Weidevogels massaal overreden.

Loonwerkers hebben hun nieuwe speeltjes ingezet om de maispercelen te voorzien van een onderzaai gewas. Of het gewas een goede groenbemester gaat worden zullen we na de maisoogst zien.
Voor de vernietiging van de vogels, die een lekker rustig plekje gevonden hebben in de maispercelen, zijn het zeer effectieve machines.
christo2.0

Laatste  |  

Reacties

Pluto
6e aktie plan fauna vernietiging van schouten . Bij gras onderzaai heb je zoals dat heet een inspaningsverplichting en je bent dus nooit niet verantwoordelijk voor schade aan !!. Overigens in het verleden hebben we ook wel geschoffeld als de grond was dicht geslagen , met een snelheid van rond de 6 km per uur . Ik zie nu loonwerkers met laagvlieg snelheid 15 tot 20 km per uur daar is geen ontsnappen aan voor vogels en andere dieren .
+12
familie pelle
Onbegrijpelijk dat ze dit ingevoerd hebben. In ons maisveld zitten jonge kieviten en scholeksters. De leeghoofden die dit verzonnen hebben zijn medeverantwoordelijk voor de teruggang van de weide- en akkervogels! Dit dient geen ENKEL doel!
Pluto
@familie pelle Tuurlijk heeft dit een doel !!!. Het vernietigen van ???. Schouten is volledig op de hoogte van de gevolgen van haar nitraat wet , Het is haar in de hoorzitting van de vaste kamer commissie volledig voor gerekend . Daar zat geen woord frans bij .
cs-agrar
@familie pelle hier net zo, liep er vandaag doorheen, je wordt nog net niet aangevallen door die vogels, maar zit er goed vol mee.
+3
de hoef
@cs-agrar hier zwemmen op het moment alleen eenden in de mais
+1
pietjepuk
@de hoef Jij wilde vorige week geen regen deze kant uit sturen. 😁
JappieJo
@cs-agrar scheelt maar weinig, beesten vliegen rakelings bij me langs
+1
bio boer
@familie pelle wacht nog even met zaaien komnde 14 dagen kunnen bijna alle keukens vliegen
+3
mlkvhoudr
Ook nu weer niet in de slachtofferrol gaan hangen maar bel bijvoorbeeld de lokale vogelbescherming laat ze de nesten op gps vastleggen dan kan er rekening meegehouden worden
christo2.0
@mlkvhoudr Je meent het echt? Worden ze nog knap druk de eerste dagen:😂
+4
mlkvhoudr
@christo2.0 ik meen t echt, als je de weidevogels wilt beschermen onderneem je actie om ze te beschermen. Dan vind je een manier.
christo2.0
@mlkvhoudr Loonwerker jongens kennen maar 1 stand. Zo hard mogelijk door de mais.
+3
mlkvhoudr
@christo2.0 precies mijn punt dus als je weidevogels echt belangrijk vind verbied je dat en betaal je iets meer
christo2.0
@mlkvhoudr Succes met het beschermen. Ik doe daar niet aan mee. Ben al druk zat, en heb zeker niet gevraagd om een nieuwe onzinnige uitdaging.
mlkvhoudr
@christo2.0 wij worden ook gegijzeld maar hebben er voor gekozen vroeg te potten
+2
producent
@christo2.0

Als ik je teksten lees krijg ik geen indruk van wat jij nu precies wil bereiken hier, maar krijg soms de gedachte dat je misschien ook wel bij van Sleuwen in de stal bent geweest.
bio boer
@christo2.0 volgens mij ben je verplicht om weide vogels te beschermen
George
Quote Reactie van @bio boer:
lgens mij ben je verplicht om weide vogels te beschermen


Verplicht? Door wie dat dan weer?
+1
hoest
@George overheid en je eigen moraal
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. laat ze de nesten op gps vastleggen

Lees eerst eens effe goed voordat je met je voorspelbare “slachtofferrol” beschuldiging komt. Er LOPEN jonge vogels in het maisveld. Nesten zijn al uitgekomen. Daarnaast is het zoeken in de mais naar vogels niet te doen. Ondanks dat hier niet echt een uitgesproken weidevogelgebied is ben ik er uitermate zuinig op en dan helpt dit soort onzinnige regelgeving niet.
+2
bio boer
@familie pelle deze week zijn alle keukens hier vliegvlug vogens vogelwacht na 15 juni zijn er vaak geen keukens meer die niet kunnen vliegen wacht nog even met onderzaai de mais zit ook nog niet dicht
familie pelle
@bio boer
Quote:
. wacht nog even met onderzaai

ik wacht ook nog zeker voor zover dat kan. Maar de loonwerkers zijn al behoorlijk bezig hier in de buurt en jij weet ook wel dat het niet te doen is om elke vogel op te sporen tussen de mais, vaak houden ze zich juist stil.
mlkvhoudr
@familie pelle bedoelde kuikens daar heb je gelijk in maar zo breed zijn die doorzaaimachines niet toch zachter rijden of zo n wild schikketting voor aan de trekker over breedte zaaier zou ook nog kunnen
familie pelle
@mlkvhoudr ik heb t niet alleen over de bescherming van jonge vogels op ons bedrijf maar vooral in het algemeen bij t doorzaaien en niet iedereen heeft er evenveel kijk op. Een loonwerker kan niet op elk perceel uitgebreid de tijd gaan nemen waar de jonge vogels zich verstopt hebben.
Frits1
@mlkvhoudr en de kuikens dan?
mlkvhoudr
@Frits1 ik zag op mijn fb een lw doorzaaien op verschillende momenten als de mais nog korter is zou dat toch goed moeten komen zou ik denken

(klik om te vergroten)

+7
George
Wat een kwats dat onderzaaien , ik zie hier al weides waar ook nog wat mais tussen schijnt te staan.
huub
@George dan doe je het niet goed. Jij dorst toch alles? Dan hoef je niet onder te zaaien.
George
Quote Reactie van @huub:
dan doe je het niet goed. Jij dorst toch alles? Dan hoef je niet onder te zaaien.


Ik heb ook niet onder gezaaid. Maar ik zie hier weides waar mais tussen schijnt te staan. Dat wil niet zeggen dat dit bij mij is. Er wonen meer mensen in ons dorp met mais.
pietjepuk
@George wanneer hebben ze dat gras dan gezaaid? Hier moet ik nog wordt onderhand wel tijd denk dat over een week met warm weer het veld dicht is.
George
@pietjepuk
Geen idee wanneer , maar het is een wei inmiddels waar je de mais amper nog ziet.
pietjepuk
@George Snel wat kunstmest en mest er op kun ze het over vier weken maaien. Mais mag nooit concurrentie krijgen van gras of onkruid. Verliest mais altijd en de mais wordt niets.
George
@pietjepuk
Nogmaals het is niet bij mij , ik doe niet aan zulke dwaze onzin mee.
pietjepuk
@George Ik schrijf toch niet dat het bij jou is.
bio boer
@George jij hebt geen derogatie denk ik dus hoef je ook geen onderzaai dacht ik andere boeren zouden ook een 2e relatie nummer kunnen aanvragen daar zonder derogatie mais tetelen zitten ze ook niet met 20% mais
Noorderling
@bio boer
Maar per ha wel 15 of 20kuub minder drijfmest, als je pech hebt bemonsterd afvoeren naar jezelf, als je weinig rouleert loop je al vast met vogelaarvarriant. Extra mestverwerking, al met al is het een groot moeras aan regels, als je je ene been omhoog trekt zakt je andere een keer zo diep weg.
bio boer
@Noorderling mest kan gewoon boer boer toch je kan elkjaar jaar andere percelen verhuuren aan je mais teel bedrijf als je derogatie hebt mag je dan ook gewoon 250 kg stikstof op je mais land rijden uit dierlijke mest?
Je mag dan wel fosfaat kunsmest gebruik je hebt 100 koeien op 55 ha kun je gewoon 10 ha verhuuren blijft 45 ha melkvee bedrijf over waar je ook nog 9 ha mais kunt verbouwen 19 ha mais en 36 ha gras
+1
robbies
@bio boer wel of geen derogatie maakt geen sodemieter uit. Als je op zand of loss zit, dan ben je gewoon de pisang
pietjepuk
@robbies @George is ook de pisang als hij ccm wil oogsten. 1 oktober moet het vanggewas gezaaid zijn.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
als hij ccm wil oogsten. 1 oktober moet het vanggewas gezaaid zijn.

Niet bij CCM of korrelmais.
+1
pietjepuk
@George kijk maar in de link staat 1 oktober. Dacht ook dat het 31 oktober was.
George
@pietjepuk Is het ook. Het is 31 oktober. Wat kan mij die link schelen.
pietjepuk
@George wat kan mijn jou betalingsrechten schelen. 😂
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
at kan mijn jou betalingsrechten schelen.


Voor een beetje geld aan allerlei onzinnige regels voldoen en lekker meelopen al die boerkes.
bio boer
Zouden ze geen graszaad coating kunnen maken die er voor zorgt dat gras zaad pas na een maad of 2 vrij komt
+2
pietjepuk
@bio boer Gauw weg halen die reactie. Eerst een patent aanvragen.
+5
hoest
Dit is ook echt een gevalletje zeuren om het zeuren. Als de loonwerker bij mij met 15a 20 km per uur Door de maïs zou racen kon hij vertrekken want dan blijft er van de maïs ook niks over. Als je een beetje normaal rijdt kunnen die kuikens echt wel wegkomen hoor.
co co
Weg met die onder zaai is nergens goed voor .pak eerst het probleem bij de bron aan .
dwers
Alles gras , " probleem " opgelost, en het platteland wordt er vele malen mooier van.
George
Quote Reactie van @dwers:
lles gras , " probleem " opgelost, en het platteland wordt er vele malen mooier van.

Wat moeten we dan met dat gras?
Wil jij dat kopen voor de prijs wat mij jaarlijks hetzelfde rendement levert dan de akkerbouwgewassen die ik nu heb? Dan ga ik gras voor je telen. Maar ik ken je antwoord al , waarschijnlijk zitten je kuilplaten tot aan de achterdeur vol en heb je voer zat.
diekman
Volgend jaar is alles weer oud ijzer met een beetje gezond verstand.
christo2.0
Laten we een NK kuiken pletten gaan houden!
Boerma
Heeft cumela trouwens weer om de tafel gezeten om de onderzaai verplicht te maken toen? Zal me niet verbazen
co co
@Boerma LTO heeft dat er door gedrukt samen met cumela . maar ja ze zijn het vergeten om het aan de boeren te vragen wat zij er van vinden . weer een bestuurlijk besluit . van de Heeren . en LTO neem nu het pensioen akkoord FNV laat de leden online stemmen . durven jullie dat ook??????
christo2.0
@Boerma Jazeker.
Pluto
Dit is in het verleden op DE Marke uitgevonden !!. Hoe is het in ………… mogelijk dat er nooit is vermeld dat het hier om continu teelt mais gaat. Vruchtwisseling ???? niet meer tot de mogelijkheden door de explosie van aaltjes door het continu aanbieden van waardplanten .Gladvinger gras HET probleem van de afgelopen 10 jaar in de maisteelt krijgt nu vrij spel . AM vrij verklaringen worden niet meer afgegeven op percelen waar tijdens de besmetting periode gras onderzaai is geteeld . Sommige personenvinden dat onzin maar ik zie steeds meer domino stenen omvallen .
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Pluto:
Dit is in het verleden op DE Marke uitgevonden !!. Hoe is het in ………… mogelijk dat er nooit is vermeld dat het hier om continu teelt mais gaat. Vruchtwisseling ???? niet meer tot de mogelijkheden door de explosie van aaltjes door het continu aanbieden van waardplanten .Gladvinger gras HET probleem van de afgelopen 10 jaar in de maisteelt krijgt nu vrij spel . AM vrij verklaringen worden niet meer afgegeven op percelen waar tijdens de besmetting periode gras onderzaai is geteeld . Sommige personenvinden dat onzin maar ik zie steeds meer domino stenen omvallen .

Praat geen onzin, werkelijk geen woord van je betoog klopt.
pietjepuk
Quote Reactie van @Pluto:
Gladvinger gras HET probleem van de afgelopen 10 jaar in de maisteelt

Is toch ideaal op zandgrond. Hoef je geen gras onderzaai te doen. 😁
de Haas
@Pluto Gladvingergras wordt nu in het noorden ook een probleem. 5 jaar geleden zag je het niet. Wie nu continu maïs teelt heeft vaak ook al gladvingergras. Je moet er in thuis zijn om hem in een vroeg stadium te herkennen. Je raakt het nooit meer kwijt en je moet wel een serieuze loonwerker hebben om dat probleem onder controle te hebben.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Haas:
Gladvingergras

Nooit van gehoord! Is dat een soort kweek?
+1
de Haas
@kanniewaarzijn Nee. Kweek is groter en heeft ondergrondse uitlopers. Het wordt vooral verspreid door vuile machines/grond. Het begint meestal ook bij de ingang van het perceel. Op zich makkelijk te herkennen, hij ontkiemt een weekje later dan de hanepoot en andere grassen en dat is dan ook het moment om hem te spuiten.
+1
kanniewaarzijn
@de Haas Een mens is nooit te oud om te leren!
weurding
@kanniewaarzijn schijnt wel vrouwelijk te zijn😋
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de Haas:
Je raakt het nooit meer kwijt en je moet wel een serieuze loonwerker hebben om dat probleem onder controle te hebben.

Onzin, hier op een paar gekochte percelen ook enorm veel gladvingergras " gekregen" , paar jaar, voor opkomst, netjes met redelijk lichte dosering bodemherbicide, en probleem volledig opgelost.
Zal nu met onderzaai ook hard meevallen, deze week gaat het er in, ben niet bang dat het niet op komt.
de Haas
@Leo,s vriend Dan heb je geluk, hier andere ervaringen.
Leo,s vriend
@de Haas jaar op jaar geluk heb ik zelfs niet, gewoon praktijk( en goede loonwerker mss)
de Haas
@Leo,s vriend jaar op jaar??? Komt dus wel terug
+1
Melkboer16
@christo2.0 en wat als je geen mais meer mag zaaien dan!
Werkelijk elke oplossing heb jij problemen mee of niet dan!
Was varkenshouder gebleven dan had je er geen last van gehad! Grond verkopen en groot bedrijf ergens kopen dan had je veel meer verdiend!!
Ik zit er ook niet op te wachten om onder te zaaien maar geen mais of verplicht hakselen voor 1 october is me ook niks waard!
Aan het begin van het mestbeleid mocht je 350 kg fosfaat om maisland brengen en het einddoel zou 125 kg worden en toen schreeuwden ook de sceptici dat we geen mais meer zouden verbouwen en zie wat er is gebeurd!
Goede maispercelen leveren bij de beste boeren 20 ton drogestof per ha en dat is zeker 5 ton meer als 25 jaar geleden!
Hou toch eens op met dat zwartkijken en geschop tegen de belangenbehartiging aan en ga aan het werk!
+1
christo2.0
@Melkboer16 Bedankt voor je advies wat ik niet op ga volgen. Je gaat voor het gemak even snel naar het eindscenario dat je geen mais meer mag verbouwen. Ik vind het verstandiger om een paar stappen terug te zetten en te kijken waarom die teelt zo onder het vergrootglas ligt.
Of gaan we toe naar een situatie dat een melkveehouder geen mais mag verbouwen en dat dan laat doen door de collega akkerbouwer? Of mag hij dat ook niet meer? En welke gewassen vallen er dan nog meer af wanneer het over nitraat gaat? EN wat zijn de actuele nitraatgehaltes onder de verschillende percelen? Weet je dat de normen op de plaatsen waar geen gescheiden mest gedumpt wordt meestal onder de zitten? Zo maar een stel vragen waar ik graag een antwoord op wil voor dat er weer een heleboel onschuldige kuikens geplet worden. Binnenkort komen ze nog met een onderwerkverplichting voor dode kuikens. Kun je er nog een keer overheen.
Melkboer16
@christo2.0 je lijkt mij een verstandig man die precies weet hoe het dan wel moet!
Ook niet op je mondje gevallen en connectie met Brussel via Annie!
Nu zal er binnenkort wel een plekje vrij komen in de vakgroep melkveehouderij wegens het opschuiven van Dirk Bruins!
Meld je aan als vakgroeplid en schiuif die Wil Meulenbroeks opzij want daar hoor ik helemaal niks van!
Echt ze zitten op mensen te wachten uit de praktijk die weten hoe het moet!?
+1
christo2.0
@Melkboer16 Ik zit niet te wachten op een baantje waar je strak binnen de lijntjes van de overheid moet lopen.
+1
Melkboer16
@christo2.0 dan loop je gewoon met de meute mee😂 De godganse week een beetje belangenbehartigers afzeiken op dir forum en klagen bij bejaarde ...... die er niet meer toe doen!
Ga naar een LTO avond dan kunnen ze er war mee!
kanniewaarzijn
@Melkboer16 Kunnen wel, maar willen is een ander verhaal.
christo2.0
@kanniewaarzijn Tot het bittere einde heb ik mij goede input gegeven. Het paste niet bij de lijn die de lto samen met lnv heeft uitgezet.
co co
@Melkboer16 beste melkboer een vraag aan je WAAR OM MOET OP ZANDGROND EEN VANGGEWAS GEZAAID WORDEN ????
George
@co co GEWOON OMDAT HET MOET ZOALS ZOVEEL ANDERE LARIEKOEK WAT WE ALS BOEREN OM DE OREN KRIJGEN!
Melkboer16
@co co oef,’als je dat nog niet snapt! Rij jij de drijfmest ook nog met de ketsplaat op maisland dan!
Of ploeg jij er eerst een greppeltje omheen zodat de mest niet van het perceel af kan lopen?
Mij was na de maisoogst een groenbemester zaaien ook vroeg genoeg maar het zal wel nodig zijn!
We hebben ook een paar jaar gewiedegd en dat doen we ook niet meer maar we spuiten nog wel met een lage dosering!
Niks blijft hetzelfde in deze wereld, ook buiten de landbouw niet.
co co
@Melkboer16 melkboer het is hier op het forum al een paar maal vermeldt door andere prikkers een ding weet ik zeker zolang de mest fraude niet wordt beteugeld krijgen we ALLEN MAAL de rekening gepresenteerd wat ik er mee bedoel is dat maisland de dump plek van mest is . en daar om worden we opgezadeld met onderzaai . en als dat zo door gaat is het einde mais teelt
Pluto
Vandaag ff wezen kijken bij enkele percelen waar onderzaai heeft plaats gevonden .Conclusie ::: Veel aardappel opslag flink aangevreten door giga hoeveelheid collorado kevers en voor zover er nog blad aanzat fytoftora en flink ook !. En je mag na onderzaai geen bespuiting meer uitvoeren . Leuk he en nu niet klagen over biodiversiteit .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
je mag na onderzaai geen bespuiting meer uitvoeren

Waarmee had je de aardappelopslag dan dood willen spuiten in de mais?
Pluto
@Jack Rijlaarsdam Ik dacht aan Lontrel of een onderblad bespuiting of kappenspuit met roundup . Je kunt als PD wel gele en of rode kaarten gaan uitdelen als afvalhopen niet voldoende zijn afgedekt maar dat helpt natuurlijk geen ruk als de aardappelen als opslag niet meer kunnen worden bestreden . Je kunt er op wachten dat met dit warme en vochtige weer er nieuwe uitbraken naar buiten komen zeker in zand gebieden !. Het is dweilen met de kraan open . De loonwerker heeft zijn speeltje [onderblad bespuiting ] van 3 jaar terug nog niet afgeschreven en nu staat er alweer een nieuwe en deze pakt geen haagwinde mee !. Evenals brandschimmel bestrijding wat de laatste jaren meer opkwam is opeens niet meer een probleem volgens onze minister. Begin van dit jaar toen er al protest was tegen haar ondoelmatige manier van besluiten zag zij zelf voldoende mogelijkheden ??????? daar wachten we nog steeds op !. Voor een minister welke de mond vol heeft over kringloop dan wel voedselveiligheid of weer een visie kan ik wel stellen ,, wat ze met haar handen rechtop zet gooit ze met haar kont weer om !!.
Elvis
@Pluto kan ook niet anders met zun derrière
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
Ik dacht aan Lontrel

Daar heeft het ondergezaaide gras toch weinig last van? Hier in de regio wordt met schoffelen nog wel eens een lap met roundup tussen de rijen door gesleept, als de aardappelopslag al wat formaat heeft en het ondergezaaide gras niet wordt geraakt lijkt me dat ook een optie.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Pluto:
Ik dacht aan Lontrel

Lontrel is niet toegelaten in mais, als je dat gebruikt ben je zo wie zo in overtreding.
Jack Rijlaarsdam
@Leo,s vriend Heeft hier anders gewoon een toelating tot 2021: toelatingen.ctgb.nl/toelating/…
Leo,s vriend
@Jack Rijlaarsdam Verhip, je hebt gelijk.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!