Bioboeren uiten in Den Haag onvrede over fosfaatstelsel

Biologische boeren hebben vanmorgen een verzoek ingediend bij landbouwminister Carola Schouten om een ontheffing te krijgen voor het fosfaatrechtenstelsel.

 Bioboeren uiten in Den Haag onvrede over fosfaatstelsel (rtvdrenthe.nl)

Biologische boeren hebben vanmorgen een verzoek ingediend bij landbouwminister Carola Schouten om een ontheffing te krijgen voor het fosfaatrechtenstelsel.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
de jonge
Ik meende dat bio booming business is,dus wat maakt ze die paar euro dan uit om fosfaatrechten te kopen,ook bio koeien schijten
evert-overeem
Vervolgens de grondgebonden boeren ook in protest, dan de niet gegroeide boeren en alles op het bordje van de intensieve boeren gooien... Lekker collegiaal weer
+1
de jonge
@evert-overeem juist en dan de wel gegroeide boeren ook in protest omdat die het er niet mee eens zijn, want die kunnen het niet helpen dat hun collega"s niet op tijd gegroeid zijn
pa
Quote Reactie van @evert-overeem:
dan de niet gegroeide boeren en alles op het bordje van de intensieve boeren gooien..

Is het onlogisch als geredeneerd wordt dat de veroorzakers van het overschot het ook op gaan lossen? Of mag dat niet van meneer RABO? Zit hier met minder dan 2 gve/ha. Worden we niet blij van!!
nieuwoord
En dan belangen behartiger zijn. Valt niet mee
cowboys
@nieuwoord het kan nooit slechter worden dan de club die het nu doet.
+5
bio boer
Er is een categorie die blijft er in hangen de anderen hebben het verlies genomen gaan met goede moet verder met het bedrijf
groeier
@bio boer
Ze moeten toch niets anders, net als anderen niet bio gevallen beter af zijn dan nu.
co co
Lees goed LNV sponsort hun eigen rechtszaak

Uit een in 2018 ingediend WOB-verzoek van Greenpeace over de besluitvorming over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel blijkt dat de belangen van de biologische sector geen rol hebben gespeeld in de vormgeving van het stelsel. Omdat ze slechts een klein aandeel van de sector vertegenwoordigen, trekken zij bij vormgeving van beleid vaak aan het kortste eind.

(Foto Bart Hoogveld, Greenpeace)

Hilde Anna de Vries, campagneleider Greenpeace Nederland: "Minister Schouten zegt in te willen zetten op kringlooplandbouw om de uitdagingen rond biodiversiteit en klimaat het hoofd te kunnen bieden. De fosfaatwet heeft echter als gevolg dat deze kleine groep voorlopers op de tocht staat. Het is hoog tijd dat we hen op handen gaan dragen en dat hun belangen mee gaan tellen in de politiek en de vormgeving van ons toekomstige landbouwbeleid."

Indien het verzoek niet wordt ingewilligd, start de groep een rechtszaak. Om de juridische procedure te bekostigen, startte SOS-Bioboeren op 23 december met een crowdfundingsactie. Voorafgaand aan de indiening die vandaag plaatsvond ontving de groep een cheque van Greenpeace Nederland ter waarde van 7.750 euro. Dit betrof de som van de dwangsom die het ministerie moest betalen doordat ze te laat reageerde op het WOB-verzoek over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel waarvan veel bioboeren het slachtoffer zijn geworden.

(Foto Bart Hoogveld, Greenpeace)

Voor meer informatie:

www.sosbioboeren.com
m uut m
Kan me de frustratie goed voorstellen.
De biologische boeren hebben het probleem niet veroorzaakt maar worden wel gedwongen om het op te lossen.
Alleen is hun voorstel niet de oplossing.
+3
de Tank
@m uut m bio boeren hebben een grotere aaibaarheidsfactor bij links en proberen hun voordeel te halen uit de goodwill (terecht of onterecht doet niet terzake) die ze hebben. Ze hebben groot gelijk dat ze daar ook nu gebruik van willen maken. Het gaat in de wereld toch vooral om de emotie ipv realiteit. Het argument dat ze niet de veroorzaker zijn kan ik ook gebruiken. Melk vanaf 2007 hetzelfde aantal koeien en ben dus ook niet verantwoordelijk voor het doorbreken van het fosfaatplafond.
+3
bio boer
@m uut m dat geld dan voor alle exstensieve boeren zekker die zonder derogatie
+2
dwers
@m uut m ik zit als gangbaar ook maar op 60 fosfaat rechten per HA, ook niet hoog..
Melkveehouder.
@m uut m wat een onzin. Welk probleem zouden ze hebben veroorzaakt? Leg dat nou eens uit. Een aangepraat probleem misschien?
de jonge
@Melkveehouder. dat geldt over de hele sector, het is geen probleem,er is een probleem gemaakt.........en daar zijn we allemaal de dupe van,alleen de grondgebonden bedrijven iets minder dan de niet grondgebonden bedrijven
m uut m
@Melkveehouder.
Er wordt meer mest geproduceerd dan dat er in Nederland kan worden geplaatst.
+4
de jonge
@m uut m er kan veel meer mest in nederland worden geplaatst maar daar heeft de staat een norm voor gesteld,waardoor er een probleem is ontstaan. als die norm hoger was,was er geen probleem................
m uut m
@de jonge
Maar de norm is er wel en dus het probleem ook.
Simpele oplossing.
Geen mest productie als je het niet daadwerkelijk kunt plaatsen in Nederland.
Probleem opgelost.
+3
cowboys
@m uut m of de norm omhoog naar de behoefte van het gewas en niet de bodem verschralen.
+1
m uut m
@cowboys
De bodem verschraalt niet met de huidige normen.
+3
spotmelker
Quote Reactie van @m uut m:
De bodem verschraalt niet met de huidige normen.

"Wie" zijn bodem?
m uut m
@spotmelker
Laten we het anders stellen. Grasland bemesten met alleen rvdm volgens de huidige norm (derogatie ) verschraalt niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
verschraalt niet.

Dan zal jij intensief genoeg zijn. In de praktijk is het zo dat je een aanvoernorm hebt en je hebt een hoeveelheid die je af moet zetten. Naar het stuk daartussen wordt niet gekeken! Hoe intensiever je bent, hoe meer mest je verhoudingsgewijs op eigen land kan brengen. Vandaar dat er ook mensen zijn die wel ervaren dat de grond verschraalt met deze aanvoernormen.
m uut m
@kanniewaarzijn
Wij boeren biologisch.
Behoorlijk extensief dus.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
dus

Dat "dus" is helemaal niet zo logisch. Er zijn zat biologische bedrijven die intensief zijn. Hoe ex/intensief ben jij?
m uut m
@kanniewaarzijn
In voer 1 combinatie vaste mest af.
familie pelle
@m uut m
Quote:
. In voer 1 combinatie vaste mest af.

En je importeert het vee er lustig op los, je exporteert je mestprobleem. Ik geloof dat pieta je hier ook al eens fijntjes op gewezen heeft.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
In voer 1 combinatie vaste mest af.

Zoals ik al zei: dat zegt niks. Het gaat erom wat je daadwerkelijk op je land uitrijdt. Uit je gedraai maak ik op dat je toch behoorlijk wat uitrijdt. De vraag is nog steeds: hoe intensief ben je (GVE/ha).
m uut m
@kanniewaarzijn
2 jersey koeien per ha
+1
Henry1
@kanniewaarzijn dat een intensief bedrijf meer mest kan uitrijden is kolder.
Juist bij veel intensieve bedrijven zie je dat die bedrijven bijv. op papier de helft van de mest af moeten voeren, maarr in werkelijkheid meer dan de helft van kuubs afgevoerd wordt omdat anders den normen niet gehaald worden.
En dat de hoeveelheid mest die er op papier op komt in werkelijkheid niet op komt omdat er nog niet genoeg afgevoerd is.
kanniewaarzijn
@Henry1 Die heb je ook, dat klopt. Dat krijg je als je zomaar lukraak van alles bij elkaar optelt. Het is zaak om de mest zo vers mogelijk af te zetten, dan hou je vanzelf veel meer over. Verreweg de meesten hebben mest zat. Een en ander heeft te maken met processen in de mest.
+2
Henry1
@kanniewaarzijn ik durf vrij stellig te zeggen dat dat niet zo is.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Henry1:
ik durf vrij stellig te zeggen dat dat niet zo is

Wat niet?
+1
cowboys
@m uut m de bodem verschraald door deze te lage norm maar dat merk je pas als je een nat jaar hebt . Maar jij merkt het nooit omdat je als PvdD trol op een flatje zit.
m uut m
@cowboys
Wij hebben alleen blijvend grasland en dat hebben wij afgelopen winter nog bemonsterd. Wat jij beweert zie ik daar niet op terug.
Zal waarschijnlijk bij jou dan ook een andere oorzaak hebben.
de jonge
@m uut m had je vorig jaar een nat jaar dan.
m uut m
@de jonge
Als bij een nat jaar de bodem verschraalt is het dus een management probleem.
Met andere woorden je bent niet bij machte om de mineralen vast te houden (uitspoeling ).
+2
bio boer
@de jonge vind 250 kg stikstof al hele bak met dierlijkemest
+3
de jonge
@bio boer dat mag je vinden,ik vind dat niet.
robbies
@de jonge vanuit bodemperspectief of vanuit een eigen overschot geredeneerd??
cowboys
@robbies van uit het gewas perspectief .
+1
m uut m
@cowboys
Dat heeft vaak meer problemen met Bodemverdichting dan bemesting.
+2
cowboys
@m uut m joh je lult uit je nek.
m uut m
@cowboys
Volg jij nog maar weer eens een lesje bodemkunde.
cowboys
@m uut m geef me je adres maar haal ik je op gaan we samen
bio boer
@de jonge toch zie je in de kringloop wijzer bij gemidelde dat er veel meer stikstof word bemest per ha dan er afkomt kom hier rond de 0 uit geen tekort en ook geen overschot
+2
christo2.0
@bio boer Kringloopwijzer klopt geen zak van.
bio boer
@christo2.0 laat ik het er ophouden dat bij reguliere percelen de organiche mest niet goed wordt benut door het slechte bodem leven door gebruik kunstmest als ik een nieuw perceel heb groeit daar de eerste jaren stuk minder en is stuk lichter van kleur dan mijn biologische percelen dan is ook de reden dat reguluer niet zonder kunsmest kan
Elvis
@bio boer heb 2,5 jaar een biologisch bedrijf gedaan, land was toen 2 jaar niet bemest met kunstmest. Eerste jaar liep het een maand achter met het gangbaar gras later werd het verschil kwa groei steeds kleiner alleen RE weet ik niet wat er in zat. Kwam wel een beste bak mest op met 100 koeien op 7 bunder
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Elvis :
. Kwam wel een beste bak mest op met 100 koeien op 7 bunder

Kijk m uut m: dat bedoel ik dus!
m uut m
@kanniewaarzijn
Kan nie waar zijn.
Elvis
@kanniewaarzijn als ik na een week of 4 "weidegang" de sleep er over heen haalde zag je geen gras meer van de mestflatten
christo2.0
@bio boer Goede gewassen gaan richting de 18 ton ds per hectare. Wanneer je dan vlot eiwit in het gras wilt, dan moet er serieus bemest worden.
bio boer
@christo2.0 in de praktijk zie je gemideld 10/11 ton droge stof gras dat jij zo super boer bent betekend niet dat het gemideld wordt gehaald
christo2.0
@bio boer Goede grond. Gewoon mooi om daar mee te kunnen werken.
bio boer
@christo2.0 als je dat echt 18ton ds de ha gras land haald kan je idd meer stikstof gebruiken zo 25kg n x 18 is zo 450 kg n als je 10 ton ds haald 25 x 10 is 250 kg n
m uut m
@christo2.0
Dat kan prima met de huidige norm met gras klaver en rvdm.
Ben je nog geen eens kunstmest voor nodig.
bio boer
@m uut m rode klaver kan per ton ds 25 kg in de bodem toevoegen nadeel is dan wel dat het na ongeveer 3 jaar weg is
familie pelle
@m uut m kun jij me effe voorrekenen wat je aan N per ha bemest en wat je er aan N afhaald per ha met jou biologische norm zonder kunstmest en met 18 ton ds per ha???
m uut m
@familie pelle
Ik heb geen 18 ton ds per ha.
familie pelle
@m uut m
Quote:
. Ik heb geen 18 ton ds per ha.

Dat zeg ik ook niet. Jij zegt dat het mogelijk is met alleen rdm 18 ton ds per ha te halen. Reken dat eens voor dan hoeveel N je per ha erop doet en eraf haalt?
co co
@christo2.0 klopt tot nu toe al 7200 kg ds van 1ha zwaare zand grond 15% klei en 25% silt
m uut m
@co co
En de rest van je grond?
co co
@m uut m wat bedoel je?
achterhoeker2
@christo2.0 idd elk jaar wordt ik opgebeld door een kantoortijger van ff en welk antwoord ik ook geef het is goed.
Henry1
@bio boer valt mee toch? haal je bijv. 10.000 kg ds gras er af (dat moet volgens mij makkelijk kunnen) met 200 RE, dat is dus 2.000 kg RE / 6,25 =320 kg N wat je er af haalt.
bio boer
@Henry1 jij haalt gemiddeld 200 ruweiwit over je 10.000 kg ds ?
Henry1
@bio boer ja dat moet wel lukken ja. Vorig jaar alle snedes boven de 200 RE. En 10.000 kg ds lijkt me niet raar.
Elvis
@Henry1 veenboer?
Henry1
@Elvis nee. 85% zand. Wel redelijk vochtige zandgrond. En 15% veen.
Wel is 15% van het grasland grasklaver(op zandgrond)
pieta
@bio boer Maar met 250 N uit RDM haal je de fosfaatnorm niet. Bij onze monstername waren de P-al getallen op grasland tot 10 punten gezakt. Nog een keer 4 jaar zo en het was voortaan bijna allemaal fixerend geworden. Dan mag je 120 kg fosfaat brengen maar nog steeds maar 250 kg N uit RDM.
bio boer
@pieta je doet zekker mee met de bex ? Als je altijd stuurt op laag fosfaat in het voer zal dat ook in je mest zitten
pieta
@bio boer Wij doen wel mee met de bex (voorheen in ieder geval). Niet direct gestuurd op laag P maar het is een neerwaartse spiraal.
Melkveehouder.
Ja en? De plaatsingsruimte van mest wordt politiek vastgesteld, de gewas behoefte ligt stukken hoger. En die wordt ingevuld met kunstmest. Zolang er kunstmest wordt gefabriceerd is er een tekort aan organische mest. Dus, wat is je punt?@m uut m
m uut m
@Melkveehouder.
We hebben in het verleden kunnen zien wat voor puinhoop boeren er zelf van maakten.
Bij blijvend grasland zijn de huidige normen zeker als je derogatie hebt geen probleem voor de bodem vruchtbaarheid.
familie pelle
@m uut m ik wacht nog op je rekenkundige onderbouwing
+1
m uut m
@familie pelle
Waarom vindt jij de hoeveelheid stikstof interessant?
Het ging over de massa.
Gras klaver met 250 kg stikstof uit klaver is uitstekend in staat om hoge opbrengsten van je land te krijgen.
Het is niet de bemesting norm wat het probleem voor hoge opbrengsten.
Kijk maar naar het verleden.
Gigantische kunstmest giften in het seizoen en de mest in de winter op het land uitrijden.
Resultaat ?
+1
familie pelle
@m uut m okΓ©, je babbelt er maar wat omheen. Je kunt het niet uitrekenen omdat het simpelweg niet mogelijk is. Wat je er niet opbrengt kun je er ook niet afhalen.
m uut m
@familie pelle
Rode klaver kan 350 kg binden.
Witte klaver kan 150 kg binden.
Gemiddeld 250 kg plus 250 kg uit rvdm.
In theorie zou je dan 18 ton ds met 170 ruw eiwit van een ha kunnen halen.
En dat zonder kunstmest.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
plus 250 kg uit rvdm.In theorie zou je dan 18 ton ds met 170 ruw eiwit van een ha kunnen halen.En dat zonder kunstmest.

Maar door de hoge opbrengsten door klaver onttrek je wel veel meer kali, fosfaat en allerlei andere mineralen en sporenelementen dan die je met 60kuub drijfmest op je land brengt.
Met die 18ton ds onttrek je ca 150kg fosfaat per ha, ook dat krijg je er nooit weer op.
jg
@Noorderling dat geldt voor derogatie deelnemers toch ook ? Paar jaar lekker geilen op een gunstige KLW en daarna de afgrond in .
+3
m uut m
@Noorderling
Ik moet de eerste nog tegen komen die elk jaar gemiddeld 18 ton ds van zijn grasland haalt.
Noorderling
@m uut m
Ik begin niet over theorieΓ«n van 18ton. Maar tussen 10 en 18 zit nog een groot gat. Haal gemiddeld over een paar jaar de 13-14 ton wel en dan kom je toch wel aan fors hogere onttrekkingen dan dat er bemest wordt.
familie pelle
@m uut m 40 tot 60 procent van je gegeven stikstof komt in het gewas terecht. Of heb jij een 100 % werking van je N uit rdm?
m uut m
@familie pelle
Dat ligt aan jouw management.
Durf te stellen dat het hier veel hoger is.
+1
familie pelle
@m uut m
Quote:
. Durf te stellen dat het hier veel hoger is.

Uiteraard ligt dat bij jou veel hoger!! We kregen al bijna de indruk door je slechte onderbouwing dat je maar wat in de rondte kletste. Jij bent de beste boer van heel Nederland, nee van de wereld! En de rest zijn allemaal prutsers. Jij hebt een 100% benutting van je stikstof zeg je zelf. Jij doet iets wat niet kan maar toch doe jij het! Vind allemaal prima dat je jezelf zo goed vind maar vind je badinerende toon over je collega β€˜s wel behoorlijk irritant.
+1
de jonge
@familie pelle je zult haast gaan afvragen of hij wel boer is,haha
+2
robbies
@de jonge M is wel boer hoor. Daar hoef je niet over te twijfelen.
cowboys
@robbies M is wel boer hoor. Daar hoef je niet over te twijfelen. IJSCOBOER?
m uut m
@familie pelle
Ik zeg niet dat de rest allemaal prutsers zijn. Die opmerking is voor jezelf.
Zie onderweg wel vaak dingen dat je soms wel eens afgevraagd of ze wel weten waar ze mee bezig zijn.
Hier op prikkebord ook trouwens.
Als biologisch boer is je foutmarge kleiner dan gangbaar.
Wij zitten er boven op om alles op het juiste moment te doen.
Ons grootste voordeel is denk ik toch de potstal.
de Tank
@m uut m hoe bepaal jij de opbrengst van je grasland?
m uut m
@de Tank
De maai percelen worden allemaal ingekuild kun je simpel narekenen.
De weidepercelen is altijd lastig.
Opbrengst maai percelen zitten tussen de 14 en 15 ton.
De weidepercelen zitten tussen de 9 en 10 ton.
de Tank
@m uut m hoe reken je dat na(simpel) je weegt niet?
de Tank
@m uut m Ik heb eerder wel eens van je gelezen dat je boven de 400 kgds/m3 zit ingekuild, reken je daarmee? en bij welk ds% is dat?
de Tank
@m uut m Ik heb eerder wel eens van je gelezen dat je boven de 400 kgds/m3 zit ingekuild, reken je daarmee? en bij welk ds% is dat?
m uut m
@de Tank
Ik snij blokken met een kuilvoersnijder en gooi ze dan in de voermengwagen.
Heb je de kuubs en het gewicht.
Ds bepaling van eurofin.
de Tank
@m uut m en dan kom je boven 400 kg ds/m3 uit?
m uut m
de Tank
@m uut m Dus bij een ds% van 40% weegt bij jou een m3 kuilgras meer dan 1000 kg, zwaarder dan water. Ik voel mezelf echt een prutser.
m uut m
@de Tank
Graag gedaan
de Tank
@m uut m je bent een hele bijzondere m uut m
m uut m
@de Tank
Waarom denk je dat het niet kan.
Zelfs een ronde balenpers van tegenwoordig kan al ruim 250 kg ds in een kuub krijgen.
de Tank
@m uut m jij praat over ruim 400, dat betekent meer dan 1000 kg/m3 bij 40 % ds. Ik vind het een sterk verhaal. Maarja, als jij zegt dat het zo is...
+2
de Tank
@m uut m bij nader inzien, met voldoende grond in de kuil moet het lukken.
familie pelle
@de Tank niet zo over opwinden. Hij beweert ook dat het een makkie is om 18 ton ds van een hectare gras (klaver) te halen zonder kunstmest....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
de Tank
@familie pelle opgewonden word ik er niet echt vanπŸ˜πŸ˜‚
christo2.0
@familie pelle Nee, die 18 ton komt niet van hem.
familie pelle
@christo2.0 jawel, hij zei het volgende als reactie op jou bewering dat 18 ton ds per ha mogelijk was; β€œDat kan prima met de huidige norm met gras klaver en rvdm.
Ben je nog geen eens kunstmest voor nodig.”

Ben het overigens met jou eens dat je veel ds per ha kunt halen indien je er ook naar mag bemesten.
christo2.0
@familie pelle Hoe zoek je dat terug? Daar kan ik nog wel wat hulp bij gebruiken.
m uut m
@familie pelle
Kan het nog sterker vertellen goede grond kan wel 12 tot 14 ton ds geven zonder bemesting.
familie pelle
@m uut m
Quote:
. Kan het nog sterker vertellen

Dat weet ik.....
boer.
@de Tank ik denk dat muut niet per m3 rekent maar per kuilvoetsnijderblok van 2m3.
Dan kom je op 200 kg ds per m3 wat voor biologisch nog vrij hoog is.
He komt dan wel op heel andere getallen voor ds opbrengst per ha
christo2.0
@boer. Veel mensen hebben geleerd dat er een bepaalde hoeveelheid ds in 1 m3 zit. Dat is de leerstoel waarop de kringloopwijzer gebaseerd is. In de praktijk blijkt er vaak niets van te kloppen. Waar gaat het dan fout?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo2.0:
Waar gaat het dan fout?

Men gaat volkomen voorbij aan natuurlijke processen.
hookwood
@m uut m 400 kg ds per kuub is onmogelijk.....

wur.nl/upload_mm/d/…

(klik om te vergroten)

m uut m
@hookwood
Onmogelijk is een mening geen feit.
Melkveehouder.
@m uut m Zolang er nog kunstmest wordt geproduceerd op deze aardbol hebben we kennelijk te weinig organische mest. Maar wat jij kennelijk over het hoofd ziet, is dat de overheid het grootste belang heeft bij de productie van kunstmest. Immers, voor de productie van kunstmest zijn gigantische hoeveelheden (aard)gas nodig. En wie levert die? Juist ja, onze overheid die zelf de aanwendinfsnormen vast stelt.
Noorderling
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Immers, voor de productie van kunstmest zijn gigantische hoeveelheden (aard)gas nodig. En wie levert die? Juist ja, onze overheid die zelf de aanwendinfsnormen vast stelt.

Maar de aardgaswinning staat qua volume behoorlijk onder druk. De eigen putten worden straks alleen aangesproken bij strenge winters en calamiteiten naar verwachting. Zijn we volledig afhankelijk van Rusland, waar Nederland nog steeds stoer tegen doet met allerlei handelsbelemmeringen. Ik ben benieuwd wat het ons brengt, maar van Rusland gaan wij het niet winnen.
Melkveehouder.
Leg eens uit @m uut m
m uut m
@Melkveehouder.
Heel simpel wij hebben geen stikstof overschot maar een tekort.
In principe kan dat niet dus ligt onze benutting veel hoger dan de berekening.
+1
grondlozeboer
@m uut m omdat er steeds minder grond komt? Ik voer de helft van mn mest af, maar de akkerbouwer moet het toch ook ergens vandaan krijgen?
m uut m
@grondlozeboer
Heb ik het daarover dan.
cowboys
@bio boer ik dacht dat er vorig jaar nogal een voer probleem was bij biologische melkveehouders omdat er zoveel groeide op die bio percelen dat ze gangbaar konden gaan voeren en dan de gangbare melkprijs kregen.
bio boer
@cowboys heeft in nederland niet gemogen ruwvoer was wel tekoop wel brand duur zo heb ik 170 ton mais gekocht voor 110 euro de ton en 100 pakken grasklaver voor 100 euro perstuk had net de pech dat ik mijn kuil buffer had weg gewerkt door 2 jaar 120 ton grasbrok temaken om ik in het voor om kwam altijd met oudvoer zat achteraf teveel buffer wegewerkt vorig zomer zonder vooraad gestart toen wert het droog πŸ™ˆ
bio boer
@bio boer en nog 8 tons luzerne hooi voor 300 euro de ton
bio boer
@bio boer kwam vorig jaar op 8500 kg ds per ha
pieta
@bio boer Slechts een enkele kuilblokken per ha dus als ik m uut m mag geloven. 😁 Het verschil in vastrijden en vastrijden kan wel groot zijn overigens.
m uut m
@pieta
Wij kuilen in een een grote sleufsilo zonder achterwand.
Wij maken een lasagne kuil.
Wij kuilen elke 4 week.
Behalve de eerste snede wordt alles ingekuild binnen 10 uur vanaf het moment dat ze beginnen te maaien.
De eerste snede ligt maximaal 34 uur op het land.
Dit gaf afgelopen jaar 400 kg ds per kuub kuil (gemiddeld 36% ds).
Kuilvoersnijder is een strautmann HX3.
Bij blok van 1,40 kwam ik op een gewicht van 2250 kg.
m uut m
@m uut m
Inkuilen gebeurt met een 1 strautmann met alle messen en een shovel op de bult.
pieta
@m uut m Ik ga hier niet over in discussie. Ik lach er mee en ik weet echt niet of het wel of niet kan.
+1
de Tank
@m uut m 1111 kg/m3 fantast (isch) ik ben echt een tobber met inkuilen😲
+2
christo2.0
@de Tank Daar kun je wel eens gelijk in hebben. Het is echter wel te leren hoe het wel netjes kan.
cowboys
@christo2.0 wordt tijd dat we een keer een cursus krijgen van muutm over hoe hij het allemaal doet.want volgens mij zit die de hele dag op prikbord en speelt die farmsimulator en heeft die een ww uitkering. Met als bijbaantje trol. Maar ik kan het mis hebben
.
cowboys
@m uut m tuurlijk jochie binnen 10 uur he
bio boer
@pieta hij hapt wel
m uut m
@bio boer
Leg ff uit hoe wij het doen.
+1
matt
@pieta Slechts een enkele kuilblokken per ha

Dat klinkt wel geloofwaardig πŸ˜€)
+1
co co
Maakt niet uit hoe je het doet. intensief extensief biologisch of gang baar trek met elkaar op de belangen zijn uit eindelijk het zelfde. dat er een goede boterham verdient wordt . zo dat je ook een vuist kan maken tegen de overheid (eendracht maakt macht)
m uut m
@co co
Dacht het niet.
co co
@m uut m dus jij leeft op een eiland ???
m uut m
@co co
Er zijn niet zoveel punten waar de belangen hetzelfde zijn.
Ik ga niet weer betalen voor een club die voornamelijk uit andersdenkenden bestaat.
Ieder zijn meug ik red me prima zonder "belangenbehartiging".
+1
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Er zijn niet zoveel punten waar de belangen hetzelfde zijn.

Kom zeg. Jij zet je altijd af tegen de gangbare boeren. Dan zoek je de verschillen. Ik zoek de overeenkomsten. En die zijn er ook. En wat meer is wij hebben zoals @co co schrijft uiteindelijk hetzelfde doel met ons bedrijf. We willen er in de eerste plaats een goed inkomen uithalen. Dat staat op de eerste plaats. De rest zijn middelen om dat doel te bereiken. Tja en of jij dan wilt profileren ten koste van gangbaar dat moet je zelf weten, maar doe dat dan niet ten koste van je collega's. Kijk ik denk dat er ook veel meer mogelijk is dan we denken. Dat heeft het verleden al wel bewezen. Maar om mensen die dat nog niet zien nu weg te zetten als prutsers is niet erg produktief. Als je nu laat zien wat jij financieel uit je bedrijf haalt dan wordt je gelijk een stuk geloofwaardiger. Want inkomen daar draait het om en een beetje collegiaal met elkaar omgaan is wel net zo prettig dan je af te zetten tegen je collega's. Samen leven doe je niet alleen.
marcsterreborn
@Jan S Wat een constructieve bijdrage. Dat zijn we niet van je gewend Jan.
Jan S
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Wat een constructieve bijdrage. Dat zijn we niet van je gewend Jan.

Mijn bijdragen zijn altijd constructief. Alleen als je je eigen gelijk er niet in bevestigd ziet, kan ik me voorstellen dat je het als een hoop onzin afdoet. In de landbouwpolitiek blijkt mij te vaak dat die onzin blijkt te kloppen en dat wat als zinnig wordt gepromoot onzin is. Ik ga geen voorbeelden geven, die ken je zelf wel.
christo2.0
@familie pelle Nee, die 18 ton komt niet van hem.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden schouten , boeren en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!