Vliegen bestrijden met vliegenrovers

Vanmorgen een mooi item bij vroegevogels, wie heeft er ervaring met roofvliegen

Originele beschrijving

Al 20 jaar worden roofvliegen gebruikt om stalvliegen te bestrijden. Deze biologische bestrijding van de plaagdieren wordt echter slechts in een klein percentage van de Nederlandse boerenbedrijven toegepast.

 Vliegen bestrijden met vliegen (vroegevogels.bnnvara.nl)

Al 20 jaar worden roofvliegen gebruikt om stalvliegen te bestrijden. Deze biologische bestrijding van de plaagdieren wordt echter slechts in een klein percentage van de Nederlandse boerenbedrijven toegepast.

Brutus64

Laatste  |  

Reacties

+4
van Ittersum
Doe dit al jaren op een iets andere manier, vorig jaar 35 zwaluwnesten in de stal. Tis een theorie maar behalve geen vliegen en spinnenwebben ook bijna geen spreeuwen. kennelijk worden die beesten helemaal gek van die duikelende zwaluwen.
+1
rutger-hennipman
Hier sinds vorig jaar roofvliegen van ms schippers bevalt super. 80 90 procent minder vliegen en vooral veel minder rattestaartlarven nog maar 1 procent. Dit jaar weer. Postbode zal wel vreemd opkijken in de pakketjes zitten ongeveer 15 000 larven heb ze alleen nooit exact nagetelt.
+1
van Ittersum
@rutger-hennipman vertel eens meer over dit. Hoe wat wanneer?
ted9
@rutger-hennipman ga het ook maar eens proberen in afgedekte putten. Dat andere spul is ook niet te betalen tegen larven.
de hoef
@rutger-hennipman hier twee jaar teug gedaan,was mooi klote ,de roofvliegen op verkeerde adres afgeleverd ,en na een week kwamen ze uit gekomen alsnog aan,maar dan werkt het niet ,
het enigste wat hier goed werkt is de putten leeg houden
Jan-T
rentokil.nl/vliegen/

Hier maken we ook gebruik van roofvliegen.
In de stal op 294 m2 rooster oppervlak 5 kokers roofvliegen ( larven ) die uitkomen en de put invliegen.
kalverhokken 1 koker sluipwespen.

Inzet om de zes weken nieuwe kokers kosten per keer €. 120,- excl, btw en afhankelijk van de grote van de stal.

Dit jaar voor het eerst maar eens kijken wat het brengt:-)
+1
rutger-hennipman
Worden elke zes weken geleverd. Op tijd in het seizoen beginnen. Worden uitgezet door medewerker agro pest control dochteronderneming ms schippers. Daaraan hebben we ook de rest van ongedierte bestrijding uitbesteed. We krijgen hier 30 school klassen op bezoek en geven vaak rondleidingen en zijn vergaderlocatie dus vliegen en ongedierte willen we graag tot minimum beperken. We zijn bio dus zo min mogelijk chemische middelen inzetten.
m uut m
@rutger-hennipman
Wij boeren in het coulissen landschap.
Heel mooi maar heel veel vliegen.
Het probleem bij ons is dus dat de vliegen met de koeien mee uit het land komen.
Waldboerke
@m uut m vliegen in het land en af en toe wat in de stal, zie niet als probleem. wachtruimte en melkstal, daar moet rust zijn.
rutger-hennipman
En uitbesteed om zeker te weten dat het goed gebeurd.
newholland6640
Vorig jaar gebruikt. 2000 euro uitgegeven en het was nog een drama
de Haas
@newholland6640 Van rentokil? Hier belde vorige week iemand van dat bedrijf, hij wilde langskomen. Resultaten zijn dus wisselend
newholland6640
@de Haas inderdaad. Resultaat was hier teleurstellend. Overigens wel redelijk opgelost.
KOC1981
Hier ook sinds vorig jaar mee aan de gang, kost me evenveel als met madendood. Resultaat is volgens mij vergelijkbaar, er zitten nog steeds wel wat vliegen, maar niet zoveel dat koeien lastig worden in de robot of zo. dus zelfde resultaat en zelfde kosten als met chemische middelen volgens mij en dan vind ik dit een betere keuze.
mlkvhoudr
Waarom zou je vliegen zo fanatiek bestrijden, je kunt als je er bij t melken last van hebt toch ook ventilator ophangen. Dat schijnt ook te helpen
+1
bio boer
@mlkvhoudr je kunt het voor je koeien doen is toch ook niet fijn om helemaal lek gestoken teworden is niet voor niks dat ze trappen al ze jou steken dan voel je ook wel hoe geniepig die dingen door je t shirt steken
mlkvhoudr
@bio boer eerst slaan dan praten als t van die blinde steekvliegen zijn. Wij doen wel wat maar madendood zie ik niet zoveel in
+2
bio boer
@mlkvhoudr nee vergif in de put daar hou ik ook niet van
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
eerst slaan dan praten

Totdat er 1 op je zak zit 😁
Frans1
@bio boer pour-on op de koeien is wel fijn voor ze,anders zien ze zwart van de vliegen zomers, in de put doe ik ook niks,als de rattenstaarten komen helpt mixen direkt
+1
ted9
@mlkvhoudr Wil het hier proberen in de put onder de strohokken en eenlingboxen van de kalveren. Daar ziet het zomers zwart van de vliegen. Put komt niet veel mest en gieren in en word niet gemixt.
mlkvhoudr
@ted9 dat klinkt verstandig
Pluto
3 jaar geleden uitgeprobeerd met sluipwespen , had beter niks kunnen doen . De leverancier was onbereikbaar en dat was voor ons de druppel om verder te gaan met maden dood . het bedrijf belde na10 weken waarom er geen nieuwe bestelling kwam ??. Sorry maar zo ga je niet met een klant om ,, wegwezen !.
+1
BamBam
Wij hebben een zooitje kippen loslopen en veel zwaluwen. Dat gaat ook goed. Behalve in de wachtruimte. Daar zijn ze ook erg vervelend. Maar bij de eenlingboxen waar de zwaluwen boven nestelen en de kippen onder scharrelen zit super weinig
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden vliegen , ervaring en mooi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!