Illustratie van: joop2

Mest scheiden voor het klimaat

De oplossing is simpel, maar niet eerst mengen en later scheiden. Dat kost alleen maar energie:

Wanneer uitwerpselen en urine van koeien of varkens zich mengen, ontstaat er veel methaangas en ammoniak. Maar als de urine en mest gescheiden blijven kunnen de broeikasgasuitstoot en de ammoniakvorming met wel 75 procent afnemen. Daarom werken Wageningse onderzoekers samen met boeren aan de gescheiden opvang en opslag van mest en urine. De gescheiden verspreiding ervan over het land is ook gunstig voor de bodem en de weidevogels.

In veel koeien- en varkensstallen worden mest en urine gezamenlijk opgevangen. Dat is heel effectief, vertelt onderzoeker Theun Vellinga. “Dan heb je in één keer alles bij elkaar, het is goed weg te pompen, je kunt het in één tank bewaren en het is makkelijk te verwerken”, legt hij uit. Uit drijfmest, het mengsel van poep en plas, vormt zich echter veel methaangas en eveneens veel ammoniak. Het is daarom beter om de urine en mest gescheiden op te vangen en ook apart te bewaren en er apart het land mee te bemesten.

Sterke reductie
“Oneerbiedig gezegd moet je zorgen voor een scheiding van kont tot grond. Daardoor vang je meerdere vliegen in één klap”, zegt Vellinga. Zo kun je de methaangasuitstoot met 75 procent verminderen, en ook de ammoniakvorming kun je tot 75 procent terugdringen. “Dat is een heel sterke reductie.”

Het gaat nog wel een tijdje duren voor de hele Nederlandse veehouderij om is. Vellinga en zijn collega’s mikken op 2050. “Grofweg iedere dertig jaar worden stallen gerenoveerd of opnieuw verbouwd. Dat is vrij prijzig, dus als je net twee jaar geleden een nieuwe stal hebt gebouwd, ga je dat nu niet doen.” In de tussentijd kunnen boeren wel maatregelen nemen om de methaanuitstoot en ammoniak die bij drijfmest vrijkomen, te verminderen.

Meer: weblog.wur.nl/uitgelicht/…

Deel dit topic

Reacties

Kringloper
Goed nieuws👍
hans1980
Over 30 jaar kunnen we allemaal een nieuwe bouwen, de oude ligboxen stal van nu 50jaar functioneert nog en over 10 jaar nog ..
van Ittersum
@hans1980 eerst maar deze onderzoeken ook op nadelen screenen
+5
christo2.0
Er wordt al weer een nieuwe manier bedacht om keihard te gaan saneren. Laat ze dan eerst even toegeven dat de huidige emissie-arme stalle niet werken. Gaan wij kijken waar we een claim neer kunnen leggen.
huske
@christo2.0 lees de reacties onder het stuk. Dan is die wetenschapper daar nogal wat nuance aan het aanbrengen bij de reacties. Maar ja jij ziet overal gevaar in
christo2.0
@huske VAn wie is de uitspraak: mest moet rijpen en niet rotten. Hoe vaak is die in de tweede kamer al uitgesproken? Ik heb een emisssie-arme stal. Is die over 30 jaar niet goed meer?
hans1980
@christo2.0 het is de bedoeling dat jou evt. Opvolger de emissie arme stalvloer gaat vervangen door een dichte met gaten waarbij urine in de vloer wordt gescheiden, de faces naar achteren in afschot dan met oud systeem, mestketting de dikke fractie buiten de stal werken.
Dan in toekomst met mestverspreider ipv zodebemester

Zo is het plan in 2050
+1
christo2.0
@hans1980 DAt gaat mijn opvolger dus niet doen. Die wil alleen maar boer worden zonder zulke fratsen.
hans1980
@christo2.0 goed zo ! Laat de WUR en LTO dan duidelijk zijn dat deze reductie van ammoniak niet mogelijk is op deze manier.
christo2.0
@hans1980 Tegen die tijd is de lto al lang ten onder.
+3
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
DAt gaat mijn opvolger dus niet doen

Moet ook nog leren buigen,maar denk wel dat ie het gaat doen,net zoals de eersten sceptisch over de ligboxstal waren zullen er ook nu nieuwe systemen gaan komen,de biologische bedrijven zijn verder
+1
christo2.0
@Jannus Duimpje is een foutje. Ik beslis of er een opvolger komt. Je voed je kind niet op om het een slechte toekomst te gunnen. Die keuze wordt over een jaar of 10 gemaakt. Hopelijk zijn we het dan eens.
bio boer
@christo2.0 leuk dan wat nou als die er zin in heeft mag die het niet als die jou negativiteit mee krijgt zal die vast denken dat het niet leuk is
+1
christo2.0
@bio boer Hij is zeer getalenteerd en ziet ondanks zijn jonge leeftijd erg goed hoe er gesold wordt met de boeren. DAt is ook de voornaamste reden om mij her en der kritisch te uiten. Er zal een verandering moeten komen anders kan ik niet eens meer die keuze maken. Dan gaat de stekker er al eerder uit.
+3
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Er zal een verandering moeten komen anders kan ik niet eens meer die keuze maken

De verandering zul je zelf al bij jezelf dienen te maken,jij bent zelfstandig ondernemer en dient dus je bedrijf aan te passen aan de omstandigheden die zich aan dienen om in de markt te blijven.

Het begint door eens het lef te hebben het anders te doen dan je vorig jaar deed,grenzen verleggen en het durven anders te doen waar je een veer mee kunt laten naar de consument waar je voor produceert,je zit te wijzen naar je coop maar de knop in je eigen bovenkamer zit een beetje in het oude landbouwschoolmodel en daar moet je vanaf,buigen in je tijd waarin je leeft of sterf als een boer die dacht sterker te zijn dan de dikste eik.

Je opvolger zal meer bewondering voor je hebben als je aantoont meedenkt in het maatschappelijke debat en daar aan mee wil werken,stap voor stap, en bij succes ook met plezier dat voortzetten maar de wil moet werkelijk bij jezelf beginnen.
+2
christo2.0
@Jannus Ik geloof niet in het verhaal wat jij verteld. Maatschappij wil heel veel voor heel weinig. En dat kan niet. Rabo, rfc en lto willen ons laten geloven dat we met precisielandbouw onkruid moeten verbouwen. Dat heet dan biodiversiteit en dat willen we graag. Het buitenland gaat op basis van kostprijs onze export overnemen.
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik geloof niet in het verhaal wat jij verteld. Maatschappij wil heel veel voor heel weinig. En dat kan niet. Rabo, rfc en lto willen ons laten geloven dat we met precisielandbouw onkruid moeten verbouwen. Dat heet dan biodiversiteit en dat willen we graag. Het buitenland gaat op basis van kostprijs onze export overnemen.

Kijk nu eens goed wat je zelf doet,opnieuw alle 'afkortingen' opsommen die het volgens jou beter weten te prediken,nou neem van mij aan dat geloven doe je maar in de kerk maar ondernemen doe je met je bovenkamer door uit je comfortzone te durven komen en over je eigen schaduw heen stappen en met je bedrijf stappen zetten tot verandering en ook het lef durven te hebben om eens een stap achterwaarts te doen wat soms wel een zeer grote sprong voorwaarts kan zijn voor je bedrijf maar ook voor jezelf,een verrijking van je geest maar je bent bang voor de pijn waar je door heen moet
+1
christo2.0
@Jannus Koeien melken is heel basic. Je zorgt er goed voor. Stopt er voer in en komt melk uit. Eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Daar hoef ik niet veel over na te denken. Het past niet bij mij om er van alles bij te gaan verzinnen wat mijn verdienmodel onder druk zet. Dus dat bewegen en buigen laat ik graag de eerst jaren aan een ander over. Maar als men mij gaat verplichten om mee te doen, dan hebben we een probleem.
+2
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Koeien melken is heel basic. Je zorgt er goed voor. Stopt er voer in en komt melk uit.

Kijk daar begint het al,je zit in een comfortzone en daar durf je niet uit te stappen om het anders te doen,vraag je derogatie aan?? verkoop alle P rechten tot je op 170 kg DMN zit,Voeroverschot??bemest eens 5 mtr om je perceelsranden niet mee maar benut de beste ruimte in het midden en kijk wat het resultaat is op die rand,Strooi je kunstmest,prima,doe het dit jaar eens met de helft en over 2 jaar zonder,gewasbescherming?? minder of helemaal niet.

Veel hè,neem eens 1 stap eruit en begin,of durf je dat niet??je mag zelf kiezen en ik dwing je niet maar je moet het zelf doen en daar schort nog wel eens bij sommigen,die pijn om anders te denken en gaan...

O ja,en het is erfelijk maar de populatie is beperkt dus wees gerust
+4
christo2.0
@Jannus Ik kan geen reden bedenken waarom ik een niet-onderbouwd advies van jou op zou volgen. Het leukste van mijn vak vind ik de keuzevrijheid. Wanneer er een goed idee voorbij komt wordt dat hier altijd bekeken en nog een keer bekeken. Wanneer het iets toevoegt ga ik er mee aan de slag. Dit jaar ook een paar punten veranderd in de bedrijfsvoering. Het proberen laat ik graag over aan een ander.
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Het leukste van mijn vak vind ik de keuzevrijheid.

Fijn,geef je opvolger dan ook die kans om zijn of haar eigen keuzes te maken
christo2.0
@Jannus Gevalletje uit de dagelijkse praktijk: Accountmanager van de grote bank komt bij een grote varkensboer. Hij merkt op dat de afzetkosten voor de mest 20 euro per kuub zijn. Volgens hem veel te hoog. Nee zegt de boer, dat klopt. Accountmanager merkt op dat de buurman het voor 10 euro per kuub kan. Hoe vraagt de boer. Accountmanager geeft geen antwoord en zegt: ga maar even bakkie koffie drinken bij de buurman want met 20 euro per kuub kunnen wij niet verder met jou.
Ik laat mijn kinderen graag hun eigen keuzes maken. Probeer ze wel op te voeden zonder drugs en allerlei andere shit. O.a. accountmanagers die een oogje dicht doen. P.s.: voor jouw geruststelling heb ik de namen van de boer, de accountmanager en de afkorting van de desbetreffende bank maar weggelaten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo2.0:
een grote varkensboer

Zijn er nog grote varkensboeren die dit niet weten denk je?? Haha, dan is het er een die onder een grote steen heeft liggen slapen. Het is zelfs niet eens mogelijk om het niet te weten!
Coen
@kanniewaarzijn , het was ook wel heel erg naief om slechts één enkele historische kostenpost uit het geheel te halen, altijd alles integraal en met het gezicht op de toekomst bezien.
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Gevalletje uit de dagelijkse praktijk:

Weet niet wat dat te maken heeft met jouw bedrijf want dat zijn een ander zijn zaken en je mag je eigen bedrijf nooit spiegelen aan die van een ander.

Ik zou liever mijn energie steken in te kijken waar de hedendaagse politici me bezig is om de maatschappelijke trend in de bovenkamer te krijgen van de individuele boer en zijn gezin en wat die plannen gaan betekenen en of je er mee verder kunt of niet en gezien je kritiek op dat het allemaal wel anders moet gaan worden..neem van mij aan dat er veel gaat veranderen want niet voor nix staan er leuke proefboerderijen te koop
Jan S
😀
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jan S:
PS je rept zelfs van de grote sprong voorwaarts. Was het niet MAO die dit de wereld in bracht?

Weet niet wat je allemaal brabbelt maar je speelt het laag op de man.

Laat ik eens iets duidelijker zijn.

(klik om te vergroten)

Jan S
😀
christo2.0
@Jan S Ik zie dat het de goede kant op gaat in de discussie, dan kan mijn bovenkamer weer met iets anders verder.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jan S:
Kennelijk heeft het jou geraakt. Waar heb ik op de man gespeeld?

Er is niets dat mij raakt maar je beoordeeld mij op basis van wat je denkt te weten over mijn woonomgeving en welk geloof etc etc maar eigenlijk weet je niets want je kijkt naar de persoon en niet het verhaal en neem van mij aan dat mijn bovenkamer beter werkt dan je doet vermoeden en ik me niets aan laat praten of ik heb er mijn gedachten over laten gaan.

Maar goed laten we het maar afsluiten met dat een goed verstaander slechts een half woord nodig heeft
Jan S
😀
+1
christo2.0
@christo2.0 Collega's in het buitenland zijn continu druk om de kosten te bewaken. Wij denken dat we lekker gek kunnen doen en dat de consument daar dan wel voor gaat betalen. Maar zo werkt het niet. Doordat de coop het voortouw neemt krijg je nooit een goed verdienmodel omdat alle verduurzaming leidt tot meer eisen, een hogere kostprijs en geen structureel betere melkprijs. Het is zo verschrikkelijk eenvoudig. Wanneer de biologische melk niet aan te slepen zou zijn geweest zou je de move naar het beste leven keurmerk goed kunnen praten. Wanneer de consument echt iets wil kan ze daar voor kiezen. Het trieste pp initiatief op basis van een sjoemelwijzer is niet houdbaar.Het enige wat zou kunnen is een vergoeding via RVO voor de geleverde diensten. Dan kan de samenleving doneren en de boer kiezen. Dan kan het mooi op basis van vrijwilligheid en zit je je collega's niet mee lastig te vallen.
hans1980
@christo2.0 klopt, omdat het gevecht om schapruimte zo groot is bukken frans en wiebren voor de groot winkelketens, pp naar standaard en alle andere een korting.
Ze kleden niets voor niets de garantie prijs uit, om de plus te kunnen blijven geven.

Verder maakt het de gemiddelde consument geen ruk uit , stunten met pp melk om de gang erin te houden
bio boer
@christo2.0 ze willen de consument ook dwingen om over tegaan op die producten let maar op ze halen straks de basis zuivel gewoon uit het schap net als plofkip en legbaterij eieren
Jan S
😀
Jannus
Quote Reactie van @Jan S:
Want vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht en oorlog is vrede.

En de balans tussen dat alles ☺
Jan S
😀
+1
Frans1
Quote Reactie van @christo2.0:
en ziet ondanks zijn jonge leeftijd erg goed hoe er gesold wordt met de boeren.

Het spijt me wel Christo,maar je doet er zelf dus aan mee! Jouw zoon is 13 of 14 meen ik? Dus hij moet maar tien jaar afwachten hoe de pet van zijn pa dan staat?
christo2.0
@Frans1 Mijn pet staat altijd eigenzinnig de andere kant op. Dat weet hij. Heeft zelf ook zo'n pet. Het gaat er om hoe de pet staat van alle andere duurzaamdenkende kringlooplandbouwvererende gelovigen.
+1
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Heeft zelf ook zo'n pet.

Op die leeftijd moeten de eigen petten nog een beetje zetten dus heeft hij zolang die van jou op totdat hij zelf nadenkt en op eigen benen zijn beslissingen neemt,dan ontstaat er nog wel eens een zg generatiekloof en dan is het afwachten wie wie de ruimte geeft
+1
Jannus
Quote Reactie van @christo2.0:
Ik beslis of er een opvolger komt.

Laat ze zelf beslissen,je kunt slechts faciliteren of sturen naar gelang wijsheid is,de jeugd kijkt anders naar de toekomst en zal zich ook anders aanpassen dan jij gedaan hebt
+4
achterhoeker2
@christo2.0 De jonge generatie denkt anders dan de vorige, als jij als vader hem jouw frustratie opdringt geeft dat wrijving.
Is het nou nooit bij jouw opgekomen dat je een achterhoede gevecht aan het voeren bent?
De veranderende tijd vergt van de toekomstige boeren meer aandacht voor milieu, dierenwelzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Jij bent (nog) niet in staat dat onder ogen te zien.
Als je zoon boer wil worden laat hem dan zijn eigen manier van ondernemer.
+1
Koeien boertje
@achterhoeker2 als opvolger wil je de toko overnemen en je ouders moeten een pensioen hebben.
Je moet een bedrijf overnemen die toekomst bestendig is.
Hebben we allemaal gedaan en ik leg de regels ook makkelijker naast m'n kussen dan m'n ouders deden maar ik hou minder over terwijl de kostprijs harder stijgt dan de inkomsten.
Ik heb geen glazen bol maar die koters van mij krijgen het zwaar (duurzaam) te stellen als ze boer worden
Jaap40
@Koeien boertje zo is het, rap op weg de kostprijs aan het verhogen, buitenland melkt zonder deze eisen ook witte melk.

Je zal zien dat de jeugd anders denkt, mss wel erg duurzaam, en dat ze het best voor een eigen duurzaamheid gaan kiezen. Géén melkveehouder worden dus.
hans1980
@Jaap40 verwacht ook dat de jeugd niet meer terug wil in de tijd.
Jannus
Quote Reactie van @Koeien boertje:
die koters van mij krijgen het zwaar (duurzaam) te stellen

Wij zijn opgeleid om zoveel mogelijk en efficient mogelijk te produceren,zij gaan meer kijken naar hoe er geproduceerd wordt en binnen welke grenzen
+1
Koeien boertje
@Jannus hebben we geen grenzen genoeg?😂
+1
pieta
@christo2.0 Je hebt dus geen opvolger. 😁
bio boer
@christo2.0 dacht jij dat je 30 jaar vooruit kon denk dat je heb binne 20 jaar hebt moete vervangen voor weer wat ander met de klimaat hysterie
+1
christo2.0
@bio boer Die hysterie moet even wat gedimd worden. De hele wereld lijkt langzamerhand wel gek te worden. Tijd dat ze een dag niks te vreten hebben. Het is zo simpel op te lossen.
+1
Jaap40
@christo2.0 helemaal eens. Bovendien is menigeen er ook wel klaar mee voor Jan .... te werken en als voetveeg van media, linkse politiek en grachtengordel te fungeren.
Denk trouwens dat niet de hele wereld gek is geworden, het meest gekke lijkt Nederland op dit moment.
buorman
Quote Reactie van @christo2.0:
ze een dag niks te vreten

En daar laten jou collega's jou dus in de steek, en heeft de gekte de vrije hand.
En dan resten er jou en je evt opvolger een paar opties;
Je gaat in je eentje een leveringstop invoeren, resultaat nul.
Je gaat buigen, resultaat je kan/mag door maar niet altijd zoals je zou willen.
Je gooit het bijltje er bij neer
christo2.0
@buorman Je vergeet 1 optie. Wat je niet past kan veranderd worden. Ik melk koeien op een goede manier. Wanneer de sector vind dat dat niet mag heeft de sector een probleem. Ik heb gisteren hier aan tafel tegen een bestuurder een uitspraak gedaan die ik wel vaker doe: Wanneer het nodig is doe ik als laatste melkveehouder in Nederland de lamp uit. Zit me niet te plagen dan komt alles goed.
Ze zoeken het maar uit met alle duurzaamheidsshit waarmee de boeren opgeruimd moeten worden.
buorman
@christo2.0
In het leven is er heel veel dat 'me niet past'.
Kan ik allemaal willen veranderen, maar dan is het leven te kort en kom je op het eind tot de conclusie dat je heel je leven vergooit hebt aan een achterhoede gevecht.
Het bewuste vechten tegen de bierkaai.
christo2.0
@buorman Mooi toch dat ik dat voor jou doe. Geniet van de dag, morgen kan het alleen maar beter worden. Ik houd van normale eerlijke mensen en een rechtvaardig systeem.
dwers
Probeer maar eens een bemestingsplan te maken met gescheiden mest, loop je hopeloos vast.
christo2.0
@dwers Vertel jij dat aan Ruud?
van Ittersum
@dwers komen ze in pilot toch ook tegen? Dus dan zou je indien dat waar is die ook op schop moeten nemen of aanpassen
dwers
@van Ittersum de bestaande rekenprogramma 's , gaan uit van vaste mest of drijfmest. Gier kennen ze niet.
m uut m
@dwers
Maakt dat wat uit dan.
bio boer
@dwers dat is gou aangepast toch heb hier de mestplaat gier ook apart gebruik het altijd op de weide percelen werkt altijd mooi en het is zo weer fris naar klein buitje
van Ittersum
@dwers dat zeg ik, als je iets nieuws (Zo noem ik het maar even) bedenkt zal je de huidige rekentools ook moeten aanpassen. Anders klopt het niet en misschien voor hun nog belangrijker je anders geen draagvlak creëert.
Jan S
😀
+1
buorman
@dwers
waar loop jij vast?
+1
dewittemotor
Weer een kostprijsverhoging. Voor deze oplossing is heel veel techniek en mechanisatie nodig.
In 2050 kost een doorsnee monteur 150-200 euro per uur vergeet dat niet. Dus ik geloof er niet in.

De oplossing moet zitten in stekkerloos en printplaatloos bouwen. Met een schroevendraaier en simpele sleutelset moet iedereen het kunnen maken. Gaat het verder, dan is het niet geschikt voor de toekomstige Nederlandse Melkveehouderij
bio boer
@dewittemotor boeren op de waddeneilanden redden zich ook met een melkrobot/machines daar kan geen monteur komen buiten de veerdiensten
+5
STOPPEN MET DEZE ONZIN, het lost niks op, omdat er geen probleem is !!!
buorman
@Detukkeroettwente
Het kon nog wel eens een paar doden schelen
Kringloper
@Detukkeroettwente Drijfmest is vergif!
+1
christo2.0
@Kringloper Het moet niet gekker worden met jou. Samen met Jelmer een nieuw onderzoek maken hoe de boeren hun bodem vergiftigen. Dat lijkt mij een goed plan. Framing is heel modern. Iedereen doet het tegenwoordig.
+2
Jaap40
Eerst de gehele landbouw verkleinen. Allerlei mestmaatregelen. Minder minder mest/ kunstmest. Normen steeds maar weer verlagen. Nu weer een gescheiden mest systeem. Kringloopwijzer bla bla bla

Wil je een echt systeem van produktie tot consumptie en allesomvattend dan zal en moet de mens hierin betrokken worden.

Die mens consumeert voedsel, produceert mest welke in de kringloop moet. (Zonder medicijnen en drugs)
Zonder de factor mens heeft het geen enkele zin aan kringloop landbouw te doen. Als landbouw moete we dus de mensenmest in de kringloop halen. En vooral ook de mens verantwoordelijk maken voor deze voedsel kringloop.
hans1980
@Jaap40 ja klopt alle ontlasting van de mens 17 miljoen in NL gaat via waterzuivering dwz via beluchten wordt het vocht gezuiverd niet dat het schoon is maar kan geloosd worden.
Dikke fractie (slib) wordt gedroogd en verbrand

In feite konden wij dit ook doen met alle mest van onze dieren weg probleem
m uut m
@hans1980
De mest op zich is niet het probleem maar de emissies.
Bekkink
Alles naar het buitenland. Dan is het nederlandse probleem opgelost
Jaap40
@Bekkink wat bedoel je? Het voedsel, De mest , de consument of de boer naar het buitenland?

De kringloop moet je ter plekke sluitend zien te krijgen. En de consument moet daarvoor (mede ) verantwoordelijk voor worden gesteld.
Bekkink
@Jaap40 als de boeren naar het buitenland worden weg gepest is het probleem volgens de consument opgelost. Ver van mijn bed show....
+1
Jan S
😀
christo2.0
@Jan S Hoe meer milieuvriendelijke stallen, hoe meer import van nieuwe aanwas.
hans1980
@Jan S ja das erg , dure vloeren/ systemen die matig of slecht werken..

Dan de WUR maar schrijven we kunnen tot 2050 allemaal nieuwe stallen bla bla bla

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest scheiden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN