Schouten dubt over rapport grondgebondenheid

'Het bevat bouwstenen waar ik veel in herken.' Dat zegt landbouwminister Carola Schouten over het rapport van de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Daarin wordt een definitie gegeven van grondgebondenheid.

 Schouten dubt over rapport grondgebondenheid (nieuweoogst.nu)

'Het bevat bouwstenen waar ik veel in herken.' Dat zegt landbouwminister Carola Schouten over het rapport van de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Daarin wordt een definitie gegeven van grondgebondenheid.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
christo
Lto en nzo nemen geen verantwoordelijkheid voor de fout in het rapport. Het percentage eiwit is niet goed vastgesteld. Ze rammen het gewoon de wetgeving in. Schijt aan de boerenknechten.
+2
dewittemotor
65 procent eiwit eigen bedrijf: hoe een belangenbehartiger zoiets kan verzinnen, zal ik nooit snappen. Er zijn een hele hoop prachtige financieel sterke bedrijven die daar nooit aan kunnen voldoen
+5
nederlandse boer
@dewittemotor Je vraagt je af hoe ze dit kunnen verzinnen? Dat is vrij eenvoudig. Dat is de lobby vanuit de grasgebieden in west Nederland en noord Nederland die nu hun kans schoon zagen het oosten en zuiden een loer te draaien. Zeg maar de mannen met de duimen achter het vest met 1 -1,5 koe per hectare. De typisch inefficiente bedrijven zonder alternatief voor al dat gras zal ik maar zeggen. Mooi toch, als je op die manier elkaar een hak kan zetten?
frank post
@nederlandse boer ik de k het niet, denk dat die gebieden die je benoemt het liefst 20.000 kg melk per ha had maar dan zou er nog meer afvallen in Oost en zuid Nederland
Frans1
Quote Reactie van @nederlandse boer:
inefficiente bedrijven

Valt mee hoor,waar haal je dit vandaan?
Jean-PierreK
De commissie had de opdracht een definitie op te stellen, ze heeft echter een heel rapport gemaakt. Het rapport gaat veel verder dan die 65 % eiwit in 2025. Er is ook nog een streefbeeld voor 2040...
+3
christo
Het rapport zegt dat het gemiddelde % eiwit uit de gebruikte kringloopwijzers 61% is. De commissie grondgebondenheid is zo stom geweest om de voerproductie eiwit gelijk te stellen aan de hoeveelheid gevoerd eiwit. En dat gaat niet goed wanneer je een groeizaam jaar zoals 2016 als uitgangspunt kiest. Wist je dat sommige veehouders 120% scoren voor % eiwit van eigen land? De commissie doet dan net of dat het % eiwit in het rantsoen is wat je zelf geteeld hebt. Volslagen waanzinnig. De norm van 65% is minstens 10% boven het echte gemiddelde wat nooit meer te achterhalen is. Niemand wil de verantwoordelijkheid nemen en nu wil Schouten het in de nieuwe mestwet invoeren.
Er zijn weinig veehouders die door hebben wat er gebeurt want er staat toch een leuk getal in hun kringloopwijzer! Mensen, DAT GETAL KLOPT NIET!! JE WORDT DOOR DE LTO, NZO EN DE WUR VOOR DE GEK GEHOUDEN!!!!
hans1980
@christo scoorde hier maar 40% door ramp jaar 2018
Jaar ervoor 70%
Wat moet je dan in een extreem jaar je veestapel halveren???

Gek zijn ze geworden
Frans1
Quote Reactie van @hans1980:
ramp jaar 2018

Dat is ook wel wat overdreven.
+1
hans1980
@Frans1 krap 7ton ds gras ipv 12-13
Mais 13 ton ds ipv 18-20 ton
50% doorzaai
15% herinzaai
100 gram zetmeel/kg ds minder
Hogere onkruid druk 80% gespoten
Beregenings kosten

Wanneer is het dan een rampjaar??
Achso
@christo dat getal in KLW kan elk moment anders berekend worden en hoe het maar beter uitkomt. Men wordt of in slaap gesust, of voor de gek gehouden.. Kies maar.
+1
christo
@Achso Ik kies voor belazerd.
koeboer
Ze kijkt wel uit dat ze deze norm niet overneemt dan erkent ze indirect de sjoemelwijzer.heel verstandig ,gve per ha is ff tijd voor nodig maar komt r toch wel
christo
@koeboer debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/…

Luister goed wat mevrouw Schouten zegt: als de sector het wil dan ga ik er niet voor liggen. Dit impliceert dat ze er ook niet al te vrolijk van wordt. De politiek gaat de sector volgen inzake dit voorstel.
Jean-PierreK
@christo , in feite bevestigt zij de actuele status van het rapport. Een rapport opgesteld voor de sector door een commissie aangesteld door NZO en LTO.
+2
christo
@Jean-PierreK Dus niet door mij vertegenwoordigd.
+2
christo
@koeboer Dan kunnen we beter als boeren nu aangeven dat we dat willen. Ben er groot voorstander van. Dat gaat heel makkelijk als je aangeeft dat het huidige voorstel van lto en nzo bij elkaar gesjoemeld en gefraudeerd is. Doe je mee met ons?
robbies
@christo denk niet dat de ZLTO meegaat in GVE/ha.
christo
@robbies Waarom niet? Ik heb geen getal genoemd. Ze laten zich liever belazeren door een paar extensieven met een foute eiwitberekening? Dat mag, is een keuze.
Frans1
Quote Reactie van @christo:
ons

Wie is ons? Erik1979 en jij?
+1
christo
@Frans1 Ik wil mijn nek uitsteken. De rest helpt op de achtergrond mee.
bio boer
Gve norm is misschien simpel maar ervaren veel veehouders als oneerlijk om dat niet alle grond in nederland de zelfde potenties heeft en het lastig maak voor voor vehouders die zeggen dat zijn verzuipen in het voer gewoon de norm van 65% eiwit naar een norm van een percentage kg droge stof van het totaal rantsoen bijvoorbeeld 65% van eigen grond of uit de regio binnen een straal van 20km denk dat alle melkveehouders daar better mee uit de voeten kunnen zelf intensieve veehouderij kan daar mee aan de slag je kan heel laag beginnen bijvoorbeeld 5% van eigenland/regionaal binnen straal van 20km bijvoorbeeld het was zomaar een gedachte
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden schouten , lto , nzo en grondgebondenheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!