Schouten geeft STAF gelijk: geen bewijs dat mest barst van de chemicaliën

Een causaal verband tussen pesticiden in mest en de afname van weidevogels kan niet worden gelegd, schrijft minister Schouten. Zij onderschrijft de conclusies van Stichting Agrifacts (STAF).

Een maand geleden publiceerde Trouw het artikel ‘Mest barst van de chemicaliën en dat is slecht nieuws voor de weidevogels’. Het artikel was gebaseerd op het rapport ‘Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijen’ van Jelmer Buijs en Margriet Samwel-Mantingh. Stichting Agrifacts concludeerde dat de conclusies in het rapport statistisch niet onderbouwd konden worden.

Deel dit topic

Reacties

+12
putjesschepper
Gelukkig is er toch nog een club die strijdt voor ons als veehouders. Chapeau voor STAF.
+2
van Ittersum
@putjesschepper nog belangrijker is dat de minister de conclusie deelt en daardoor het bestaanvan deze organisatie erkent.
+2
de hoef
@van Ittersum wat die zegt zegt mij niks meer
+2
m uut m
Blijft natuurlijk wel zorgwekkend dat je in de grond nog steeds sporen vindt van bestrijdingsmiddelen die al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt worden.
christo
@m uut m Of knap?
+1
m uut m
@christo
Nee ik vind dat verontrustend
John Spithoven
@m uut m Het onderzoek van Buijs en Mantingh ging over residuen van bestrijdingsmiddelen in mest, niet in de bodem. Daar is geen onderzoek naar gedaan door het duo. En zelf bij bedrijven die al 30 jaar bio waren vond het duo nog residuen van bestrijdingsmiddelen in de mest.
christo
@John Spithoven Kringlooplandbouw heeft zo zijn minpunten.
+4
Bekkink
@m uut m als je meer zoekt vind je ook meer. Stop met zoeken
+3
@Bekkink Juist de vraagstelling bepaald de uitslag van een enquete .
Pluto
Duurzaam is gebaseerd op GEbruik van natuurlijke bronnen !. Het Kringloop idee is gebaseerd op VERbruik van deze bronnen met dien verstande ,Kringloop stuurt aan op meer kunstmest en kunstmest vervangers gebruik !. Niet de natuurmest op het land maar eerst in een verwerking installatie ontleden en vervolgens verschillende componenten weer individueel toedienen ????.
Een paar jaar terug zat ik aan tafel met een voorlichter om de mestaanvoer te plannen . De discussie spitste zich op een gegeven moment toe op aanvoer dunne fractie vanwege het hogere K gehalte . Niet doen was het advies ,, dunne fractie is vergif voor de bodem ,,
CorP
Publiceert Trouw nu ook een paginagrote rectificatie?
Herbert
@CorP hoog tijd voor regels dat rectificaties op een vergelijkbare manier in het nieuws gebracht moeten worden als het oorspronkelijke bericht
CorP
.
CorP
.
+5
puntertje
De provincie Gelderland, die sommen geld beschikbaar stelt voor dit soort flut-onderzoeken, moet in het vervolg eerst even checken of één-pittertjes die zich voordoen als gerenommeerd adviesbedrijf wel enige basale kennis hebben van statistiek. Zodat dat wanneer een dergelijke bevooroordeelde stumper niet overal causale verbanden denkt te zien waar wat willekeurige cijfertjes worden bij gezocht. En als een onderzoekje dan op geen stukken na aan de minimum eisen van een door publieke gelden gefinancierd onderzoek voldoet, geld terug halen en een schadeclaim indienen. Activisme doe je maar in je eigen tijd en op eigen kosten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's weidevogels en staf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN