Minister: ‘Eten is te goedkoop’

Begint m.i. een héél eng typetje te worden. 😞
Bah, het bewust uitspelen van burgers versus boeren en wetende wat het uiteindelijke resultaat zal zijn...….

Tegelijkertijd in de concullega-krant en persbericht CBS.
Boodschappen naar record
Btw-verhoging slaat gat in huishoudboekje

telegraaf.nl/financieel/936266821/…

Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+7
Melkboer16
Wat nou? Daar heeft ze toch gelijk aan! Eten kost echt belachelijk weinig in Nederland.
Iedereen moet eraan verdienen en de boer die moet het bijna weggeven
+3
Jan S
😀
dick-heuff
De minister heeft geen id waar ze het over heeft: Op de haagse markt 3 courgettes voor 1 euro, bij de AH 1 courgette voor 1,50. Heeft de minister het nu over de markt of over haar AH. Ze verdient duidelijk teveel en kan wel wat meer betalen voor de eerste levensbehoefte Dat geldt echter niet voor iedereen! @Melkboer16
dick-heuff
De minister heeft geen id waar ze het over heeft: Op de haagse markt 3 courgettes voor 1 euro, bij de AH 1 courgette voor 1,50. Heeft de minister het nu over de markt of over haar AH. Ze verdient duidelijk teveel en kan wel wat meer betalen voor de eerste levensbehoefte Dat geldt echter niet voor iedereen! @Melkboer16
Melkboer16
@dick-heuff veel agrifood verkopers staan in de Qoute500 en hebben hun verdienmodel dus wel op orde!’Wij dus niet en behalve RFC bij de melk en andere sectoren heb ik niet zoveel zicht op betalen ze allemaal TE WEINIG!
Als ik meer mest op mijn land mag brengen en daardoor de kosten kan drukken door hogere ha opbrengst en een paar cent meer voor de melk dan is het mij goed!
mlkvhoudr
@dick-heuff hoi dick,

Hier de telers prijs voor de courgette, er zit een enorme spreiding in maar is nu onder de 30 cent

gfactueel.nl/Glas/Achtergrond/…
+1
Dirk van Zetten
Leuk fantasieverhaal. De supermarkten gaan in Dld, DK en België het vlees en de zuivel inkopen. Voor alle extra eisen gaat de supermarkt en consument niet betalen. Dat moet de burger via belastingen/subsidies doen. Direct als vergoeding voor meerkosten. En dat gaat niet gebeuren. In je exportmarkt b er n je te duur.
+1
dewittemotor
@Dirk van Zetten Inderdaad, In het buitenland inkopen. Ze doen er een mooie verpakking om met een vogeltje en een vlinder erop. Een leuke spreuk nog een vaag keurmerk erbij en de consument zet het gewoon in z'n wagentje, want die weet niet beter.
Liefst onder huismerk, want dat kunnen ze als producent hun eigen Nederlands adres erop zetten. Is totaal niet als buitenlands product meer herkenbaar.
grös
@dewittemotor
Ze moeten eens naar Oostenrijk gaan, op ieder product in de supermarkt staat een nationaal vlaggetje met 'Hergestellt in Österreich', ook op de Edammer kaas, en zelfs bij de Lidl, en bergboeren worden door de EU flink gesubsidiëerd, want wie moet anders al dat alpen gras op eten?
de Haas
@grös Dat zal wel weer te nationalistisch zijn. Je wordt voor minder als nazi neergezet.
pietjepuk
Iedere euro die het in de supermarkt duurder zou worden komt er misschien 1 cent bij de boer terecht.
+1
sorry
@pietjepuk van elke liter melk heeft rfc een euro omzet......het grote gat zit dichterbij

de jongens én meisjes van de ROYAL frielandcampina nv zouden misschien wat beter hun best kunnen doen......
+7
moduulbouw
Beide bronnen hebben gelijk. "eten is te goedkoop" en "Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar" wat er mee bedoeld word is dat ondanks dat het voedsel "duurder" is geworden het percentage dat een huishouden aan voedsel uitgeeft ondertussen onder de 10% ligt.

De wederopbouw gaf 60-80% van het salaris uit aan voedsel. Voedsel net genoeg dat je niet omviel en je werk kon doen. Tegenwoordig is dat dus onder de 10% en dat is incl. voedsel als tussendoortjes, snoep, chips, energie drankjes, tappa's, high tea, etc. etc. "duur" voedsel wat je niet nodig hebt.

m.a.w. Nederland is rijk en mensen zien de arbeid en kosten achter voedsel niet en interesseert vele ook niet.
+3
Melkboer16
Het zou eens goed zijn dat er eens ernstige voedseltekort zou zijn of een tekort aan bijv varkensvlees zoals in China! De regering daar doet er alles aan om de honger naar varkensvlees te stillen door grootschalig import!
Daar weten ze dat bij voedseltekort ernstige onlusten uitbreken en daar zitten ze niet op te wachten!
Geef het volk brood en spelen en ze zijn rustig.
Begrijp me goed ik gun geen enkele landbouwtak een catastrofe.
Ik herinner me nog de sterke prijsstijging van landbouwproducten in 2007 en ook de uitspraken van ministers toen!
Wouter Bos toch niet de minste vond dat we niet afhankelijker moesten worden van het buitenland en de natuurclaims konden ook wel kleiner!
Wien van de Brink schreef al in een column dat de natuurgrond maar weer terug moest naar de landbouw!
Weet u het nog dat DOC bijna twee kwartjes betaalde voor de melk.
Stelt u zich eens voor dat de Chinezen hun koeien gaan slachten om toch maar de bevolking onder de duim te houden!
Melk produceren is in China erg duur en kunnen ze goedkoper importeren!
Dit kan een totale ontwrichting van de voedselprijzen geven, ik zeg niet dat het gebeurt maar zou er ook niet van staan te kijken!
moduulbouw
@Melkboer16 Dit is serieus één van de grootste ontwikkelingen op het gebied van voedselvoorziening sinds jaren.

Naar schatting wordt er op dit moment tussen de 12-15% van de WERELDWIJDE varkens populatie in china afgemaakt. Welk effect heeft dat op de wereldwijde voedselvoorziening.
Melkboer16
@moduulbouw het zij zo en het is niet alleen China maar ook Vietnam, Korea en daar zal het in die regio wel niet bij blijven!
Tenminste als je een beetje een beeld hebt van de structuur daar!
Ik gun ook die mensen daar die catastrofe niet maar hoop wel te profiteren van de prijsstijging daar en misschien de omslag in denken in de westerse wereld!
De varkensprijzen hebben nu eindelijk eens een acceptabel niveau bereikt en vergeleken met begin jaren tachtig is het nog maar een schijntje!
Melk hetzelfde verhaal, nog steeds de prijs van begin jaren tachtig!
+1
RAUWE
@moduulbouw er blijft wel weer voer over want dode beesten eten niet. Ik gun geen mens honger maar wat spanning houd de boel wel scherp.
christo2.0
@moduulbouw Correctie. De volgende getallen zijn juist. 50% van de varkenspopulatie in China is geruimd. Dit komt overeen met 25% van alle varkens wereldwijd.
+4
diezel
@Melkboer16
Besef goed wat de term "kringlooplandbouw" betekend in een exporterend land waar 75% de grens overgaat.
Besef goed dat er zonder komende Klimaatwet m.i. nooit een MvL opgetuigd was geworden onder Rutte-3.
christo2.0
@diezel Dat betekent dat minimaal 75% van de boeren de tent moet sluiten.
mlkvhoudr
Mooi goedkoop scoren van de minister dit 😉

Maar t begin van een beter verdienmodel komt er aan zullen we maar zeggen om de week positief te beginnen
van Ittersum
@mlkvhoudr jarenlang zitten we hier te zei**n dat alles onderbetaald wordt, zegt zij iets hiervan is het "goedkoop scoren" . Idd, laten we de week goed beginnen en positief starten ofschoon er dit onderstaande artikel veel open einden staan, die hier weer stof op doet gaat waaien

.
login.e-pages.dk/lc/portal/…

(bron: LC, open publicatie)
De omslag naar ‘kringlooplandbouw’ gaat gepaard met experimenten, nieuwe mestregels en veevoer dat wordt gemaakt van insecten en zeewier. ,,Als de Nederlandse landbouw toonaangevend wil blijven, moeten we onze principes veranderen.’’
Nadat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) vorig jaar aankondigde dat de Nederlandse landbouw op de schop gaat, maakt ze vandaag bekend hoe dat moet gebeuren. In een ‘realisatieplan’ van meer dan vijftig kantjes zet zij uiteen hoe het agrarische landschap de komende jaren verandert.
Het kabinet gaat jaarlijks honderden miljoenen euro’s investeren in de omslag naar ‘kringlooplandbouw’. Daarbij staat niet langer voorop dat boeren en tuinders zo goedkoop mogelijk moeten produceren, maar dat zij zo efficiënt mogelijk gebruik maken van grondstoffen. Het doel: de schade aan natuur en milieu herstellen én het inkomen van boeren verbeteren, zo zegt Schouten.
,,De landbouw in Nederland is toonaangevend in de wereld. Als we dat zo willen houden, moeten we onze principes veranderen. Ik geloof dat Nederlandse boeren dat kunnen, omdat ze in het verleden ook hebben laten zien dat het mogelijk was om de voedselproductie op topniveau te brengen.’’
De minister wijst vijf experimenteergebieden in Nederland aan waar boeren tijdelijk mogen afwijken van bestaande wet- en regelgeving. Het gaat om de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland. ,,In die gebieden zullen wij bijvoorbeeld toestaan om meer dierlijke mest op het land te brengen’’, zegt Schouten. ,,Dat past bij kringlooplandbouw, omdat er dan minder chemisch geproduceerde kunstmest nodig is en het mestoverschot afneemt.’’
Een totaalverbod op kunstmest komt er níet. ,,Ik kan kunstmest wel verbieden, maar dan kunnen boeren hun land niet meer voldoende bemesten. Die mest is nodig om gewassen te laten groeien. Daarom steek ik nu geld en energie in de ontwikkeling van alternatieven. Zodat we in de toekomst wél zonder kunstmest kunnen.’’
Schouten wil verder dat kortlopende pachtcontracten voor landbouwgrond op de schop gaan. Zo moet het voor boeren aantrekkelijker worden om duurzaam met hun grond om te gaan. In 2020 komt er een nulmeting naar de kwaliteit van alle akkers en weilanden in Nederland. ,,Nu is dat nog niet goed in kaart gebracht.’’
In Brussel gaat Schouten ervoor pleiten om de regels rondom veevoer te versoepelen. Nu is het nog lastig om bijvoorbeeld insecten – die een bron van eiwitten zijn – te gebruiken als veevoer. Voor het voer wordt nu nog op grote schaal relatief goedkope soja uit Zuid-Amerika geïmporteerd. ,,Ik kan die handel niet verbieden, maar ik kan de alternatieven wel aantrekkelijker maken.’’
De minister denkt daarnaast ook aan zeewier uit de Noordzee. ,,Zeewier heeft de potentie dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden. Het gehalte aan hoogwaardige eiwitten is hoog en er is geen schaarse landbouwgrond voor nodig.’’
De noodzaak voor een metamorfose van de landbouw is groter geworden na een recente uitspraak van de Raad van State, die een streep heeft gezet door het Nederlandse stikstofbeleid. Daardoor staan duizenden vergunningen voor veehouderijen op de tocht, net als grote infrastructuurprojecten.
,,De uitstoot van stikstof wordt bij kringlooplandbouw lager’’, zegt Schouten. Volgens de minister kan de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof vervelende effecten hebben. ,,Het kan er ook toe leiden dat er minder nieuwe moderne stallen worden gebouwd, die juist voor minder stikstofuitstoot zorgen. Ook kan het gevolg zijn dat koeien niet meer naar buiten mogen, omdat koeien stikstof uitstoten en daarom beter binnen kunnen blijven. Ik ben daar geen voorstander van.’’
Een crisisteam van ministeries en provincies stelt op dit moment een lijst samen van projecten die worden geraakt door de stikstofuitspraak. Op de vraag of het ook betekent dat de veestapel in Nederland moet inkrimpen, antwoordt Schouten: ,,Dat is niet mijn doel. Ik wil wel dat boeren in Nederland nieuwe verdienmodellen vinden. Daar ga ik ze bij helpen.’’
mlkvhoudr
@van Ittersum ik liep maar wat te dollen natuurlijk ik sta achter de boodschap, de uitwerking moeten we afwachten...
+1
van Ittersum
@mlkvhoudr ik ken de strekking van uw topics wel, die is (ook) altijd positief en met de neus vooruit.

dus niets persoonlijks naar u toe
ej-van-de-voort
@van Ittersum

Op zich is het een nobel streven, ik vind het alleen zo’n akelige discrepantie ten opzichte van deze uitspraak van Schouten dat het gans onmogelijk is import van goedkoop aan banden te leggen én dat oa CU wél voor assiciatieverdrag met oekraine was.
+1
Holstein
@van Ittersum de irritatie betreft niet de inhoud van de boodschap, maar degene die de boodschap brengt. Het is namelijk geen toeval dat voedsel zo goedkoop is, het is beleid!
Denk maar even aan de fusie tussen Campina en FrieslandFoods; toen moesten er enkele fabrieken worden verkocht en er moest een melkfonds komen voor de concurrentie. Want stel je eens voor dat FrC enige macht zou ontwikkelen, als een van de vele zuivelfabrieken in Europa t.o.v. de paar inkopers voor de detailhandel....Nee, dat mag beslist niet, daar zorgt de Nma en haar Europese evenknie wel voor.
Dus ja, dan wordt het nogal hypocriet om nu te roep dat voedsel zo goedkoop is....
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
In 2020 komt er een nulmeting naar de kwaliteit van alle akkers en weilanden in Nederland.

Deze opmerking zit me niet helemaal lekker, zeker in samenhang met andere dossiers. De mogelijkheid bestaat dat vastlegging in de grond van CO2 meegenomen gaat worden in het klimaatverhaal. Grond met laag o.s. heeft de meeste potentie om CO2 vast te gaan leggen. Wellicht is het wijs om hierop te anticiperen. #referentiekoorts
Arum
😀
+2
j h p
@Jack Rijlaarsdam Als de co2 vastlegging van een ha meegenomen wordt, zijn met de co2 per liter melk in het relatief intensieve Nederland tov de rest van de EU sowiezo de bok.
Daarom vind ik het co2 borstklopperij van RFC ook glad ijs, het kan ons ook tegen werken.
ted9
@van Ittersum 0 meting in 2020. Dat Word hier dus vol op varkensmest aanvoeren in 2021 met die lage pal getallen.
+4
BertK
Hoogste prijsstijging? Van de 3,8 procent in afgelopen jaar is 3 procent door de BTW verandering van 6 naar 9 procent, rest 0,8 procent!
bio boer
@BertK de super wil wel met mooie bedragen uitkomen met bijvoorbeeld 99 cent schijnt dat mensen het dan eerder als goedkoop ervaren
buorman
Quote Reactie van @BertK:
Van de 3,8 procent in afgelopen jaar is 3 procent door de BTW verandering van 6 naar 9 procent, rest 0,8 procent!

109/1.06 = 102.83
Prijsstijging door btw verhoging is dus 2.83 %, dus ong 1 % overig [o.a. afrondingen]
+3
arie.j
Quote Reactie van @buorman:
109/1.06 = 102.83Prijsstijging door btw verhoging is dus 2.83 %, dus ong 1 % overig [o.a. afrondingen]

2,83%is 1%? leg uit.
BTW heeft alleen de schatkist voordeel van.boeren echt niet.
Rutte roep verder dat de lonen flink omhoog moeten en het grote bedrijfsleven nog meer belastingvoordeel.
Shell en Unilever betalen al geen belasting over hun winst nu de rest nog van de grote bedrijven, wat een sociale ministerpresident hebben we toch.
BertK
@buorman Je hebt gelijk. Ca 1 procent prijsstijging excl btw. Cpi is meer dan dat. Maw de landbouwprodukten zijn minder in prijs gestegen dan de rest!
de jonge
@BertK dat is al jaren aan de orde immers
JohnDeere6serie
Mooi verhaal van Schouten maar ik hoorde op de radio alleen dat voedsel in recordtempo duurder wordt. De rest was denk niet nieuwswaardig
+1
BertK
@JohnDeere6serie Door extra BTW, ziet alleen de overheid wat van terug .....
grös
@BertK
Een extra belasting op voedsel, en die terug laten vloeien naar de landbouw, want de Supers kopen het voedsel ook in het buitenland in.
co co
Peiling SBS6 20% is maar berijd meer voor her voedsel te betalen als het gaat voor het milieu
+1
diezel
@co co

Er zijn nu al circa 1 miljoen Nederlanders die elke maand grote moeite hebben om rond te komen.
Daar komen komende jaren de grote klimaatkosten nog even bovenop. Worden beraamd op ongeveer het vakantiegeld van de gemiddelde Nederlander.
Hoezo meer voor het voedsel willen betalen? Jan Modaal is over 5 jaar al lang blij als ie éénmaal per week een gehaktbal op zijn bord krijgt.
co co
@diezel dat wil ik er ook mee aan geven .je moet het gaan halen bij de groot winkel bedrijven die maken nog veel winst over de boer zijn rug . juist verwoord diezel
+5
diezel
@co co
Krijg steeds meer het idee dat we in een proef van de EU belandt zijn, waar ze vanuit Brussel zitten kijken tot hoever ze kunnen gaan voordat het meest gehoorzame EU-volk "over de rooie" gaat. 😞
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @diezel:
tot hoever ze kunnen gaan

Heel ver dus!
+2
Twentsch Land
Voor de meeste van die mensen die niet rond kunnen komen geldt !!!

Geeft ze maar een paar duizend per jaar er bij......volgend jaar is deze groep het die weer niet kan rondkomen.....oorzaak !!

Van Ittersum beschrijft het hier net al.

@diezel
+1
Jan S
😀
+1
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Waar zal dat eindigen?

Voorland Frankrijk, hier op hemelsbreed 200 km, geeft wel een aardig inkijkje waartoe "ze" wekelijks in staat zijn tegen de eigen burgers. Je zou voor minder bang worden.... 😞
p.s. hier natuurlijk niets van in de media te zien...
+1
achterhoeker2
@diezel Er is geen andere oplossing dan de opstand vd gele hesjes neer te slaan.
Een overheid kan niet tolereren dat een ongeorganiseerde bende elke week plunderend door de stad trekt.
+2
diezel
@achterhoeker2
Je eigen aub wat breder informeren dan enkel de mainstreammedia klakkeloos napraten. 😞
- Al 32 zaterdagen op rij, demonstreren miljoenen vredelievende Fransen door de straten van 10-tallen steden.

Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
De hoop die ik heb put ik uit de verhalen om me heen dat het momenteel overal een bestuurlijke chaos is

Eigenlijk volledig met je eens, maar dan de kern van het verhaal, we hebben op papier een gekozen volksvertegenwoordiging, en nog is het een puinhoop, HOE is dat te veranderen?
Dictatuur officieel instellen lijkt me ook niet de goede weg.
+1
Jan S
😀
Leo,s vriend
@Jan S Daarom schreef ik ook officieel instellen.

Misschien zou een officiele dictatuur het volk laten inzien dat ze in de politiek geen belangenbehartigers hebben.
Ja, mogelijkheid, maar dan duurt het 10..20.50 jaar tot het volk inziet dat. En in die tussentijd?
Jan S
😀
Tommie1
@diezel
De huidige "elite" weten helemaal niet wat er speelt bij jan modaal en begrijpen niet dat het de gewone Nederlander toch gaat voor het goedkopere, en ook kwalitatief goede, product in het schap. De kostprijs verhoging wordt gewoon voor de boer.
+5
van Ittersum
@diezel voor de gemeente schuldsanering gedaan. Ik zou zeggen; kijk eens naar de oorzaak van mensen die niet rond kunnen komen, je zal je kapot schrikken dat sommigen secundaire dingen opeens als primaire levensbehoeften zien. Bier belangrijker dan brood( ook voor hun kinderen), mobile telefoon boven je ziekenfonds premie enz enz . Spreek je ze daar op aan , kijken ze met grote ogen aan en dan hebben ze het over: "daar heb ik ook recht op". Die miljoen kun je rustig halveren en heel misschien nog wel meer als je eten, onderdak en gezondheid als primair en de rest als secundair beschouwd. Tis maar wat je turft en waarom.

Realistisch kijken naar de oorzaak

Maar ik snap wel dat er tussen onze inkomsten en de prijs die consument betaald te groot is. Je kunt ook zeggen die ertussen zit doen het goed, misschien die personen binnenhalen als CEO voor onze zuivelondernemingen.. toch knap als je voor een flesje water (0.5ltr.) die 0,68 cent per 1000 liter kost 2,25 of meer durft te vragen. Dan doe je het goed, zou ik zeggen.
+2
achterhoeker2
@van Ittersum Het gaat ook niet om die groep die jij benoemt, het gaat om de middenklasse die door steeds hogere woonlasten , minder over hebben voor de dagelijkse boodschappen.
Noorderling
@achterhoeker2
Maar die moeten 3x per jaar op vliegvakantie, berekenen wat ze maximaal kunnen lenen voor een huis ipv wat ze er voor over hebben, en komen met dat geld over de brug om wanhopig een huis te kunnen kopen. Hebben zich klem gezopen met een studielening ipv werken naast het studeren. Allemaal keuzes die langdurige gevolgen hebben, maar je bent er altijd zelf bij.
+2
mlkvhoudr
@Noorderling wat precies doen de boeren anders dan ik heb in t verleden al zo vaak tegen mijn boekhouder gezegd je moet daar eens mee stoppen met het uitrekenen of iemand de lasten kan dragen, volslagen oninterressant je moet kijken of je er wat mee opschiet.

Het maar bijlenen is 1 van de grootste kostprijsopdrijvers in de sector, de rekening verleggen naar de toekomst
Jan S
😀
+2
grös
@Jan S
5 jaar geleden zei mijn adviseur nog, 1 man kan 150 koeien doen, was een soort standaard getal, nou sloeg natuurlijk nergens op, zie er genoeg die dat geen 5 jaar volhouden. Maar als je 25 bent, en pa en ma helpen nog mee, dan ga je dat soort dingen gauw geloven.
Wij zitten ook onder het gemiddelde van 95? koeien, maar ken er ook genoeg met 50 koeien die het nog makkelijk kunnen volhouden. Komt er wel op neer dat je zoveel mogelijk zelf moet doen, of een 2e tak/bijbaan. Tegenwoordig kun je met weidegang, planet proof, AH-melk of zelfs bio er zo een paar cent melkgeld bijsprokkelen. En d at gaat makkelijker als je een grote huiskavel hebt dan met een hele grote stal.
de jonge
@grös ik mag hopen dat je een andere adviseur hebt nu?? wat een onzin. 1 man 150 koeien. hoeveel klanten heeft deze adviseur zelf in zijn bestand, makkelijk 750??
achterhoeker2
@Noorderling Vind ik toch wat makkelijk, de starters op de woningmarkt hebben het moeilijker dan onze generatie.
Ze moeten (terecht) eigen geld meenemen en kunnen in de randstad geen woning kopen.
Ben het eens dat ze niet moeten klagen over die studielening want dat is toch een investering in de toekomst deels op gebracht door de belastingbetaler.
+1
van Ittersum
@achterhoeker2 het principe is hetzelfde. Wat zet je in de primaire kant ( eten,onderdak en gezondheid) en wat zet je in de secundaire kant. Begrijp me goed een auto rijden met een private lease constructie is opeens van secundair uitgave een primaire uitgave maken maar daar kun je noch de overheid nog de maatschappij de schuld van geven . Tis een persoonlijke keuze en zo mag je en kun je de consument ook eens spiegel voor houden. Eten is niet duur, je andere uitgaven maakt het eten voor de beeldvorming opeens wel duur. Dat is het verschil. 1 biertje bij ome Jan kost net zoveel als 5 brood (basis-)brood bij de Aldi. Bij de één doe je er 5 minuten over en bij de andere is het de hele week eten voor je gezin, harde maar feitelijk gewoon waar

Nu weet je waarom ik dit werk niet meer mocht doen, was te direct volgens de beleidsregels.😁
Jan S
😀
+1
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
Realistisch kijken naar de oorzaak

Ja, ja. Het is wel héél gemakkelijk oordelen vanuit een luxe woon-/werksituatie waar je de mogelijkheid hebt/had om slapend rijk te worden. Man-man. 😞

"Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen".
rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/…
van Ittersum
@diezel jaja, meedoen in de negatieve en zielige benadering zijn we in dit land goed in. Alles heeft een oorzaak , maar wat kun/kon je er aan doen, dan kun je zeker de helft met huiswerk naar huis sturen. Ik ken ze wel die mensen met kamerbreed flatscreen tv, mooi wonen op 60 km van het werk maar geen papier om hun eigen k**t mee af te vegen. Ze moeten eerst zeggen, we hebben onjuiste keuzes gemaakt en daar gaan we eerst mee bezig. Dan ben je realistisch bezig, weten en realiseren waar je mee bezig bent. Daarna mag je janken.

Slapend rijk worden?...., Mijn wekker gaat ook om 4 uur, je moet er wel wat voor over hebben om alles inpasbaar te maken voor mezelf, mijn gezin en wat daar buiten speelt. Maar tis mijn/ons eigen keuze, ben ik/wij 100% verantwoordelijk voor ofschoon we ook niet om alles gevraagd hebben, dat komt op je levenspad
+1
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
Slapend rijk worden?...., Mijn wekker gaat ook om 4 uur, je moet er wel wat voor over hebben

Hebben "die sukkelaars in de schuldhulpverlening" je nooit voor de voeten geworpen dat (ook) jouw grondwaardestijging - vermogensopbouw door quotering en die mooie jaarlijkse EU-cheque niet bijster veel met je verschoven werkuren van doen had?
Beetje zelfreflectie is m.i. toch niet teveel gevraagd? Toch zeker niet als professioneel oud-hulpverlener. Is tenminste mijn gedachte...
van Ittersum
@diezel wat je niet weet moet je op afstand niet beoordelen of veroordelen. Elk huis heeft zijn kruis ,ook bij mij en geld is maar een ruilmiddel. De rest erom heen bepaald of je veel of weinig van dat spul hebt en hoe je er mee om gaat.

Maar succes met het alleen maar aan geld denken, misschien dat dat ook de reden is dat de consument geen enkel medelijden met ons heeft. Voor hun is voedsel altijd te duur omdat ze niet weten hoe ze moeten doseren en voedsel is een sluitpost geworden, dus zo goedkoop mogelijk. Anders komen we niet uit.
DutchDairyFarmer
@diezel hier sla je de plank even mis ben het redelijk met @van Ittersum eens. Die zogenaamde cheque van jou is bedoeld om kwalitatief goed en genoeg voedsel te hebben anders waren de prijzen allang omhoog gegaan en op heel veel plekken geen melkveehouderij geweest
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Hebben "die sukkelaars in de schuldhulpverlening" je nooit voor de voeten geworpen dat (ook) jouw grondwaardestijging - vermogensopbouw door quotering en die mooie jaarlijkse EU-cheque niet bijster veel met je verschoven werkuren van doen had?Beetje zelfreflectie is m.i. toch niet teveel gevraagd? Toch zeker niet als professioneel oud-hulpverlener. Is tenminste mijn gedachte...

Waardestijging landbouwgrond is iets van boeren onderling.
Huizen zijn trouwens ook veel meer waard dan 25 jaar geleden.
Frankrijk en de gele hesjes vind ik niet zo'n denderent voorbeeld van je
In Frankrijk ligt de AOW en pensioenlijftijd altijd nog enkele jaren lager dan hier
En werkelijk ophouden met werken doen ze ook eerder
ad.nl/buitenland/…
En verder zou er broodnodig gesaneerd moeten worden in de Franse economie, maar Macron krijgt het ook niet voor elkaar, met dank aan o.m.de gele hesjes.

Hier in Nederland geven werkgevers premies voor aanbrengen van een nieuwe werknemer.
En als je je huis wilt verbouwen is er op redelijk korte termijn niemand te vinden, je komt gewoon op de wachtlijst, dat is Nederland.
Maar niet de EU, en geen Frankrijk.
Draghi heeft vandaag maar weer eens aangekondigd dat de rente nog verder omlaag kan en er meer schulden kunnen worden opgekocht in de toekomst
Want de slechte economie in het Eurogebied moet gestimuleerd worden.
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Frankrijk en de gele hesjes vind ik niet zo'n denderent voorbeeld van je

De nabije toekomst zal uitwijzen of de beelden uit Frankrijk niet/wel een goed referentiepunt waren voor de m.i. toegenomen sociale onrust in (ook) de rest van de EU.
achterhoeker2
@diezel Vind het bijzonder dat iemand die kennis van economie heeft , zo achter de gele hesjes aan loopt.
Er had een gedeelte van de opbrengst( die de liberalisering/privatisering ) terug moeten vloeien naar werkgelegenheid van de middenklasse .
De werkende middenklasse die vroeger kon werken aan zijn carrière, moet nu concurreren met oost europa en automatisering .
Maar de boel kort en klein slaan is ook geen oplossing.
+1
diezel
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Vind het bijzonder dat iemand die kennis van economie heeft , zo achter de gele hesjes aan loopt.

Ik loop nergens achteraan. Constateer enkel de sociale onrust daar en wat de bloedhonden van Macron daar tegen de eigen vreedzame bevolking aanricht. En aangezien alle grote sociale gebeurtenissen uit de geschiedenis van Europa in Frankrijk beginnen, boeit zoiets me ……… heb je tenminste enig idee wat ons mogelijk te wachten staat als zowat alle macht naar de EU gaat zoals het er nu uitziet. 😞
Gisteren daar weer een miljoen mensen op de been. Iets van gezien op de Staats-TV?
Nee, wel belangrijk nieuws uit Mali, onze Oranje Leeuwinnen en live de zomerse Elfstedentocht. 😞

+1
Twentsch Land
Als de overheid wil is er een goede mogelijkheid.....voedsel wat in Nederland wordt verbouwd en geconsumeerd ( dus geen export ) de btw wat hier over wordt geheven door sluizen naar de boer.......consument betaald dus niet meer en de boeren en tuinders krijgen meer voor hun producten.
co co
@Twentsch Land tja en als de burger moet kiezen tussen een pak melk van 1.50 euro en een keer minder op vakantie dan weet ik het wel dan wordt er gekozen voor het goedkoopste pak melk en dat zal zo ook altijd blijven . de consument roept wel voor de camera dat ze er wel meer voor willen betalen maar als ze in de winkel staan pakken ze het goedkoopste pak . en zo gaat dat ook met de CO 2
Farma_boerke
Voedsel te goedkoop van alle tijden:

WEINIG VAN DE REACTIES GELEZEN hier, maar 30 tot 35 procent van de bevolking heeft nu al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen , en die moeten nog meer gaan betalen voor het voedsel ??? Rutte is een flapdrol.nl.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cbs en burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN