Opnieuw aanhoudingen in onderzoek naar fraude door mesttransporteur

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft drie functionarissen van een Twents bedrijf dat meststoffen vervoert, verhandelt en verwerkt aangehouden. Het bedrijf uit de omgeving van Hengelo en de functionarissen.

De NVWA heeft tijdens het strafrechtelijk onderzoek in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in deze zaak eerder ook al doorzoekingen verricht en chauffeurs aangehouden.

 Opnieuw aanhoudingen in onderzoek naar fraude door mesttransporteur (transport-online.nl)

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft drie functionarissen van een Twents bedrijf dat meststoffen vervoert, verhandelt en verwerkt aangehouden. Het bedrijf uit de omgeving van Hengelo en de functionarissen

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
de jonge
Bij een van deze doorzoekingen is een ruimte gevonden waar vermoedelijk mestmonsters werden gemanipuleerd en waar de oorspronkelijke monsterzakken opnieuw werden verzegeld met een verzegelingsmachine..........als dit inderdaad zo is, ben je toch ook geen knip voor de neus waard als je als boer zijnde je met deze praktijken in laat. .Voor een paar rotcenten de hele sector weer in een kwaad daglicht zetten. en bedankt!!!!
robbies
@de jonge deze is blijkbaar gepakt, maar dat het gebeurt staat buiten kijf
+1
de jonge
@robbies daar moet je als boer toch niet aan mee willen doen. met zulke praktijken is het vragen om een slecht imago. gooi dan het hele systeem van wegen en monsteren maar op de schop en laat alles maar met forfaitaire normen afvoeren.
+1
Twentsch Land
Idd alleen nog forfaitair...lost al veel op .

@de jonge
de jonge
@Twentsch Land klopt. als dit waar is dan hebben ze het met wegen en monsteren voor zichzelf verprutst en kan dat systeem wel in de prullenbak. dan alles maar forfaitair,is die sjoemelerij met gehalten daarmee in 1 klap opgelost het jammere daarvan is dat de goeden het dus weer eens voor de kwaden ontgelden moeten
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
met zulke praktijken is het vragen om een slecht imago.

Begrijp nu zo langzamerhand eens dat die "praktijken" voortkomen uit de fouten in de mestwet. Het door en door corrupte ministerie weet dit allang, maar gebruikt dit om de sector in een kwaad daglicht te stellen. En die stomme boeren weten niets anders te bedenken dan elkaar beschuldigen. Word wakker!!!
sorry
Quote Reactie van @de jonge:
alles maar met forfaitaire normen afvoeren.

ah..dan wordt regenwater afvoeren aantrekkelijk...
co co
@de jonge wie is dat???
de jonge
@co co ik heb geen flauw benul. daar gaat het mij ook niet om. Het gaat mij erom dat er blijkbaar boeren zijn die hier aan meedoen voor een paar rotcenten. En dan maar klagen dat de sector in een kwaad daglicht word gezet. Als het echt zo is,als wat er in het stuk staat worden ze bedankt voor het feit dat we door hun toedoen weer negatief in het nieuws gaan komen
co co
@de jonge ben het met je eens klote zooi
verbi
@de jonge Er staat vermoedelijk de rechter bepaald of iemand schuldig is. De krant moet ook vol.Eerst bewijzen dan pas zwart maken.
Todi
@de jonge Als het goed is heeft eurofins ook zo n kantoortje. Dus in vallen die handel. Maar het is niet strafbaar.
de jonge
@Todi Ministerie: niets fout bij grondbemonstering Eurofins
Bij het gebruik van een alternatieve bemonsteringsmethode door Eurofins is ‘niet iets gebeurd is dat niet volgens de regelgeving is’. Dat zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in antwoord op vragen van Boerderij.
Eurofins gebruikt al enige tijd een alternatieve methode voor de bepaling van de fosfaattoestand in grondmonsters (PAL-getal), de zogenoemde Nirs-methode. Die methode wijkt af van de analyse die is voorgeschreven in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Boerderij maakte daarvan eerder dit jaar melding. Volgens Boerderij was er door het gebruik van de alternatieve methode onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van de gebruikte monsters.

Afwijkende methode niet tegen regelgeving
Volgens de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is het toegestaan een afwijkende methode voor de bepaling van het PAL-getal te gebruiken, ‘mits die methode tenminste dezelfde waarborgen omvat ten aanzien van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid’.

Eurofins heeft zelf een gelijkwaardigheidsonderzoek laten uitvoeren, waarin werd geconcludeerd dat de Nirs-methode aan die eis voldoet.

Dat wordt nu bevestigd door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Op verzoek van het ministerie heeft CDM een aantal experts laten kijken naar de door Eurofins gebruikte methode en het gelijkwaardigheidsonderzoek dat Eurofins Agro daarnaar heeft laten doen. CDM concludeert dat de methode gelijkwaardig is aan de wettelijk voorgeschreven methode.
de jonge
@Todi waar doel je op dan?? met eurofins??
Todi
@de jonge ruustig. Ik doel op mestbemonstering. Wat ik begrepen heb is dat loonwerkers de mest monsters naar eurofins stuurt en die maakt een meng monster. Maar een paar grote jongens doen dat zelf.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
Bij een van deze doorzoekingen is een ruimte gevonden waar vermoedelijk mestmonsters werden gemanipuleerd

Er was eens...………..

En ze leefden nog lang en gelukkig! 😂
+1
de jonge
@kanniewaarzijn maar nu snap ik 1 ding helemaal niet. Als ik een grote groep hier zo begrijp uit de reacties is er dus niets loos en worden we door de staat genaaid. Waarom dan in alle vrede komt er geen tegen actie. men laat zich toch niet vals beschuldigen?? waarom gaan we dan de straat niet op,leggen heel nederland plat etc etc. zijn wij boeren dan zover murw gemaakt dat we zelfs niet meer in actie komen als er dan waarschijnlijk met opzet leugens over de sector worden verspreid??
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
zijn wij boeren dan zover murw gemaakt

Dat is één reden. De tweede reden is dat er bij veel boeren geen inhoudelijke kennis is en een derde reden is dat er een enorme verdeeldheid is (een bepaalde groep profiteert nogal van mestwet).
weurding
Zozo... 3 functionarissen.best betaald dus
+1
van Ittersum
Met Losse data kun je knoeien, met gekoppelde data nooit. Dus vroeg of laat hoeft er maar één iets niet te kloppen en alles valt om of komt boven drijven.

Maar je bent pas schuldig als het bewezen is en tot zolang...
+1
Twentsch Land
Soms is het al bewezen voor men wordt opgepakt 😉

@van Ittersum
John Spithoven
Als het waar is heb ik er als grondgebonden boer maar 1 woord voor , verschrikkelijk!
+3
familie pelle
@John Spithoven

Quote:
. heb ik er als grondgebonden boer

Wat doet deze toevoeging er toe? Denk dat alle boeren dit afkeuren.
+1
John Spithoven
@familie pelle Redeneer maar eens verder, als het waar is.

Ik ben er dood ziek van dit soort kortzichtig gekl##t.

En iemand die zijn rommel zelf op ruimt veroorzaakt deze discussie niet.

Daarmee wil ik niet generaliseren. De meest boeren die mest af zetten doen dat naar eer en geweten juist.
+1
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. De meest boeren die mest af zetten doen dat naar eer en geweten juist.

Dat is ook altijd mijn uitgangspunt
de jonge
@familie pelle blijkbaar niet alle boeren.........
Melktank
@John Spithoven nou nou er zijn ergere dingen
+1
mlkvhoudr
Wat is die christo stil ineens 😋😉
+2
demelkboer
Een half jaar gelden is er een inval geweest bij Bergs advies in Brabant. Alles dr biven op politie NVWA RVO fraude commissie en nu.................................stil heel stil. Tis allemaal stemming makerij. Tuurlijk zullen er wel wat bonnetjes niet kloppen en een paar grond gebruikers verklaringen niet in de haak zijn,maar het is net als met de kalver fraude HETZE!!
John Spithoven
Vandaag tweede kamer achter gesloten deuren vergadert over fosfaatrechten.

tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…

Donderdag achter gesloten deuren herziening mestbeleid.

tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…

Dit soort zaken van de nvwa hebben geen positieve impact op dit soort bijeenkomsten.
ej-van-de-voort
@John Spithoven

Waarom achter gesloten deuren? Mag de burger niet weten wat er bekokstoofd word?
+9
verbi
@John Spithoven Net voor de vergadering een inval doen . Hier zit dus duidelijk een bedoeling achter. Proberen de vergadering te beinvloeden. Het gaat niet over die inval , nee het gaat over de vergadering dat die linkse rakkers kunnen zeggen zie je wel er deugd niks van, vervolgens loopt het straks voor het bedrijf met een sisser af. Maar dan is het kwaad al geschied. En dat lees je dan op de laatste pagina van de telegraaf.
+4
John Spithoven
@John Spithoven Zo tweede Kamerleden.

Gisteren lekker stiekem vergadert over de fosfaatrechten. Eerst allemaal een geheimhoudingsplicht tekenen en dan aanhoren hoe groot de chaos is. Dat er veel meer rechten verkeert zijn uitgedeeld en dat Brussel de oplossingen die er nu zijn geen goedkeuring aan geeft.( gok ik, want zeggen mogen jullie niets🤔)

Volksvertegenwoordiging noemen ze dat.
2 jaar de verkeerde kant op kijken en dan niet snappen waarom de fosfaatmotor vastloopt.
richard melkvee
@John Spithoven klopt en dan later tegen boeren zeggen dat we niet moeten liggen klagen omdat het voorzienbaar is. Kunnen we tegen dit soort dingen wat doen?
christo2.0
@John Spithoven Heeft de heer Geurts al de inschatting ontvangen welke dieren er onder welke categorie zaten op de verschillende opgevraagde data?
Todi
@christo2.0 Wat een moeilijke vraag is dat toch weer. Als het goed is weet hij dat allang maar brengt het zelf niet naar buiten.
christo2.0
@Todi Als het goed is....
Het komt nogal eens voor dat lnv niet de spullen aanlevert.
+4
Melkboer16
Ik ben van mening dat de NVWA bezig is met stemming makerij!
Met veel bombarie worden er invallen gedaan en vervolgens horen we er niks meer van!
Een rat van een journalist erbij en de toon is gezet!
Gelooft men nu echt dat Jan Bakker zich in zou laten met praktijken die hem de kop zouden kosten!
hans1980
@Melkboer16 NVWA mensen tja ....
+3
Pluto
Als ik een mest monster neem en laat dit voor de BEX onderzoeken zijn de gehaltes aan fosfaat en stikstof elke keer weer flink lager dan forfaitair tot 37%. Dus er wordt wel op grotere schaal gefraudeerd door NVWA , Het moment van naar buiten brengen van deze invallen geeft te denken zo kort voor de kamervergaderingen ???.hier is overduidelijk opzet in het spel !.
Noorderling
@Pluto
Je hoeft helemaal geen mest monsters voor Bex te nemen. Daarnaast zal je de eerste boer zijn waar geen spoelwater en water uit de drinkbakken in de put komt. Dus die gehalten zijn vaak te vergelijken.
Pluto
@Noorderling Dankzij dat mestmonster kan ik flink aanvoeren !.
Jowi
@Pluto dit zaakje stinkt,spoelwater monsteren en dan mest aanvoeren
+3
Detukkeroettwente
Normen met 30% verhogen en alles is opgelost.
huub
@Detukkeroettwente Als je de maximum snelheid op alle snelwegen 180km/h maakt zal het aantal snelheidsovertredingen flink dalen, ik denk alleen niet dat het gaat gebeuren.
+1
Jowi
@huub maar de maximum snelheid(op mest gebied) hebben ze in nederland terug gebracht naar 50 km die kan rustig weer naar 80 km.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fraude , onderzoek , nvwa , meststoffen , den haag en hengelo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!