Melkveehouder moet gas geven voor stikstofreductie

De melkveehouderij moet extra gas geven om de stikstofexcretie omlaag te brengen. Die boodschap klonk woensdag in Werkendam waar de sector een gezamenlijke aanpak daartoe presenteerde.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Honderdduizenden stuks minder melkvee in Nederland en dan nog berekenen dat het N-plafond overschreden wordt. Dan hebben de sector partijen gigantisch zitten slapen.....
+1
christo2.0
@jg Ik heb er vanmorgen nog 1 gesproken. Ze snappen er helemaal niks van wat er met hun gebeurt.
+2
dwers
Dus ik moet blij zijn dat mijn ureum vorig jaar hoog was 26 , is wat reductie nog mogelijk al heb ik ( bijna ) geen vergelijkbare bedrijven. 😄
christo2.0
@dwers Gaat helemaal niks worden met het sectorplan. Kun je net zo goed het weer willen sturen.
+1
dwers
@christo2.0 ooh let maar op RFC zal wel weer met een geweldig N reductie plan komen.
+1
robbies
@dwers nog een keer hun bestuurlijk mandaat misbruiken bedoel je? Ik denk niet dat ze dat durven. Hoeven ze trouwens ook niet. Er ligt een wet uit 1950 die voor een eventueel N-reductieplan gebruikt mag worden
Twentsch Land
Wat staat er in die wet ?

@robbies
+1
robbies
@Twentsch Land die beruchte landbouwwet is ook bij het P-reductieplan gebruikt om het geheel juridisch te borgen. Vraag me niet naar de inhoud, maar ik weet wel dat die borging betwist is bij het CBB en dat deze geoordeeld heeft dat de borging dmv deze wet juridisch in de haak is.
Twentsch Land
Mooi, bedankt 👍🏻

@robbies
demelkboer
Allemaal harder melken om fosfaatproblematiek te omzeilen en dan gek vinden dat het stikstof plafond doorbroken wordt
+2
jg
@demelkboer Tabel 6 aanpassen /uitbreiden zodat hogere melk producties per koe meer fosfaatruimte kosten ? Vervuiler betaald ?
Twentsch Land
Verwacht zelf nog wel een keer dat die tabel wordt aangepast.

@jg
+4
demelkboer
@jg dat hadden ze meteen moeten. Je kon deze overschrijding natuurlijkk op je blote voeten aan voelen
jg
@demelkboer De sectorpartijen wilden dat niet ,’ er bleef zo ontwikkelingsruimte ‘. Nu mag iedereen weer aan de bak . Vinden ze prachtig die bestuurders , lekker sectormaatregelen invoeren .
+1
demelkboer
@jg Ik blijf dat ook laf vinden van "onze" belangenbehartigers. Iedereen weet dat bij de vee dicht heid in Nederland die we nu hebben en waar we krampachtig aan vasthouden doormiddel van allerlei technocratisch verzinsels als KLW fosfaatrechten en 65% eiwit norm we constant de pleuris over ons zelf afroepen. Enkelen begint het te dagen: er is te veel vee en te weinig grond zeker gezien de geschetste richting van LNV in de toekomst. Dit kun je geen leuke boodschap vinden maar denk wel de meest reele
Koeien boertje
Betekent dit dat ze in Brabant en op het Veluwse zand alles goed op de rit hebben?
bio boer
@Koeien boertje daar hebben ze mais wat het ureum drukt veenweide gebiet is alleen maar gras plus dat gras van zand al lager ruweiwit heef in het veenweide gebiet heb je zo gemidelde van 25
+10
dewittemotor
Wij hebben veel te veel bestuurders, onderzoekers en adviseurs in Nederland rondlopen op die paar melkveehouders. Zolang wij die niet gaan reduceren, houdt het nooit op met de ellende
dwers
Meer fosfaat ruimte naar melkvee ipv jongvee, zal de N productie ook wel beïnvloed hebben.
joske1980
@dwers
Het korten van stikstof efficiëntere intensieve bedrijven helpt ook niet echt
+2
Jack Rijlaarsdam
Toen ik de kop van het artikel las dacht ik dat er advies gegeven werd om gas te geven om te anticiperen op de volgende referentie: het N-quotum.Lijkt me na het lezen van het artikel geen verkeerde gedachte.
jg
@Jack Rijlaarsdam Simpele koppeling van n aan fosfaatrechten op basis van de vastgelegde plafonds .
robbies
@Jack Rijlaarsdam Zo lees ik het ook, maar het past me nu nog wel ff als we op basis van fosfaat alleen kunnen doorknallen. Als dit plan een half jaar uitstel schept, dan ben ik tevreden.
+3
wally
Goed plan ......... gaan we niet doen, we hebben genoeg gedaan.

dit moet iedereen, en dan ook echt iedereen zeggen en stug volhouden.

t' is een keer klaar, laat ze eerst maar een wet uit 1950 opscharrelen om ongenodigde gasten binnen half uur van t erf te verwijderen.
+4
John Spithoven
Waarom deze actie van de sectorpartijen volgens mij.

Er zijn te veel fosfaatrechten uitgedeeld. Reden jongvee van vleesvee die fosfaatrechten kreeg. Volgens de berekening van het CDM zaten we op 89,4 miljoen kg fosfaat op 2 juli 2015 en door een korting van 5,1 % (met een verdeling over de ngb bedrijven tot 8,3%) zouden we op 84,9 miljoen kg uitkomen. Dat is door bovengenoemde reden niet gelukt. LNV heeft een probleem, maar toegeven zorgt voor giga claims. Dus zoeken naar een legetieme reden om minder fosfaatrechten te krijgen. En dat is stikstofexcretie en het creeren van een overschot boven plafond. Fosfaat en stikstof excretie hebben een verhouding in de mest. Die is de laatste jaren hetzelfde. De fosfaatproductie is in 2018 fors afgenomen naar rond de 77 miljoen kg, 9 % onder plafond, daarintegen stikstofplafond wordt fors overschreden. Dus de verhouding van P en N in mest is ineens veranderd gemiddeld. Maar dat heb ik niet waargenomen, in ieder geval geen tientallen procenten. Toch is er een overschrijding van N plafond zegt men. Komt ook goed uit, want nu is er nog een reden om te korten.

Als LNV zeker van zijn zaak was, dan is de conclusie te veel fosfaatrechten uitgedeeld dus korten. Pijnlijk maar wet is wet. Maar ze zijn er niet zo overtuigd van, zeker niet na de uitspraak van het CBb van 16 april. Dus de sectorpartijen maar voor het blok zetten. Dreigen met korting tenzij de sector het zelf oplost (uitspraak Carola febr 2019). Dus plan smeden met zo min mogelijk mensen (heb belangenbehartigings bestuurleden en branch leden gesproken die niet op de hoogte waren, ondanks dat ze eindverantwoordelijk waren) en het als een positief plan brengen dat er geld te verdienen valt en daarnaast een goed verdienmodel voor de perifirie. Maar we weten allemaal hoe dat gaat, voldoe je op termijn niet aan de standaard, wordt je uitgefaseerd.

En de boer: Vandaag gaan we monitoren op ureum, oplossing snijmais en bestendig gras voeren. Gisteren deden we monitoren op vriespunt, oplossing geen onbeperkte weidegang. Eergisteren deden we monitoren op 65 % eiwit van land, oplossing veel jong onbestendig gras maaien. Die dag ervoor deden we monitoren op weidegang, oplossing zo veel mogelijk koeien weiden enz enz.

Conclussie Het ontbreekt onze leiders aan visie en zijn trekpop geworden van LNV

Vorige week hadden een aantal mensen, waaronder ik, geprobeerd alle belangenbehartiging aan tafel te krijgen om een standpunt te bepalen omtrent de gehele fosfaatproblematiek. Net voor aanvang werd er afgezegd. Reden: We gaan niet vooruitlopen op de reactie van LNV over de uitspraak van het CBb. Dus we wachten af. Prima. En dan nu deze actie waarbij de marjonetten van LNV binnen een week toch van inzicht veranderd zijn en voor de muziek uit lopen. En dat is de reden waarom ik diep teleurgesteld ben.
christo2.0
@John Spithoven Ik denk dat de lto en Carola samenspannen. Heel gedwee accepteert lto het N plafond en heeft het reductieplan al klaar voordat de stikstofproductie bekend gemaakt is. Dit zaakje stinkt. Zowel lto als lnv hebben er alle baat bij dat het giga probleem wat er nu mbt fosfaat is in de luwte wordt opgelost. Dat wij daar de rekening van gaan krijgen hebben ze best wel kunstig in elkaar gezet. Zo kunnen beide partijen proberen er gemakkelijk onderuit te komen. Ik vind het een verschrikkelijk smerige streek.
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
En de boer: Vandaag gaan we monitoren op ureum, oplossing snijmais en bestendig gras voeren. Gisteren deden we monitoren op vriespunt, oplossing geen onbeperkte weidegang. Eergisteren deden we monitoren op 65 % eiwit van land, oplossing veel jong onbestendig gras maaien. Die dag ervoor deden we monitoren op weidegang, oplossing zo veel mogelijk koeien weiden enz enz.Conclussie Het ontbreekt onze leiders aan visie en zijn trekpop geworden van LNV

Sta op tegen onzin @henkschoonveld1

#doesnormaal
+1
John Spithoven
@slagroomvla Henk had gisteren een mooi artikel in de Boerderij. In 10 jaar was de break even prijs in de melkveehouderij van 31 naar 37.5 cent gegaan. Uitten zijn zorgen. Dat doe ik ook. Maar bestuurders die zo ver weg staan van de realiteit dat ze trekpop worden van LNV gaan deze ontwikkeling niet stoppen .

NZO heeft als bestuur besloten ( dat op dit moment niet volledig is). De diverse leden melkfabrieken waren niet op de hoogte, is mij gisteren verteld.
Dagelijks bestuursleden van de NMV die gisteren van niets wisten. Diep triest.Netwerk Grondig die zich heeft laten misbruiken om te zorgen dat er voldoende representativiteit in.

Bestuurders waar zijn jullie mee bezig!
christo2.0
@John Spithoven Het artikel van Henk legt de vinger op de zere plek. Hett is wel pijnlijk om te lezen dat hij veel vragen heeft. Antwoorden heeft hij niet. Het kunstje wat de sector gisteren geflikt is heeft alles te maken met een gebrek aan kennis en het niet toe willen geven dat er verschrikkelijke fouten gemaakt zijn. Daarom gaat men gewoon verder op de ingeslagen weg. En de boer is zoals gewoonlijk de sjaak.
jg
@christo2.0 Lto stelt dat er maandenlang aan een plan gewerkt is , echter niemand weet er iets van ?
+1
John Spithoven
@John Spithoven Domme vraag.

Men neemt aan dat er een relatie is tussen ureum in de melk en uitscheiding via de mest. Want men zegt als het ureum naar beneden gaat, komen we onder het plafond.

Maar op het akkerbouw gedeelte van ons bedrijf doen we veel rdm mest aanvoeren. Soms zit er onder de 4 kg N in een m3,, soms boven de 5 kg N per m3.

Hebben die bedrijven met 4 kg N een gemiddeld ureum van pak m beet 18 en die boven de 5 kg N een gemiddeld van boven de 30. Ik geloof dat niet.

Is er onderzoek van bekend.
BertK
@John Spithoven Tussen stikstof in mest en urine is een groot verschil: ureum loopt via bloedbaan en nieren, stikstof in mest via magen en darmen, bestaat dus uit niet opgenomen vormen stikstof (incl eiwitten pens- en darmflora?). Onbestendig en bestendig eiwit? Ureum in melk is wat anders als drijfmest (urine en mest).
John Spithoven
@BertK Misschien toch niet zo'n domme vraag.Is er onderzoek bekend.

Bij mij met een ureum van tussen de 20 en 21 zit er rond 4.2 kg N per m3 in.
j h p
@John Spithoven Wat ik gemerkt heb met een herfstbult met hoog nitraat waar ik een paar kilo van bijmengde (moest op) was dat het ureum omhoog knalde en slecht omlaag te krijgen was.
Mijn ervaring is dat met een gelijk ruw eiwitgehalte, het onbestendige deel zorgt voor een hoger ureum.
dewittemotor
@John Spithoven Dat vraag ik mij ook al langer af. Ik vrees dat je het niet 1 op 1 kunt vertalen
overstekend wild
@John Spithoven hoeveel je ook mixt, het verschil tussen mest onder of boven uit een put blijft aanzienlijk
Achso
@John Spithoven welnee, Ureum in de melk en stikstof uitscheiding in de mest zit maar heel weinig verband tussen. Weet men ook wel
Boerderie
@John Spithoven heeft er niets mee te maken, daar lopen heel andere plannen en onderhandelingen voor. De uitkomst daarvan is nog niet bekend dus kunnen we ook nig niet communiceren, maar dit heeft niets met de rechten te maken.
John Spithoven
@Boerderie Hoi Femke, wat heeft hier niets mee te maken? De relatie fosfaatrechten en stikstofplafond overschrijding.

In melkvee.nl geeft Will, jullie vriend, uitleg.

Daar legt hij de relatie zelfs uit.

melkvee.nl/artikel/…
christo2.0
@John Spithoven Ze zijn volledig de weg kwijt.
christo2.0
@Boerderie Pardon? Onderhandelingen? We zouden toch wachten op een kamerbrief en dan sector breed iets doen? Plan verandered?
+1
co co
We zitten +- tien mil onder het fosfaat plafon en zo als ze zeggen 4 % boven het stikstof plafon . mensen dat kan nooit andere jaren loipen deze parallel aan elkaar .en in 2018 in eens niet dat vindt ik raar . en ja hebben ze de sector gevraagd wat zij er van vinden . nee dus weer een bestuurlijk knutselwerk .pruts werk . LTO EEN GROOTE SLAPPE VERTONING . met nog maar een paar leden die ze niet geteld krijgen . hoeveel leden hebben ze nog? ik denk dat ze een tel raampje nodig hebben .en ja dat probleem is zo op gelost meer mais in het rantsoen . dus die 65 % eiwit van eigen landt is de boosdoener
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @co co :
met nog maar een paar leden die ze niet geteld krijgen .

😂 😂 😂
+5
robbies
Dat zo'n koeien en kansenbedrijf zich ervoor leent om een beetje mee te gaan in zo'n wauwelverhaal, begrijp ik eigenlijk ook niet echt. Dan vraag je er toch ook een beetje om om met de nek aangekeken te worden. We zijn net bekomen van het fosfaatverhaal - sommigen overigens nog niet - en dan wordt je gevraagd of je ff wil vertellen wat je allemaal wel niet kunt doen om stikstof te reduceren. Zou mijn eer te na zijn. Ik zou overigens ook niet geschikt zijn als koeien en kansen-boer. Dat kommaneuken met opbrengsten en resultaten en telkens opdraven om even goede sier te maken met mijn bedrijfsvoering om vervolgens aan de hand van het koeien en kansenclubje wetgeving te legitimeren, past helemaal niet bij me.
+1
cowboys
@robbies die koeien en kansen boeren hadden we jaren geleden al moeten ruimen .die gasten beuren het grote geld voor hun gemanipuleerde onderzoeken .
Tommie1
@robbies
Tja ik heb het hier al ooit meer aangeven dat ze de lat voor ons steeds hoger leggen en zelf hun zakken vullen. Ze gedragen zich of ze het boeren uitgevonden hebben.
dwers
Kunstmest is straks toch verleden tijd ,zakken de N gehaltes in de mest ook wel, probleem opgelost.
JohnDeere6serie
lto.nl/actueel/nieuws/…
12 december 2013 presentatie visie lto en nzo om de fosfaat niet te hoog te laten oplopen. Geen dierrechten werd er gepleit. We weten inmiddels hoe dat is afgelopen.
Laten we nou aub niet in dezelfde valkuil vallen
christo2.0
@JohnDeere6serie Ze zijn al weer in dezelfde hoop stront gestapt. Gebrek aan kennis en inzicht en daadkracht.
+3
John Spithoven
Kijk , doel is verlagen van excretie N.

Maar ons gewas groeit van oa fosfaat en stikstof. Fosfaat kunstmest is al uitgefaseerd voor derogatie bedrijven. N kunstmest wordt dat ook. Fosfaatgehalten in mest zakken jaar in jaar uit. Als we nu ook gaan werken aan verlagen N in melk, en volgens de bestuurders daardoor ook in mest, groeit er steeds minder. Maar de 65 % eiwit van eigen land blijft ook nog staan. Kortom compleet visie en kennisloze bestuurders.
j h p
@John Spithoven De praktijk moet en zal aangepast worden aan de theorie, het loopt vanzelf vast in dat drijfzand. De gevolgen en de schade zullen groot zijn maar daar hebben ze blijkbaar geen boodschap aan.
hans1980
Er is weer een nieuw soort GAS ontdekt dat ontstaat als de koeien door het gras lopen, hoe het heet is nog niet bekent, maar tis een donders groot probleem , maar gelukkig gaat lto dit op pakken samen metRFC, tis ook nog explosief in combinatie met lachgas , ja je lacht je te barsten.
Waldboerke
RE in rantsoen van ±170gr naar ±145gr. Let op uw aminozuren, anders melk je achteruit.
christo2.0
@Waldboerke Daarmee help je in 1 klap je veestapel mee om zeep. Heerlijk onder de norm voeren en op termijn de gevolgen incasseren. Veel succes om daar saldo uit te halen.
Achso
@christo2.0 kan wel, maar niet alleen met aminozuren.
christo2.0
@Achso Hoe bedoel je dat?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , gas geven , gas en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0