Conclusies over afname van weidevogels in programma Buitenhof kloppen totaal niet.

De steeds kleiner wordende groep weidevogels heeft vooral te maken met de toename van het aantal roofdieren en roofvogels, mede doordat steeds meer landbouwgrond omgezet is in natuurgronden. Ook worden de natuurlijke vijanden van de weidevogels steeds beter beschermd door plaatsing van veel broedkasten of leefgebieden, laatste 10 tot 15 jaren. Maar ook zijn steeds meer weilanden en akkers opgeslokt door de infrastructuur, industrieterreinen, woonwijken enz.

Deel dit topic

Reacties

familie pelle
Dat is inderdaad een korte samenvatting van de grootste oorzaak van de terugloop van de aantallen weidevogels. Maar hoe maken we de heren en dames beleidsmakers dit wijs?
van Ittersum
@familie pelle zoek de media op, enige massamedia die grote groepen kan bereiken
+1
cjw73
@familie pelle naar die boer wijzen die alles kapot maait is veel gemakkelijker.
En de volgers geloven het wel.
+1
van Ittersum
@cjw73 die beeld is al lang achterhaald. In de Lc zie je dat ook amper meer wordt beschreven , behoudens de amateur-ingezonden-malloten . Boer en burger zijn nauw betrokken bij het weidebeheer, hun zien dat ook. Alleen de niet geïnformeerden brullen dat nog. De gele gierton was ook jaren zo'n bekende foto, hoe vaak zie je die nog, amper.

(klik om te vergroten)

En daar doe je het voor, maisland klaar en tegelijk kwamen de eerste eieren uit. 30 april jl
cjw73
@van Ittersum gelukkig dat er bij jullie die kant op nog wat zit. Zwager zit in balk daar is het ook top.
De nazorgers vertellen hier kort geleden met de vergadering dat er vanaf het rijsterbos tot aan sondel toe niks te vinden is. Gister het grootste deel gemaaid, 1 eend op eieren en wat jonge hazen verder een dooie boel.
+1
van Ittersum
@cjw73 jullie hebben zomerdag wel veel " poepen" met een surfplank ( als je weet wie "poepen" genoemd werden). Die vliegen daar wel veel rond aan een tuigje
+2
cjw73
@van Ittersum die aso's kunnen ze om mij wel stelen.
Pluto
Gisteren een laag gelegen perceel gemaaid van nog geen 2 ha . Ik had 14 ooievaars aan het foerageren . Wat mij op viel er was er geen enkele bij met een ring om !. Doen ze dit niet meer ??.
van Ittersum
@Pluto vrijgezelle ooievaars misschien.

Ik zie ze hier ook steeds meer ongeringd, zou dus betekenen kunnen dat ze of wilde zijn of ze ringen ze niet meer. # nieuwe natuur?
ted9
@van Ittersum in het wild geboren.
+1
cjw73
@Pluto zijn tegenwoordig ook veel burgers die geen ring dragen.😉😉
christo2.0
@cjw73 Of tijdelijk geen.
+1
Pluto
@cjw73 Ik zelf ook niet . Na mijn trouwdag nooit meer om gehad . Vindt het te gevaarlijk gezien mijn dagelijkse werkzaamheden .
+2
robbies
@Pluto
Quote:
Vindt het te gevaarlijk gezien mijn dagelijkse werkzaamheden

Jij gaat dagelijks op vrouwenjacht?
Pluto
@robbies Nou nee hoor maar ik heb te veel zwaar beschadigde en afgetrokken vingerkootjes gezien . En ik krijg mijn pilsje ook wel anders open !.
+1
IJsseldelta
@Pluto Knelde zeker al vanaf de eerste dag?
+2
mh79
Dit jr voor het eerst plas dras vanaf half feb. nu 31 nesten gevonden. op krappe 4 ha. paar kievitten rest gruttos tureluurs en slobeenden. laat nu wel 5 ha staan als kuikenland. anders komt er niks van terecht. kaal gemaaid land is funest voor kuikens
Erco
@mh79 hier plasdras pomp op mijn 3,4 ha laat maaien (1/8 juni) en ook 9 grutto's, 6 tureluurs, 6 scholeksters en 2 slobeenden. Plus op t kale land alweer meerdere scholeksters voor de tweede ronde. Gelukkig geen vos dit jaar, het meeste komt wel uit. Is ook de kracht dat ze alleen op dat perceel zitten, achterste deel van huiskavel van 37 ha. Op de rest kan je gewoon je gang gaan.
+1
rutger-hennipman
Lopen hier helaas momenteel 25 ooievaars rond blijft er helaas ook niks over.
+2
puntertje
@rutger-hennipman En als er een ooievaar geschoten wordt haalt dat meteen het landelijke nieuws. Wat denkt de gemiddelde burger dat zo'n beest op het menu heeft staan? Vissticks van duurzaam gevangen vis, sojaburgers van duurzaam geteelde soja?
van Ittersum
@puntertje ooievaars zijn hele mooie dieren , en elk dorp wil iets unieks doen en ergens een nest op een paal zetten. Prachtig gebaar totdat je zijn menukaart ziet, mevrouw of meneer lust alles, zelfs zijn eigen jongen of een willekeurige Flappie. Oftewel ooievaar aanwezig is tegelijk geen kuiken meer veilig

producent
vpro.nl/buitenhof/…
wel even doorschuiven eind van de grijze balk

De VN luidde deze week de noodklok: een miljoen plant- en diersoorten wordt met uitsterven bedreigd en daardoor komt de leefbaarheid van onze planeet in gevaar. Hoe staat het met de natuur in Nederland? En wat betekenen de onderzoeksconclusies van de VN voor de Nederlandse landbouwsector? In Buitenhof: Johan van de Gronden, voorzitter van de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature, de internationale unie voor natuurbehoud, en Jantien de Boer, journalist en schrijver van het boek Landschapspijn,

Hoe meer zoiets in de media komt hoe meer het blijft hangen bij de mensen.
groeier
@producent
Ja want onze mooie landbouw moet weg. En geen enkele groep in ons land die de laatste jaren zoveel inspanningen verricht heeft als de landbouwsector wat milieu en natuur betreft.
kanniewaarzijn
@producent Ik heb het eerste onderwerp beluisterd. Wat een slecht geleide discussie, niet om aan te horen. Ben aan de rest maar niet meer begonnen.
JappieJo
Zaterdag onder het maaien genoeg klein spul gezien. Maar dat zagen de ooievaars ook ☹. Die beesten kunnen ook heel wat op..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0