Producten onterecht als biologisch verkochtOriginele beschrijving

Een op de tien biologische boeren houdt zich niet aan de regels en daardoor worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het gaat onder meer om vlees, melk, eieren en honing.

 Producten onterecht als biologisch verkocht (telegraaf.nl)

Een op de tien biologische boeren houdt zich niet aan de regels en daardoor worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het gaat onder meer om vlees, melk, eieren en honing.

paul1

Laatste  |  

Reacties

+2
Melkboer16
Gaan we weer😂😂
Biologisch is ook de reinste volksverlakkerij
pa
Quote Reactie van @Melkboer16:
Biologisch is ook de reinste volksverlakkerij

Heel simpel: als je levert wat je beloofd hoor je niemand. We moeten niet denken dat onze klant ( de consument) achterlijk is
+1
paul1
@pa alleen als de consument betaald wat ie beloofd natuurlijk
pa
Quote Reactie van @paul1:
alleen als de consument betaald wat ie beloofd natuurlijk

Niemand gaat de winkel uit zonder te betalen wat de prijs is
de jonge
Er is dus 90% die het wel goed doet,van die 10% zullen er dan bij zijn waarbij in het land op bijzondere wijze er geen ridderzuringen en andere onkruiden groeien evenals in de mais .......
+3
weurding
@de jonge weet je nog de oormerkfraude.... even over laten waaien wordt wel bijgesteld
+2
labella
Rtl..... pfffff. Linkse riooljournalistiek.
Detukkeroettwente
Groot gelijk.nl
cjw73
Jaja nu is het ons wel duidelijk hoe @m uut m aan die hoge ds opbrengsten komt en waarom andere bio boeren een kunstmest silo hebben staan.🤔🤔🤔
+1
Jaap40
@cjw73 vandaag nationale bio bashing day?
Melk is wit....
m uut m
@cjw73
Ik vind dit een ongepaste opmerking van jou.
achterhoeker2
@m uut m Stel je eens niet zo aan! Jij bent zelf, degene die het altijd zo goed denkt te weten.
+3
van Ittersum
@achterhoeker2 bioboer is in veel gevallen meer een ondernemer dan ons, die scherpte en passie. Tegelijk zijn er ook economische biologische boeren , die hebben niets met het bio , alleen met het geld en die liegen het biologische aan elkaar vast. En je hebt (helaas) nog een categorie waarvan je denkt: hier drink ik alleen bier, dat zit in een fles en elders gemaakt, wat een bende!
Melkboer16
@van Ittersum en juist daar komen die foto’s vandaan, ken ook zon type! Grote bende en maar afgeven op gangbare collega’s!!
+8
Jaap40
Alleen schaarste zal de landbouw redden.
+1
jg
Dit gaat met alle keurmerken , PP , Beter Leven etc etc gebeuren . Er is altijd iets te bemerken . Altijd zullen er ondernemers over de grens gaan . Daarom is het beter minder voedsel te gaan produceren , gevolg hogere prijzen en minder gezeik . We houden als directe producent alleen de periferie aan het werk tegen hoge kosten en marge voor hen , de klappen moet de producent opvangen .
pa
Quote Reactie van @jg:
Er is altijd iets te bemerken .
Daar gaat het verhaal ook niet over. Structueel de boel besuikeren is feitelijk ordinair bedrog/oplichting

weurding
Onderzoek ook naar mango's in laatste fragment🤔
van Ittersum
1 op de 10, dus 90% is sws goed. Wat is het feitelijke probleem dan. Ga die 90 % van die wel goed eens spiegelen t.o.v alle sectoren, diensten, producten enz enz., best hoog dus. En die 10% die niet volledig biologisch zijn is dat een klein onderdeel wat niet goed is of het hele keten. Kortom , hoe gaan we iets kleins weer eens groot maken, emotie dus.

Niet direct weer eens aangevallen voelen alsof we nu van moord beschuldigd worden, pffff. Trouwens, "uit eigen onderzoek" wie controleert hun onderzoeks en conclusiemethode? Je kunt een SKAL rapport op vele manieren lezen. Misschien praat SKAL ook wel naar haar eigen om of meer geld of macht te willen krijgen. Lijkt de NVWA wel.
+1
groeier
@van Ittersum
Ook agrarische bedrijven zijn vaak aan de voorkant Biologisch, maar aan de achterkant net ondernemers.
+1
buorman
Als Skal pas na maanden met een hercontrole komt, faciliteer je ook wel om het fout te blijven doen......
walker1
Storm in glas water. Dat soort controles als wat Skal doet is ook gewoon handel. Als alles altijd goed is en zonder overtredingen, dan is Skal uiteindelijk ook overbodig. Zijn ze weer te strengen trekken ze bij elke overtreding maar meteen de biologische status van een boer in, dan zegt zo’n boer ook van: zoek het lekker uit, ik ga weer gangbaar boeren. Zover ik weet moeten bij boeren Skal betalen, dus Skal ziet ze uiteindelijk ook als klant.
rutger-hennipman
Was wel benieuwd wanneer dit in het nieuws zou komen als bioboer. Door al die wob verzoeken zijn de skal tarieven heel hard gestegen. Ook wij hebben een kunstmestsilo staan. Bepaalde kunstmest producten mag gewoon, er bestaat meer in het leven dan kas. Onze gangbare collega wilde afgelopen winter er kas in opslaan dat hebben we maar niet gedaan. En ja er zijn twee soorten bio boeren voor het economische en voor de manier van boeren. Maar dat is bij gangbaar net zo.
+4
dewittemotor
Vaak hebben de echte ondernemers - die dus geld willen verdienen - de zaakjes het beste voor elkaar op alle gebieden. Maakt niet uit gangbaar of bio. Die snappen dat je met prutsen, rommel en half werk leveren geen euro's ij elkaar krijgt.
+2
dewittemotor
Verder denk ik dat het in Nederland nog wel aardig klopt. Maar allemaal die biologische producten uit het Oostblok en de andere kant van de wereld wantrouw ik ernstig. Die controle is nooit waterdicht
Jan Veenhouwer
Even het artikel opgezocht voor de cijfers:
Er zijn bij 220 bedrijven tekortkomingen geconstateerd van alle onderzochte bedrijven in de periode 1-1-2017 tot 1-7-2018. Hiervan waren 207 boerenbedrijven.
In totaal ruim 1.500 overtredingen geconstateerd. Hiervan waren er 1.259 administratieve en overige overtredingen. De andere (244) waren in het rijtje dat benoemenswaardig is bevonden. Let wel het gaat over geconstateerde overtredingen. Op sommige bedrijven zijn ze enkele malen terug geweest om te constateren dat het te kort nog niet was opgelost. Wordt dus meerdere malen meegenomen. Zoals wel vaker: het klopt wel, maar ligt iets genuanceerder.
Marianne Veenhouwer
van Ittersum
@Jan Veenhouwer klopt helemaal denk ik. Hoor de veehandelaar ook over SKAL maar SKAL lijkt in deze ook een commerciële partij vergelijkbaar met bv NVWA. Uiteraard doen ze ook goed werk maar ze houden zichzelf ook aan het werk. Wij van wc-eend, vinden wc-eend onmisbaar in elk toilet.
rutger-hennipman
@van Ittersum klopt nu klagen komt er mischien meer geld.
van Ittersum
@rutger-hennipman beproefde methode, zie je ook in het onderwijs en zorg. Vraag aan de gemiddelde docent hoe zijn baan is, veel geklaag met als doel een hoger loon en als je vraagt , oké u vraagt de maatschappij een hogere beloning vertel dan maar en wees concreet wat verdient u nu....stil!! In de zorg idem dito terwijl de dochters ook massaal voor de zorg kiezen. Als het echt zo slecht is en je hoort dat elke dag aan de keukentafel bedenk je je wel twee keer #agrarische sector?

Let maar eens op, heel veel berichten zijn of worden geregisseerd naar buiten gebracht, of het nu politiek of wat anders is, tis één grote klucht die je eerst flink moet filteren op wie brengt het , wie zegt het en wanneer wordt het gezegd
dewittemotor
@van Ittersum Dus de melkveehouders moeten eigenlijk meer gaan klagen? als het daaraan lag zat de melkprijs al boven de 1 euro
Grasbaal
Skal heeft op de website het volgende staan. Hierbij de reactie van onze opdrachtgever, het Ministerie van LNV.

"Consumenten hebben recht op biologische producten die voldoen aan onze Europese standaarden. Daar waar er problemen zijn, moeten die worden opgelost. Het is goed dat Skal kijkt naar de zwaarte van de sancties en de hersteltermijnen voor ondernemers die herhaaldelijk de fout ingaan en te lang dralen met het verbeteren van de situatie op hun bedrijf. Het ministerie van LNV heeft Skal vorig jaar laten evalueren; een van de aanbevelingen was dat de sanctiemogelijkheden beter moeten worden benut. Skal pakt dit op."

Bron: melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2019/…
+2
hookwood

bio boer
@hookwood hier ook wel afwijking op atministratie om ik iets vergeten was of om het weer nieuwe regel was oo wat ben ik boef
+1
bio boer
Hier het echte verhaal we kennen RTL toch inmiddels wel
melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2019/…
Harry K
Reactie hierop van SKAL: foodlog.nl/artikel/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , vlees , eieren , boeren , onderzoek , biologisch en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!