Vaste mest opslag

Ik denk eraan om onze vaste mest opslag te vernieuwen want die is niet meer van deze tijd. Hoe hebben de prikkers hier dit op hun bedrijf? Ik zit eraan te denken om hem dichtbij de mestsilo te plaatsen met een opvangbak zodat ik snel over kan pompen. Zijn er nog eisen mbt wanden en vloer die je kunt gebruiken of is klinkers/betonplaten met silowanden goed genoeg?
DutchDairyFarmer

Laatste  |  

Reacties

+1
Ynze Oenema
Misschien 1 op het land plaatsen in een hoek waar je vaak mais teelt. Ik heb het idee dat die mestplaatsen altijd ongedierte aantrekken. Goedkoop dumpertje op het erf en als hij vol is naar het land brengen.
DutchDairyFarmer
@Ynze Oenema Tijd is hier vaak een beperkende factor daarom deze keuze. Een belletje en wordt door de loonwerker geregeld nu moeten we alles naar land brengen is tijdrovend. Ook wisselen de maispercelen elk jaar
DutchDairyFarmer
@Ynze Oenema uit laten strooien moet toch kan ik beter de uren naar het land brengen besparen. Heel het jaar en vooral deze periode profijt van. Zet die uren zoals hier nu is maar op zzp tarief kan het al snel uit. Want neem aan dat je voor â‚Ŧ5.000 toch al heel eind bent hoop ik.
van Ittersum
@Ynze Oenema zo dicht mogelijk achter de stal waar je met een rubberschuif de voerresten en/of mest heen kunt brengen. Ongedierte geen last bij genoeg katten en 1x per jaar leeg laten rijden. 2e hands silowanden is goed. Vloerplaten voor de vloer en als je hem zo bouwt dat alleen het vocht van die plaat heen komt kun je zo of naar je meetpunt laten lopen of jaar een put elders. Zorg in iedere geval niet voor werkverschaffing
DutchDairyFarmer
@van Ittersum zal redelijk achter de stal komen. Voorresten ernaar toe schuiven kan sowieso niet maar heel veel restvoer hebben we ook niet. Maand tijd nog geen shovelbak vol. Gelukkig hebben we veel biologische ongedierte bestrijders haha katten zat. Meeste worden alleen te lui of te weinig voedsel.
MARTIJN G
maxius.nl/activiteitenregeling-milieubeheer/…

Hieraan moet de mestopslag voldoen.
Dit houd in vloeistof kerend en vrijkomend vocht afvoeren naar een mestkelder.
DutchDairyFarmer
@MARTIJN G 👍đŸŧ👍đŸŧ Snap het denk dat de praktijk echter overal anders is
van Ittersum
@MARTIJN G vloeistofkerend is anders dan vloeistofdicht....zei mijn milieuambtenaar, dus goedgekeurd 👌
bio boer
Een brede mest plaat met een grote heling er in zo het vocht achter op de plaat loopt hoef je geen put of over tepompen met mest plaat leegschepen gaat het vocht ook mee zo heeft mijn buur man dat hij is geiten houder heeft geen drijfmest oplag
Nick83
@bio boer

Als het heel regent heb je een zwembad. En als dat vieze water / gier er in de zomer nog staat met de zon erop, dan weet je zeker dat je een vliegenfokkerij hebt.
bio boer
@Nick83 de vastemest neem het vocht wel op
huske
@bio boer en anders verdampt het vocht wel door de warmte van de mestbult. Hier in de buurt verschillende met een put in de grond. Van water of vocht geen probleem
Nick83
Quote Reactie van @bio boer:
de vastemest neem het vocht wel op

hoe droger de mest, hoe minder vliegen is mijn ervaring. Ik heb er het liefst zo min mogenlijk vocht in. Volgens mij voor de vertering ook beter. Waar vocht zit kan geen zuurstof bij.
van Ittersum
@Nick83 Droge kuilresten is een tankje dunne mest eroverheen niet slecht is mijn ervaring weer
Erco
Via landbouwportaal is er een subsidie van 40 % op. Offerte laten maken en indienen. Komt iemand langs met tips. Aan laten leggen en materiaal en werk alles 40% subsidie
mh79
Hier oude sleufsilo voor bijproducten omgetoverd tot mestsilo. liep vocht altijd uit door afschot naar voren. nu bolling voor in silo gemaakt. en afvoer naar dichtst bijzijnde stal ondergronds. nooit meer gier wat overal heen loopt. ideaal en milieudienst en waterschap vonden het ook een mooie oplossing
m uut m
@mh79
Zo heb ik het ook gedaan was voorheen maissilo.
van Ittersum
Zou zoiets ook kunnen en mogen gezien uw weinige afval images.app.goo.gl/Yx6sPM1CvMFstQDr5/ de container licht afschot ingraven of zo neerzetten zodat het vocht erin blijft. Misschien op de diepe zijde nog een 6 duim uitloop maken voor overtollige gier af te voeren. Voldoet aan alles zou je zeggen, vloeistof dicht, hier blijft in de bak, uit het zicht en als heel luxe wil ook nog vervoerbaar. Nieuwprijs rond de 4500, tweedehands 1500 euro?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
tweedehands 1500 euro

Voor die prijs is een container niet vloeistof dicht, zeker niet nadat je 'm een keer met de kraan hebt leeg geschept.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam doe je een nieuwe, relatief gezien nog een concurrerende prijs zou je denken. Weinig oppervlakte, wel hoogte
+1
pietjepuk
@van Ittersum 4 stelcon platen 400 euri 4 muren van 4 meter lang en 2 meter hoog 1600 euri. heb je 32 kuub mest opslag. voor 2000 euro. ga je toch geen stalen container kopen voor 4500 die binnen 10 jaar weg gerot is.
van Ittersum
@pietjepuk ken de kwaliteit van het ijzer niet. Bij maneges en ander paardevolk zie je dit regelmatig. Die zullen ook wel een kosten/baten analyse maken.

Mijn mestplaat is ook bijna af, ik kwam met de arbeid en machines heel anders uit 🤔
buorman
@van Ittersum
Voor paardenmensen is de mest vaak 'afval', bak vol; even omruilen voor een lege en weer gaan met die banaan.
Nick83
Quote Reactie van @pietjepuk:
stelcon platen

Voldoet niet. Is niet vloeistof dicht. Of je moet de naden dicht kitten ofzo. Dat is ook waardeloos. Het moet een beton gestorte bak wezen.
pietjepuk
@Nick83 Dacht hier verder naar boven te lezen dat het vloeistof kerend moet zijn en niet vloeistof dicht. Onder de dieseltank moest ook een vloeistof kerende vloer. Klinkers was goed aldus de milieu ambtenaar.
van Ittersum
@pietjepuk mijn ambtenaar zei dat idd ook maar of dat een algemene regel is of zijn interpretatie van de regels is mij onbekend
Nick83
Quote Reactie van @pietjepuk:
dieseltank

Die dieseltank is zelf dubbelwandig als het goed is...
Erco
@Nick83 vloeistof lkerend. Vloeistofdicht icht hoeft.niet. kitten ook niet
Nick83
@Erco Nou hier wel. In 2014 al controle gehad, platen van welk formaat dan ook werden alleen geaccepteerd als de naden dicht gekit waren. Op veen volkomen nutteloos, zakt en beweegt altijd met als gevolg dat de kit los raakt.

Tis maar net hoe je het interpreteert. Vloeistofkerend betekend ook dat het gewoon dicht moet zijn. Zo werd hier geredeneerd door de controleurs.
pietjepuk
@Nick83 trek je eerst een stukje folie onder door. dan een paar cm zand en dan de platen.
+1
bio boer
@van Ittersum is toch ook veelste klein 1 keer de afkalf box uitmesten en hij zit vol
van Ittersum
@bio boerwaar haalt u zoveel mest vandaan dan,?
bio boer
@van Ittersum hij zou hier teminten snel vol zitten heb wel eens gezien dat een boeren betonnen bak in de grond 2m in en 1 m boven werkte ook mooi komt mooie verteerde mest uit die kan alleen leeggehaald worden door een kraan
+1
Noorderling
@bio boer mooiste is nog een keer of 2 omzetten en mengen, dat is op een plaat met eigen shovel of voorlader makkelijker.
m uut m
@Noorderling
Ik rij de pot altijd leeg met de breedstrooier met staande walsen.
Dat werkt stukken beter dan omzetten.
Noorderling
@m uut m
Dat werkt inderdaad ook goed, alleen de laatste machine die je zelf op je erf wilt hebben is een mestverspreider.
m uut m
@Noorderling
Bevalt mij prima.
Gaat op jaarbasis meer dan 1000 ton mest 2 maal doorheen.
Staat op grote banden (650/65 r 38) waar ik gemakkelijk met een lage (
bio boer
@van Ittersum heb jongvee al tot 7 maanden op stro afkalf box waar ze 14 dagen voor het afkalven in komen dat is mijn vaste mest
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!