Herverdelen melkgeld of toch niet.....

Hier uit kun je opmaken dat fabrieken die de meest vreemde melkstromen op de markt brengen hun basis prijs het meest laten zakken. Komt dit door melkgeld verdelen of zou er toch geld bij moeten om je o zo duurzame producten in het schap van de super te mogen plaatsen ...........En heeft dit in zijn totaliteit invloed op de uit te betalen prijs.

Deel dit topic Doorsnee kale melkprijs beter, wel grote verschillen (boerderij.nl)

Ondanks prijsdalingen ligt de basismelkprijs tot en met mei nog een kleine euro hoger dan vorig jaar.

ted9

Laatste  |  

Reacties

+3
cowboys
Volgens mij zijn al die melkstromen dure hobby.s met andermans geld
Dirk van Zetten
@cowboys ruim 2 x meer weidemelk inkopen dan verkopen, betekent 2 x meer kosten maken dan opbrengst.
cowboys
@Dirk van Zetten weidemelk wordt voor een groot deel gangbaar verwerkt
m uut m
Alle Campina melk in de supermarkt is nu pp melk "normale" campina melk is niet meer verkrijgbaar.
+4
de Haas
@m uut m diep triest als je je als fabriek zo verlaagt.
Bekkink
@m uut m hier in de buurt ook een aantal pp melkers....volgend jaar 5 % kruidenrijkgrasland inzaaien....ik weet nog nie waar je beter mee af bent....mag de pp melk nog wel duurder worden....
mlkvhoudr
@Bekkink ik heb hem al eens eerder gevraagd hier maar doe t dan nog maar een keer vanaf wanneer geld iets al kruidenrijk?
+2
evert-overeem
@mlkvhoudr min 5 verschillende kruiden, die heb je eigenlijk altijd wel staan
+1
sjoerd de melker
@mlkvhoudr je kan ook SMK bellen voor specifieke vragen. Je krijgt dan een heel vriendelijke meneer of mevrouw aan de lijn die de spelregels hoort te kennen omdat zij ze op papier gesteld hebben. Instinker is trouwens wel dat sommige eisen gebaseerd zijn op de KLW van voorgaand jaar. Als de KLW van 2019 dus niet goed is kun je in 2020 nog geen PP melk leveren.
Bekkink
@mlkvhoudr ik weet het niet. Vraag de hoge heren bij campina...
+3
m uut m
@Bekkink
Ik heb het idee dat de winkel prijs van de pp melk gelijk is als de prijs voorheen van de "gewone " melk
+2
Achso
@m uut m als de PP melk en andere melk voor de markt betaald wordt, dan zou de gemiddelde melkprijs voor de veehouder omhoog gaan. Dat is dus niet zo. De ‘conventionele’ veehouder betaald dus de ongein
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Ik heb het idee dat de winkel prijs van de pp melk gelijk is als de prijs voorheen van de "gewone " melk

Het is dus gewoon boerenbedrog. Nu is PP melk nog een plus straks wordt PP melk standaard voor de gangbare prijs en gangbaar - 3 cent. Kun je weer een plusje verdienen met Plant Proof Plus (bekt ook lekker), wat dan uiteindelijk weer de standaard wordt enzovoort enzovoort. Net zo lang tot rebelse bedrijven financieel hebt laten doodbloeden.
casev
@m uut m nou niet alleen campina melk hoor. Ook bij de aldi staat dat logo op het pak melk van 0.89 cent....
+12
Noodsprongen van de fabrieken,om hun onkunde te verdoezelen, de consument vraagt er niet om .
+3
cowboys
@Detukkeroettwente juist de consument vraagt er niet om. Maar omdat de NGO s overal geïnfiltreerd zijn in de .nzo en RFC enz enz enz om ons de wil van de NGO s op te dwingen.
+3
Jaap40
@cowboys eerst kruiden rijk zaaien, dan niet meer mogen spuiten, dan je mest uitrijden en paar jaar later ben je 1 grote kruidentuin...😁😁 gevolg dalende melkproductie of hoger krachtvoer verbruik om melkproductie te houden.
+1
cowboys
@Jaap40 je vergeet minder vee (fosfaatreductie) .later maaien .meer weiden enz enz die NGO gasten zitten overal net als ongedierte .
+1
Jaap40
@cowboys klopt, Pp melk met een bittere nasmaak....😢😢
+7
cowboys
@Jaap40 die pp melk was in no time rechts ingehaald door beter leven zuivel. Dus wat wordt het volgende ? Misschien een koe die het jaar rond buiten moet lopen op 1 hectare hooi krijgt dat je los moet halen en de koe met de hand moet melken en haar avonds een verhaaltje moet voorlezen .
+3
m uut m
@cowboys
Als je dan maar genoeg inkomen hebt met het houden van 5 koeien dan is dat best te doen .
+1
cowboys
@m uut m ik had het over geinfiltreerde ngo.s als ongedierte. Die bestreden zouden moeten worden.ben je het daarmee eens?
+1
sjoerd de melker
@cowboys mag dat voorlezen in gewoon Nederlands of moet dat meertalig?
+4
matt
@sjoerd de melker alleen uit gecertificeerd werk.
+1
sjoerd de melker
@matt liedje zingen van songwriter Frans Keurentjes
Jaap40
@matt 🤣🤣
cowboys
@sjoerd de melker ik denk dat het misschien het partij progamma van de pvdd wordt.
m uut m
@cowboys
Misschien een eyeopener voor jou.
Er is meer dan groot groter grootst.
+1
christo2.0
@m uut m Je bedoelt: dom, dommer, domst?
+2
Frans1
@christo2.0 en daarom krijg jij bijna niemand mee.
+4
Jaap40
@Frans1 als een stel blinde....achter al die nieuwe melkstromen aan huppelen is gevaarlijk. Wij veehouders concurreren in nl elkaar de tent uit, velen gaan het zo niet redden. En de rest van europa en wereld zorgen er gewoon voor dat de basisprijs laag blijft.
+1
mlkvhoudr
@Jaap40 de ketting is zo sterk als de zwakste schakel idee gaat niet werken, iedereen moet voor zichzelf afwegen wat hij/zij kan of aan mee wil doen. Wij hebben vlog bijvoorbeeld laten passeren, maar mocht er nog een betere vlogaanbieding komen stappen we misschien wel in
+3
robbies
Quote Reactie van @Jaap40:
als een stel blinde....achter al die nieuwe melkstromen aan huppelen is gevaarlijk. Wij veehouders concurreren in nl elkaar de tent uit, velen gaan het zo niet redden. En de rest van europa en wereld zorgen er gewoon voor dat de basisprijs laag blijft.

Behoorlijke tegenstrijdigheid in dit verhaal. Op kostprijs gaan we het hoe dan ook niet redden tegen de rest van Europa en de wereld. Dan moet je toch juist waarde toevoegen aan je product om zo op de opbrengstkant te plussen?
+1
christo2.0
@robbies Ook een kromme redenatie gezien de bevolkingsgroei. Gaan die allemaal PP toetjes eten? Of start de dag met een kale cracker en een glas melk? Of blijf je alleen boer wanneer je bij de top 10 qua kostprijs hoort?
+4
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Ook een kromme redenatie gezien de bevolkingsgroei. Gaan die allemaal PP toetjes eten? Of start de dag met een kale cracker en een glas melk?

De bevolkingsgroei komt niet uit de Westerse wereld. Die vraag gaat ingevuld worden door de kosteneffectieve productiegebieden en dat is niet in Noordwest-Europa. Milieutechnisch zou dat wel het beste zijn, maar aan klimaatdoelstellingen hebben ze in de derde wereldlanden toch al maling aan.

Ben je niet in staat om bij de top tien qua kostprijs te komen en kun je in je bedrijfsvoering niet op een andere manier waarde toevoegen, dan heb je in NL geen bestaansrecht meer. Daar ben ik van overtuigd ja. Qua marktwerking is de varkenshouderij al jaren ons voorland. Onder de 120% voerwinst krijg je al jaren geen financiering meer. Gelukkig kun je als melkveehouderij op verschillende manieren (weidegang, VLOG, PP, AH-stroom, biologisch, natuurbeheer) waarde toevoegen aan je bedrijf. Veel meer als in de varkenshouderij. Maar dan moet je wel af van het idee dat alle melk maar wit is en dat de fabriek zonder zeuren je melk af moet nemen. Die knop moet je zelf omdraaien, daar ben je ondernemer voor.
+2
christo2.0
@robbies Het bestaansrecht zou op basis van kostprijs gevoerd moeten worden. Niet op basis van herverdelen melkgeld. Daar is niet tegen te boeren. Wanneer de cooperatie kiest voor de gecreeerde bovenste 10% mag het geen coop meer heten.
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Het bestaansrecht zou op basis van kostprijs gevoerd moeten worden. Niet op basis van herverdelen melkgeld

Jij moet je aan de markt aanpassen, de markt niet aan jou. .
Jij hebt toch varkens gehad? dan weet je ook hoe de ontwikkeling van Beter Leven is gegaan. Dezelfde irritatie die nu bij de melkveehouderij leeft over verschillende melkstromen, leefde ook bij de varkenshouderij toen BLK werd geintroduceerd. En kijk nu; alles voor de binnenlandse markt zit op BLK. De grote kostenefficiente jongens draaien op regulier, al zie je daar ook steeds meer BLK-bedrijven.
+1
christo2.0
@robbies Dat is een veelvuldig gebruikt argument. Grote vraag is natuurlijk: wat is de markt en wie bepaalt dat? De varkenshouderij is in dat opzicht niet te vergelijken met de melkveehouderij. In principe kan bijna elke schuur alle soorten vlees produceren. De melkfabrieken misbruiken de discussie over het gebruik van de openbare ruimte om via herverdeling van melkgeld bepaalde melkstromen op basis van onderbuikgevoel uit te faseren. De ruimte die van de boeren is. De gevolgen daarvan gaat ze zelf voor de voeten lopen. Je denkt toch zelf hopelijk niet dat de gehele veehouderij in een model te drukken is dat vergelijkbaar is met bio met een gangbare prijs?
Ik zie dat proces steeds verder vormgegeven worden met belangenbehartigers die niet voor de leden durven te kiezen omdat de ngo's zwaar geinfiltreerd zijn in alle lagen van de keten.
Voor mij is een bestuurder dan een volger geworden en niet meer gekwalificeerd voor zijn functie.
cowboys
@christo2.0 bestuurders zijn volgers geworden omdat ze de dikke onkostenvergoeding nodig hebben. En daarvoor verraad plegen naar hun achterban.
christo2.0
@cowboys Zijn het dan zulke prutsboeren dat ze dat geld nodig hebben? Verstraaten had ook al geen doekoes om zijn dak te vervangen.
+2
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Grote vraag is natuurlijk: wat is de markt en wie bepaalt dat?

Dat is volgens mij geen vraag hoor. Dat zijn de supermarkten. Denk je dat er ooit een klant is geweest die aan een supermarkt gevraagd heeft of ze een bepaald product kunnen maken? De supermarkt biedt het aan. Ik geloof dat er in een hoogconjunctuur er jaarlijks 400 nieuwe producten (dus geen varianten van bestaande producten) gelanceerd worden. De supermarkten bepalen welk product er in de schappen komt. Het is een zandlopermodel
Jan S
Quote Reactie van @robbies:
De supermarkten bepalen welk product er in de schappen komt. Het is een zandlopermodel

En dat bepalen ze niet alleen. Ik verwacht dat ze daar ook wel een biodiversiteitscommissie hebben waarin de WNF en de Rabobank zitten. Want is natuurlijk wel fijn als je samen op één lijn zit.
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
En dat bepalen ze niet alleen. Ik verwacht dat ze daar ook wel een biodiversiteitscommissie hebben waarin de WNF en de Rabobank zitten. Want is natuurlijk wel fijn als je samen op één lijn zit.

ze zijn als de dood voor NGO's die de publieke opinie bespelen. Dat wel.

Wil je er overigens antwoord op bieden, dan moet je zelf supermarkten gaan openen als sector. Ik denk dat de tijd er absoluut rijp voor is. Had ZLTO niet een potje met heel veel geld? oh wacht...
Jan S
Quote Reactie van @robbies:
Wil je er overigens antwoord op bieden, dan moet je zelf supermarkten gaan openen als sector.

Dat is het enige antwoord 👍
Volgende vraag: Hoe?
+2
dewittemotor
@robbies En de peperkoek van Peijenburg dan, en Johma salade enkele jaren geleden. Relatief kleine bedrijven met een sterk eigen merkproduct die AH de middelvinger gaven toen ze voor de zoveelste keer de prijs wilden verlagen. Binnen enkele weken draaide AH bij. En er zijn veel meer merken die een grote supermarkt niet in hun produktenpakket wil missen. Als Campina daar niet bijhoort, betekent dat gewoon dat het een flutmerk is en dat er slechte marketing bedreven is de laatste tientallen jaren. En ook dat er binnen dat bedrijf geen enkele degelijke visie is. Dat PP. kringloopwijzer, Focus planet etc is geen visie maar hoort bij paniekvoetbal en als een kip zonder kop rond rennen.
+1
robbies
@dewittemotor Johma, Peijnenburg, Mars, coca cola: dat zijn producten die "consumer franchise" hebben. Basiszuivel hoort daar nog niet bij, muv misschien Beemster Kaas. Bedrijven met consumer franchise produceren ook niet zomaar wat raak overigens. En dat doen wij wel. Jij verwacht van RFC dat ze EN alle melk afnemen EN dat ze de vinger geven aan de supermarkt als die niet wil wat RFC wil? Jij snapt ook wel dat dat op gespannen voet staat met elkaar.
Achso
@robbies niet helemaal. Eerst een paar ton aan de supermarkt geven, dan krijg je schapplaats.
christo2.0
@robbies Dus wat de supermarkt vraagt maken we? Op zich niet zo'n gek idee. Maar dan wel even de bijbehorende prijs betalen. En anders wordt er niet geleverd. De duurzaamheidsconcepten worden nu gewoon weggegeven. Wat de consument wil zul je nooit weten wanneer er geen keuzevrijheid in het schap behouden blijft. Maak eens een proef door goedkopere stalmelk als dagverse zuivel aan te bieden. Lijkt me reuze interessant.
+1
robbies
@christo2.0
Quote:
Dus wat de supermarkt vraagt maken we?

Jij hebt het niet begrepen. De supermarkt vraagt ook niets. Die krijgen producten aangeboden en bepalen wat de klant in het schap ziet. Heel veel producten krijgt een klant niet eens te zien. De enige manier om het smalle zandloperdeel waar de supermarkten zitten te omzeilen, is directe klantbenadering of samenwerking met NGO's
+1
cowboys
@robbies jij noemt het samenwerken met NGO. S ik noem het chantage ngo.s voegen niets toe en zijn nogal onbetrouwbaar.
robbies
@cowboys een flink gedeelte van het varkensvlees gaat in Beter Leven. Al die varkensboeren zijn gek? Jouw onderbuik is ook onbetrouwbaar.

Ik vind dat RFC de samenwerking met Natuurmonumenten niet goed heeft ingezet overigens. Voordat we daar discussie over krijgen. En zolang PP op de KLW gebaseerd wordt heb ik daar ook niet veel fiducie in
overstekend wild
@robbies moet het wel ECHTE waarde zijn! En geen hookes pookes wat een consument gewoon simpelweg helemaal niets zegt of totaal geen emotie bij voelt
Jaap40
@robbies op langere termijn gaat je produktie per hectare ook nog eens onderuit. Omzet minder etc etc.
christo2.0
@Frans1 Geeft niet.
cowboys
@Frans1 kun je gelijk zien in welke categorie jij zit.
Frans1
@cowboys nou,vertel.
Zeg ik wel of je goed zit
cowboys
@Frans1 de race naar beneden om NGO. S het naar de zin te maken voor een minimale toeslag per liter die blijkbaar ook nog niet uit de markt komt is niet de juiste weg.
robbies
Quote Reactie van @cowboys:
de race naar beneden om NGO. S het naar de zin te maken voor een minimale toeslag per liter die blijkbaar ook nog niet uit de markt komt is niet de juiste weg.

Voor wie is dat niet de juiste weg?
+1
cowboys
@robbies niet voor mij een doorsne melkveebedrijf.
+1
robbies
Quote Reactie van @cowboys:
niet voor mij een doorsne melkveebedrijf.

Jij kiest er toch voor om zelfstandig te ondernemen? dan moet jij je aanpassen aan de markt en niet andersom
cowboys
@robbies vraagje is er in nederland een markt voor vlog melk?
overstekend wild
@cowboys vraag mensen om je heen van buiten de sector of ze weten wat VLOG is? Ik moet het ze dan allemaal uitleggen
Erco
@overstekend wild in NL nog wel ja
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
aanpassen aan de markt

Welke markt? Binnenlandse zuivel afzet die jaar in jaar uit al krimpt? overgrote deel is gewoon export, daar betaald niemand voor de nietszeggende toeters en bellen die de fabrieken verzinnen!
+2
dewittemotor
@robbies Ik vraag dat wel af. Hele grote bekende merken en winkelketens hebben zo een krachtige marketing, dat ze de consument/klant laten doen wat hun willen (vaak zonder dat de consument het zichzelf beseft). Dan ben je spekkoper. Maar als je de hele tijd achter de meute aanloopt, zul je nooit niks verdienen. Dan nemen andere partijen de teugels in de handen en gaan ons 'mennen' en dat is precies wat er nu gebeurt. Als individuele boer kun je er moeilijk wat mee, maar als sector presteren we zeer zwak. Wij moeten als sector zelf een doel vaststellen, onze indentiteit vaststellen etc. en daar naar gaan handelen. Alles wat nu speelt wordt door andere aan ons opgedrongen en dat ligt toch heel anders. Wij zijn de leiding over onze eigen sector verloren. Hoe je dat op moet lossen weet ik niet. Ik denk dat het niet op te lossen meer is door de sector en dat er een gigantische sanering gaat komen. Dat saneringspunt komt overigens te liggen op het moment dat er dadelijk weer een jaar komt met 25 cent voor de melk.
Dan gaat het zo hard, dat je er bang van wordt.
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
Als individuele boer kun je er moeilijk wat mee, maar als sector presteren we zeer zwak. Wij moeten als sector zelf een doel vaststellen, onze indentiteit vaststellen etc. en daar naar gaan handelen. Alles wat nu speelt wordt door andere aan ons opgedrongen en dat ligt toch heel anders. Wij zijn de leiding over onze eigen sector verloren.

Er is niet meer zoiets als `de sector`. Als je alle melk als witte melk in de markt kwijt wil raken, dan blijf je achter de feiten aanlopen. Dan moet je een duurzaamheidsprogramma gaan opstarten en dat is sectoraal niet te doen.Teveel verschillen. en een gedeelte van de bedrijven die zeer kostenefficient produceert zullen daar niet in mee willen gaan.

Ik zie wel regionale samenwerkingen ontstaan, al dan niet gefaciliteerd door RFC of een andere verwerker, waar de regionale supermarkt de regisseur gaat zijn in nauwe samenspraak met NGO´s.

ik vind het Kipsterconcept nog steeds een ontzettend vernieuwend concept. 5 jaar een afspraak met Lidl over de afzet en een vastgestelde prijs per ei. De marge splitten en je kunt blijkbaar een nieuwe stal wegzetten die aan het einde van het contract ook daadwerkelijk terugverdiend is. Zou mooi zijn als zoiets ook in de melkveehouderij ontstaat. Dan moet je alleen niet zelf op je handen gaan zitten en wachten tot de eerste in de fout gaat, want dan loop je als boer ook weer achter de feiten aan.
Achso
@robbies praten in de marge.. wel eens afgevraagd waarom coca cola nog steeds goed verkoopt? Een week geleden nog ‘ director sustainability’ van een of ander zalmmbedrijf gesproken, die hebben een marketings directeur van een grote frisdrank fabriekant aangenomen, omdat ze het gezeur van de NGO’s ook wel zat waren. Deze lui hebben nergens verstand van en kakelen maar wat.
m uut m
@christo2.0
Nee hoor.
cowboys
@m uut m dus jij weet hoe groot ik ben?
+3
verbi
@Jaap40 Je vergeet nog iets, en uiteindelijk niks meer over houden als nu.
Jan S
Quote Reactie van @cowboys:
Maar omdat de NGO s overal geïnfiltreerd zijn in de .nzo en RFC enz enz enz om ons de wil van de NGO s op te dwingen.

Vergeet de Rabobank niet!. Die bepaald momenteel samen de het biodiversiteitsbeleid bij RFC. Wat uiteindelijk via de NZO algemeen beleid wordt.
+14
Pluto
Nog niet zo lang geleden werd melk naar de dichts bij zijnde fabriek vervoerd uit efficiëntie en kosten besparing !. Nu heeft die zelfde verwerker een vloot aan extra vrachtwagens op de weg om al die verschillende melkstromen naar weer verschillende fabrieken te vervoeren . Hier gaat iets verschrikkelijk fout in de duurzaamheid discussie welke de melkveehouders door de strot is geduwd . Je kunt als melkveehouder nog zo duurzaam zijn als je wilt !!! Het slaat compleet de andere kant op op het moment dat de melk het erf verlaat .De gemiddelde afstand welke een liter melk vervoerd wordt over het asfalt is in 2 jaar tijd gestegen bij mij van 10 km naar 130 km . Dit zegt genoeg over de kwaliteit van de bestuurders van de organisatie !.
+8
cowboys
@Pluto de duurzaamheid van de melkfabrieken geld alleen maar bij de melkveehouders . Zo gauw de melk in de tankauto zit kijken ze nergens meer naar.
christo2.0
@cowboys Klopt. Vraag rfc maar even om het melkpoeder verhaal met palmolie uit te leggen aan de duurzame consument.
Jan S
Quote Reactie van @cowboys:
de duurzaamheid van de melkfabrieken geld alleen maar bij de melkveehouders . Zo gauw de melk in de tankauto zit kijken ze nergens meer naar.

Juist. Daaraan zie je dat het enkel alleen maar bedoeld is om met de regels hun beleid af te dwingen bij boeren.
+3
sjoerd de melker
@Pluto vandaar zeker het zonnepanelen project? dak van de boeren volleggen om de vrachtauto's te compenseren
+3
mlkvhoudr
Gaan julle s rap in de zon zitten t is te mooi weer om hier te gaan mopperkonten
cowboys
@mlkvhoudr als er een goede belangen behartiger was die geen verraad pleegt naar de achterban en geen geinfiltreerde ngo ers waar de melk fabrieken de deur wagenwijd voor open zetten als er geen problemen bedacht hoefden te worden om de boer maar weer extra geld uit de zak te kloppen en te pesten enz enz was er geen vuiltje aan de lucht.
mlkvhoudr
@cowboys komt die hoor eentje met een ongelofelijke baard die in mijn jeugd al oubollig was :

De wereld om ons heen verandert en wij met hen
cowboys
@mlkvhoudr dan zijn jou belangen prima verdedigd afgelopen week met 10% extra afroming. Op p
mlkvhoudr
@cowboys ik voel geen plezier aan andermans problemen, maar ik maak er geen geheim van volgens mij dat het verminderen van het aantal produktierechten en daarmee t aantal dieren naar mijn idee een verstandige keus is aangezien er elk jaar iets minder grond beschikbaar is.

Dat het opkopen van rechten door de overheid chiquer is dan verhogen afromen kan ik t mee eens zijn
cowboys
@mlkvhoudr volgens mij komen er in nederland geen minder huisdieren geen minder auto's geen minder mensen en zijn er geen minder vliegtuigen en geen minder vliegreizen enz enz dus waarom zou ik mijn aantal vee elke keer moeten verminderen?voor een betere melkprijs hoef je het niet te doen .
mlkvhoudr
@cowboys daar verschillen we dan denk ik van mening, ik leverend aan een particulier met krappe melkaanvoer de laatste jaren krijg toch echt beter uitbetaald tov gemiddelde mp nl tov de melktsunamie na 2015
+1
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
De wereld om ons heen verandert en wij met hen

Helaas wel of je nu wil of niet. Zo lang we braaf aan het leibandje blijven lopen kunnen ze ons sturen daar waar het hun goeddunkt.
Ja ik weet het , ik ben weer unmundig negatief, maar ik dat komt omdat ik geen roze bril draag.
+1
mlkvhoudr
@Jan S voor jou doen best een positieve bijdrage 😁

Het begin is er 👍😉
+1
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Het begin is er

Die indruk krijg ik ook bij jou. Ik had niet gerekend op zo'n positieve bijdrage van jou kant. Ik kan mijn geluk niet op.😆 👍🤗

PS werkt wel zo'n roze bril.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden super , prijs , melkgeld en geld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!