Generiek korten staat wel in mestwet, maar teruggeven niet

Generiek korten bij overschrijding van sectorplafonds stikstof of fosfaat wordt mogelijk vanaf 1 januari 2020. Een eventuele korting op fosfaatrechten, varkens- of pluimveerechten zal pas effectief worden in 2022.

De vastlegging van sectorplafonds staat in een aanpassing van de meststoffenwet die nog boven de markt hangt. De aanpassing berust op het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn (6e AP) en afspraken die daarover zijn gemaakt met Brussel. Het gaat om de nationale plafonds voor stikstof en fosfaat voor de gehele veestapel (504,4 miljoen kilo stikstof en 172,9 miljoen kilo fosfaat per jaar) en sectorplafonds voor melkvee, varkens en kippen.

Deel dit topic

Reacties

Harry K
Zou "Boerderij" in opdracht van LNV en LTO opdracht hebben gekregen om bij de melkveehouders vooral gedachte resoluut de grond in te drukken, dat de juridische grondslag van de eerste reeds gepleegde korting wellicht na de laatste uitspraak van de rechter geen juridische basis meer zou kunnen hebben, en dat ze niet zitten te wachten op een massale aanvechting daarvan bij het CBb in Den Haag?

Dat staat echter los van bovenstaand artikel.
+1
hans1980
Dus zo generiek is generiek niet @m uut m enkel korten op niet grondgebonden bedrijven lekker dan zeker wanneer definitie hiervan uiterst discutabel is hier niet grondgebonden maar wanneer je de mais/mest relaties meetelt weer een heel eind.
Een kleine groep zo hard pakken, logisch dat de NMV in verweer gaat!
robbies
@hans1980
Quote:
 mais/mest relaties 

Die bestaan in de praktijk niet.
de Haas
@robbies idd. Er zal misschien een enkeling zijn die dat doet maar bij het gros mag de goedkoopste maïs brengen. Er is niets zo wispelturig als een boer, zegt mijn loonwerker altijd. Hij heeft gelijk!
+1
burg
@de Haas Welnee man zijn zat die al vele jaren een goede relatie en regeling hebben met akkerbouwers of gestopte veehouders
robbies
@burg als ik de meesten moet geloven hebben ze erven vol met voer, terwijl er mest afgevoerd moet worden. Hoe zie je daar een mest/voer contract in?
christo
@robbies Ik kuil mais die de vleeskalveren van een ander eten. Daarnaast grasverkoop. Knettergoed om je % eiwit op te pimpen.
burg
@christo haha en dankzij jou soort collega"s krijgen we geen enkel systeem geborgd
christo
@burg Klopt. Zeg ik al zo lang. Zal wel een verbod komen om voer te verkopen.
+1
burg
@robbies Geen idee, wat ik hier in een akkerbouwgebied zie is dat er land verhuurd word en de akkerbouwer mais teelt voor veehouder mede vanwege derogatie eis. Volgens mij zijn er wel meer die dat gewoon met een gestopte veehouder ook netjes regelen. Als ze het erf vol hebben liggen lijkt mij mest afvoeren goedkoper, maar das mijn idee.
hans1980
@robbies gebeurt hier erg veel bijna elke boer heeft wel langdurige mais van verkoper x die daar ook langdurig mest op krijgt van afnemer.

Valt alleen niet onder grondgebondenheid dus dan maar korten eerst 8,3% straks x,x%
+1
overstekend wild
@burg precies, waarom zou je elk jaar voor een paar kwartjes gaan shoppen als je voor goede kwaliteit en zekerheid steeds bij de zelfde terecht kunt
m uut m
@hans1980
Dan zorg je toch ook dat je ggb bent.
hans1980
@m uut m zorgt de overheid wel voor minder minder
+1
hans1980
@m uut m het predicaat ggb licht ergens bij 12-13.000l./ha zou dan niet weten wat je allemaal met het ruwvoer heen moet?
Zijn hier in de buurt bedrijven met 25.000l./ha bij normaal krachtvoer verbruik die ruwvoer overhouden.

Ggb is extensief en niet efficiënt daarom met dure NL grond bijna niet rond te rekenen, of je moet het in je wieg geworpen hebben...
+1
bio boer
@hans1980 je kunt toch ook krachtvoer verbouwen mks of tarwe erwten zie je in het buiteland ook alleen moet je derogatie opgeven
+1
hans1980
@bio boer het zal wel, discussie gaat over korten van productie rechten dit raakt direct mijn inkomen, zwetsen over "dan wordt je toch grondgebonden " is er grond dichtbij tekoop? dan moet ik mijn langdurige mais/mest relaties beëindigen vanwege voeroverschot???
Heb deze omvang nodig om mijn schulden te kunnen afbetalen
Vindt het nog steeds niet fair dat groep boeren niet grondgebonden , het gestuntel van de overheid kunnen financieren (p rechten terug kopen) om o.a. vleesvee onder het melkveefosfaatplafont te krijgen 84,9 miljoen kgP terwijl vleesvee en overig vee plafond steeds minder vol komt...

Melkveefosfaatplafont dient verhoogd te worden om deze categorie er ook onder te laten vallen, dat is de enige faire weg.
bio boer
@hans1980 daar heb je gelijk in als het vleesvee er nu wel onder het melkvee plafond vald in 2002 niet dat klopt niet
+2
overstekend wild
@bio boer niet als je met een 80 / 20 derogatie eis zit. Dat is btw ook wel een van de meest belachelijke regel die er is.
bio boer
@overstekend wild als ze nou alleen delegatie doen op gras land kan toch net zo maklijk als je nou 10% gras hebt of 100% dat is je eigennkeuze dan op andere gewassen gewas gebruiks normen op de rest net als een akkerbouwer
robbies
@hans1980
Quote:
Zijn hier in de buurt bedrijven met 25.000l./ha bij normaal krachtvoer verbruik die ruwvoer overhouden

Hebben ze dan ook een mais/mestcontract?
burg
@m uut m Met grondprijzen van rond een 100000 per ha? En bijpassende huurprijzen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , kippen , melkvee , stikstof , fosfaat , meststoffenwet , mestwet , brussel , fosfaatrechten , pluimveerechten , veestapel en nitraatrichtlijn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0