Zuivel meer waard ? behalve voor de producent !

Sinds december 2018 is de zuivelwaarde op de GDT met ca 22 % gestegen.
De gemiddelde zuivelwaarden, gepubliceerd door Zuivelnl, zijn sinds begin december met ca 8 % in waarde gestegen.

De garantieprijs van RFC is in dezelfde periode met ca 7 % gedaald.
jg

Laatste  |  

Reacties

de Haas
Tsja..... die langlopende contracten ook altijd
+2
dewittemotor
Boter in 5 maanden tijd 50 procent duurder en onze melkprijs?

Al die mondiale coöperaties zijn veel te groot geworden en beheersen de complete markt en kijken teveel naar elkaar. Dus heel die marktwerking in de zuivel is maar een farce.
robbies
@dewittemotor kijk maar naar de vleessector. 35% minder varkens in China, prijs stijgt gigantisch en ineens schreeuwen de vleesverwerkers moord en brand: De varkens worden te duur!!
Jan-T
@dewittemotor Dat de zuivel te veel naar mekaar kijkt is duidelijk.
Ze hebben geen onderscheidend vermogen meer.
En daarbij komt dat de grootste RFC zijn melkprijs laat bepalen door andere coöperaties,
Dus gewoon verkapte illegale prijs afspraken.
Alleen maar om te groeien over de rug van de melkveehouders.
Dit is de reden dat we geen inflatie correctie op de melkprijs hebben.
En dat gelul over de wereld markt werking, is gewoon een slecht verkoop praatje en betekend gewoon dat ze zelf niet instaat zijn de kostprijs en de verkoop prijs te bepalen.
Een trieste constatering is dit.
+1
bio boer
@Jan-T kwa inkoop melk zijn melkfabrieken niet echt concurrent de meeste melkveehouders stappen nooit over op melk fabriek ook om het lastig is kwa leverings voorwaarde aan andere kant hebben melkveehouders wel altijd afname garantie en als melkfabriek exstra melk wil kan die het vaak wel op de spot markt krijgen
Jan-T
@bio boer Dag Bio boer waarom over de inkoop prijs beginnen, Zijn we lid van een coöperatie om de laagste inkoop prijs te ontvangen. Ik snap dit niet??

Dat RFC zogenaamd de prijs zetter is klopt niet want de garantie prijs word volgens mij bepaald door meerdere fabrieken en niet door RFC zelf.
Dus ergens gaat er in de logica wat mis.??
bio boer
@Jan-T en die kijken weer naar rfc wat die doen met de prijs dan gebeurt er niet veel 😅
Goedemorgen
@dewittemotor wij als melkveehouders hebben, als we wereldwijd eens met elkaar zouden staan, ook een middel om een nette prijs voor onze melk te kunnen regelen. Net zolang geen melk leveren totdat we een nette kosten dekkende melkprijs krijgen. Het is toch gek dat iedereen eraan mag verdienen, en degene die het meeste risico loopt, en er dag en nacht voor aan het werk is als sluitpost word gebruikt, en ook nog eens blij moet wezen met lage opbrengstprijzen. Volgens vele rekenmodellen is de kostprijs ongeveer 45 cent. Als we 36 krijgen zit er 9 tussen, op een miljoen liter even 90.000 euro... zijn wij nu zulke goede ondernemers? Nee, niemand, een goede ondernemer verkoopt zijn product met winst (prijszetter), en geeft het niet weg om maar eens te zien wat de afnemer ervoor wil geven(prijsnemer=agrarier).
jg
Lto en Rfc zijn weer goed vertegenwoordigd in bestuur Zuivelnl . Welke belangen worden dan gediend ?
jg
Zuivelnl slaagt er weer in om bijna alle noteringen gelijk te laten ......
+1
ted9
Laten we eerst eens beginnen om onze boekhoud bureaus te verbieden onze cijfers wat betreft kostprijs en inkomen vrij te geven en hier elke keer hele artikels over te plaatsen in allerlei bladen. Vooral countus is er goed in om cijfers van melkveehouders te verkopen aan bepaalde vakbladen. Die schooiers verdienen twee keer aan een boer.
+1
de Haas
@ted9 alles is altijd privacy, totdat het over boeren gaat, dan heeft iedere klojo het recht om alles te moeten vinden/weten/bemoeien of anders te diskwalificeren.
+2
Elvis
@ted9 flinth net zo
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!