de Mark liggen in hun vizier als natuurbuffer. Tot "mijn" laatste droge zij-slootje tegen de Belgische meet.
p.s. dacht dat het in jullie regio ook aardig blauw zag? Of is dat al aangekocht voor natuur?
robbies
@diezel en aan de overkant van jouw droge natuurbufferslootje bouwt de familie Q voor 1500 koeien, nietwaar? Die stikstof blijft gelukkig in BE....
+1
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Die stikstof blijft gelukkig in BE....

Wondere groene wereld tussen twee landen. 😄
Deze stallen komen in het overstromingsgebied van, ja hoor, de Mark.
Koeien als "neventak"...…
google.com/search/…
+1
verbi
@robbies Zit in Brabant en dit beleid wordt dadelijk door de rest gekopieerd het einde is zoek die trut van spierings is de baas en de rechtse club zit er voor spek en bonen bij.Waar moet dit in hemelsnaam naartoe,. Hier stoppen zo inmens veel boeren is gewoon niet te bevatten. Weet niet hoe het elders is.
Erik!1879
@verbi als de rest van Nederland jullie nu laten hangen en in Brabant het grootste deel van de veehouders koud gesaneerd zijn kunnen de Brabanders de rest niet helpen om een ijskoude sanering te voorkomen. Dat Brabant voor een groot deel van veehouderij bevrijd gaat worden staat gewoon vast. Hoe kunnen jullie wel bepalen. En dat heeft ook gevolgen voor de rest van Nederland en andere verstedelijkte delen van Europa.
matt
@verbi vvd wilde perse spierings op landbouw,zitten dus zeker niet voor spek en bonen.
Maar spelen het handig..
+2
matt
Wat een arrogantie,grond verplicht aan de provincie verkopen als je nog 2 jaar,door wilt boeren.
Snap niet dat de cda hier bij gaat zitten.
robbies
@matt
Quote:
Snap niet dat de cda hier bij gaat zitten

Dat is ook mijn grootste verbazing ja
+1
dewittemotor
Ik vrees dat Schouten ivm dat PAS drama eens gaat kijken hoe ze het in Brabant geregeld hebben. Want er komen ivm dat PAS weer keiharde maatregelen aan. De pers staat de laatste dagen weer vol met 'hoe slecht de veehouderij' wel weer niet is. Dat is natuurlijk het opwarmertje voor een volgende sanering en die komt spoedig.
ted9
Hoelang duurt het nog voor wij met zijn allen in actie komen. Niet al te lang hoop ik want extreem links is nogal sterk vertegenwoordigd in de media de laatste dagen.
Kringloper
Spierings zal er geen traan om laten als er geen veehouder meer over is in Brabant!
hans1980
Duidelijk wat groen slinks wil

+2
Kringloper
@hans1980 Bevolking inkrimpen hoor ik haar niet zeggen!
+1
paulus2
@Kringloper die rooie vlek is een vedunning van die blauwe vlekken in het botlek gebied en het ruhrgebied
de Haas
@paulus2 Nee hoor. Als boer Harms stopt met koei'n melken, dan zal heel Zuid Nederland weer groen kleuren. Die paar industrie gebiedjes stelt niks voor
+1
diezel
Quote Reactie van @hans1980:
Duidelijk wat groen slinks wil

Dan zullen we eens kijken hoe "onze" Minister van "Groen Links met de Bijbel" tegensputtert. 😞
hans1980
+1
diezel
@hans1980
Amsterdam e.o. kun je stilaan gerust als een Open Inrichting bestempelen. Dat is gewoon......verloren. De Amsterdammers stemden massaal GroenLinks. Dan zullen ze het weten ook..... 😞
robbies
@diezel nog een paar wethouders die hun donderdagmiddagborrel opleuken met wat GHB en het spugen naar agenten + nog wat in elkaar geslagen oude-van-dagen dankzij een bontkraagjes aantrekkend Eco-lint in bemiddeld Buitenveldert = min-min voor Groen Links. Zelfs in A'dam
de Haas
@diezel ...niet
dewittemotor
@hans1980 Rode vlekken is randstad en ruhrgebied. als die er niet waren was het tussenliggende gebied zo blauw als de alpentoppen
+5
John Spithoven
Beste mensen, beste belangenbehartigers.

Dit gaat zo niet meer. We kunnen Brabant niet laten stikken. Er is al verdeeldheid genoeg, dus zoek thema's op die ons allen bind en niet verdeeld. Ik noem generieke korting fosfaatrechten, stikstofbeleid en klimaat. Hier kunnen we elkaar redelijk in vinden en trek dan ook samen ten strijde. Wacht niet langer af. Bedenk doordachte acties en kom in beweging. (maak de burger duidelijk dat hun basisbeginselen onder druk komen staan, kwalitatief goed en betaalbaar voedsel, landbouw als economische motor van Nederland en stoffering/onderhouden van het landschap, enz)

LTO, NMV, DDB enz kom in beweging!
+1
cornelissen
@John Spithoven Eenieder zal begrijpen ,dat ik niet meer zo hard loop ten strijde , nadat wat deze (verrotte) sector mij heeft aangedaan, hoewel ik op zichzelf het idee wel steun.
ted9
cowboys
@John Spithoven ik steun je oproep dat Lto nmv en ddb is een keer in actie moeten komen. maar ik zie dat nog niet zomaar gebeuren.tenslotte zaten ze aan tafel erbij toen het bedacht werd wat er nu over de veehouderij wordt uitgestort ik denk dat we een totaal nieuwe club moeten oprichten. wat de bestaande belangen behartigers achtergelaten hebben is verdeeldheid.
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
er. We kunnen Brabant niet laten stikken.

daar heb ik jou ook al eens voor gewaarschuwd
+1
John Spithoven
@de hoef Die uitspraken deed ik toen omdat ik vind/vond dat een ieder zelf verantwoordelijk is voor het overschot wat hij produceert. En daar is het ook fout gegaan in de mestwetgeving.

De rechtsongelijkheid die er in Brabant is tov rest van Nederland dat kan niet. En dan nu er ook nog een communistisch sausje overheen gooien van landje pik gaat echt te ver.
van Ittersum
@John Spithoven ik heb 30 jaar geïnvesteerd in niet direct productiviteiten zoals land kopen en andere dingen, altijd al zelfvoorzienend te zijn. Had ook puur op koeien kunnen richten. Hoor ik u nu zeggen nu moet ik mijn collega's helpen door een generieke korting te accepteren.? Beetje de roker die wist dat het schadelijk was die nu medelijden vraagt omdat deze nu doodziek is ondanks het een persoonlijke drama is .of vergis ik me in uw oproep ? We weten al 50 jaar dat dit ooit verkeerd ging ondanks het toen legaal was. En makkelijk vergunningen werden afgegeven. Je had ook een andere weg kunnen kiezen.

Maar heb hier al eerder gezegd, waarom regelen de Brabantse boeren het zelf niet( met hulp van bv LTO en de provincie). Er zijn genoeg bedrijven te koop in het noorden voor diegenen die door willen. En als je nu 1/3 saneert door het land op te kopen en her te verdelen door en voor de boeren. En als de provincie de sloopkosten op zich wil nemen ,dan denk ik voor de boer als die uiteindelijk met de bakker en de schenker afgerekend is beter af is dan alle andere maatregelen. Zelf aan de slag dus een mega ruilverkaveling/klus. Dat is waar ik hier altijd al voor waarschuw, zorg dat je altijd mee aan knoppen mee kunt draaien en niet afwachten totdat anderen het voor je doen, zie hier het resultaat. De rest van Nederland gaat ook voor de bijl maar op welke manier wil je of laat je het doen.
John Spithoven
@van Ittersum We zitten op de zelfde lijn wat betreft zelf je probleem op lossen.

Over stikstofbeleid, en daar gaat het over, loopt Brabant uit de pas 🤔 met de rest van Nederland.
Emmissie reductie is Brabant voor 2022, in Limburg voor 2030 en in de rest van Nederland geen einddatum (aldus Wim Bens).

En dat is rechtsongelijkheid.

Over plaatsing van mest denken we het zelfde.
hans1980
@John Spithoven juist daar heb ik me altijd over verbaasd, ook dat de Brabanders zulke makke schapen zijn ...
+1
wotan2
@van Ittersum je zegt telkens dat je moet zorgen dat je mee aan de knoppen kunt draaien. Realiteit is dat men (lto etc.)er de laatste 10 jaar wel bij zat, maar zich kompleet liet inpakken cq. de doelen niet realiseerde.
Nu hebben we geen poot om op te staan omdat "alles" in overleg met "ons" is geregeld, uiteindelijk is het zo dat wie aan tafel zat er mee instemt, ook al is men het er niet mee eens.
van Ittersum
@wotan2 meerderheid beslist, helemaal mee eens. Maar hadden we dit ook voor kunnen blijven door als sector zeg maar ons eigen routeplan te maken en te presenteren en ondanks er nog steeds persoonlijke drama's zouden geweest je de tegenstanders een slag voor waren geweest. Dat is wat ik feitelijk bedoel. Uit een verdediging praten is altijd moeilijker dan praten vanuit de aanval te kiezen . Ook als er binnen de sector spaanders vallen. Bij voorbeeld Campina of Cono hebben hun eigen zuivelroute al, die kunnen tegen de retail zeggen, kijk dit zijn onze targets. Andere bedrijven doen dit ook, dus zo vreemd is het niet .Knippen of je laten knippen welke heeft je voorkeur en nogmaals beide keren wordt je kaal , dat staat buiten kijf
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Maar hadden we dit ook voor kunnen blijven door als sector zeg maar ons eigen routeplan te maken en te presenteren en ondanks er nog steeds persoonlijke drama's zouden geweest je de tegenstanders een slag voor waren geweest

jij bedoelt een routeplan zoals in Brabant, waar collectief (niet iedereen was het ermee eens) afgesproken is alle stallen in 2028 emissie-arm te maken en waar vervolgens de deadline 6 jaar naar voren gehaald wordt?
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
die wist dat het schadelijk was die nu medelijden vraagt omdat deze nu doodziek

beetje kort door de bocht lijkt mij.waarom moet ik dan wel opdraaien voor de colegas in brabant,en jullie in de rest van nederland niet,al had ik 700 meter verder gewoont had ik ook geen last,om op opkopen en verhuizen terug te komen,dat stopt onder de maas,terwijl we boven de maas wel de regels hebben maar geen lusten,
matt
Ik lees nu dat 75 % van de fosfaat,dat door gestopte brabantse melkveehouders is verkocht.
Uit brabant verdwijnt,gevolg is dat de vrijkomende gronden worden omgeploegt,voor intensieve teelten.
Ja dat krijg je als je de melkveehouders wegjaagt sukkels!!
Om dit nu te keren,willen ze de gronden opkopen en uitgevenop voorwaarde dat er 80% gras word geteelt.
+2
robbies
Quote Reactie van @matt:
Om dit nu te keren,willen ze de gronden opkopen en uitgevenop voorwaarde dat er 80% gras word geteelt.

Nee, ze willen dat je eerst 5 jaar lang 80% blijvend grasland teelt voordat ze de grond willen kopen. In ruil daarvoor mag je twee jaar langer doormelken. Fideel provinciebestuur hebben we hier. Ze zullen nogal wat areaal in handen krijgen op deze manier.

Als je zeggenschap over grond wil hebben, dan biedt je maar gewoon mee als er een perceel te koop komt.
van Ittersum
@robbies bodemprijs is dus gezet... Dus wil je als buurman blijven, niet helemaal baas af zijn zul je een zak geld mee moeten nemen
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus wil je als buurman blijven, niet helemaal baas af zijn zul je een zak geld mee moeten nemen

Moet je toch al. Belgen rondom Hoogstraten komen in Nederland grond kopen. In verband met de aardbeienteelt gaan de goede gronden rondom de veiling van Hoogstraten naar de 10 euro-11 euro. Dus de Belgische melkveehouders gaan de grens over om voor 7-8 euro de Nederlanders te overbieden.
+1
matt
@robbies ja en als ze het dan opgekocht hebben,geven ze het uit op voorwaarde van 80% gras,zoals ik schreef.
Mijn grond zullen ze niet kopen,want de voorwaarde is dat je in 2019 aan derogatie meedoet,en dat maken ze dan in juni bekend!
Dus dat geluk heb ik alvast.
Maar ze lijken nu dus door te hebben,dat ze precies het verkeerde bereiken,van wat ze willen.
De bedachte oplossing is dat ze zelf maar gaan boeren.
de hoef
@robbies waarschijlijk,zit er nog un adertje onder het gras,en dat is brussel,meer dan 5 jaar gras is blijvend grasland,en dat gaan ze handhaven
diezel
Quote Reactie van @robbies:
In ruil daarvoor mag je twee jaar langer doormelken.

Enkel voor de complotters:
Als je maar uitkijkt dat je geen advies uit "Utrecht" opvolgt. Lopen nogal wat lijntjes van "Utrecht" ==> Nationaal Groenfonds ===> Groen Ontwikkelfonds Brabant. 😞
van Ittersum
@matt toch met een ggb en kringlooplandbouw? Dus van intensief naar extensief. Gaat er echt van komen, misschien is/eordt Brabant wel het voorbeeld van het politieke-ideale-beeldvorming
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus van intensief naar extensief. Gaat er echt van komen, misschien is/eordt Brabant wel het voorbeeld van het politieke-ideale-beeldvorming

Als je al extensief bent komt Spierings geen roosters in je stal leggen. dat heb ik al gevraagd. Toch raar
+1
matt
@van Ittersum denk eerder dat er enkel een paar hele grote varkenshouders,
Overblijven...
bio boer
@matt daar houd het ook wel keer op als ze om de paarjaar de hele boel moeten verbouwen dan weer voor het dierenwelzijn dan weer voor het milieu
pieta
@bio boer Van wat ik hoor gaat dat dus gewoon aan de lopende band door.
christo2.0
@matt Die toekomst ziet er geweldig goed uit. China is de eerst jaren flink de klos.
+2
diezel
@matt
Vanaf de dag dat Gedeputeerde Van den Hout zijn uitspraak deed "liever één modern megabedrijf dan 10 niet up-to-date bedrijven" zijn hier in de regio de bouwkranen niet meer weggeweest bij de agro-industriëlen. Ook komende jaren nog. Vergunningen krijgen lijkt bij hen een peulenschilletje - milieuclubs zijn "plots" ( €) stil. Bij de (grote) gezinsbedrijven die ertussen zitten kan NIKS. Lijkt wel georganiseerde tegenwerking van echt alle kanten. Dat is Brabant tegenwoordig.... 😞
matt
@diezel ja ik ken het,hier ook eenvarkensstraat.hoor je niemand over
Stukje verderop,bliksemafleider dat uiteindelijk wel op een schikking uit zal
Lopen denk ik.
Maar goed woz omhoog en dan is dat ook weer opgelost.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @diezel:
Lijkt wel georganiseerde tegenwerking van echt alle kanten

Dat noemen we corruptie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0