‘Toeslagengedrang voor hoogste melkprijs’Originele beschrijving

Toeslagenfestival is slechts toegankelijk voor selecte groep melkveehouders.

 ‘Toeslagengedrang voor hoogste melkprijs’ (boerderij.nl)

Toeslagenfestival is slechts toegankelijk voor selecte groep melkveehouders.

KOC1981

Laatste  |  

Reacties

KOC1981
Bij FrieslandCampina, waar het intercompany-gat (tussen laagste en hoogste) nog beperkt is tot minimaal € 2,50 dit jaar en volgend jaar € 3,50, wordt geschat dat slechts zo’n 10% de hoogste prijs kan ontvangen. Bij A-ware en zeker Cono (want nagenoeg 100%) is de kopgroep breder, maar helder is dat de topprijs niet voor iedereen binnen handbereik ligt

Klaas van der Horst schrijft in dit artikel dat bij A-ware het aandeel dat de maximale melkprijs ontvangt groter is dan 10%.

  • Weet iemand hoeveel % dit dan bij benaderding is?
  • Is dit alleen verse zuivel of ook kaas?
  • Als dit meer dan 10% is, wordt A-ware dan niet heel afhankelijk van 1 afnemer van zijn product?
achterhoeker2
@KOC1981 Volgens de RFC man kwam er dit jaar geen nieuwe wervingscampagne voor pp melk.
+2
Elvis
@KOC1981 als Klaas van der Horst iets schrijft is het in principe altijd een sneer richting Rfc. Goed nieuws over de coöperatie word niet gelezen dus geeft hij er een eigen draai aan. Heeft Robbert Bodde ook een handje van
+1
mlkvhoudr
Heel cono rouveen een groot gedeelte van de fc zijn al gefinisht als de kopgroep van aware aan de eindsprint begint, ik vind dat het een wijze les moet zijn voor topsegment afspraken. EIS altijd een minimumgarantieprijs op jaarbasis voor je instapt. 36.60 wat de toplijn aware nou krijgt is in mijn ogen veel te weinig
van Ittersum
Wen er maar dat melk van de buitenkant wit is en op het oog gelijk maar hoe deze geproduceerd is het verschil gaat maken wat je bruto mag beuren. Heel langzaam, heb het hier al vaker gezegd is niet alleen de overheid die bepaalde groepen "uitrookt" ,maar de afnemer(s) misschien nog wel meer. Gisteren nog met iemand gesproken , wat nu ideale bestemming zou zijn als je mocht verhuizen. Persoonlijk zou ik voor een lichte klei/zavel bedrijf gaan, zorgen dat je onder 2 gve/hac kunt blíjven in een landelijk gebied die geen last heeft van natuur-,stads- of historische claims met genoeg hoogte en watertoevoer. Puur bedrijfsmatig gezien, de rest(prive) is sws regioafhankelijk,

Wat ik totaal mis in alle melkprijsvergelijkingen is de financiële inspanningen tov diegene die nergens aan mee doen. Niets is voor niets maar het komt zo over alsof het gratis is. Bakker en de schenker afgerekend is 2x3 6 en 3x2 ook, maar klopt dat in dit verhaal ook nog?
+2
harke
@van Ittersum ben ik met je eens.
Maar vergeet niet hoe het in de pluimvee sector is gegaan met 30 verschillende soorten eieren.
En de consument koopt doorgaans de goedkoopste.
Uiteindelijk over zeg maar 10 jaar zit er geen verschil in prijs tussen verschillende melkstromen
+2
Jaap40
@van Ittersum...ideale bestemming.... rap naar het buitenland dus.
+2
van Ittersum
@Jaap40 Er is sws meer dan alleen koeien en nog belangrijker er is ook nog een mevr. Van Ittersum mocht ik die gekte wel hebben. Heb wat familie her en der over de wereld, dan trek je opgeteld en afgewogen snel de conclusie; hier is het allemaal over de volle breedte gerekend het nog niet zo slecht.
+1
mlkvhoudr
@cs-agrar
Die laatste zin zegt ook werkelijk waar alles....
Jaap40
@mlkvhoudr
Er is van alles gewoon veels te veel aanbod. Heel logisch dat de consument vooral voor goedkoop kiest. Doe ik zelf ook. Heb geen geldboom in de tuin helaas
mlkvhoudr
@Jaap40 intratuin.nl/watercacao-pachira-aquatica.html/

Voor mij zijn er wel grenzen, ik hoef geen coca cola maar ga niet de goedkoopste bocht cola drinken om geld te besparen*

*even als voorbeeld
Elvis
@mlkvhoudr normale cola of planet proof cola is de keus ook niet moeilijk als pp duurder is
mlkvhoudr
@Elvis hier zou t dan de gewone cola worden inderdaad want hoofdinkoop is hier ook zuunig
Elvis
@mlkvhoudr tis ook overal het zelfde
+1
puntertje
Maar hoe gaat de coöperatie straks de resultaten van de bijzondere melkstromen aan de leden presenteren? Overall zal natuurlijk worden gecommuniceerd dat er geld voor het collectief resteert. Maar dat is hoogst waarschijnlijk niet het geval, dus zal na verloop van tijd gemeld worden dat dusdanig complex is dat het niet sec te berekenen valt. Maar 'het is natuurlijk van 'strategisch' belang is in de markt'. En dus is het een soort interne kruissubsidie tussen de leden. En zelfs daarvoor valt wel wat te zeggen, maar niet op basis van uiterst dubieuze, niet te controleren en fraudegevoelige flut berekeningen van een door de overheid niet erkende KLW.
+1
Hans van Bergen
@puntertje Het enige waar jij, als trol van van Marianne Tieme belang bij hebt is verdeeldheid en ruzie onder de boeren. En die probeer je te zaaien
van Ittersum
@Hans van Bergen rechts is verdeeld, links heeft het collectief al
lang gevonden en regeert en zit nu in besturen . Zeg ik hier al een paar jaar.
cornelissen
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
verdeeldheid en ruzie onder de boeren

Ik denk, dat onze belangenorganisaties daar een grotere rol in hebben of heb je alle wob inzages op het gebied van fosfaat gemist ?
+5
puntertje
@Hans van Bergen Hé, Hansje 'complot' v. Bergen leeft nog, we maakten ons bijna al zorgen. Marianne zei vannacht nog; 'we lezen niets meer van Hans'.
cowboys
@puntertje wou marjanne verse worst .Dus moest hansje even ter sprake gebracht worden om hem omhoog te krijgen?
verbi
@puntertje Maar hij heeft wel gelijk.
puntertje
@verbi tja, jij bent net als Hans, als iemand het niet met je eens is dan is die persoon een trol. Jullie lijken Oztürk wel.
mlkvhoudr
@puntertje geen stijl lezer?
+1
Hans van Bergen
@puntertje Ik sta gewoon onder mijn eigen naam. Jij heel duidelijk niet jij verbergt wie je bent en het is altijd hetzelfde liedje. Alles tegen de veehouderij en die beschuldigen van fraude en niets hard maken.
puntertje
@Hans van Bergen wat maakt dat jij altijd denkt dat jij, en jij alleen als vertegenwoordiger van de veehouderij gezien mag worden? Met je zwaar achterhaalde 'visie'?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Alles tegen de veehouderij

Besef je eigenlijk wel dat je je (zonder dat je het zelf beseft) zelf nog het meest tegen de veehouderij keert door de KLW te blijven aanbidden?
Hans van Bergen
@kanniewaarzijn Het is een grote schande dat 75 jaar na D-day nadat duizenden sneuvelden om te strijden voor onze vrijheid dat figuren zoals jullie hier komen trollen en leugens verspreiden en hardwerkende boeren beschimpen om zo een communistsche dictatuur te kunnen vestigen. Een dictatuur waar te weinig te eten is voor de hardwerkende arbeiders zodat jullie ze makkelijk kunnen onderdrukken. Ga met je socialistische werkschuwe rooie ratten lekker in Cuba of Noord Korea wonen. Daar heeft jullie partij de leiding en daar kun je zien wie jullie werkelijk zijn.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Het is een grote schande dat 75 jaar na D-day nadat duizenden sneuvelden om te strijden voor onze vrijheid dat figuren zoals jullie hier komen trollen en leugens verspreiden en hardwerkende boeren beschimpen om zo een communistsche dictatuur te kunnen vestigen. Een dictatuur waar te weinig te eten is voor de hardwerkende arbeiders zodat jullie ze makkelijk kunnen onderdrukken. Ga met je socialistische werkschuwe rooie ratten lekker in Cuba of Noord Korea wonen. Daar heeft jullie partij de leiding en daar kun je zien wie jullie werkelijk zijn.

Het klopt: er zijn er meer ontsnapt in Den Dolder merk ik!
Hans van Bergen
@kanniewaarzijn Wassut het allemaal weer te moeilijk voor jouw knulletje?
puntertje
@Hans van Bergen En dat is trots dat hij onder zijn eigen naam post. Maar gelukkig ben je een nietig mannetje en hebben we de tijd dat mensen met dit soort hersenspinsels gemakkelijk de macht konden grijpen achter ons al zou jij dat graag anders zien. Anders zouden de kampen, zoals in Noord Korea en 75 jaar terug in Europa, overvol zitten. Je historisch besef is werkelijk 0,0. Ga eens bij een psychiater langs Hansje, slechter kun jij er in ieder geval niet van worden.
Hans van Bergen
@puntertje Als idioten zoals jouw voorbeeld Jesse en tieme ook maar IETS te zeggen krijgen in dit land dan zullen we snel naar Cuba willen zwemmen. Immers we hebben geen veehouderij meer geen economie meer en we hebben geen verwarming meer. En alleen de linkse elite die zichzelf tesla subsidie hebben gegeven rijden nog auto. de gewone werkman mag tot zijn dood doorwerken en die zelfde linkse elite rooft en plundert de pensioenpot leeg. Dat is wat die rooie vuiligheid allemaal organiseert. Maar ja zelfstandig nadenken is iets heel anders dan Jesse natetteren. Daarom had je dit allemaal nog niet bedacht. En hoe issut met jouw pensioen? Hoe lang moet jij nog als trol hier alles bijmekaar liegen??
puntertje
@Hans van Bergen Stel je niet zo aan man, lees je je eigen bijdrages wel eens na voordat je het post? Ik schat zo maar in dat je óf een onderdanige vrouw die waarschijnlijk Helga heet en elke dag braaf jouw bruine hemden strijkt, óf je hebt thuis totaal niets in te brengen en moet je zo nu en dan af reageren achter je computertje. En ik krijg zowaar medelijden met je.
Hans van Bergen
@puntertje Sure. ik had trouwens een 9 voor geschiedenis en dat heeft altijd mijn interesse gehouden. Vandaar dat ik ook goed bekend ben communisme in Nederland en hun impact op Groen Links. Voldoende reden voor mij om, had ik iets te zeggen, CPN en Groen Links te verbieden
puntertje
@Hans van Bergen Hmm, die politieke partijen hebben mijn sympathie niet echt. Maar nee, wonen in een land waar ze politieke partijen verbieden lijkt me ook niks. Maar jou wel, nou Noord Korea en Cuba zijn o.a. landen waar dat aan de orde is dus ............
+4
mlkvhoudr
@puntertje hans zijn partner heet in ieder geval geen helga. Maar zo maar uit interesse he wat willen jullie 2 hier nou mee bereiken met elkaar de grond in schoppen?

Lucht t op ? Word je er blij van om de ander verbaal neer te sabelen? Als jullie hier onder nog even doorgaan met elkaar verbaal afmaken pak ik de borrelnootjes er vast bij
+2
achterhoeker2
@mlkvhoudr Vaak zit er onder haat ,een hartstochtelijk verlangen...
puntertje
@mlkvhoudr Och, mijn mening staat hansje niet aan al denk ik soms dat hij niet eens leest wat ik schrijf maar alleen het feit dat ik een reactie plaats al werkt als een rode lap voor een dolle stier. Hij is in al zijn reacties nog nooit ergens inhoudelijk op ingegaan maar hakt continue op de persoon. Tja, als we het op die manier doen, dat kan ik ook wel en nee, ik ga niet gebukt onder zijn verbale verzinsels. En ik ben ook niet te beroerd om hem dan wat verder te irriteren.
mlkvhoudr
@puntertje ik wil geen oordeel er over hebben of zo vroeg t me gewoon af, bij jou lijkt er nog enig idee achter te zitten dan, hans heeft schijnbaar geen idee of is er nog over aan het nadenken😉
+2
cs-agrar
@puntertje verschillende melkstromen wordt mooi speeltje om van alles af te dwingen, onderaan de berg, zeg de opstallers, gaat steeds wat af, ofwel de hele berg zakt een beetje, om bovenaan, degenen met het "maatschappelijk gewenst voorbeeldbedrijf(?)" uit te kunnen keren..
+3
cs-agrar
@cs-agrar overigens is dat maatschappelijk gewenst ook een wassen neus, meesten lijken geen notie te hebben van wat er u werkelijk gebeurd op het melkveehouderijbedrijf, en anders zorgt een natuurmonumenten of wakker dier wel voor een (schrik)beeld.
Heb het laatst hier zelf ervaren, een veganistische persoon op bezoek. Dit was zielig en dat kon eigenlijk niet, berendeneerde ze haar keuze hoewel ze er niet mee te koop liep want het kwam bij toeval ter sprake. Na rondje op bedrijf, en ze was hier meerdere dagen over huis, was haar beeld van (melk)veehouderij al aardig aangepast, ze hebben gewoon geen notie van wat er werkelijk op bedrijven gebeurd, dat er echt geen antibiotica in vlees en melk zitten, hoe we met dieren omgaan en waarom we opstallen, of ki ipv stier doen, de kalfjes bij moeder weg halen. Dat laatste zal natuurlijk altijd wel gevoelig punt blijven, maar ze had wel begrip voor mijn uitleg.
Wat dat aangaat, is hoe de consument naar ons kijkt, hetzelfde als het stemgedrag van dezelfde consument, een enkeling denkt werkelijk goed na over standpunten en wikt en weegt, de meesten gaan op gevoel omdat dhr Buma zo'n degelijke man is, of een Rutte een vrolijke uitstraling, of weet ik wat al meer hoe mensen denken.
cornelissen
@cs-agrar Klopt wel een beetje, meer een open dag doen op een keurig bedrijf organiseren, liefst zaterdags of zondags en hopen op mooi weer , springkussen er bij, kraampje met wat kaas o.i.d. en nog wat meer van die dingen. doet het altijd goed.
Kost een paar centen en wat moeite, maar kan een goede pr zijn. Moet wel op te brengen zijn voor een groepje mensen of een clubje
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
Moet wel op te brengen zijn voor een groepje mensen of een clubje

Zou iedereen eens in de 5 of 10 jaar moeten doen.
Melkfabriek kan van alles aanleveren en ondersteunen om er een geslaagde dag van te maken. Paar kalfjes in een strohok waar kinderen bij in kunnen, ijsmachine er bij en chocomel en je hoort niemand weer.
Goede stok achter de deur om ook eens goed op te ruimen en alles schoon te maken. Heb je daar ook weer een mooie tijd plezier van.
+1
Elvis
@Noorderling lijkt de boerderijendagen van Rfc wel
Noorderling
@Elvis
Daar wordt wat meer reclame voor gemaakt, maar verder is het toch niet zoveel spannender dan dat je het zelf organiseerd?
Elvis
@Noorderling 10 jaar geleden deden mn pa en ma mee kwam toen 2000 man op af. Ben je wel blij als er wat hulp is vanuit fc. Ehbo enz
mlkvhoudr
@cs-agrar waarom zal je als bedrijf die overal aan kan voldoen je laten beperken door bedrijven die dat niet kunnen/willen? Dat het uit de markt moet komen ben ik met je eens en geen herverdeling melkgeld maar datgaat wel de praktijk worden
+1
slagroomvla
Verdeel en heers, dat is het enige resultaat van al die melkstromen. En een groot rookgordijn qua melkprijsvergelijking. Al die extra transportkosten en verwerkingskosten? kan makkelijk uit natuurlijk... En dat voor een binnenlandse zuivelmarkt die elk jaar verder krimpt!!

En zo raakt de melkveehouderij nog verder verdeelt!
ted9
@slagroomvla Het mooie vind ik nog dat Arla vorig jaar na deltamilk en cono gewoon de hoogste prijs heeft betaald(Boerderij). Laat ons nu voor weidegang de laagste toeslag krijgen 0.5ct. Kringloopwijzer was dit jaar niet eens verplicht bij arla 😀
cowboys
@ted9 als je het zo bekijkt doet arla het niet slecht.
+5
labella
En wat zijn wij nu echt opgeschoten met al die toeslagen op de melkprijs? 0,0!!! Het enige resultaat is dat de basiszuivelmelkprijs steeds verder daalt,steeds meer eisen en kosten die steeds verder stijgen!
+4
bio boer
Vind dat de oveheid wel een toeslag mag innen op zuivel die in nederland wordt geconsumeerd dat herverdelen onder de melkveehouder wij moeten hier aan eisen voldoen die boven de Europese wetgeving is volgens mij is 20% van de zuivel hier in nederland voor de nederlandse markt dus dat je bijvoorbeeld dit vedeeld over alle melkveehouders dus eerste 200.000 liter per bedrijf een toeslag van 5 cent de kg zo hou je ook toekomst voor de kleinere bedrijven in stand
dwers
@bio boer vind dat wel een leuke gedachte gang ,denk inderaad dat per bedrijf 200.000 tot 250.000 liter voor binnelandse markt is , het overige voor export.
Jaap40
@dwers wat nu als je melk 100% naar binnenlandse markt gaat.... ah stroom bijvoorbeeld
bio boer
@Jaap40 dacht eerlijkverdelen is wat eerlijker
Jaap40
@Jaap40 bedrijf als Aware zal gewoon diegene betalen wie een bepaald product levert, volkomen normaal toch. RFC zal daar moeite mee blijven houden in de coöperatie structuur.
+1
huske
@bio boer kan je dan niet meer het zelfde doet als Frankrijk. Dat je de supers verplicht om Nederlandse producten voorrang verleent. De Aldi en Lidl liggen vol met Duitse zuivelproducten. Zorgt dat dat Nederlandse zuivel is en als dat niet voorradig dat dan pas buiten Nederland gekocht mag worden
bio boer
@huske kan dat wel ? eu vrij handels zone lijkt mij weet niet hoe dat in frankrijk zit als dat mag zou ik voor zijn
+2
ted9
@bio boer Ik zou er niet voor zijn aangezien bv Duitland dit ook zou kunnen doen en daar gaat nogal wat zuivel heen.
Frans1
Quote Reactie van @bio boer:
dus eerste 200.000 liter per bedrijf een toeslag van 5 cent de kg zo hou je ook toekomst voor de kleinere bedrijven in stand

Helemaal niet zo'n gek idee,is eigenlijk in dezelfde lijn als @Erik!1879 zijn idee om milieueisen alleen in te stellen boven een bepaald aantal dieren om kleinere gezinsbedrijven te ontzien,zo doorbreek je wel de ratrace naar groot groter grootst
KOC1981
Heb nog geen antwoord op mijn vragen gelezen. Hoeveel % is de AH-melk op A-ware melkplas en wordt A-ware zo niet te afhankelijk van AH?
Case max
@KOC1981 klopt albert zwijn is absoluut geen goede afnemer aware zet al hun schappen vol ze zijn veel te afhankelijk van dat zooitje uitknijpers
Elvis
@KOC1981 meende 70 leveranciers in het topsegment liters weet ik niet
Case max
@Elvis reken maar gem 1 milj niet meer
putjesschepper
@Elvis zijn er zeker meer
KOC1981
@putjesschepper heb je een benadering van hoeveel dan? of een percentage van de leveranciers?
Elvis
@putjesschepper las ik in de boerderij
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!