Melk laten schieten

Heb nooit geen last maar in de laatse 3 weken 5 pinken die melk niet goed laten schieten. Enig idee wat de oorzaak kan zijn?
bertusdebeer

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Zijn wel duizend theorieën over. Mijn ervaring is dat de stressfactor de grootste is. De eerste keer zo'n melkstel eronder is al een reden voor niet te laten schieten, daarna begint de irritatie aan het speen, ook niet bevoordelijk en tegelijk de druk op het uier.

Al wijzer geworden is het nu standaard ALTIJD de eerste of twee drie keer 8 cc en direct afbouwen tot 3 cc bij het binnenkomen spuiten met oxytocine . Zeer goede resultaten (geen gewenning ofzo)mee

Een andere théorie is dat dit veelal voorkomt bij traagmelkende koeien wel of niet in combinatie met wat ik hierboven schreef
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
er 8 cc en

😨 spuit nooit meer dan 2 cc als het nodig is.
+1
cjw73
@pietjepuk spuit nooit 1. In AB tijd genoeg gehad waar het eerst altijd moest. Maar we hebben thuis nog nooit een keer gedaan.
pietjepuk
@cjw73 heb ook jaren gehad dat ik maar 1 of 2 vaarzen een paar keer in hoefde te spuiten. Afgelopen winter heb ik er wel een stuk of 10 gespoten. waar het aan ligt ?
+2
cjw73
@pietjepuk denk toch stress anders zou ik het niet weten.
van Ittersum
@pietjepukzijn dat nu ook traaggevende koeien geworden? Niet doordat maar nu blijkt.
pietjepuk
@van Ittersum nee kan ik geen verband in ontdekken.
van Ittersum
@pietjepuk il vermoedde hier een paar wel maar echt een.constante lijn ook weer niet, blijven nog "998 theoretische oorzaken" over
+1
Boerma
@pietjepuk wel zelfde vader? Is erg erfelijk dacht ik
+2
huske
@pietjepuk hier staat de close-up groep twee keer daags vast aan het voerstek. Elke keer er achterlangs en ff met de hand langs het uier/spenen en ze wennen alvast wat. Paniek en schoppen bij de eerste melkmaal is dan ook minimaal
+1
Frans1
Quote Reactie van @cjw73:
spuit nooit 1.

Hier ook niet. 1e keer laten ze het wel eens slecht schieten,2e keer altijd wel
huske
@Frans1 Hier ééntje van de winter gehad dat hij pas bij de 5de melkmaal iets melk liet schieten. Twee weken later geeft hij niks minder als de rest. Spuit nooit en gaat er onder weg als de rest ook uit is.
robbies
@Frans1 sinds hier een robot staat nooit meer gespoten. Ze gaan met 7 maanden dracht bij de koeien. Lekker een maandje meehobbelen, wat brok vreten, oefenprogramma erop. Daarna bij de droge koeien en na het afkalven stressloos in het koppel.

Heb er in de piek weleens 15 drachtige vaarzen bij gelopen gehad. Dat liet ik in de melkstal wel. Met een beetje pech had je 15 rondes een plek gevuld staan met een drachtige vaars. Ben je zo een half uur langer aan het melken
Frans1
@robbies hier in de 2x4 visgraat, doe de vaarzen erbij als ze al redelijk uier hebben gemaakt, kunnen ze het nog ff leren en een trekje brok meevreten, kan me niet heugen eentje gespoten te hebben voor het laten schieten van de melk.
+1
cjw73
@robbies zal bij de robot wel goed werken maar doe zelf nooit een drachtige pink bij de koeien. Eerst afkalven en dan bij de melken.
van Ittersum
@pietjepuk ooit het vel uiteindelijk van de spenen zien komen, dat nooit weer. En voor het optrekken van de baarmoeder ook niet verkeerd toch?
pietjepuk
@van Ittersum blijf 8 cc veel vinden. advies is 1 tot 4 cc dopharma.nl/product/oxytocin-ject/
van Ittersum
@pietjepuk eerste keer alleen
+4
Arum
Je kan beter ff wachten tot het een vaars is geworden, wij melken geen pinken.
van Ittersum
@Arum humor....🤣😎 alhoewel voor de fosfaat kun je beter even wachten met registratie wat natuurlijk niet mag en ook niet gedaan wordt. Stel je eens voor...
+1
jan w
Als ik er eens een heb, die de melk niet wil laten schieten, dan zet ik de voerbak van de robot naar voren en dan lukt het meestal wel om "op te voelen" ( inseminatiehandschoen ) en een beetje te "roeren" dan laten de melk wel schieten. Ik spuit ze nooit.
Jowi
@jan w Werk altijd,als wat gaan persen laten ze de melk schieten,aan oxytocin raken ze verslaafd na meerdere malen spuiten.
tok achterhoek
@Jowi Klopt, soms is het al genoeg dat je de naald erin zet, zeggen ze. Zelf voer ik brokken in de melkput en dan heb je er geen last van
van Ittersum
@jan w de vraagsteller had het over 5 stuks in 3 weken, dan is uw methode niet echt aantrekkelijk. Weet niet wat voor melkstal hij heeft maar qua arbeid en tijd....dan toch maar spuiten?. En die verslaving waar iedereen maar over heeft, na twee of drie keer stop ik. (Nog)Geen problemen er mee gehad.

Maar de werkelijke oorzaak, toch stress? Daar gaat het om, wat is de oorzaak en valt het te voorkomen. Mee laten lopen in de laatste week voor het afkalven of ...?
+1
ted9
@van Ittersum Miss als pink wat langer stage laten lopen. Dat werk hier goed ook laten ze doordat ze de melkstal kennen de eerste keer melken de melk beter schieten. Als ik ze niet laat stage lopen moet ik bij groot deel van de vaarsen biest uit vriezer halen .
evert-overeem
Kalf er ff langer bij laten. Twee uurtjes ofzo. Blijft toch de natuur.
Erco
Ik.heb het toevallig nu bij een tweedekalfs koe, drie dagen van de melk nu. Als vaars geen probleem en als ik dr niet inspuit geeft ze geen drup melk 😏 en vanochtend 2 cc en hoppa 17 liter
christo
@Erco In mijn carriere 1 gehad die geen melk kon geven zonder paar tiende cc oxytocine. Met een paar tiende water gaf ze 0.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!