Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind

Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.
Bij de brandweer in de hoofdstad kwamen vannacht 150 meldingen binnen van storm- en waterschade. Zo waaide er een dak van een huis en stonden meerdere straten blank. De weg tussen Amstelveen en Ouderkerk ligt nog bezaaid met takken en is de komende uren waarschijnlijk nog dicht.
Ook op veel andere plekken in Nederland was er schade. Zo gingen in Beuningen (Gelderland), Velsen-Noord (Noord-Holland) en Werkhoven (Utrecht) huizen in vlammen op, vermoedelijk na blikseminslag.
Brand na bliksem
Rond de Vinkeveense Plassen is vannacht waarschijnlijk een windhoos ontstaan en is er veel materiële schade, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Volgens Weeronline is in Utrecht een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur.
Lokaal viel er wel tot 50 millimeter regen, wat leidde tot ondergelopen wegen en andere wateroverlast. In het westen van het land vielen hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.
Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat voor nagenoeg het hele land code oranje af. Het weerinstituut waarschuwde dat er zware onweersbuien over het land zouden trekken met veel neerslag, hagel en lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Rond 02.00 uur gold de weerswaarschuwing alleen nog voor het noorden van het land. Rond 04.30 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.
Problemen op spoor en luchthavens
Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer. Acht toestellen van Transavia weken uit naar Rotterdam, België en Duitsland.
Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling. De NS maakt vanochtend nog geen melding van storingen.
Op sociale media deelden veel mensen beelden van het noodweer:
 Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind (nos.nl)

Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.

 Wateroverlast en stormschade door noodweer (telegraaf.nl)

 Veel schade en overlast door nachtelijke junistorm (nhnieuws.nl)

Het kan je niet zijn ontgaan: het spookte vannacht. Zoals door het hele land heeft het noodweer ook in onze provincie flink huisgehouden en z'n sporen nagelaten.

 Veel schade na twee dagen hagel en regen (bpnieuws.nl)

Na de storm van maandag op dinsdag kreeg Interpolis ruim 200 schademeldingen uit de agrarische sector. De meldingen kwamen vooral van landbouwbedrijven uit het oosten van Nederland en vanuit de omgeving van Huissen, alwaar een windhoos schade aanrichtte bij meerdere glastuinbouwbedrijven. Afgelopen nacht…

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden duitsland , wateroverlast , regen , schade , brandweer , belgie , oranje , gorinchem , noodweer , gelderland , schiphol , amsterdam , rotterdam , storm en veiligheidsregio geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!