Het alpaca-effect: steeds meer mensen verdienen er geld aan

De afgelopen jaren zijn ze bijna niet te missen op sociale media: alpaca's. Dat de Zuid-Amerikaanse dieren populair zijn, is ook goed te zien in het aantal alpaca-boerderijen. Nederland telt inmiddels 130 boerderijen met minimaal tien alpaca's, een verdubbeling sinds 2014.

Er draait inmiddels een ware industrie rondom het knuffelgehalte van de alpaca. Mensen kunnen op de boerderijen met de alpaca's lopen, knuffelen of zelfs aan yoga doen in een wijde vol alpaca's.
Alpaca-fokker Willem-Mathijs van der Aa is een aantal jaar geleden zelf begonnen om wandelingen aan te bieden met zijn alpaca's. Inmiddels telt zijn kudde 33 dieren.

In deze video zie je hoe Willem-Mathijs geld verdient aan zijn dieren én hoe er een nieuw veulen op zijn boerderij wordt geboren:
Op Marktplaats is sinds januari 2018 ruim 300.000 keer gezocht op het woord 'alpaca'. "Van de advertenties met het woord 'alpaca' dat nu op de site staat, bestaat een groot deel ook uit advertenties met woningdecoratie, producten met alpacawol, speciale kammen en borstels voor alpaca's, maar ook bijvoorbeeld workshops alpaca knuffelen", laat de verkoopsite weten.
Hond van de buurman

Er lopen volgens Rogier van Bree, werkzaam bij de Alpaca Association Benelux, zo'n 2000 alpaca's rond in Nederland. "Een trend hierin is dat naast grote boerderijen ook steeds meer particulieren drie tot vijf alpaca's in hun hobbyweide willen hebben."

Dat is een risico, zegt dierwetenschapper Sarah Pesie. "De toenemende populariteit van de alpaca's heeft als risico dat ze impulsief worden aangeschaft en vervolgens door onkunde hun welzijn in het geding komt. Het moet duidelijk zijn dat alpaca's veel ruimte, een droge stal en een kudde nodig hebben."

Pesie vervolgt: "Mensen herkennen de emoties van de dieren vaak niet. Als je de alpaca's ziet trekken aan de leiband, schrikken of zich afwenden bij aanrakingen, dan wil zo'n dier eigenlijk niet mee. Je kan dan beter de hond van je buurman meenemen op een lange wandeling, die beleeft er waarschijnlijk meer plezier aan."
 Het alpaca-effect: steeds meer mensen verdienen er geld aan (nos.nl)

De afgelopen jaren zijn ze bijna niet te missen op sociale media: alpaca's. Dat de Zuid-Amerikaanse dieren populair zijn, is ook goed te zien in het aantal alpaca-boerderijen. Nederland telt inmiddels 130 boerderijen met minimaal tien alpaca's, een verdubbeling sinds 2014. Er draait inmiddels een ware industrie rondom het knuffelgehalte van de alpaca. Mensen kunnen op de boerderijen met de alpaca's lopen, knuffelen of zelfs aan yoga doen in een wijde vol alpaca's. Alpaca-fokker Willem-Mathijs van der Aa is een aantal jaar geleden zelf begonnen om wandelingen aan te bieden met zijn alpaca's. Inmiddels telt zijn kudde 33 dieren. In deze video zie je hoe Willem-Mathijs geld verdient aan zijn dieren én hoe er een nieuw veulen op zijn boerderij wordt geboren:

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden stal , platteland , hond , boerderij , dieren , boerderijen , verdienen , gezocht , 2000 en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!