Akkerbouw slaakt noodkreet over verbod neonics



Originele beschrijving

De akkerbouwsector wil dat Schouten een oplossing zoekt voor verbod op neonicotinoïden in bieten.

Deel dit topic

Reacties

christo
Beter laat dan nooit.
+1
m uut m
Het is toch te gek dat je zonder een insecticide geen bieten kunt verbouwen.
Kom op dames en heren akkerbouwers een beetje innovatief zijn.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
dat je zonder een insecticide geen bieten kunt verbouwen.Kom op dames en heren akkerbouwers een beetje innovatief zijn.

Wat is jouw alternatief hier dan voor?
m uut m
@Noorderling
Ik ben geen akkerbouwer.
+4
christo
@m uut m Het meest niet slimme antwoord om te geven:😂
Ouwe Gerrit
@Noorderling De staat voor dubbele prijs die suiker laten opkopen net als met veel bio gebeurt. Gaat dan naar staats zieken/verzorgingshuizen en zo.. En veel subsidie natuurlijk.
m uut m
@Ouwe Gerrit
Dat is niet innovatief.
j h p
@m uut m Als je maar genoeg weet te overtuigen wel. 😂
Pluto
@m uut m Schouten heeft begin 2018 in een brief naar de kamer gemeld dat zij zou zorgen voor voldoende alternatieven . Omringende landen zijn beter op de hoogte wat de gevolgen zijn van het verbod . In de hele neonico discussie is het maar net wie het hardst schreeuwt en naar wie je je oren laat hangen . Het was Schouten die de residu norm voor neonico in voedingsmiddelen met de factor 300 wilde verhogen !. En nu hebben onderzoekers ook nog aangetoond dat het de varoamijt is die de bijen vernietigd !. Sta je als minister flink in je hemt .
+2
gerardj
Subsidie is de doodsteek van elke sector
ik denk dat dat het kleine beetje gif om het zaadje veel minder is dan nu deze insecten met de volle veldspuit te lijf gaan en dan nog maar te zwijgen van de diesel die je meer verstookt je kunt namelijk niet een insectisiede bij een onkruid middel gooien
spotmelker
@gerardj Er wordt niet gekeken naar toepassingstechniek of dosering. Zo verdwijnen de mooiste en minst belastende middelen van de markt en denkt niemand na over de gevolgen van de alternatieven.
Erco
@spotmelker en t buitenland mag t gewoon blijven gebruiken?
spotmelker
@Erco Er zullen plenty landen zijn waar dit gewoon gebruikt mag worden maar ik weet niet uit het hoofd welke en of dat grote bietenteelt gebieden zijn.
Pluto
@spotmelker Bij zaadbehandeling is de hoeveelheid werkzame stof rond de 17 gram per ha en worden alleen de schadelijke insecten gedood . Ze gaan pas dood als ze van het blad eten .
De nu opgedrongen bestrijding is de hoeveelheid werkzame stof 1,5 kilo per bespuiting en als het mee zit kun je met 3 bespuitingen volstaan . Het neven effect nu is dat ook de niet schadelijke insecten worden gedood . De minister is volledig op de hoogte van de gevolgen van haar besluit en ik vraag me af of ze de capaciteit heeft de enorme milieu schade nog te beperken ! Voor dit jaar is het te laat en is de vernietiging van deze fauna een vaststaand feit . Het is aan onderzoekers om uit te zoeken hoe groot de schade is voor de toekomst !.
+3
pietjepuk
We zullen volgend jaar is kijken als de kraaien onder ieder maisplantje gaat kijken of er nog wat te halen valt.
+1
Frans Z.
Ik dacht dat alle insecten al dood waren.
Pluto
@Frans Z. Zijn gevlucht !!!.
Zwaagdijk
Het wordt beroerd in de akkerbouw veel middelen eruit. Er komt niets voor in de plaats. Hier kan je niet mee uit de voeten. 😏.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bieten , akkerbouw en neonicotinoïden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0