Aantal megastallen neemt steeds verder toe

Persbericht Wakker Dier:

Megagroei aantal megastallen
Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, van 456 in 2010 naar 801 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de WUR, die door Wakker Dier zijn geanalyseerd. “Wij maken ons ernstig zorgen om deze megagroei. Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De toename komt vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde van 197 naar 439. Daarmee heeft deze sector het hoogste aantal megastallen. Per jaar leven in Nederland 75 miljoen dieren in een megastal. Geiten, moedervarkens en legkippen hebben de grootste kans in een megastal terecht te komen. Vleeskalveren leven relatief het minst vaak in een megastal.

Verbieden
Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Hilhorst: “Naast de grote risico’s, zorgen megastallen ook voor een neerwaartse spiraal. Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag.”

Megastallenprovincie
Megastallen zijn in alle provincies te vinden, maar Noord-Brabant is nog steeds de megastallenprovincie van ons land. In 2017 had die provincie er 211, een groei van 67 procent ten opzichte van 2010. In Zeeland groeide het aantal van drie naar dertien en daarmee is het de provincie met het laagste aantal megastallen.

Verzameling
Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

 Aantal megastallen neemt steeds verder toe (agri24.nu)

[b]Het aantal megastallen in Nederland is fors toegenomen. In zeven jaar tijd is het aantal grote boerenbedrijven gegroeid met 76 procent: van 456 in 2010 naar 801 in 2017:[/b]

tobias-venhorst

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Wat is mega, kijk dan even naar het aantal totale Fte ook de externe hulp/loonwererbij betrekken dan is iedereen weer gelijk.

Jammer dat Wakker Dier dan niet even de conclusie trekt waardoor er megabedrijven MOETEN komen, namelijk verhouding kostprijs/opbrengstprijs. Oplossing is simpel, uitvoering onmogelijk!
pa
@van Ittersum Je weet ook dat meer "eindeloos" is
+1
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
waardoor er megabedrijven MOETEN komen, namelijk verhouding kostprijs/opbrengstprijs

Als de opbrengstprijs laag is moet er meer geproduceert worden om geld binnen te krijgen, is de prijs goed wordt er meer geproduceert omdat het dan goed geld oplevert 😁 Maar idd, een beetje groei is toch noodzakelijk om stijging van kosten op te vangen bij gelijkblijvende melkprijs.
Maar het meer,meer,meer stopt toch ook een keer?
Waldboerke
Artikel AD ook even gelezen, de kop is tendentieus. Verderop wordt iets genuanceerd. De toon voor de stedeling is echter gezet. Onder megastal versta ik toch wel wat anders dan de definitie in het artikel..
+3
hans1980
Precies, in de USA lachen ze zich de ballen uit de broek...
Maar schaalvergroting gaat gewoon door
van Ittersum
@hans1980 of ze zijn juist MEGA jaloers dat we hier met relatief kleine hoeveelheden, stress en weet ik veel toch een inkomen kunnen halen. Groot zijn moet geen doel zijn maar hoogstens(en dat is jammer) een middel
+1
Pluto
@van Ittersum LTO zet nog steeds in op groei !!.
de Tank
@van Ittersum inderdaad, aantal jaar geleden een maand rondgetourt in de VS, Met een oom aldaar toch ook maar een megabedrijf bezocht. Die vroegen zich al af hoe het mogelijk is dat je met 100 koeien een inkomen kan hebben en ook nog een maand met de kamper door de VS kan toeren,
de Tank
@van Ittersum Het is vaker een doel dan een middel, vaak wordt wel het valse argument gebruikt dat het een middel is.
+2
m uut m
@hans1980
Volgens mij lachen ze meer als een boer met kiespijn.
+1
de Tank
@hans1980 aantal stoppers VS het grootst sinds 2007, geen idee of ze daar de ballen uit hun broek lachen
bertusdebeer
@de Tank amerikaanse boeren zijn gewoon niet zo goed als hollandse over het algemeen. Het komt ook dat hollandse nog zo goed doen omdat ze zo veel eigen vermogen hebben. (Vaak geerftt).
bertusdebeer
Melkprijs is beter in amerika en kosten lager dan europa ook minder regels en goedkoper land
Detukkeroettwente
Onze stal 80 meter lang, is dat mega ??? K weet nie je went eraan. Spant in de eindgevel dus we
kunnen zo weer achter uut !!! Gaan we dat doen , zonodig ja !!!
+2
J.v.G
@Detukkeroettwente achteruut boern is ok boern
Detukkeroettwente
@J.v.G Ja das waar en als je dan de remmen ook nog kapot is, heb je echt een probleem .
+1
bertusdebeer
Beter een halfvolle mega stal dan een mega volle halve stal!
+2
bio boer
Als het veboden word bouwenen ze wel 2 stallen van 150 naast elkaar is het geen mega stal meer
+1
Erik!1879
@bio boer 4 stallen met 3 robots. 1 stal met droge afkalstal en opstart en nog 2 jongvee stallen. Dan ben je aan de 1000 koeien.
bio boer
@Erik!1879 in duitsland moet een brandwerende tussen wand in een pluimvee stal bij een bepaalde grote de gedachte snap ik wel van wakker dier dat met brand wel goed mis gaat met brand als je alles in 1 grote stal staat hoe wel rundvee stallen het brand risico's lager licht is het niet onmogelijk is het grootste probleem brand nog niet altijd is maar meer de hitte en rook ontwikkeling die in mum van tijd er voor zorgt dat de dieren stikken of longschade op lopen dat ze als nog afgespoten moeten worden
Erik!1879
@bio boer die stomme bouwblokken in Nederland zijn dodelijk voor de dieren bij brand. Gewoon meerdere stallen bij elkaar bouwen. Niet te groot. En minstens 15 meter afstand met alleen een gang wat brandwerend is. Dat kan in Nederland niet. Zo dom!
de Tank
Iedere partij/mens gebruikt in meer of mindere mate een subjectief beeld om zijn of haar gedachtengoed kracht bij te zetten.Aangezien de landbouw over zulke berichtgeving zich benadeeld voelt ergeren we ons er aan en maken we ons druk om de woorden en beelden die gebruikt worden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nederland , megastallen , 2010 en 2017 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!