VVD: We moeten werken met de juiste cijfers en geen verouderde cijfers.

Door Helma Lodders

Nederlandse melkveehouders mogen samen niet meer dan 84,9 mln kg fosfaat produceren. Om te zorgen dat er ook niet meer fosfaat geproduceerd wordt is sinds 1 januari 2018 het fosfaatrechtenstelsel van kracht. Iedere melkveehouder heeft op basis van gegevens uit het verleden fosfaatrechten toebedeeld gekregen. Één fosfaatrecht staat gelijk aan één kg fosfaat. Een ingewikkelde berekening laat zien hoeveel rechten je nodig hebt voor 1 koe. Dat is van een aantal factoren afhankelijk.

Om verschillende redenen zijn er teveel rechten toebedeeld. Zo hebben boeren minder rechten gekregen dan waar ze recht op hadden, via bezwaarprocedures is dit in een aantal gevallen rechtgezet. Er zijn ook rechten toebedeeld aan vleesveehouders terwijl deze niet onder de fosfaatproductie van het melkvee vallen. En er wordt gewerkt met verouderde cijfers daarom is de fosfaatproductie op papier hoger dan in werkelijkheid. Deze week stuurde de minister een voorstel naar de Kamer om een aantal rechten uit de markt te halen.

De VVD is kritisch op het voorstel van de minister. Er zijn nog honderden boeren die nog geen duidelijkheid hebben over het aantal fosfaatrechten. Daarmee verkeren zij in een onzekere situatie. Een andere reden is dat het voorstel zeer ingrijpend is voor stoppende boeren die het bedrijf willen verkopen. Het belangrijkste argument is dat de berekeningen achter het stelsel plaatsvindt op verouderde cijfers. Dat is al langer duidelijk en begin dit jaar heb ik, samen met collega Geurts, hierover aan de bel getrokken. Uit de informatie die de minister in antwoord op vragen van de VVD heeft gedeeld blijkt dat er minder fosfaat wordt geproduceerd. Dat blijkt ook uit rapportages van het CBS. Er zijn nu ongeveer 85 mln rechten in de markt en daar wordt ongeveer 77 mln kg fosfaat geproduceerd. Dat getal van 77 mln ligt ver onder het plafond van 84,9 mln, de afgesproken hoeveelheid.

De VVD heeft gister ingestemd met het voorstel van de minister om de afroming van 10% tijdelijk te verhogen naar 20% om hiermee een aantal rechten uit de markt te halen. Maar wel met de voorwaarde dat de minister de berekeningen, voor de kenners de fosfaatexcretie, gaat aanpassen. 👇👇 Wij willen deze aanpassing voor 1 september dit jaar zien. Dit is belangrijk voor alle melkveehouders. We moeten werken met de juiste cijfers en geen verouderde cijfers.

Verder heb ik samen met collega Geurts een wijzigingsvoorstel ingediend waarmee deze tijdelijke maatregel direct wordt teruggedraaid als er voldoende rechten uit de markt zijn gehaald. Ook heeft de minister toegezegd dat zij werk gaat maken van een eerder voorstel van collega Geurts en mij om een deel van het verleasen van rechten buiten de afroming te houden. Met deze toezeggingen en aanvullende besluiten heeft de VVD in kunnen stemmen met dit voorstel. Maar we zijn er nog niet. In het ‘systeem’ van het fosfaatrechtenstelsel zit nog een lek bij het vleesvee. Dit moet gedicht worden anders staan we volgend jaar weer voor een verrassing.

De wetsbehandeling is heel erg snel gegaan. Dat heeft geen schoonheidsprijs verdiend. Ik heb begrip voor de minister dat zij zo snel mogelijk wil werken aan het terugbrengen van het aantal rechten. Tegelijkertijd moet ik mijn werk als Kamerlid wel goed kunnen doen. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid.

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Twentsch Land
................................😊..............................,,
VVD
👍🏻👍🏻👍🏻
+4
robbies
@Twentsch Land .
Quote:
De VVD heeft gister ingestemd met het voorstel van de minister om de afroming van 10% tijdelijk te verhogen naar 20% om hiermee een aantal rechten uit de markt te halen.

Deze alinea ook gelezen, VVD-fanboy? Eerst instemmen met een maatregel die niet gaat werken en dan proberen nog wat zieltjes te winnen.
Twentsch Land
Ik heb alles gelezen 😉

@robbies
Twentsch Land
Heeft baudet inmiddels al wat voor je gedaan ?

Of gaat dat nog komen 😉

@robbies
+2
robbies
@Twentsch Land Je hebt mijn boodschap niet echt begrepen denk ik. Een Baudet die niets doet is altijd nog minder erg dan een VVD-er die je naait. Wacht maar tot Twente Airport ambities gaat krijgen. Dan weet je wat je aan jouw VVD hebt.
Twentsch Land
Baudet die niks doet ......man, hij wil graag in het torentje....juist hij roept van alles om maar zieltjes te winnen terwijl hij nog nergens op kan worden afgerekend ..........Een twente AirPort heeft heel twente last en narigheid van, voor nu.....er wordt vrijwel niet gevlogen en bedoeling is om er een technologie park er van te maken als ik het de jaren door goed heb begrepen uit de media......denk dat Twente een veel groter probleem heeft met de natura 2000 gebieden en pas.@robbies
Twentsch Land
En ik vindt de argumentatie van helma en Geurts toch echt wel heel positief, heb de afgelopen tijden niet zulke goede bijdrages gezien van andere politieke partijen.@robbies
cornelissen
Helma lodders ken ik onderhand wel, ze zou ook voor mij regelen dat de grondgebonden "knelgevallen" voor hun latente ruimte rechten kregen. Haar de later nog aan herinnerd, kreeg ik een mail van een fractiemedewerker van haar : we kunnen niets meer voor je doen.
cowboys
@cornelissen les 1 mensen die in de politiek zitten nooit op hun woord vertrouwen.
+17
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
: we kunnen niets meer voor je doen

liever dat zij het zegt dan de dokter moet je maar denken
JappieJo
@de hoef zo is het maar net
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
liever dat zij het zegt dan de dokter moet je maar denken

😂
pa
@cornelissen les twee: ook daarna niet
diekman
Mooi geen fosfaatrechten meer nodig dit jaar.
+2
christo2.0
Helma en Jacco heb ik mijn bedenkingen bij. Geurts vraagt om cijfers aan Schouten. We willen als boeren toch wel een keertje weten hoe het in elkaar zit. Hij neemt genoegen met het antwoord van Carola dat er een inschatting van rvo gaat komen. Nou, die inschatting kan ik ook maken. ze geven Schouten veel te veel ruimte om maar te vertragen en te draaien. Laat ze eens de goede vragen stellen!
Helma heeft het over de juiste forfaits. Klinkt leuk allemaal. Maar wie levert de onderbouwing van de nieuwe forfaits? Juist,de rekenmeesters van die door lnv betaald worden.
+1
christo2.0
De laatste zin is hilarisch. Ze hebben geen zicht op hoeveel vleesvee er nu in het stelsel zit. Schouten komt na de stemming in de 1e kamer met een ''inschatting''. Dan kun je de brief van Lodders toch niet serieus nemen!
Daarnaast klopt het niet wat er gesuggereerd wordt in de motie. Carola heeft heel duidelijk aangegeven niet in het lopende jaar met aanpassingen te komen. Laat je niet voor de gek houden!
+1
pietjepuk
Gelukkig staat er geen jaartal bij.
Pluto
Als deze vage toezegging je stemgedrag bepaald is het hoog tijd op zoek te gaan naar een andere baan en plaats te maken voor iemand die wel ballen heeft . Dit is te zot voor woorden !.
+3
Weidezicht
Ze zegt het er niet mee eens te zijn, want werkelijke produktie is lager dan plafond, toch stemmen ze ermee in onder de voorwaarde dat als er voldoende rechten uit de markt zijn, de extra afroming weer stopt??? Ze zegt toch eerst dat dat we er 8 mljn kilo onder zitten? Dus wwaar staat ze nou voor? Voor werkelijke cijfers? Voor lekker afromen? Zelfs die brief is raar met over tot de orde van de dag.? Is dat dan : ik heb mijn zegje gedaan, die communiceer ik naar die boertjes, dan zijn ze weer vvd fan, en kijken jullie maar of je wat doet met mijn vraag. Ik ga weer verder met zitten in de tweede kamer? Stem dan gv....gewoon eens tegen en pak aan. Er zitten in diverse partijen toch nog wel een paar landbouwmannen/vrouwen. Stem tegen, stroop je mouwen op en breng die cijfer leugens eens in beeld. Doe wat voor dat geld wat je in die kamer krijgt. Maar nee alles is gericht op behoud kabinet en eigen baan. Als ik het verkeerd begrepen heb, mag je het mij uitleggen.
christo2.0
@Weidezicht Wat jij ziet noemen ze politiek. Dan draait het ineens niet meer om de inhoud maar om coalitiebehoud. De manier waarop dit steeds duidelijker wordt is een teken van minachting voor de kiezers. En er komen er elke dag meer die het zien.
kanniewaarzijn
@Weidezicht Je hebt het meer dan goed begrepen!
KOC1981
@Weidezicht dat de brief raar is, komt doordat het een kopie is van het ingediende amendement. Dit begint standaard met de zin: "de kamer gehoord de beraadslaging" en eindigt met: "en gaat over tot de orde van de dag".

Verder is het inderdaad erg jammer dat in de politiek mensen vaak niet doen wat ze denken te moeten doen omdat dit vanuit de partij/coalitie anders is beslist.
Jawis
@KOC1981 ook dat is politiek
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Weidezicht:
, want werkelijke produktie is lager dan plafond

Klopt, maar het aantal uitgegeven rechten is hoger als het plafond, dus als we met z'n allen gas geven zitten we volgend jaar weer boven het plafond, dat is denk ik de clou van deze instemming.
jg
@Leo,s vriend Volgend jaar worden de forfaits veel lager.
+1
Teunis D
@jg En daarmee komt de werkelijke fosfaatproductie dus dichter bij de berekende (forfaits) te liggen. Omdat er teveel aan rechten uitgegeven zijn, bestaat dan de kans dat we er overheen gaan. Allebei dus doen: zorgen dat er niet meer rechten uitgegeven zijn dan 84,9 mln en de forfaits overeen laten komen met de werkelijkheid.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jg:
Volgend jaar worden de forfaits veel lager.

Ja, klopt, maar dan zijn er alsnog te veel rechten uitgegeven......
jg
@Leo,s vriend Waaruit blijkt dat ?
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jg:
Waaruit blijkt dat

Wat dacht je?
+1
christo2.0
@Leo,s vriend Mag ik helpen denken? Ik denk een schatting zoals mevrouw Schouten die aan de kamer gepresenteerd heeft. Deze week komt ze voor dhr Geurts met een nieuwe inschatting. Op basis van schattingen wordt beleid gemaakt. Wanneer jij beschikt over beter cijfers dan de schattingen, a.u.b. zet ze dan hier neer. Vooral de uitsplitsing op de gemengde bedrijven. Graag voor die categorie aangeven om hoeveel melkvee en hoeveel vleesvee het gaat. En wanneer dan lekker bezig bent mag dat ook voor de overige categorieen. Ik heb een voorgevoel dat je niet veel verder komt dan de inschattingen van onze minister. Overtuig ons allen.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @christo2.0:
Mag ik helpen denken?

natuurlijk mag dat, ik heb geen idee hoeveel er te veel zijn uitgedeeld, maar als ik John en anderen zo hoor, nogal wat, en komen er ook nog wat.
Je kan me wel weer aanvallen, maar ik reageer alleen op JG die zich afvraagt of er te veel rechten zijn uitgedeeld.
christo2.0
@Leo,s vriend En ik reageer op een nieuwsgierige manier. Er zitten nogal wat mensen met de bips op de deksel van de doofpot. Misschien ben jij er wel een van. Heel langzaam gaat die deksel er af. Het begint in de wandelgangen al aardig te stinken.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @christo2.0:
En ik reageer op een nieuwsgierige manier.

Nee, je valt me aan op dingen waar ik part noch deel aan heb.

Misschien ben jij er wel een van

Wees niet bang, ik ben er niet een van.

Heel simpel, eerste zin tweede alinea van dit artikel..............
En dan mij in twijfel trekken.
christo2.0
@Leo,s vriend Zo simpel is het niet. Was het maar zo. En voel je vooral niet aangesproken wanneer je geen strafblad hebt.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @christo2.0:
Zo simpel is het niet

Jawel, zo simpel is het wel, staat gewoon in de eerste zin van de tweede alinea.
De achtergronden ervan, de redenen, etc. daar heb ik het niet over.
En nee, ik heb geen strafblad.
jg
@Leo,s vriend Ik weet het niet , kom maar met juiste cijfers.
christo2.0
@jg Wedden dat Wageningen ingeschakeld gaat worden!
spotmelker
Quote Reactie van @christo2.0:
Wedden dat Wageningen ingeschakeld gaat worden!

Hadden ze dat nu maar nooit gedaan. Dan hadden we een werkbare en op de praktijk gebaseerde wetgeving gehad i.p.v. een schip met ongecontroleerde rekensommetjes.
christo2.0
@spotmelker Iedereen mag zijn / haar eigen verantwoordelijkheid nemen voor de shit waar we nu in zitten.
spotmelker
@christo2.0 Zolang wij die shit financieren zal dat niet gebeuren.
christo2.0
@spotmelker Sommigen zouden meer kunnen bereiken dan dat ze zelf denken.
spotmelker
@christo2.0 Als er meer boeren/collega's/burgers zelf nadachten en niet van alles laten aanpraten maken we kans op verbetering. Maar door de automatisering en verloedering van m.n. het rekenonderwijs wordt het een lastig verhaal.
jg
@Leo,s vriend Lto heeft het lef niet om een kritische berekening te publiceren . Als je niet meer met leden en potentiële leden communiceert houdt het op .
Jawis
@jg wie financiert die club, ik kan niet geloven dat de ledencontributie voldoende is om dat vehicle overeind te houden.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Klopt, maar het aantal uitgegeven rechten is hoger als het plafond

Vind het zo langzamerhand allemaal wat raar en zie ondertussen door de bomen het bos niet meer.

Sluit me een beetje aan bij de column van Jack . Krijg echt het gevoel dat er maar wat met cijfertjes om wordt gemanipuleerd.
En dat wat naar buiten wordt gebracht alleen maar is om het aantal koeien in nederland naar beneden te krijgen en dat cijfers die niet in die strategie passen stil worden gehouden .

Wat overigens ook merkwaardig is dat het toch zo is dat de totale fosfaatproductie voor Brussel van belang was voor de derogatie verlening . Nu de por regeling voor de pluimvee en varkenshouders van de baan is en daarnaast ook nog de aanstaande opkoop van varkens rechten lijkt mij dat we al behoorlijk gezakt zijn .
Begreep ook nog dat er met de fosfaat excretie gerekend wordt met getallen die boven de daadwerkelijke waarde liggen

Dan is toch logisch dat er binnen de melkveesector het gevoel ontstaat dat er onterecht in onze sector wordt gesneden
+2
pieta
@KuikenenKoe Je zou zo langzamerhand denken forfait naar beneden en dan een beetje minder dan de werkelijkheid en je hoeft helemaal niets aan de korting te doen. Transactiekorting laat je gewoon op 10% staan en de fosfaatbank laat je voorlopig buiten werking en het niet bestaande probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon.
+1
Jawis
@pieta er zijn nog 3000 bezwaarschriften en het lijkt erop dat daar nog heel veel fosfaat heen moet...vandaar deze akties
hans1980
@Jawis klopt voor alle veels te grote en te dure hi-tech stallen met dito speelgoed dit type boer moet wel gratis rechten hebben omdat ze het via een kostprijs vriendelijke manier niet kunnen
cornelissen
@hans1980 Volgens de lintjesman K.Romijn moest iedereen de mogelijk hebben,wel of niet grondgebonden en hij zou het managen, weet je nog ?
Overigens ken je de uitspraken tot heden toe ook bij het CBB. Wil je kans maken ,dat moet je een ernstig zieke of overleden vrouw hebben of aantoonbaar in het faillissement komen
christo2.0
@cornelissen Failliet gaan in de melkveehouderij is voor weinigen mogelijk.
nieuwoord
@christo2.0 bedrijfstechnisch failliet dan
cowboys
@Jawis reken maar dat daar nog heel veel fosfaat heen moet. de moeilijke gevallen gaan niet over een paar liter dumpmelk of zoiets .
diekman
Staat de wet al in de Staatscourant.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!