Boeren vrezen ruiming na bezetting varkensboerderij Boxtel

Boerenorganisaties zijn bang voor ziektes in de varkensboerderij in Boxtel, als gevolg van de bezetting gisteren van ruim honderd dierenactivisten. Mogelijk moeten de boerderij en varkenshouders in de buurt zelfs worden geruimd, zeggen de brancheorganisatie voor varkenshouders POV en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tempert de gemoederen iets, en zegt dat er pas wordt geruimd als er een ziekte wordt aangetroffen. Zover is het nu nog niet, benadrukt de organisatie. Wel is de voedselwaakhond in gesprek met de veehouder en zijn dierenarts over het treffen van maatregelen om risico's van dierziekten in zijn boerderij en verdere verspreiding te beperken.
Varkenspest
De grootste angst, zeggen de boeren, is voor de Afrikaanse varkenspest. Dat is een zeer besmettelijke ongeneeslijke ziekte die voorkomt in grote delen van Azië en ook in verschillende Europese landen. In België is de ziekte bij wilde varkens vastgesteld. Verder naar het oosten van Europa en in China heerst de ziekte ook in de voedselproductieketen.
De Afrikaanse varkenspest wordt het vaakst overgebracht door mensen, zegt Eric Stipthout, vice-voorzitter van brancheorganisatie POV. Varkenshouders in Nederland houden zich aan een reeks beschermingsmaatregelen om de ziekte buiten de deur te houden, waaronder sanitaire zones, douches en speciale kleding. De ruim honderd activisten die de stal binnendrongen, hebben zich daar niet aan gehouden, zegt Stipthout. Dat er activisten deelnamen met 26 nationaliteiten, zoals de actiegroep zelf stelt bij Omroep Brabant, verhoogt het risico op besmetting, zegt hij.
Exportbeperkingen
Na besmetting duurt het enige weken voordat de ziekte zichtbaar is. Als dat gebeurt verliest de boer zijn dieren, en moeten mogelijk ook varkenshouders in zijn omgeving worden geruimd, zegt de POV. Als er eenmaal varkenspest heerst in Nederland, dan worden er hoogstwaarschijnlijk exportbeperkingen of zelfs een exportstop ingesteld, zegt Stipthout. Behalve ziekten, tast ook stress het welzijn van de varkens aan, zegt hij.
De bezettersgroep was zo gemêleerd omdat er in Nederland een internationale bijeenkomst was over de bio-industrie en anti-speciesisme (discriminatie tussen wezens op basis van hun soort). Van de naar schatting ruim honderd dierenactivisten die de boerderij waren binnengedrongen, zitten er nog zeker 75 vast, zegt een woordvoerder van Meet the Victims. Hij verwacht dat ze vanmiddag worden vrijgelaten.
De politie Oost-Brabant wil pas vanmiddag meer kwijt over de juridische stand van zaken. Ook wil een woordvoerder niets zeggen over hoeveel mensen er nog vastzitten.

Deel dit topic ZLTO-voorman vreest dat varkens moeten worden geruimd na actie in Boxtel: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’ (bd.nl)

BOXTEL - Volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. Zo betitelt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) de bezettingsactie van een varkensbedijf in Boxtel.

 Vrees dat varkens moeten worden geruimd na actie in Boxtel: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’ (gelderlander.nl)

Volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. Zo betitelt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) de bezettingsactie van een varkensbedijf in Boxtel.

 Binnenhof boos op boerderijbezetters (nieuws.nl)

DEN HAAG/HILVERSUM (ANP) - Veel partijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de actievoerders die maandag enige tijd een stal van een varkenshouderij in Boxtel hebben bezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet in het dinsdagse vragenuur uitleggen wat hij tegen zulke bezettingen kan doen, vindt het CDA. Het bericht Binnenhof boos op boerderijbezetters verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Boerenvoorman vreest ruimen van varkens (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - De bezettingsactie van een varkensbedijf in Boxtel is ''volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig'', zegt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), in een interview met het Brabants Dagblad. Het bericht Boerenvoorman vreest ruimen van varkens verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Boeren vrezen ruiming na bezetting varkensboerderij Boxtel (nos.nl)

Boerenorganisaties zijn bang voor ziektes in de varkensboerderij in Boxtel, als gevolg van de bezetting gisteren van ruim honderd dierenactivisten. Mogelijk moeten de boerderij en varkenshouders in de buurt zelfs worden geruimd, zeggen de brancheorganisatie voor varkenshouders POV en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

Nieuwsgrazer

Reacties

Pluto
Zolang er geen sprake is van ziekte heeft de NVWA niks te vertellen !. Nu is het aan de boer en zijn veearts hoe om te gaan met het risico dat er nu toch een besmetting is binnen gebracht !.
Afwachten met kromme tenen en 7 weken monitoren tot je een ons weegt en als het fout gaat alsnog ruimen maar dan ook de omringende bedrijven ????. Ik kan niet in de beurs kijken van de varkens houder maar gezien de omvang van het bedrijf en de toestand van de dieren [ super voor elkaar in de stal ] zou ik niet wachten en overgaan tot direct ruimen en de kosten zien te verhalen ???? . Ook de opstelling van de politie in deze zaak geeft aan dat er van hun kant weinig of geen hulp is te verwachten , de kiem is gelegd voor meer acties . Bij de volgende inbraak heeft het dan ook geen enkele zin op deze wet handhaver te vertrouwen !. Niet alleen de actievoerders zijn geschrokken van de uitwerking van hun inval en zij beseffen nu maar al te goed dat het in een volgend geval totaal anders gaat lopen !!.
christo2.0
Bedrijf is voor 3 weken op slot gezet. Lekkere schadepost.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden varkens , hoeveel , stal , ruiming , china , boeren , europa , brabant , varkenspest , dierenarts , nederland , boerderij , buiten , dierziekten , dieren , varkenshouders , nvwa , ziekte , politie , boer , belgie en zlto geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!