ZLTO is er voor alle boeren: van klein tot groot

OPINIE‘Tegen of voor de boeren?’ Onder die kop [BD 25 april] hield Hans ter Heege, inwoner van Rossum, een paginagroot pleidooi voor ‘meer kleinschaligheid’ van de agrarische sector in het algemeen, en in Brabant in het bijzonder. In zijn opinie uit Ter Heege veel kritiek op ZLTO: volgens de briefschrijver ‘een belangenorganisatie van grote boeren’.

Helaas gaat Ter Heege in zijn betoog losjes om met de feiten. Hij rept over een ‘megalomane groei van het aantal koeien, geiten, kippen en kassen’. De werkelijkheid is anders. Nederland telde in 1984 2,5 miljoen koeien. Dat waren er in 2018 nog 1,5 miljoen (bron: CBS). Hoezo megalomane groei? Nog een schot vanuit de heup: ‘Als er paal en perk wordt gesteld aan het gebruik van landbouwgif – waardoor bijvoorbeeld de weidevogelstand gedecimeerd wordt en er een zeer aanzienlijke teruggang onder het aantal insecten is waargenomen – , bemoeit de overheid zich met de ‘normale bedrijfsvoering’ in de landbouw en veeteelt. Verzet alom’. De werkelijkheid: sinds 1998 is de milieulast door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door boeren en tuinders met 85 procent gedaald (bron: Rijksoverheid).

Deel dit topic Cookies op bd.nl | bd.nl (bd.nl)

Nieuwsgrazer

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden groot , landbouw , 25 , koeien , geiten , kippen , boeren , brabant , nederland , overheid , tuinders , zlto , agrarische , 1984 , 1998 , 85 , 1 en insecten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!