14 supermarktketens gaan over op Planetproof



Veertien supermarktketens, die vallen onder de coöperatieve inkoopvereniging Superunie, gaan hun koelschap vullen met PlanetProof zuivelproducten. De eerste vernieuwde Melkan-producten (melk, karnemelk, vanilleyoghurt en vanillevla), voorzien van het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’, staan inmiddels in het schap hebben. Veehouders beuren een toeslag van 3,50 euro per 100 kg melk.
Sinds begin april verkopen de supermarktketens de eerste vernieuwde Melkan-producten die het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ hebben. Dit gaat om melk, karnemelk, vanilleyoghurt en vanillevla. De komende maanden breidt het PlanetProof Melkan-assortiment verder uit. Zo zullen komende zomer de Superunieleden de eersten die PlanetProof Goudse kaas in het schap opnemen. Vervolgens zullen ook Melkan vruchtenyoghurt, vla en yoghurtdrinks met het PlanetProof duurzaamheidskeurmerk worden aangeboden. De introductie van de PlanetProof zuivel is voor Superunie ook aanleiding de Melkan verpakkingen van een nieuw design te voorzien. In één oogopslag zal nu zichtbaar zijn dat de zuivel PlanetProof is.

14 supermarktketens
Volgens een persverklaring van Superunie verduurzamen alle 14 supermarktketens hun zuivelschap verder met PlanetProof-pro. Deze supermarktketens zijn: Boni, MCD, Coop, Deen, Dirk, DekaMarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Poiesz, Sligro, Spar, PLUS en Vomar. In totaal betreft het ruim 1.750 winkels.

Eisen
Om voor PlanetProof in aanmerking te komen moeten melkveehouders voldoen aan de algemene eisen zoals melkkwaliteit, veiligheid van mens/dier en weidegang. Ook gelden de thema’s biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn en diergezondheid. Op drie thema’s moeten melkveehouders voldoen aan het basisniveau en op minstens een van de thema’s aan alle criteria op het hoogste niveau. Melkveehouders RFC die melk willen leveren die voldoet aan de PlanetProof eisen ontvangen een toeslag van 3,50 euro per 100 kg melk. Vooralsnog kunnen RFC melkveehouders in het midden, oosten en zuidwesten van het land zich aanmelden voor levering van deze nieuwe stroom voor duurzame PlanetProofmelk, bij RFC ook wel bekend onder de naam ‘Top Zuivel’.

Verschillende vormen melkveehouderij
Het integrale schema houdt er rekening mee dat in Nederland verschillende vormen van melkveehouderij bestaan die ieder eigen sterktes op het gebied van duurzaamheid hebben. Zo presteert het ene bedrijf beter op biodiversiteit en het andere op klimaat. Volgens Zuivelzicht kan naar schatting 10 procent van de Nederlandse melkveehouders aan de gecombineerde criteria voldoen. Melkveebedrijven kunnen met het schema op meerdere thema’s verder verduurzamen. Dit kan ertoe leiden dat verbeteringen op het ene onderdeel bij bedrijven soms minder scoren op andere onderdelen. Het certificatieschema wordt de komende jaren op basis van opgedane ervaringen aangescherpt

Deel dit topic

Reacties

putjesschepper
Sinds wanneer 3.5 cent?
+1
BertK
@putjesschepper Anderhalf cent voor het collectief, twee cent voor de daadwerkelijke producent, samen 3,5 cent. Verdere winst of verlies op individuele contracten verdwijnen in het bedrijfsresultaat.
+2
Brutus64
Ik denk 1,5 cent weidemelk en vanaf volgend jaar 2cent PP
+2
Coen
@Brutus64 , er is nog steeds overaanbod aan melk, is binnenkort dus de standaardprijs
+6
Albert Altena
Och ja.
De consument denkt dat het beter is en daar springt men dan op in.
Onze eigen schuld dat gebruiker zo denkt. We hebben niet door dat als we mee gaan in de gekte, onze standaard een stempel krijgt, met als gevolg dat de prijzen voor het speciale weer zullen zakken met dus wel steeds meer fiasco eisen.
En zo verdwijnt de landbouw uit ons land.
+2
christo
@Albert Altena IDD we doen het zelf. Wanneer de centengeile melkveehouders ietsiepietsie ruggegraat zouden hebben dan zat er geen 600 boeren in de zaal om uitleg te krijgen over paperplof. Maar ja, gratis bier en een broodje warm vlees. Dat gaat er altijd in. Oeps, nu is er vast weer iemand op zijn teentjes getrapt.
+8
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Wanneer de centengeile melkveehouders ietsiepietsie ruggegraat zouden hebben

Het gaat er bij jou niet in dat er bedrijven zijn die er zonder noemenswaardige aanpassingen aan kunnen voldoen,en dus interesse hebben om hieraan deel te nemen?

En omdat het jou minder goed past deze mensen de hoek in trappen?

waardeloos.
+5
christo
@Frans1 Ik kan ook PP worden, maar doe het lekker niet. Ik overzie de gevolgen. Degenen die dat niet zien probeer ik te kietelen en hoop ik daardoor wakker te krijgen en na te laten denken met welke kostprijs ze bijvoorbeeld in 2025 nog willen werken. DAt het jou prima past, uitstekend. Dat is met de meeste districtsvoorzitters ook zo. Vooral doorgaan. Ken je de aanscherpingen ook al die er aan zitten te komen? Ik wed van niet!
familie pelle
Quote:
dan zat er geen 600 boeren in de zaal om uitleg te krijgen over paperplof. Maar ja, gratis bier en een broodje warm vlees. Dat gaat er altijd in.

Kan mij een discussie herinneren van jou met wiebren. Dat ging o.a. Over je aanwezigheid op zo’n bijeenkomst en je overweging om ook pp leverancier te worden....dus je vindt nu dat je toen ook centengeil was?
@christo
christo
@familie pelle Kneitergoed geheugen. Zit je trouwens in dezelfde studiegroep als ik?
Ik heb net als de anderen het verhaal van Wiebren en Cor aangehoord. Heb geestelijk net het einde van de avond gehaald en was keigelukkig om naar buiten te mogen, weg van alle duurzaamheidsshit die de sector kapot maakt.
+1
familie pelle
Quote:
. Kneitergoed geheugen. Zit je trouwens in dezelfde studiegroep als ik?

@christo
Ja, veel pp melk drinken, is goed voor je geheugen....😉
+1
christo
@familie pelle En vitamine B 12
sorry
De superunie? voor de pp hysterie hadden ze die toch ook al als klant?
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @sorry:
hadden ze die toch ook al als klant?

Ze betalen nu veel meer voor de inkoop volgens Wiebren... hoeveel meer, ja dat is geheim...
In de winkel zelfde lage prijs! toch fijn en geloofwaardig dat supermarkten planet proof zo belangrijk vinden...
christo
@slagroomvla Ken jij de visie van Schouten. Die vind het ook al zo belangrijk dat de consument zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Wat een circus.
+1
hans1980
@slagroomvla precies die plus komt niet uit de markt (of tijdelijk) dan gewoon herverdelen melkgeld en een korting bij de niet plannet proof oftewel de milieu verpesters
ted9
Nou nou dat gaat de melkprijs in de benen houden. 14 winkels in Nederland.
van Ittersum
@ted91750 winkels
zuivelarbeider
@ted9 supermarktketens.
Werk zelf in de zuivel, planet proof kaas is niet aan te slepen.
Gaat als een speer
christo
@zuivelarbeider Jammer van het droge jaar 2018.
Tommie1
[/quote ] Het certificatieschema wordt de komende jaren op basis van opgedane ervaringen aangescherpt.
Nou je voelt hem al aankomen zeker, de toeslag zal dan nog hoger worden…………..
+3
puntertje
Quote Reactie van @Tommie1:
Het certificatieschema wordt de komende jaren op basis van opgedane ervaringen aangescherpt.

Han Swinkels, de (mede)bedenker en vervolgens betaald specialist van den KLW gaat vast nadenken over nog meer modules die aan de KLW gekoppeld kunnen worden. Zodat hij daarna als deskundige van SMK er vervolgens zelf weer over kan gaan oordelen. Want ja, objectief en onafhankelijk niet waar?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0