Zwaluw

Ze zijn er weer, de boeren en oeverzwaluw. De oeverzwaluw broed hier al 2 jaar in de hoop zand uit de mestkelder.

Deel dit topic

Arum

Laatste  |  

Reacties

+1
zandhapper
Zag ze van de morgen ook ! Mooi man !
de hoef
@zandhapper hier nog niks te zien
PIONIER
@zandhapper Idd. Machtig mooi dat die ijverige beestjes weer terug zijn na een reis van weet niet hoeveel kilometers. En dan word er ook nog beweerd dat ze elk jaar op het zelfde plekje terug komen zonder googlemaps en dat soort dingen. Geweldig!!
Wolswinkel
Zag hier gisteren voor het eerst dit jaar een broedende oeioei vogel.
+3
Jannus
Quote Reactie van @Wolswinkel:
een broedende oeioei vogel.

Hier ook 1,zijn overblijvers omdat ze door hun grote 'zak' niet op kunnen stijgen en over de grond schuren herkenbaar aan het beruchte "oeioeioei' geroep 😹
+1
Wolswinkel
@Jannus Iets met vliegen en afvangen..😉
Albert Altena
Bij die nestjes kan gelukkig geen roofdier bij.
+1
Arum
@Albert Altena Nou alleen de mens, tijdens de bouw groeven ze al gangen in de putwand. Steeds maar weer dichtgemaakt want als een ambtenaar het ziet en de bouw stillegt ben je mooi klaar.
Nick83
@Albert Altena zeker wel. Als er een ekster is die er erg in krijgt, dan is je stal zo leeg.
Pluto
Nu geen controle krijgen over voedselveiligheid met zwaluw nesten in de stal . Voor je het weet korten ze je met 14 %.voor zulke lullige fratsen .
+2
buorman
@Pluto
Ze prediken biodiversiteit, maar ze doen/bewerkstelligen het tegenovergestelde.
Dit soort zaken zouden eens groot in het nieuws moeten komen; ''Zuivelfabrieken beboeten melkveehouders die zwaluwen in de stal/het tanklokaal hebben zitten broeden''.
Binnen no time komt er een premie van een cent per liter voor de zwaluwmelk, uiteraard gefinancierd door een korting bij hen die geen zwaluwen willen.
+1
wotan2
@buorman in tanklokaal horen ze niet, en dat is gewoon logisch, volgens de regels is het altijd afgesloten. Voedselveiligheid is daar gewoon vereist. In de stal is het een beetje te sturen zodat ze niet nestelen boven het voer, dan is het geen probleem.
bio boer
@wotan2 ja als het goed is kunnen ze niet in het tanklokaal komen
+1
Arum
@wotan2 Tanklokaal moet hier ventileren volgens qlip. Een raampje open. Al 2 jaar een zwaluwnest in tanklokaal,eerste jaar 3 nestjes boven tank maar bij het laatste nestje liep er luis op de tank.Melkrijders kregen jeuk en wilden niet meer komen. Toen nestje weggehaald en vorig jaar maakte ze het nestje 1 verdeelkastje verder.
bio boer
@Arum is toch verplicht dat er gaas voor het raam zit zo er geen ongedierte binnen kan komen
Arum
@bio boer Schapengaas?
+1
Pluto
@wotan2 Nee ze mogen helemaal niet nestelen ook niet boven de roosters !. Hier 3 jaar geleden nog controle gehad ,, boven een hok met stieren zat een lamp en op de witte ring hadden ze een nestje gemaakt en dan valt er wel eens wat op de rug van de stieren . Voor dat de stieren naar de slager gingen moesten ze eerst de rug wassen want er ZOU MAAR ZO mest op het vlees kunnen komen tijdens het slacht proces . Zo ver zijn we dus !!.
+1
wotan2
@Pluto Het mag dus wel, je verklaard dat je stieren "wast" voor aflevering en klaar is het weer.
Ik vind het een zegen dat ze in de stal zitten, vangen veel vliegen en andere insecten weg. Maar op dit moment als ze gaan nestelen op een niet zo handige plek, moet je ze daar storen vóór ze gaan leggen.
jan w
Quote Reactie van @wotan2:
in tanklokaal horen ze niet, en dat is gewoon logisch, volgens de regels is het altijd afgesloten. Voedselveiligheid is daar gewoon vereist.

En aan zeep zijn ze weer bezig om poep of mest bacterien toe te voegen, dit om de mensen meer weerstand te laten krijgen.
+2
nieuwoord
Hier zijn ze ook. Stukje kapot getrapte grond bij een hek nat gemaakt anders kunnen ze moeilijk aan nest bouw materiaal komen door de droogte (is me verteld)
+1
bio boer
@nieuwoord hier in de slootkant altijd natte klei tevinden waar de koeien uit de sloot drinken
+1
Arum
@nieuwoord Vanmiddag ff met shovel de zandwand hersteld. Er cirkelde 10 oeverzwaluwen om me heen. Toch leuk dat je zo die vogeltjes kan helpen. Heb nog een oude telefoon dus een foto zit er niet in.
Arum
@Arum Het zijn er inmiddels een 25 maar de boerenzwaluw laat het hier een beetje afweten.
buorman
@Arum
De boerenzwaluw komt hier nu ook langzaam aan binnendruppelen, maar nog lang niet wat we gewend zijn.
Zijn zij laat of zijn wij te haastig?
tok achterhoek
Zijn toch beschermde dieren?
PIONIER
@tok achterhoek En terecht.
+1
tok achterhoek
@PIONIER Moet je het opnemen als je controle krijgt, en dan het nestje weghalen als hij erbij is, en dan kijken wat er gebeurd als je het openbaar maakt
buorman
@tok achterhoek
nagenoeg alle van nature in nederland voorkomende wilde dieren zijn beschermd, zelfs de meeste ganzensoorten worden beschermd door de nieuwe natuurwet [voorheen flora en faunawet].
Dan mag je alleen iets doen als je een vrijstelling of ontheffing hebt
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!