Van Stralen: 'Sluit melkstromen op basis van samenstelling niet uit'

De samenstelling van het rantsoen van de koe wordt van groter belang voor zuivelondernemingen. Strategisch programmamanager Wiebren van Stralen van FrieslandCampina sluit niet uit dat op korte termijn er verschillende melkstromen komen op basis van de samenstelling van de melk.
veld-post.nl/artikel/…

Deel dit topic Van Stralen: 'Sluit melkstromen op basis van samenstelling niet uit' (veld-post.nl)

diezel

Laatste  |  

Reacties

+2
robbies
Zou er een kans zijn dat regulier geproduceerde melk beter te verwaarden is op basis van inhoud dan natuurinclusieve melk? En als dat zo is, durft RFC dat dan ook te ventileren?
+3
pietjepuk
@robbies strak zijn er zoveel verschillende melkstromen dat heel de provincie afgereden moet worden om een vrachtwagen vol te krijgen.
sil
@pietjepuk als de consument daarvoor betaalt is dit geen probleem.
+1
van Ittersum
@sil retail zal je bedoelen en het antwoord kun je vast wel zelf invullen. Consument is niet onze rechtstreekse klant Retail is (verzamel-) doorgeefluik naar de consument toe
verbi
@sil Maar dat gebeurt dus niet.
+2
CorP
Quote Reactie van @pietjepuk:
dat heel de provincie afgereden moet worden om een vrachtwagen vol te krijgen.

on the way to planetproof..
+1
van Ittersum
@CorP in de " nieuwe economie en denkwijze" van de gemiddelde mens is dat juist totaal onbelangrijk, heeft mij ook heel wat hoofdschudden gekost maar het zij zo. Consumenten hebben 10 bakken achter huis staan om zelfs het nietje van het theezakje te scheiden en vervolgens 4x per jaar in het vliegtuig te stappen. Accepteer het maar en maak daar maar een mogelijkheid van . Dus PP melk 100 km rijden om het doel , PP te kunnen maken...het zij zo. Welkom in de 21e eeuw
Frans1
@van Ittersum een klein beetje realiteitszin inbrengen tegen de klimaathysterie is ook niet verkeerd toch?
van Ittersum
@Frans1 commercie hierin os het toverwoord. Denk toch met die kant mee moeten waaien, voordat anderen er met het succes er vandoor gaan
Achso
@van Ittersum wordt vanzelf anders. CO2 voetprint gaat meetellen..
+1
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
Denk toch met die kant mee moeten waaien, voordat anderen er met het succes er vandoor gaan

Misschien is het wel beter om juist niet mee te gaan,om de ratrace te stoppen en de concullega wat meer marge te gunnen en zo de prijzen van de rest van de produkten ook wat op te trekken #omdenken

Je steeds tegen elkaar uit laten spelen en zo de standaard steeds hoger te laten worden tegen dezelfde melkprijs,want dat is ondanks alle mooie praatjes natuurlijk nog steeds aan de orde
torrarica
@Frans1 Vanmorgen in de krant: eendjes voeren is slecht voor het klimaat volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen.
verbi
@van Ittersum De consument heeft 1 bak en pleurt daar alles in vervolgens maken ze ons wijs dat ze 10 bakken hebben om te scheiden en wij trappen er weer in.
CorP
Quote Reactie van @pietjepuk:
dat heel de provincie afgereden moet worden om een vrachtwagen vol te krijgen.

on the way to planetproof..
robotmelker
@pietjepuk Nee hoor... gewoon ouderwets de melkkan weer gebruiken... terug naar de tijd van Ot & Sien.... qua melkprijs klopt het in ieder geval al....
+10
Dirk van Zetten
@robbies ondertussen jankt de kostprijs omhoog en is Campina niet meer in staat een bovengemiddelde melkprijs te betalen.
Frans1
@Dirk van Zetten dat idee heb ik dus ook.
Zou hier ook niet gelden dat overdaad schaadt?
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
ondertussen jankt de kostprijs omhoog en is Campina niet meer in staat een bovengemiddelde melkprijs te betalen.

In mijn vage herinnering is dit in een ver verleden ook zo "geventileerd".
van Ittersum
@dorpsrandhoeve ver verleden, wat toen we wel of niet wisten is nu achterhaald
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
nu achterhaald

De resultaten laten tot nu toe toch een ander beeld zien
+15
christo
@robbies Er zijn er steeds meer die uit onze ruif meevreten onder de noemer dat ze meerwaarde creeren voor de boer. Amehoela, ze zorgen alleen dat ze zelf aan het eten blijven. Dhr van Stralen is het voorbeeld van iemand die leeft van problemen die hij zelf verzint. En de boertjes lopen er massaal achteraan wanneer hij met kleingeld strooit. Jullie doen het zelf, besef dat goed! Op de PP avonden zit de zaal vol. Het enige wat blijft hangen is dat je twee cent extra krijgt, een koeborsteltje op moet hangen, deurtjes open en de kringloopwijzer GOED invullen. Goed bezig jongens!
sorry
@christo het is toch nog maar 1 cent?
+3
Jan S
Quote Reactie van @christo:
Dhr van Stralen is het voorbeeld van iemand die leeft van problemen die hij zelf verzint.

Wiebren verzint de problemen niet. Hij is enkel een boodschapper. De problemen worden verzonnen door het grote geld (banken, miltinationals, hogere politiek etc.) De rabobank zijn samen met WNF de bedenkers en de RFC directie de bedenkers van Planet Proof en het biodiversiteits gebeuren en wat daar aan gekoppeld gaat worden. De bestuuders van RFC knikken zoals ze altijd al geknikt hebben in plaats van dat ze ze (RABObank en WNF) kicken.

Ik heb Wiebren gisteren gesproken en het is oprecht een aardige en innemende kerel. Daarom is hij ook aangenomen om boeren over de streep te trekken. Alleen ik ben het niet altijd met hem eens. Uiteindelijk moet jij bij de bestuurders zijn die dit allemaal weer laten gebeuren. Zij zijn verantwoordelijk.
+1
Arum
Ieder dorp zijn eigen melkfabriek,net als in 1900. Dan betrek je de buurt erbij. Dan wordt het weer iets eigens.
+1
Jaap40
@Arum zelf je melk verwerken, ieder dorp heeft geen melkveehouderij.
+1
puntertje
Let op, om te voldoen aan aan PP melk moet je voldoende mais voeren en intensief genoeg zijn om aan de kromme berekeningen van broeikasgassen te voldoen. Maar laat mais nou weer net voor een slechte vetzuursamenstelling zorgen. Evenals geplette tarwe etc. En als ze bij RFC weer niet goed nadenken hebben we straks 25 soorten melk. En dan volgt weer de conclusie dat het teveel is en de overhead op kantoor exponentieel gegroeid is.
van Ittersum
@puntertje voorzijde komt er idd. vele bij maar aan de achterzijde verdwijnen even hard zoveel. De zuivelplank in de supermarkt wordt echt niet langer, wel gevarieerder. Vroeger had je ook maar 2 soorten chocolade, melk of puur, meer niet punt! Tegenwoordig....ontelbaar
+1
Twentsch Land
@van Ittersum

En de vraag blijft of er wel meer chocolade wordt gegeten/gesnoept.....zo niet of nauwelijks heeft het alleen maar een kostprijs verhogend resultaat gebracht.
van Ittersum
@Twentsch Land idd, alleen gaat het één ook zonder het ander? Zie hier het aandeel buiten de gewone melk en puur. ad.nl/nieuws/…
bio boer
Is wel eens onderzocht dat bio melk 60% meer omega vetzuren bevat dan regulier bij biologische melkveehouders bestraat het rantsoen vaak hoofdzakelijk uit gras en relatief weinig kracht voer dus denk dat er in die hoek gezocht moet worden warom niet gewoon de bio melk pakken voor die stroom of is die gewoon teduur ?
Jansky
@bio boer Op welke grondsoort is deze analyse gemaakt?
+1
bio boer
@Jansky dat weet ik niet dit is mijn bron die wilde ik er nog bij vermelden biokennis.org/nl/biokennis/…
+2
Jaap40
In China is momenteel gigantisch varkensvlees gebrek. Wordt tijd dat de overvloed aan voedsel, voor degenen die het kunnen betalen, stopt.
Voedsel is een speelbal van politiek en handel. Dat het zo ver heeft kunnen komen met de eerste levensbehoeften.
Prijzen zijn gewoon extreem laag voor de primaire producenten.
+2
bio boer
@Jaap40 voor de boer wel maar in de supermarkt zijn de prijzen hoog neem doos eieren 30 cent per ei voor de boer 8 cent en pakstation neem 1 cent zeggen ze voor verpaking en het verpaken dus 21 cen voor de super die het alleen maar in de winkel hoeft telegen de kratten bier in de aanbieding en de winst pakker met eieren en zuivel die heeft toch bijna idereen nodig
Jaap40
@bio boer zuivel is in supermarkten ook spotgoedkoop hoor. Rond een euro voor pak melk is laag. Kan prima dubbele opbrengen. Moet gewoon knop om.
Achso
@Jaap40 dat is alleen geen melk. Er is eerst van alles uitgehaald. Optimel, danoontje etc zijn per liter en voor wat het is, bizar duur
CorP
Quote Reactie van @Jaap40:
In China is momenteel gigantisch varkensvlees gebrek.

Turkije ook groeimarkt
+1
christo
Het eerste wat ik dacht dat het een mislukte kopie was van de 1 april grap van de DDB. Helaas, het is serieus bedoeld. We krijgen dadelijk vast o.a. melk voor mensen die toe zijn aan iets nieuws en vastlopen wanneer er geen probleem meer te maken is wat ze dan zelf op kunnen gaan lossen.
hans1980
@christo weet ook niet wat we met wiebren moeten??
+7
christo
@hans1980 Eerst een catastrofe aangericht bij de lto en nu weer op pad om de kostprijs bij de boer te laten exploderen. Het is tekenend voor de cultuur binnen nzo dat rfc hem ingelijfd heeft. We gaan allemaal bloempjes en bijtjes verbouwen en hopen dat we zo boer kunnen blijven. Ik heb het vaker gehoord: ''Dit jaar wordt het jaar van de biodiversiteit''( we hebben echter geen idee hoe er wat aan te verdienen is, maar een pilot moet toch kunnen.)
Erco
@hans1980 lozen?
Noordoost
@Erco dumpen
+1
dewittemotor
@hans1980 ik wel, eruit stampen. incl. dat heel bijbehorende leger kostenverhogers
+6
Wat een gezever weer, en de tankauto s maar kilometers maken net als nu met de pp melk , van hier naar ROTTERDAM , hoe gek kan men zijn, wat milieuvriendelijk.Iedereen die zulke onzin bedenkt er gelijk uit trappen.
+3
christo
@Detukkeroettwente De hoge heren maken hun eigen verdienmodel. Het kost ons uiteindelijk de kop op basis van een te hoge kostprijs. De zalen zitten vol wanneer er weer een nieuwe beter betalende zuivellijn voorgesteld wordt. Follow the money!
+1
dwers
@Detukkeroettwente 🤣 PP melk uit Fryslân ook , 8 uurtje voor 1 tankwagen uiterst duurzaam.
van Ittersum
@dwers dezelfde scenario als VLOG melk vanuit het eerste uur bekeken. Zie hier hoe snel dat binnen één of twee jaar dat is veranderd. Je kunt voor of tegen zijn, het gaat wel door. In welke vorm, de eerste die dat weet is koopman, afwachten is dodelijk. "Two out of three isn't bad" zong Meatloaf ooit , het blijft een enorm grijs en wazig gebied als inovatie van je verwacht wordt. Wat slaagt wat flopt, begin daar maar eens mee. Kritisch blijven naar elkaar toe hoort daar zeker bij, mag ook. Uitleggen en inzichten geven ook.

Las net een artikel over nepvlees, voor diegenen die dat maar wazig en weggelegd vinden voor de klein groepje alternatieven zie hier de ontwikkelingscijfers van dit bedrijf Nepvleesmaker Beyond Meat hoopt op 1,2 miljard dollar bij beursgang nu.nl/ondernemen/5857197/… (via @NUnl) Oftewel, kun je over brainstormen melk als 1 op 1 volledig of alleen in de markt zetten kon zijn langste tijd wel gehad hebben en moeten we verder kijken naar alternatieven of meer als grondstof voor andere voedingsmiddelen. Als dat een gelijkwaardig of een betere verdienmodel zou opleveren ben je koopman
dwers
@van Ittersum zet die nieuwe melkfabriek maar bij Lelystad, zou al een mooi stuk tijd schelen.
+6
harke
Wiebren "strategisch manager "???
Schei toch uit.
Kwakzalver van t eerste uur
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @harke:
"strategisch manager "???

Verdeel en heers! Wiebren mag als loopjongen het weer uitvoeren, de geschiedenis herhaalt zich...
+1
Erco
@harke zijn zakjes raken wel gevuld. Daar gaat t m om
+1
de jonge
@Erco dan zal hij waarschijnlijk een topbaan in het buitenland moeten gaan ambiëren want als hij zo door gaat heeft hij hier in nederland straks geen boer meer over om zijn vreemde denkwijzes uit te laten voeren.
van Ittersum
@de jonge hij spreekt en uit zich namens Campina. Hij is een onderdeel van het geheel geen alleenheerser.
+2
Coen
@van Ittersum , @Wiebren , waarom zou RFC nu wel de nichemarkten zoals PP en BLV kunnen bedienen?
resultaten vanuit het verleden hebben aangetoond dat RFC alleen in het bulksegment zich staande kan houden, niches zijn niet aan RFC besteed 😞
van Ittersum
@Coen verleden...., toen bestond bv Aware ook niet. Zat net te zoeken naar een artikel over Aware wat deze te weeg heeft gebracht in zuivelland. Voor de retail een geschenk en voor de boer een uiteindelijke last gezien de ontwikkelingen die daarna zijn los gebarsten. Dus als bv. Campina nog steeds vast had gehouden aan zijn vaste pijlers was het nu een tweede DOC geweest. Misschien is Campina nu druk bezig om toch maar zijn bakens te verzetten met de wetenschap en ervaring van vroeger

P.s ik ambieer geen ledenraadfunctie voordat ik daar weer opmerkingen over krijg
de jonge
Hier een stuk van een intervieuw ::De provincie Fryslân bood hem die kans. Van Stralen ging in het voorjaar van 2017 aan de slag bij Living Lab Natuurinclusieve Landbouw, een organisatie die samen met Friese boeren verdienmodellen ontwikkelt met meer oog voor vogels en bloemen. ,,Het voelde direct goed. Ik heb altijd wat met boeren gehad, maar ook met de natuur.”

Kiezen voor natuurinclusieve zuivel
Van Stralen constateert tevreden dat veel boeren nadenken over natuurinclusief en daar ook meer en meer naar handelen. Onder meer door een deel van hun grasland kruidenrijk te maken. ,,Dat levert echt een win-winsituatie op. Het is beter voor de biodiversiteit en het klimaat (kruidenrijk grasland legt meer koolstof, dus eigenlijk kooldioxide, vast in de grond, red.) en past prima in het rantsoen van koeien.”

Al na anderhalf jaar kreeg Van Stralen de kans om de experimentele provinciale aanpak, landelijk concreet uit te rollen. FrieslandCampina vroeg hem om de duurzame zuivellijn op te zetten, oftewel een melkstroom van boeren die zich inzetten voor klimaat en biodiversiteit.

dus hij heeft heus heel veel zeggenschap bij de rfc en doe nu niet net of kan de arme jongen er niets aan doen en word hij maar gestuurd
+1
van Ittersum
@de jonge de kaders zijn hem wel duidelijk maar heeft hij een blanco kaart hierin? Niemand binnen deze organisatie heeft dat
+1
Jan-T
Lijkt mij een wedstrijd van wie houd wie nou voor de gek.?
Want weet 1 ding zeker wij melkveehouders mogen er aan mee betalen. Het levert ons niks maar dan ook helemaal niks op, alleen maar achter de komma gezeur.
+1
Jan-T
Waarom specialiseren op melkstromen, Wij mogen toch van de zuivelverwerker verwachten dat ie zich specialiseert op het verkoopbare product wat het meeste oplevert, tegen de geringste kosten.
Wat een idioten lopen er rond op deze wereld. Dit is echt erg.
hans1980
@Jan-T stalmelk wordt direct naar vergister gebracht...
Jan-T
@hans1980 Verstand komt met de jaren, Maar als ze zestien zijn geweest en het is er dan nog niet, dan komt het ook niet meer.
Helaas hebben we hiermee te maken het blijven in mijn ogen idioten, ze weten niet waar ze mee bezig zijn.
Huppel
Mogen we straks hooi melk gaan leveren? laitdefoin.fr/
+4
Jan S
Gisteren een een vergadering met een inleiding over biodiversiteit en planet proof melk van Wiebren.

Wiebren is enkel boodschapper van de plannen van RFC.
Wat me opviel was dat RFC dit samen WNF en jawel de RABOBANK wordt ontwikkeld. Dus de rabobank bepaald tegenwoordig mede het beleid van RFC. Desgevraagd waarom de Rabobank als commercieële partij het beleid mede mag bepalen. Antwoord: omdat de Rabobank veel belangen had in de landbouw en dus ook de melkveehouderij. Toen ik opmerkte dat dat niet de zelfde belangen zijn als de boeren hebben waren een aantal landbouwbestuurders in de landbouw ontstemd dat ik dat in twijfel durfde te trekken. Ik heb ze daarbij nog eens fijntjes gewezen op de woekerpolissen, de Libiboraffaire, de renteswab zwendel en allerlei beboete illegale praktijken in Amerika waarmee de Rabobank zijn ware gezicht heeft laten zien. Maar goed zo ver is zijn we inmiddels dat de Rabobank niet alleen het politieke landbouwbeleid (mede) bepaald, maar inmiddels ook het beleid van de grootste zuivelcooperatie en dus ook in de NZO bepaald.

Voor Plant Proof melk is geen markt. Die markt wordt gecreëerd door straks eensgezind met de retail door middel mediacmpanges aan de man te brengen. Het komt er op neer dat alles wat ze niet bevalt laten doodbloeden op dezelfde manier als nu met grupstal bedrijven gebeurd. Wiebren zei het niet op die manier, maar het beleid zal daar als het puntje bij het paaltje komt wel op neer komen. Dus bedrijven die een bedrijfvoering hebben die niet in lijn is met het ingezette beleid kunnen hun borst nat maken. Of misschien alternatieven gaan zoeken.
+2
Jan-T
@Jan S T
Quote:
oen ik opmerkte dat dat niet de zelfde belangen zijn als de boeren hebben waren een aantal landbouwbestuurders in de landbouw ontstemd dat ik dat in twijfel durfde te trekken

Ze beseffen zelf nog niet eens dat de melkveehouders al jaren voor de gek gehouden wordt. En dat er geen vertrouwen is in RFC en de Rabobank ect.
Want wie een topman laat zeggen dat er in de sector voor xx cent per kg melk word gefinancierd hoort niet aan de tafel te zitten van RFC en NZO te zitten.
Ze maken gewoon illegale prijs afspraken en de bestuurders snappen dit nog steeds niet.
+1
@Jan S Kijk ik niet raar van op, van wat jij hier zegt , tis een corrupte bende, RABO/NZO/RFC /LTO/ , een problleeeeeeem wat niet bestaat kun je niet oplossen.
+1
Jan S
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
een problleeeeeeem wat niet bestaat kun je niet oplossen.

Dat is ook de bedoeling. Op die manier kun je steeds nieuw beleid verzinnen. D.w.z. je kunt bepalen aan welke eisen de boeren moeten voldoen. Je weet wel de licence to produce.
@Jan S Tijd voor RAKE klappen, onvoorstelbaar dat we in zo n apenland leven !!!
christo
@Jan S Zou het niet zo kunnen zijn dat de Rabo de stekker er uit trekt als rfc niet naar haar pijpen danst? De overweldigende manier van diverse melkstromen presenteren moet ons afleiden van de ruk melkprijs die ze betalen. Er zitten daat hele dure mensen hele dagen te roepen dat ze te veel melk hebben. Ze zitten er om onze spullen te verkopen, maar laten het liever door aware doen!! Gewoon niet te begrijpen.
adriaan33
@christo in de laatste "Zuivelzicht" staat een stuk over de Nieuwzeelandse zuivel industrie wat als donkere wolk ook hier naar toe kan waaien
christo
@adriaan33 Laten we hel en verdoemenis gaan preken. Daar schiet je wat mee op. Klimaat, melkhoeveelheid, grondwaterkwaliteit, depostie etc. etc. Alles gaat kapot door de veehouderij. Of is het net andersom?
@christo Allemaal LARIEKOEK , amoniak,lachgas/huilgas/butagas/ enz enz enz, maar duizenden mensen verdienen hieraan DUS de leugenfabriek blijft gewoon in stand.Steeds meer auto s /wegen , in iedere auto zit 1 persoon. Geen auto loos weekend, geen halfjaar zonder vliegverkeer in de hele wereld , OOOOOOOO wat zijn we begaan met het milieu !!!
adriaan33
@christo uit eigen ervaring word klimaatverandering gebruikt om eigen fouten van overheden te verdoezelen. En politiek wil mensen altijd bang maken. En als er een verdienmodel aanzit is en je hebt wat kritische opmerkingen is het al snel"alsjeblief, ga ons feestje nou niet bederven. "
Pluto
Verschillende melk stromen houd dat in voor elk bedrijf een andere fabriek of verwerker ?.
Als kalverhouder zit ik niet te wachten op telkens een ander smaakje aan de melkpoeder !.Tijd om over de grens te kijken of daar nog wel solide verwerkers zijn met zorg voor de afnemer !.
@Pluto Op papier verschillende stromen , en in de fabriek word alles bij elkaar in gedonderd, en verwerkt tot dezelfde produkten, alswaar het nu tot verwerkt word, .....
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , koe , frieslandcampina en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!