Jonge boeren schrijven brandbrief naar minister Schouten over toekomst melkveehouderij

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt heeft een brandbrief gestuurd aan minister Schouten van Landbouw over de situatie in de melkveehouderij. De jonge boeren zeggen in de brief dat ze zich grote zorgen maken over hun toekomst als boer.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
De jongeren begrijpen dat sommigen zaken anders moeten in de veehouderij, maar ze geven aan klem te zitten tussen de bank, de melkfabriek, de overheid en het maatschappelijk debat. Ze moeten aflossen, voldoen aan steeds hogere kwaliteitseisen en het klimaat redden. Omdat ze bijna wekelijks te maken hebben met veranderende zaken, weten ze niet goed waar ze aan toe zijn en kunnen ze niet bouwen aan hun toekomst.

De boeren hebben te maken met dierenactiviteiten en een korting op de fosfaatrechten. Vergaande plannen voor de aanpak van stikstof belanden in de prullenbak. Het is voor de boeren moeilijk om nog positief te blijven. Daarom roepen ze de minister nu op om hun ruimte te geven om de melkveehouderij te ontwikkelen. De oproep komt nu omdat de minister volgende week haar visie op kringlooplandbouw zal presenteren. Dat is een duurzame vorm van landbouw, waar alle stoffen die door de landbouw uit een gebied worden gehaald ook weer terugvloeien in het gebied.

Deel dit topic

Reacties

+8
Melkveehouder.
Kan (de voorzitter van) het NAJK me uitleggen waarom ze destijds voorstander waren voor invoering van het fosfaatrechtenstelsel? Nu miauwen over de gevolgen ervan ergert me gewoon!
Jan-T
@Melkveehouder. Dat komt waarschijnlijk door niet kunnen rekenen en de gevolgen daarvan kunnen overzien. Kortom de risico's en de beheersmaatregelen niet weten wat dat inhoud en dat ook beheersmaatregelen altijd geld kost.
En ik denk dommigheid zomaar wat iemand verteld geloven en achterna kwaken, dus echt domheid maar dat is in vele bestuurslagen in de zuivel zo.
Gekkenhuis.
Melkveehouder.
@Jan-T ik geloof dat niet zo. In de aanloop naar invoering van het stelsel heb ik het NAJK meermaals uitgedaagd mij de voordelen voor te rekenen. Er kwam nimmer ook maar enige reactie. De enige conclusie die ik toen kon trekken was dat het NAJK was verworden tot een politiek gestuurd uithangbord.

Als het NAJK nu plotsklaps wel kan rekenen, dan rest hen enkel nog de mogelijkheid om een brandbrief sturen met de opmerking de derogatie te willen opgeven in ruil voor afschaffing van het fosfaatrechtenstelsel. Maar ook dat zal niet gebeuren. Deze klaagzang van her NAJK zal wel weer bedoeld zijn om een aankomende actie van de overheid/moederorganisatie LTO te rechtvaardigen. Misschien extra geld voor deze jonge stakkers in ruil voor landschapsonderhoud? En zo wordt de hele melkvee sector in de tentakels van de overheid gedreven.
+2
Noorderling
@Melkveehouder.
Er is niets van te voren uit te rekenen.
We hadden elkaar ook zonder derogatie kapot kunnen melken. Waren misschien dezelfde afgevallen of een ander, dat weet je niet.

Het is de opeenstapeling van regels, die telkens veranderen of nog niet vaststaan die moeilijkheden opleveren. over 2 weken is 2juli 2015 al 4jaar geleden en hoe het er komend jaar uit gaat zien ivm mogelijke afroming is er nog niet. Dat is natuurlijk wanbeleid eerste klas.

Fosfaat zou de sturing zijn voor allerlei andere plafonds en belemmeringen. Als men daar na 2jaar al omheen begint te draaien is het systeem ingevoerd en begint het te stapelen. We hadden het slechter kunnen treffen dan fosfaatrechten van 160euro. Daar is nog wel wat mee te verdienen.
+1
Melkveehouder.
@Noorderling Met alle respect, maar je denkt toch niet echt dat de huidige melkprijs een uitvloeisel is van het fosfaatstelsel???

Ook vind ik het jammer dat je betoogt dat met een prijs van €160 nog een boterham te verdienen valt. Heb je dan niet in de gaten dat de overblijver de sanering van de stopper c.q. krimp van de veestapel betaalt en uiteindelijk er zelf ook weinig tot niets aan overhoudt als je het rendement op eigen vermogen meerekent? Dit moet je toch eigenlijk niet willen.
+2
Noorderling
@Melkveehouder.
Dat gebeurt ook als de grond 10.000stijgt, dat zijn gewoon communicerende vaten, geld kan je maar 1x uitgeven en het meest schaarse is het duurste.

In positieve zin niet. Maar als het melkoverschot 500km op de auto moet waar ook genoeg is, eigen fabrieken vol gaat het ook geld kosten. Spotmarkt heeft niet veel nodig om flink te dalen.
+1
John Spithoven
@Noorderling Met melk rond de kerst voor 9 cent 500 km ver weg brengen kost klauwen met geld.

Maar het tekort van 1 miljard kg melk op dit moment uit onze buurlanden halen om de fabrieken weer 100 % te laten draaien kost ons ook bakken met geld. En dat is wel de realiteit op dit moment.

Niet alleen wij hebben negatieve capaciteitsprobleem van fosfaatrechten ook de zuivel, wat wij uiteindelijk ook op ons bord krijgen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Niet alleen wij hebben negatieve capaciteitsprobleem van fosfaatrechten ook de zuivel

Bijzonder, jij bent één van de complotdenkers dat RFC in het fosfaatdossier moedwillig heeft aangestuurd op minder melk vanwege een vermarktingsprobleem en nu beweer je opeens dat er melk aangekocht wordt vanwege een negatief capaciteitsprobleem.
co co
@Jack Rijlaarsdam klopt wat jhon zegt er wordt melk uit het buiten land gehaald
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Hee Jack.

Ik lees nergens dat ik het heb over RFC.

Maar ik wil wel wat over RFC zeggen, als je dat wil.

In 2017-18 was er een salmonella probleem in Workum. De productie van 1.2 .miljard kg melk tot kaas verliep niet naar behoren en heeft naast personele gevolgen ook financiële gehad.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik lees nergens dat ik het heb over RFC

Je gaf aan dat er 1 miljard kg melk uit het buitenland wordt gehaald, dat past niet alleen in de kaasbak van DOC/DMK, dus dan is de conclusie dat je onder meer op RFC doelt snel gemaakt.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam 🤔

Ik snap dat je RFC hoog wilt houden en terecht. Het is een mooie company met een prachtige productfolio.

Alleen vertel de leden wat er speelt, bijv dat salmonella probleem.

Slepen met melk doen meerdere fabrieken ook RFC. De inzet van intraliners (trucks met tankopleggers zuivel, geen rmo) is explosief gestegen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
De inzet van intraliners (trucks met tankopleggers zuivel, geen rmo) is explosief gestegen

Tja, dat is het gevolg van al die aparte melkstromen. Overigens zou ik als fabriek ook niet in de Telegraaf zetten dat er kwaliteitsproblemen zijn.
sorry
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
1 miljard kg melk uit het buitenland wordt gehaald,

informeer ff wat er per kg wordt betaald....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
informeer ff

Waarom zou ik? De onderneming heeft de opdracht gekregen melkgeld te maken, wanneer wat spotmelk daaraan bijdraagt heb ik daar geen moeite mee. Als je het graag wilt weten zul je dus toch zelf moeten informeren.
+1
christo2.0
@Jack Rijlaarsdam In het perspectief van de rode bakjes is het wel een heel interessant onderwerp.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo2.0:
In het perspectief van de rode bakjes is het wel een heel interessant onderwerp

Dat moet je los van elkaar zien. Zolang aankoop van buiten maar niet structureel is, alleen puur om de onderneming flexibel te houden.
Noorderling
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zolang aankoop van buiten maar niet structureel is, alleen puur om de onderneming flexibel te houden.

Maar dat in perspectief met het onlangs wegjagen van een heel aantal leden zet wel te denken.
Spotmarkt momenteel 31 cent, garantieprijs is toch een paar cent hoger, vast leuke handel voor wie gebleven is, verder is het niet heel coöperatief.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
verder is het niet heel coöperatief

Je haalt coöperatie en onderneming door elkaar.
paul1
@Jack Rijlaarsdam toch is het een coöperatieve onderneming als ik het goed begrepen heb
sorry
@Jack Rijlaarsdam misschien wordt er wel geblunderd daar zijn in duitsland wel voorbeelden van dat ze te dure melk bijkochten

er was helemaal geen reden om de garantieprijs te verhogen...alleen dan de veehouder optimistisch te houden.....
@John Spithoven DUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUS 140000 duuzend koeien voor niks de dood ingejaagd. En dan al het leed wat aan is gericht in veel boeren gezinnen (Zelfmoord weet je nog LTO /RFC/ RABO/NZO/jaknikkers) hoe gaat het met jullie, slikken jullie al antidpressieva ???
+2
Melkveehouder.
@Noorderling Je vergeet echter dat grond veel waardevaster is dat fosfaatquotum of andere investeringen in lucht. Dat maakt nou net het verschil als er gekozen was de mestmarkt c.q. de plaatsingsruimte zijn werk te laten doen ipv krampachtig te sturen.
+4
co co
@Melkveehouder. was het niet de NAJK die instemde met de afroming van 20% en hun eigen pot voor jonge ondernemers gebruikt is voor carola haar fouten . dus NAJK niet zo janken als je het zelf goed keurt , de kweek vijver wordt met rotte vis gevoerd
Melkveehouder.
@co co Je laatste zin vind ik een goeie!
pa
Dat is een duurzame vorm van landbouw, waar alle stoffen die door de landbouw uit een gebied worden gehaald ook weer terugvloeien in het gebied.

Is er iemand die dit kort uit kan leggen?
+1
Jaap40
@pa de mens/consument zal ook in dit kringloop geheel mee moeten draaien. Melk en vlees worden doorgaans het gebied uitgevoerd en de restanten komen niet allemaal terug... maak dus ook de consument medeverantwoordelijk voor het kringloop knutselwerk. Anders heeft deze manier van kringloop geen nut.
christo2.0
Wat zullen ze een slecht weekend hebben nu ze weten dat de jonge boeren ook al de moed verliezen.
hans1980
@christo2.0 veel jonge boeren denken teveel aan het bedrijf, ze moeten meer denken aan vrouwen!
Dat is pas echt een serieuze bedreiging voor toekomst als boer...
Elvis
@John Spithoven hang anders even over je eigen afnemer de vuile was buiten
sorry
@Elvis och geeft toch nie als de ledenraad even wordt bijgepraat...?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0