Melkveehouders trots op zuivelkeurmerk

In de winkels van supermarkt Jumbo liggen deze week de eerste pakken melk en yoghurt met één ster Beter Leven-zuivelkeurmerk in het schap. Wilma en Jasper Giesen uit Ezinge zijn trots dat hun melk het keurmerk mag dragen.

 Melkveehouders trots op zuivelkeurmerk (nieuweoogst.nu)

In de winkels van supermarkt Jumbo liggen deze week de eerste pakken melk en yoghurt met één ster Beter Leven-zuivelkeurmerk in het schap. Wilma en Jasper Giesen uit Ezinge zijn trots dat hun melk het keurmerk mag dragen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
paul1
Wat zijn de eisen voor 2 of 3 sterren ?
+7
producent
@paul1

Dat je het vee behandeld zoals ze dat in het natuurgebied de Oostvaardersplassen doen.
verbi
@producent Uit laten hongeren.....
m uut m
@paul1
Volgens mij is 1 of 3 sterren.
3 sterren is bio plus een paar aanvullende eisen.
+1
JanCees
@paul1 drie sterren is biologische melkveehouderij. Maar hier gaat iets scheef aangezien een hele trits van de 196 eissen waar 1 ster Beter Leven aan moet voldoen voor de meeste biologische melkveehouders niet haalbaar zijn. Met name op het gebied van huisvesting en dierverzorging gaat 1 ster verder dan biologisch
+1
Erik!1879
@JanCees ik heb het lijstje door genomen. Wij hebben geen weidegang en onze stal is een beetje groter. Rest voldoen wij aan of kunnen wij makkelijk aan voldoen. Dit wordt de standaard weidemelk. Bio kan binnenkort inpakken als dit doorgaat. Best wel jammer. Dit gaat de melkveehouders zelf geen beleg op de boterham bezorgen.
mlkvhoudr
@JanCees ik ben benieuwd naar jouw mening wat beter is, nu vol gas de transitie in en dus vol voor concepten gaan of langzaam aan elk jaar een beetje opschuiven?
paul1
@mlkvhoudr ik ben jancees niet maar ik zou voor geleidelijk gaan, het veranderd allemaal per week zo ongeveer.
mlkvhoudr
@paul1 dank je paul 🙂 😀er valt voor beide wat te zeggen, je hebt als t langzaam gaat weinig invloed en weinig onderscheidend vermogen als t snel gaat word je minder inwisselbaar en kan er financiele winst geboekt worden. Ik ben er nog niet uit vandaar mijn vraag
m uut m
@mlkvhoudr
Gewoon doorgaan met weidemelk of gelijk biologisch worden.
mlkvhoudr
@m uut m zo ver ben ik nog niet eerst nog wat stappen zetten
+2
JanCees
@mlkvhoudr Concepten hebben alleen zin als je een duurzame relatie hebt met een afnemer dus niet iedere tenderronde inwisselbaar bent. En wanneer het concept ook daadwerkelijk meerwaarde voor de melkveehouder opleveren zonder melkgeld herverdelen. Voor zover ik kan beoordelen voldoen Farmel Beter Leven 1 ster, en Royal A-ware AH en Cono Deltamilk en Rouveen met hun verschillende concepten aan beide criteria.
Daar waar concepten geen meerwaarde zonder herverdelen melkgeld opleveren en geen langduringe relatie met een afnemer bestaat en er dus grote mate van uitwisselbaarheid is dan is het alleen aanscherping van basis voorwaarden die op den duur geen of slechts een geringe meerwaarde leveren.
mlkvhoudr
@JanCees dank
hans1980
@JanCees 1 ster pfffff how low can we go???
Coen
Diverse overstappers van RFC naar A-Ware hebben nu AH-borden bij de toegangsweg 😄
Jansky
@Coen Ja joh, je kan je aanmelden en een bezoek brengen aan deze bedrijven. Het is zaak dat ze positieve reclame maken voor de sector vind je niet.
IJsseldelta
@Coen Eerst 5 ct van RFC pakken en elk jaar 3 ct van A ware.
+2
van Ittersum
@Coen

(klik om te vergroten)

Het AH concept

(klik om te vergroten)

Het VLOG Pro weiland concept ( moet hem nog even ophangen)
jan w
@van Ittersum
Met zo'n mooi Appie bordje zul je ook wel een Appie-directie-salaris verdienen. Of gaat Appie met de winst lopen?
vedder
Sectorpromotie hoort er waarschijnlijk ook bij, verplicht positief doen dus.
Waldboerke
@vedder zoals je het schrijft vind ik het zuur klinken. Noem mij idealist, maar positiviteit van de sector en product begint bij jezelf.
vedder
@Waldboerke Zeker, dat is ook zo. Maar we mogen -ook naar de burger toe- best realist zijn over hoe eea tot stand komt. Ik kan alleen maar concluderen dat alle plussen op de melkprijs geen plussen zijn. Ik heb er al verscheidene geprobeerd. Het bij voorbaat al enthousiast worden ben ik een beetje verleerd. Passievol vertellen en showen over m'n vak zal ik nooit verleren. Maar van een roze bril is nog niet ene boer wijzer geworden.
jan w
Het belangrijkste in het geheel is het verdienmodel. Heb wel het idee dat de winst ergens ans=ders blijft hangen en niet bij de veehouder terecht komt.
van Ittersum
Wat was er eerder het ei of het kip, oftewel is het de boer die zich graag wil onderscheiden of de retail die deze stap zet. Hoe meer je leest hoe meer je tot de conclusie komt dat wel heel veel groepjes ontstaan die zich willen onderscheiden t.o.v hun collega's. Dus heel veel maatregelen komen oorspronkelijk vanuit de sector zelf. Hoeveel zouden dat door hebben?
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Hoeveel zouden dat door hebben?

Zoals gebruikelijk hier ben jij de enige die het ziet.
van Ittersum
@robbies dank u, blijft een gave he🤣 maar inhoudelijk gezien klopt het of volgens u niet?
+3
jan w
@van Ittersum
En uiteindelijk betaald de veehouder het gelach. Hier zijn ze aan het lobbyen voor het leveren van VLOG melk. Heb het krachtvoer 1 op1 laten omrekenen, dan werd het krachtvoer gem. 14 % duurder. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het voeren van snijmais, waardoor er meer eiwit in de brok moet zitten en dat maakt het in verhouding duurder. Op de avond werd er dan ook op gewezen door RFC dat het verbouwen van gras beter voor de grond was door de opbouw van organische stof. 3 dagen later een studiemiddag die gesponsord werd door RFC moest er meer mais gevoerd worden, dit was beter voor de CO2 footprint. Dus zeg het maar.
Of je moet de hele voeding gaan wijzigen door bv meer eiwitproducten erbij te gaan voeren zoals bv bierbostel.
christo
@jan w De overtreffende trap van gek doen is niet goed genoeg meer. Ik ben benieuwd wie de battle gaat winnen: smk of de dierenbescherming.
de jonge
@christo ik ga uit van natuurmonumenten.............................
Jan S
Quote Reactie van @christo:
De overtreffende trap van gek doen is niet goed genoeg meer. Ik ben benieuwd wie de battle gaat winnen: smk of de dierenbescherming.

De banken in het algemeen en de Rabobank in het bijzonder.
robbies
@christo niet lullig bedoeld, maar in aanloop naar 2015 zagen we ook steeds overtreffende trappen van groeisprongen. Met als uitschieter van 60 naar 480 koeien
joske1980
@robbies
Draait dat allemaal nog bij jonkman?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , supermarkt , keurmerk , melkveehouders , yoghurt en jumbo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!