Melk maken uit gras, zonder koe? Jaap Korteweg gelooft erin

Toekomstmuziek of iets onmogelijks? Jaap Korteweg uit Etten-Leur, bekend als Vegetarische Slager, wil op een bijzondere manier melk gaan maken. Uit gras.
HENK DEN RIDDER
Nu voedings- en levensmiddelengigant Unilever de Vegetarische Slager heeft ingelijfd, is er voor ondernemer Jaap Korteweg uit Etten-Leur tijd om aan zijn nieuwe project werken: melk uit gras maken, zonder dat er een koe aan te pas komt. Korteweg spreekt van zijn roestvrijstalen koe.

Weliswaar staat het onderzoek naar de roestvrijstalen koe nog in de kinderschoenen. Maar Korteweg ziet zijn kansen groeien. ,,In het begin gaf ik mezelf 1 procent kans. Nu ik met deskundigen van de Wageningen University heb gesproken zit ik al op 5 procent'', zegt hij.

Dat neemt niet weg dat Korteweg nog steeds nauwe banden met de Vegetarische Slager heeft. Hij houdt veel lezingen en presentaties namens het bedrijf dat hij oprichtte en doet de woordvoering naar de pers. ,,Maar het is tijd voor nieuwe projecten'', zegt de in Langeweg opgegroeide boerenzoon.

Korteweg wil de melkkoe vervangen door een machine. Nu zijn er al veel melkvervangers, die gemaakt zijn van soja, haver, kokos of amandelen. De uitdaging van Jaap Korteweg is nu melk uit gras te maken. Net als de koe in feite. ,,Gras is heel duurzaam. Het groeit vanzelf. Je kunt het oogsten en het groeit gewoon verder. Zonder kunstmest of pesticiden."

Hij koestert die droom al langer. Al sinds hij begon als Vegetarische Slager wil de voedingspionier zonder koe melk uit gras maken. Momenteel onderzoekt hij in samenwerking met onder andere de Wageningen University & Research wat er precies in de koe gebeurt. Hoe daar het groene gras wordt omgezet in andere producten, zoals melk. En dan bij voorkeur melk die beter geschikt is voor mensen.

Daarbij speelt lactose een belangrijke rol. Dat is de suiker die in melk voorkomt,legt Korteweg uit. ,,Er zijn veel mensen met een lactose-intolerantie. Zij kunnen de lactose in melk niet verteren." Tachtig procent van de mensen op aarde heeft daar last van.

Veel westerse volken kunnen koemelk echter wel verdragen. Op zich best vreemd, want de melk van de koe is er voor het kalf. En niet voor de mens.

,,In de Verenigde Staten zijn bedrijven die melkeiwitten kunnen maken uit andere bronnen. Maar ik wil het uit gras maken. Gras is duurzaam en moet de hoofdmoot van mijn melk zijn. Eerst hoorde ik steeds dat het winnen van melkeiwit uit gras veel te complex was. Maar nu verschillende disciplines meedoen komen we toch wat verder", laat Korteweg noteren.

Het lijkt of de geschiedenis zich voor de ondernemer uit Etten-Leur herhaalt. Toen hij zo'n twintig jaar geleden zei dat hij vleesvervangers ging ontwikkelen, verklaarde de buitenwereld hem voor gek.

Inmiddels worden de vleesvervangers op vierduizend plaatsen in zeventien landen verkocht. ,,Iets wat onmogelijk lijkt wordt toch mogelijk."

krant.bndestem.nl/titles/bndestem/…

Deel dit topic

diezel

Reacties

dewittemotor
Wordt toch leuk de toekomst voor onze jeugd. De hele dag naar een scherm kijken, ondertussen overal een mening hebben zonder enige feitenkennis, als de maag begint de knorren, wordt deze afgevuld met wat kunstvlees, kunstmelk en wat sla die supersnel gegroeid is in zo een verticale kas - zeg maar water met een groen omhulsel-, en als ze naar bed gaan zullen ze ook wel plaatsnemen langs hun kunstpartner
BertK
@dewittemotor Waarom al die voedingsstoffen nog verpakken in nepvlees, nepmelk en nepkaas? Gewoon zo enkelvoudig voeren!
kanniewaarzijn
@BertK Zo is dat! Bek open: schep d'r in!
+1
puntertje
Z'n connecties bij de PvdD zullen vervolgens wel weer zorg dragen voor publiciteit zodat het marketingbudget minimaal hoeft te zijn. Zo genereerde z'n ex eerder ook al een hoop gratis publiciteit om de benaming van 'gehacktbal' etc. mogelijk te maken. En daarna cashen door de Vegetarische 'Slager' aan Unilever te verpatsen. Ondertussen blijven die kneuters oreren dat boeren enkel en alleen op winstbejag uit zijn. Hypocrisie is dat type mensen dan ook niet vreemd.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!