Minder jongvee in stal drijft prijs importvee op

Het aandeel jongvee op Nederlandse melkveebedrijven daalt, onder invloed van het fosfaatrechtenstelsel, ontegenzeggelijk. Daardoor neemt de import van fokvee toe, wat er tevens voor zorgt dat de prijzen flink stijgen.

Deel dit topic

Reacties

christo
Niet echt raar. Ik kreeg vanochtend nog weer nadrukkelijk te horen om aub kalfdata in te voeren. anders snapt de computer niet dat het geen pinken meer zijn. Niet dat ik er mee zit maar als je krapjes in het fosfaat zit....Ik snap wel dat ze duur zijn. Zijn mooie melkrijke dierziektevrije dieren die er in Duitsland rondlopen. DAt komt omdat daar niet zo gesleept wordt met nuka's die het gat zijn in de certificering om ziektevrij te worden
nieuwoord
@christo die over zijn worden naar Nederland gestuurd voor de mesterij. (waar ze vervolgens over zo veel mogelijk bedrijven verdeeld worden)
hans1980
Klopt zie je steeds meer dat boeren afscheid nemen v/h jongvee
Elvis
Hoorde laatst dat het jongvee het eerste weg gaat
+4
ted9
@Elvis Hoorde laatst dat er weer meer vaars kalveren aangehouden werden. Vaars kalfjes die eerder naar mester gingen zijn weer makkelijker te plaatsen voor het leven.
cjw73
@ted9 klopt ik heb ook weer meer vraag van opfokkers naar vaarskalveren.
Elvis
@ted9 is hier ook zo, minimaal jongvee aangehouden afgelopen jaren, nu te kort melkkoeien en fosfaatruimte over om jongvee aan te houden.
hans1980
@Elvis dacht ik ook tot de koeien meer melk gingen geven
+1
ted9
@Elvis Eigen jongvee is alles. Dit maakt of je een goed bedrijfsresultaat haalt of niet. Daar kom je achter als je er een paar koopt. En ziet wat een verschil in ontwikkeling er tussen een goed opgepaste vaars en een vaars die geen goede opfok heeft gehad.
+2
Elvis
@ted9 vorig jaar 3 lang drachtige vaarzen gekocht,zag er goed uit. 1 gooit er een 2ling af van black angus maand te vroeg , 1 taai als een stoeptegel, 1 schijt water. Doen we ook niet meer.
+4
cjw73
@Elvis das wel eerlijk. De meeste zweren het van de daken, hoe best ze zijn, wat ze gekocht hebben.
+4
grondlozeboer
@cjw73 klopt het kan goedgaan, maar laten we eerlijk zijn, niemand ruimt zn besten op
+1
Erco
@grondlozeboer hier het laatste vee van de buurman gekocht, 7 hoogdrachtige pinken. 1 was n terugkomer kalft pas in juni. Hier is het een successtory gebleken maar dat was niet uitgeselecteerd. Geven 29-37 liter lw van 98-120 gem 108. Prijs 1250,- maar vorig jaar drie gekocht voor 1300 maar daarvan doet 1 t goed,1 gewoontjes en de ander is waardeloos. Maar dat was wel n gevalletje ik heb er teveel dus dan verkoop je idd de beste niet. T valt vaker tegen dan mee. Nu weer zelf grnoeg jongvee maar kreeg de 8,3% korting terug dus mocht weer 9% meer koeien melken
+2
grondlozeboer
@Erco er komen hier in de buurt alweer wat terug van krap jongvee, bedrijven die eerder 8 stuks jongvee nodig hadden per 10 koeien konden t toen opeens wel met 4 of 5 per 10, dat hou je geen jaren vol denk ik
+1
Elvis
@grondlozeboer met 5 per 10 gaat ieder jaar een kwart van je veestapel dr uit. Dat moet toch makkelijk kunnen
grondlozeboer
@Elvis moet ook makkelijk kunnen, maar niet iedereen red dat.
bio boer
@Elvis hier nu 70 stuks jongvee op 180 mk zijn teveel groei nog steets in aantal koeien zou er 10 minder moeten aanhouden
+1
Elvis
@bio boer zit nou op 3 per tien melkkoeien net ff te kort
+1
de hoef
[@Elvis ge mot er ook zes kopen,om zes te kunnen gooien
+1
Erco
@de hoef ik kocht er 7 maar dan heb ik 2 dobbelstenen nodig, maar dan is t gemiddelde weer 3,5.... Had het er beter bij 6 kunnen laten dus? 😜😉
tok achterhoek
Zitten de melkkoeien dan al op 2500 ex
labella
@tok achterhoek Moet je het bieden, dan merk je vanzelf of je ze krijgt.
hans1980
@tok achterhoek heb geen idéé maar Duitse vaarzen zijn altijd al duur schijnt dat ze vanuit Denemarken beter betaalbaar zijn?
Maar praat een ander na ,misschien dat sommigen van prijzen weten?
christo
@hans1980 Goede duitse vaarzen op de veiling ben je snel 2000 euro kwijt.
labella
Een paar jaar terug nog wel een koppel vaarzen uit Denemarken laten komen en toen kostten ze weinig, ik weet nu hoe het daar nu is.
+3
grondlozeboer
Je kan ook je jongvee uitbesteden 😁 dat kost geen 2000 hier 😄
labella
@grondlozeboer Dan betaal je jouw opfokker te weinig!
bio boer
@labella hier ook niet betaal 1,80 als ze geweid worden en in de winter 1,25 dan krijgen ze ons ruwvoer
labella
@bio boer Voor zo'n fooi wil toch niemand jongvee opfokken, dat ben je aan fosfaatrechten al kwijt. Als ik opfokker was had ik gezegd bekijk het maar en alle rechten verkocht.
grondlozeboer
@labella nu ben ik wel benieued wat jij er voor over zou hebben, hier gaat er per 1 augustus 1 uit met 40 pinken, dus ik heb weer plek, ik ben benieuwd.
bio boer
@labella fosfaatrechten leveren wij een 1200 kg
grondlozeboer
@bio boer eigenlijk huur je een stal, maar hij verzorgt ze? Mest ook voor jullie?
bio boer
@grondlozeboer als ze weiden is de mest van hem opstal komen ze bij ons op het relatienummer dan kun je zeggen ja huur de stal en arbeid van hem
grondlozeboer
@bio boer kun je dan niet makkelijker zn grond huren?
bio boer
@grondlozeboer dat wil die niet belasting technisch
+2
Melkboer16
Vaarzen kopen is maar voor weinigen weggelegd! Van de drie ben je er een na een jaar al weer kwijt en ze brengen je ook vaak wat je niet hebben wilt!
Alles wat vanuit Duitsland via de veiling hier naartoe komt kost al meer al 2200€ aan huis!
En elke melkgevende vaars netjes opgepoetst sta je naar te kijken en dan denk je wauw zo heb ik ze zelf niet kunnen fokken maar na een week zijn ze gelijk aan je eigen!
Het is eigenlijk net als met vrouwen😂😂
+1
de Haas
@Melkboer16 Heb je ervaring met melkgevende Duitse vrouwen!? Kinky man!
+1
christo2.0
@de Haas Duitse meisjes zijn lief en geven veel voldoening. Ik heb er de laatste week tien gehad.
grondlozeboer
@christo2.0 verbeterde versie van jezelf? 😅
christo2.0
@grondlozeboer Gedwongen move omdat ik minder mag dan een ander.
hans1980
@Melkboer16 fosfaatrechten kosten zo ongeveer €250,- per stuk jv(0-2jr) 10jaar fosfaatrechten bij huidige prijs
Zelf opfokken kost ergens tussen €1500-1750,-
Dus aankoop kan zeker, kost wat meer maar alles kan ook onder blauw
huske
@Melkboer16 is een kort door de bocht gedachte. Als je naar bv Amerika kijkt word daar veel opfok uitbesteed. Als melkgevende vaars kunnen ze er daar juist wel veel melk uit halen. Verhalen van daar word natuurlijk niet in gemeld wat de uitval is maar met de aankoop prijzen die ze daar hanteren zal dat niet heel hoog zijn. Dus de vraag moet denk ik eerder zijn, waar gaat het mis bij de opfokker en/of boer
pietjepuk
@huske Hoor hier ook boeren dat ze maar minder dan 25% vervanging hebben. Maar dan blijkt dat ze wel 8 op 10 stuks jongvee hebben. Deze bedrijven selecteren dan nog in het jongvee of laten ze kalven en verkopen ze dan. Klopt het dat als je verse vaarzen verkoopt deze door crv niet mee worden geteld?
Melkboer16
@huske alles kan! Maar al ik ons soort vaarzen miet kopen in Duitsland dan ben ik aan huis 3000 € kwijt!
Dan liever zelf opfokken en af en toe een paar over! Geeft meer voldoening als een BB kalfje verkopen dat ook nog een paar dagen langer de koe in de droogstand houd!
Als ik alles achter de komma moet uitrekenen dan kan ik beter wat anders gaan doen!
hans1980
@Melkboer16 €3000,- ????
+1
labella
@hans1980 sommige boeren denken dat ze superkoeien hebben...
Melkboer16
@hans1980de duurste kosten aan huis meer! En wat heb je dan een vaars die 35 liter melk geeft en van de gehaltes weet je nog niet eens veel! Misschien 80-85 punten maar daar hebben we ze hier ook op!
Elke vaars met een goed uier en redelijke benen hier uit de stal kunnen wij zo oppoetsen dat ze op de Duitse veiling >2500€ zouden opbrengen op dit moment en dan moet iedereen nog aan verdienen!
Die handelaren doen het niet voor niets zo graag!
Jaren geleden waren er maar een paar die op de Duitse veilingen liepen! Tegenwoordig loopt er een heel legertje aan inkopers!
ted9
@Melkboer16 Probeer hier in Nederland maar een meer als 2250 euro voor n vaars te beuren op internet bv. Als de vraag echt zo groot is ben je ze de zelfde dag nog kwijt. Allemaal opnaaierij door handelaren en sterke verhalen.
grondlozeboer
@ted9 dat ga je heul niet redden
Melkboer16
@ted9 en toch worden ze voor dat geld verkocht, ook in Nederland! Daar hoeven we ze niet voor op internet te zetten!
Als je een koppeltje van 10 hebt en je poetst ze netjes op en zet ze apart en laat een geïnteresseerde er 5 tot 8 uitzoeken dan beur gemiddeld 2000€ want dat zou diezelfde man ook betalen als ie met een handelaar naar Leer of Osnabrück zou gaan!
Kwaliteit wordt ook in Nederland betaald!
Leo,s vriend
@huske Jawel ,in de Vs ligt het gemiddelde uitvalpercentage op 40% Net als in Denemarken trouwens.
In Nl en de landen om ons heen is het ongeveer gelijk,29% Ierland 20%

veeteelt.nl/nieuws/…
bio boer
@Leo,s vriend denk dat in Amerika ze gewoon heel simpel denken als koe de 30 liter niet haald krijgt die gewoon de kogel die stal plaats kan beter benut worden door koe met meer liters
+1
Noorderling
@bio boer
Vaarzen zijn er even duur als een dikke guste koe. Dan is het niet heel lang rekenen. Laat dan een ander ze maar opfokken. In Nederland zit er toch al gauw 1000euro tussen een vaars en guste koe die je wilt verdelen over zoveel mogelijk kilo's melk.

Als je met veel personeel werkt die niet alles aan een koe zien in een extreem klimaat is de korte klap methode vaak het beste op korte en lange termijn.

Of ze verkopen bij een dalende melkprijs 1 koe en kopen er 2pinken voor terug. Kun je weer volgas als de melkprijs aantrekt.
%vervanging zegt weinig als je de omstandigheden niet vergelijkt.
bio boer
@Noorderling in Canada gaf het klimaat ook wel problemen overdag plus 25 en dan in de nacht onder nul ons klimaat is weer lastig met vochtige lucht
Noorderling
@bio boer
Klopt, temperatuursverschillen zijn er in sommige gebieden in Canada en de VS erg groot.
Als je in gebieden zit waar het zomers vochtig en warm is, is een ziek dier een dood dier. Hier is het lastig met ventilatie in het najaar, maar daar kun je helemaal niet op sturen. Ziet er dan ook steeds meer cross ventilation stallen. Kost ook wat, maar zal het allemaal wel waard zijn.
Leo,s vriend
@bio boer Ja, goed mogelijk, maar ik reageerde alleen op de opmerking of het vervangingspercentage in de VS lager of hoger is als hier.
+5
jg
Vaak zie je dat bedrijven die de jongveeopfok niet in de vingers hebben ook de melkkoeien niet oud kunnen laten worden .
Melkboer16
Iedereen moet maar doen wat het best bij m past! In Nederland moeten alles duurzaam zijn wat dat dan ook betekent! Als Denemarken en Amerika een vervangings% hebben van 40% dan word ik daar niet vrolijk van maar kan best zijn dat daar beter is!
Ken hier iemand die zegt van als je ouwe koeien hebt dan heb je ook veel trammelant.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , jongvee en melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0