Minister moet zelf maar teveel aan fosfaatrechten opkopen

Netwerk GRONDig stelt dat ministerie haar eigen gecreëerde probleem moet oplossen:
‘Minister Schouten moet het teveel aan uitgegeven Fosfaatrechten zelf maar opkopen’

Op 1 januari 2018 heeft het ministerie van LNV, blijkt nu, een miljoen teveel aan fosfaatrechten toebedeeld. Netwerk GRONDig stelt dat minister Schouten zelf dit probleem dient op te lossen en niet over de rug van de melkveehouders. Het netwerk vindt dat het ministerie in de buidel moet tasten: ’Minister Schouten moet het teveel aan rechten in de sector zelf opkopen’.
Het plan om het afromingspercentage bij transacties naar 20% te verhogen, wijst GRONDig dan ook af.

Deel dit topic

Reacties

+2
matt
Juist,ze innen ook belasting over verhandeld fosfaat dus geld zat.
+3
Noorderling
En voor welke prijs?
Gaat al met al voor diegene die door willen een groter prijsdrijvend effect hebben dan die 3euro waar we tot op heden op zitten.
Had er ook liever 1000kg voor niets bij gehad, maar soms moet je ook kiezen voor het minst slechte optie, en daar heeft schouten nu goed aan gedaan als korten nodig is.

Melkprijs is goed, krachtvoer niet duur, mestafzet goed te organiseren. Blik vooruit en melken ipv 4jaar in de slachtofferrol blijven hangen
+3
matt
@Noorderling dus nu zit je niet in de slachtofferrol,maar als schouten fosfaat opkoopt wel.
burg
Het gehele bericht:
bron netwerk grondig facebook
.
Netwerk GRONDig stelt dat ministerie haar eigen gecreëerde probleem moet oplossen:
‘Minister Schouten moet het teveel aan uitgegeven Fosfaatrechten zelf maar opkopen'

Op 1 januari 2018 heeft het ministerie van LNV, blijkt nu, een miljoen teveel aan fosfaatrechten toebedeeld. Netwerk GRONDig stelt dat minister Schouten zelf dit probleem dient op te lossen en niet over de rug van de melkveehouders. Het netwerk vindt dat het ministerie in de buidel moet tasten: ’Minister Schouten moet het teveel aan rechten in de sector zelf opkopen’.
Het plan om het afromingspercentage bij transacties naar 20% te verhogen, wijst GRONDig dan ook af. Bovendien werkt deze aangekondigde verhoging nu al marktverstorend, de prijs per fosfaatrecht schoot dit weekend gelijk omhoog.
Ook schreef Schouten in haar brief aan de Kamer op vrijdag 24 mei dat de rechten in de fosfaatbank komen te vervallen. Dit staat lijnrecht tegenover de afspraken: grondgebonden melkveehouders zouden met de invoering van de Fosfaatwet juist gecompenseerd worden voor hun latente ruimte met rechten uit de Fosfaatbank.
Die rechten mogen toch niet zomaar worden afgepakt?

Fout op fout
Het ministerie van LNV heeft zelf een miljoen teveel aan fosfaatrechten uitgegeven, daar heeft de melkveehouderij part noch deel aan gehad. Minister Schouten spreekt de sector altijd aan op verantwoordelijkheid nemen bij bijvoorbeeld een overschrijding van fosfaat of stikstofplafond. De handschoen mag nu door de minister zelf worden opgepakt.
Daarbij komt de kwestie vleesvee. Het ministerie is door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven op haar vingers getikt. Alsnog moet er circa 300.000 kg fosfaat aan vleesveehouders worden toegekend. Die rechten vallen nu niet onder het melkveeplafond, maar dat kan zo veranderen. Vleesveehouders kunnen deze rechten aan melkveehouders verkopen. Dan gaan ze wel meetellen bij het melkveeplafond. Als dat gebeurt, is het halen van het plafond (en verlenging van derogatie………) een nog langere weg.

Opkopen
Het opkopen van fosfaatrechten door het ministerie van LNV ziet GRONDig als onvermijdelijk. ‘Het ministerie kan problemen door het teveel aan rechten niet afwentelen op de sector’ Op dit moment zijn er circa 450.000 rechten in de fosfaatbank. Deze rechten mogen niet worden weggestreept, zoals de minister van plan is.
Er zijn circa 420.000 teveel aan rechten in de sector. Laat de minister ruim het dubbele daarvan, 1 miljoen, nu opkopen en die niet meer uitgeven. Dan herstelt het ministerie haar eigen fouten. Daar zal Schouten dan minimaal 150 miljoen euro voor moeten uittrekken.
Met een miljoen rechten minder in de sector, kan de fosfaatbank open en kunnen de rechten in de fosfaatbank uitgegeven worden zoals is toegezegd en ook afgesproken met Brussel.
groeier
@burg
Ook plots op die manier korten trekt totaal nergens op.
nederlandse boer
Inderdaad, als je met een bedrag van 150 miljoen euro je eigen stomme begane fouten kan corrigeren is dat natuurlijk een schijntje en moet je dat simpelweg gelijk doen!
de Haas
Dan wel uit eigen zak, anders betalen we er alsnog aan mee.
Erco
Die strop van 65(?) miljoen voor dat ict project voor de nvwa had beter besteed kunnen worden inderdaad
+3
KuikenenKoe
Dat verdeelfeestje uit de fosfaatbank vooralsnog niet door gaat speelt bij de meningsvorming van grondig ook een klein beetje mee vermoed ik .
+5
Melkboer16
@KuikenenKoe en dat vind ik helemaal niet erg!
Fosfaatbank moeten we zo snel mogelijk vanaf na deze afroming!
Extensieve bedrijfsopvolgers kopen ook maar fosfaatrechten net als intensieve bedrijfsopvolgers!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0