Evaluatie melkprijssystematiek

Rudie Freriks,

De voorjaarsronde ledenbijeenkomsten van FrieslandCampina komen er weer aan. Afgelopen maand hadden we de ondernemingsbijeenkomsten, waar de directie een presentatie en toelichting gaf op de jaarcijfers. Alles gericht op het goede gevoel, maar er was weinig ruimte voor vragen.
De komende bijeenkomsten staan in het teken van evaluatie van de systematiek van berekening melkprijs. Hoe wordt de garantieprijs berekend en kan of moet daar iets aan veranderen?

Voer voor discussie
Er worden links en rechts al wat signalen afgegeven. Zo las ik ergens dat de melkprijzen van de zuivelondernemingen, welke FrieslandCampina als basis voor de berekeningen neemt, al te veel vertekend zouden zijn vanwege allerlei bonussen en toeslagen.

Diverse zuivelondernemingen kennen toeslagen. Basis voor de garantieprijsberekening is de contant ontvangen melkprijs op boerderijniveau inclusief toeslagen en nabetaling. Daarmee ligt de lat hoog, en terecht wat mij betreft. Als er een correctie op de berekening garantieprijs moet komen vanwege toeslagen bij andere fabrieken hebben we voer voor discussie.

Past het nog?
We hebben het huidige systeem in de basis nu ruim 10 jaar, vanaf de start van FrieslandCampina. Vraag is of het systeem nog past.

Toen we ermee begonnen, had je biologische en gangbare melk en was het allemaal wit. Overzichtelijk, transparant en het werkte goed. Nu hebben we een zuivelmarkt die behoorlijk is veranderd. Er zijn diverse melkstromen zoals biologische melk, VLOG-melk, Planet Proof-melk en weidemelk.

Strategische visie
Ook de strategische visie zoals vastgesteld onder de titel 'Melk met meerwaarde' is toch anders dan Route 2020. Er zijn diverse eisen bijgekomen die op zich niks met melkkwaliteit te maken hebben, maar wel met het verhaal eromheen.

Ik vraag me af of het huidige systeem met garantieprijs, toeslagen en prestatietoeslag nog past bij de huidige markt en visie. Draagt dit systeem bij aan het realiseren van de visie? Misschien moeten we het met elkaar eens hebben over de uitgangspunten van een melkprijssystematiek. Wat willen we ermee? Transparant, goed uit te leggen aan leden, uitdagend richting de onderneming, aansluiting bij de zuivelmarkt, goede vertaling van de waardering van verschillende melkstromen.

Dus graag een wat meer fundamentele discussie en ruimte voor inbreng van de leden!

Rudie Freriks Melkveehouder in Luttenberg

Bron

Deel dit topic

Reacties

BoerBart
Rudie mist nog een belangrijk punt. Rfc krijgt een deel van de nabetaling.
Nu hebben we nauwelijks nabetaling vanwege de, blijkbaar, te hoge garantieprijs.
Rfc gaat geld nodig hebben.
BertK
@BoerBart Dat roept de vraag op wie je dat wil laten financieren, óf de boer, óf de bank, óf de boer en de bank, óf aandeelhouders.
Frans1
Quote Reactie van @BertK:
óf de boer, óf de bank, óf de boer en de bank, óf aandeelhouders.

Dat zijn nu dezelfde he 😄
+1
@BertK kan beter bij bank lenen,ben je goedkoper uit,als ik zie wat RFC aan rente betaald voor obligatie,s en ledenbewijzen is hoger als bij bank,als je via melkgeld investeerd dan denk je dat leden meer invloed heeft ,nou dat verhaal gaat heel niet meer op,als lid heb je niet zoveel meer te vertellen ,en het geld wat je erin gestopt heeft is risico dragend,het ingrlegde geld krijg je pas terug als je stopt,(mag je hopen).
diezel
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
kan beter bij bank lenen,ben je goedkoper uit,

Wat denk je wat er gebeurd als je nu al een BBB+ rating hebt? 😞
oblis.be/nl/school/…
@diezel Dit zegt algenoeg dus over de financiele situatie van RFC.,Als banken geen geld meer geven zegt dit al genoeg.
+3
hookwood
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Rating is al enige tijd ongewijzigd op BBB+. Dus daar is weinig veranderd. Is trouwens een zelfde rating als Heineken heeft. Dat de banken geen geld meer zouden geven aan FrieslandCampina is jou eigen interpretatie.....
+1
sorry
Quote Reactie van @BoerBart:
Rfc gaat geld nodig hebben.

wat gaan ze dan mee doen......ergens weer een half miljard neerplempen....
sorry
Een deel vd bonussen zit ook in de garantieprijs....blijven de koeien binnen en weinig hocus pocus punten dan krijg je minder dan de garantieprijs...
+4
puntertje
De directie wil de garantieprijs enorm versoberen om de winst op te pompen. Goed voor de bonussen en voorsorteren op een eventuele beursgang. En de overlap van RFC-ForFarmers bestuursleden/commissarissen stelt ook al niet gerust.
Doel is toch altijd om zoveel mogelijk geld bij de leden te krijgen zonder de onderneming uit te hollen? Nu wordt het omgedraaid en zijn leden de sluitpost, precies zoals beursinvesteerders het graag zien.
+6
robbies
@puntertje als de ledenraad instemt met handhaving van de winstverdeling en versobering van de garantieprijs, terwijl ze vorig jaar al ingestemd hebben met het plan gereguleerde groei, dan mag RFC naar de beurs gaan. Hebben we die hele poppenkast van schijndemocratie ook niet meer nodig
+3
Frans1
@robbies Wel een plusje voor je sarcasme,absoluut niet voor het idee zelf. We moeten onze coop in eigen hand houden
robbies
@Frans1 jij begrijpt dat ik de coop op zichzelf wel in eigen hand wil houden, maar als de ledenraad toestaat dat we een ambitieloze onderneming overhouden, dan kies ik liever voor een zak geld.
CorP
Quote Reactie van @Frans1:
We moeten onze coop in eigen hand houden

de nv ook?
overstekend wild
@robbies je bedoelt, dan is er meer dan voldoende ruimte om een nieuwe coöperatie op te richten en een afsplitsing te creëren
van Ittersum
@overstekend wild steun krijg je dan vast wel van de retail. Nog meer keuze voor hun en wij steeds meer aanvullende maatregelen om ons te onderscheiden van de rest voor uiteraard dezelfde prijs. Wie dat dus oppert is niet slim maar hangt zichzelf en zijn collega's een nog strakkere strop om de nek. Het besef is er kennelijk nog steeds niet dat de burgerconsument niet onze klant is maar van de retail . De retail is onze "consument " en hoeveel "consumenten" zijn er van die soort? Eén paar.... En hoeveel macht wil je die nog meer geven
+1
robbies
@van Ittersum ik zie eigenlijk niet waarom dat er geen regionale coöperaties gevormd kunnen worden. Lokaal geproduceerd conform speciale eisen, lokaal afgezet. In de varkenshouderij zie je dat ook ontstaan.
putjesschepper
@robbies de tijd is er rijp voor
van Ittersum
@robbies uw voorvaderen dachten ook zo, zie hier hun succes of zijn ze allemaal maar van rijkdom maar gesloten of gefuseerd? Aan u het antwoord.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

robbies
@van Ittersum je moet het in een hele andere context zien. Als je nu met 10-12 min of meer gelijke veehouders een kleine verwerking opstart en je zoekt een lokale markt op, bijvoorbeeld alle Jumbo's in een straal van 50 km, dan acht ik het perspectiefvol. Korte ketens, contracten voor 5 jaar, afspraken over duurzaamheid, toegankelijke bedrijfsvoering en gezamenlijke marketing. De hele overhead er tussenuit en de marge delen.
+1
van Ittersum
@robbies zoeken in de marge, leven in de marge. Over Ot en Sien tijdperk gesproken. dacht eerst dat u uit gekkigheid sprak, hopelijk heb ik gelijk. hier in de omstreken hebben ze al meerdere concepten gehad. De gedachtegang is goed, uitvoering is op langere termijn gewoon niet haalbaar nieuweoogst.nu/nieuws/2015/… . Je moet constant met nieuwe ideeen komen die nog veel sneller en heftiger zijn dan nu de algemene maatregelen. En wederom, de Retail gaat lekker achterover leunen en zegt, wij stellen de schappen ter beschikking maar als het ten koste gaat van onze omzet, bent u de eerste die eruit vliegt of gaat betalen.
robbies
@van Ittersum waarom lukt het Kipster wel? Waarom Livar wel? Waarom KDV wel? Waarom Hamletz wel? Kijken naar de concepten die niet lukken is inderdaad geruststellender, maar brengt je niet verder.
van Ittersum
@robbies heel eenvoudig, zij produceren geen korthoudbare producten.
robbies
@van Ittersum is vlees geen kort houdbaar product? Je kunt het invriezen, maar je zet geen keten op om vrieshuizen vol te leggen. Het feit dat genoemde ketens structureel afzet hebben.. Ook vierkantsverwaarding veel lastiger. Je kunt de hammen wel duur verkopen, maar je moet je koppen ook slijten
Jean-PierreK
@van Ittersum , Remeker is een voorbeeld in de zuivel, ook Boer Bart doet (/probeert) zoiets. Beide zijn voorbeelden die fors investeren in hun merk. Er zijn nog veel meer voorbeelden; maar ik hoorde onlangs dat (sommige?) supermarktfilialen maar een beperkt deel regionaal mogen inkopen de rest gaat centraal.
WillemE
@robbies In onze gemeente hebben we zeventig melkveehouders. Als alle inwoners lokaal zuivel gaan kopen hebben we aan acht melkveehouders genoeg....
+1
robbies
@WillemE zoek er nog 7 bij en ga aan de slag. Die andere 63 zijn jouw probleem toch niet?
overstekend wild
@van Ittersum het maakt de markt wat minder overzichtelijk, wat helemaal niet slecht hoeft uit te pakken denk ik. En geeft veehouders meer ruimte om voor een afnemer te kiezen met een visie die bij hun past
Achso
@overstekend wild dat mag niet van EU
Jannus
Quote Reactie van @puntertje:
beursinvesteerders

Leden worden gezien als een externe kostenpost??of gaat het meer invloed vanuit de aandeelhoudershoek op bedrijfsvoering???

Kon wel eens een raar verhaal worden waar melkstromen die niet direct marktgericht zijn,bulk dus,weleens een behoorlijk gat kunnen gaan slaan met melk met toegevoegde waarde die af te zetten is in de markt en te verwaarden is en de melk die voor de spotmarkt overblijft
+1
huske
@Jannus men vergeet in het hele verhaal dat fc die bulkmelk heel hard nodig heeft naast de meerwaardemelk. Alleen meerwaardemelk betekent minimaal een krimp van 50%
Jannus
Quote Reactie van @huske:
een krimp van 50%

Nee,afzet voor wereldmarkt prijs zo zie ik het althans,je krijgt een niche verwende consumenten prijs op basis van plusjes bovenop de wereldmarkt prijs in de vorm van natuurinclusiefbonussen en weidepremies,diervriendelijk,non GMO etc etc en daarnaast de mega melkers die met hun intensieve plas het voor die wereldmarkt gaan leveren omdat zij niet binnen dat niche segment passen
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Nu wordt het omgedraaid en zijn leden de sluitpost, precies zoals beursinvesteerders het graag zien.

Inderdaad,het wordt zo een stuk makkelijker om groene cijfers te schrijven,weinig uitdaging aan om dit zo te willen realiseren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
De directie wil de garantieprijs enorm versoberen om de winst op te pompen.

Ah, jij bent op de hoogte van de oplossing die de directie voor ogen heeft. Misschien kun je 'm hier delen? Op de ledenavond werd alleen het probleem geschetst, zonder mogelijke oplossingen.
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Op de ledenavond werd alleen het probleem geschetst

Dat is om ons er alvast aan te leren wennen. Waarom zou men het 'probleem' schetsen zonder dat men er iets aan wil veranderen. De directie van RFC heeft geen vertrouwen meer dat ze de voorsprong die ze jaren hadden kunnen vast houden en neemt daar een voorschot op.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Waarom zou men het 'probleem' schetsen

Omdat cijfermatig goed onderbouwd is dat de huidige berekeningsmethodiek ingehaald is door de tijd.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Als je er van uit gaat dat alle referentiebedrijven uiterst nauwkeurig alle gewenste informatie aan RFC verschaffen wel. Maar dat geloof je zelf toch ook niet, dat elke zuivelonderneming aan RFC gaat vertellen hoeveel ze in elke niche afzetten? Dus dat cijfermatig onderbouwen is hooguit een slag in de lucht. En als je dat niet gelooft ben je niet argwanend genoeg en is de kans groot dat je binnenkort voor de ledenraad gevraagd wordt.
van Ittersum
@puntertje Uit ervaring zullen ze wel weten hoe de vlag er bij een ander bij hangt. Jij hebt ook maar weinig signalen nodig om te weten hoe ongeveer de vlag van je buur er bij hangt, toch?
puntertje
@van Ittersum nog een kandidaat voor de ledenraad
van Ittersum
@puntertje vindt mezelf "te licht bevonden" qua inzichtelijkheid en coöperatieve zaken" ben wel gepolst . Maar sluit nooit iets uit. Mochten ze nog mensen nodig hebben a la "prikbord achteraf (mee-)praters" is deze site wel een goede kweekvijver 😉
puntertje
@van Ittersum Discussie over het uithollen van de garantieprijs is geen achteraf discussie, dat wordt nu in de week gezet.
van Ittersum
@puntertje dat klopt maar inhoudelijk gezien lees ik weinig nieuws.
puntertje
@van Ittersum De goede verstaander hoort: 'We hebben altijd gezegd dat de lat hoog ligt, maar de huidige directie vindt dat de lat te hoog ligt en dat ze onderweg naar de volgende carrière stap nu eenmaal stijgende winstcijfers willen zien.' Buiten de coöperatieve wereld geldt namelijk alleen de winstontwikkeling dus daar kijken de headhunters naar.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Als je er van uit gaat dat alle referentiebedrijven uiterst nauwkeurig alle gewenste informatie aan RFC verschaffen wel

Daar zit juist het probleem. In de garantieprijs zitten de maximaal uit te keren toeslagen, makkelijk te achterhalen, en niet de daadwerkelijk uitbetaalde toeslagen. Dat systeem loopt dood in de huidige diversiteitsoorlog en wijziging is onvermijdelijk. Vraag is nog hoe en tegelijk is de discussie over de winstverdeling redelijk zinloos zonder te weten hoe de garantieprijsberekening gaat worden.

Ik hoor weinig dat ik niet argwanend genoeg ben en die vraag is al vaker neergelegd, ik neem 'm mee...
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
In de garantieprijs zitten de maximaal uit te keren toeslagen, makkelijk te achterhalen, en niet de daadwerkelijk uitbetaalde toeslagen.

Ja ja, dan moet je eerst onderscheid gaan maken tussen wat herverdeling is en wat werkelijk 'extra' toeslag is. En zoals je weet is dat voor RFC zelf al zeer moeilijk, dus van indexbedrijven weet je dat helemaal niet. Dat de RFC directie net doet dat wel te weten is niets anders dan even voor weken om straks een stuk van de garantieprijs af te hakken en tegenover leden doen alsof ze eigenlijk nog meer krijgen dan waar ze recht op hebben.
Je kunt van indexbedrijven ook al het uitbetaalde geld richting leden/leveranciers delen door de melkplas en dat als basis nemen. Als er dan voor RFC nv te weinig geld over blijft moet je het maar zoeken in de winstverdeling. Maar dan is het in ieder geval duidelijk hoe het zit. Nu krijgen we inschatting op inschatting en geen lid of ledenraadslid die het kan controleren.
Nog een vraag, PP melk levert veel meer op dan wat aan leden wordt uitbetaald is het glanzende verhaal. Dus dat komt dan, na aftrek van kosten in de winst. Dat past dan toch ook niet in dit verhaal. De directie moet zich bezig houden met meer geld verdienen en de uitkomsten goed uitleggen maar het lijkt nu wel een stel boekhouders die de bestaande cijfers alleen maar wil oppoetsen om beter voor de dag te komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Je kunt van indexbedrijven ook al het uitbetaalde geld richting leden/leveranciers delen door de melkplas en dat als basis nemen

Verrek zeg, we zijn het eens. Weerwoord van de RFC-mannen was dat in de meeste jaarverslagen ook bio(-dynamisch) hierbij wordt opgenomen, dus lastig uit te voeren. Toch lijkt dit me de enige uitlegbare systematiek wanneer wijziging (lees verlaging) zo onontkoombaar is, als wordt beweerd. Ik ben erg benieuwd hoeveel lager de garantieprijs dit jaar uit zou pakken volgens deze systematiek, dan kun je ook serieus gaan praten over de winstverdeling.

Maak je verder niet zo druk over die PP melk. Als voormalig Campina-lid heb ik al ruim ervaring dat dit soort hopeloze oprispingen slechts van korte duur is. Zodra de laatste facturen van de reclamebureau's voor de introducerende pr-campagne om de producten in de markt te persen zijn betaald begint het aftellen voor de afsprong.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam waar ik al een tijdje bang voor ben is dat Campina structureel te veel betaald. ( Is misschien niet leuk dat ik dit schrijf Maar de meeste vinden mij toch niet leuk dus kan dit er ook wel bij) ik heb het al eerder geschreven. Nederland exporteert het grootste deel van de melk. Dus die lever je op de wereld markt. Kwaliteit is geweldig maar niet beter als de eerste kwaliteit melk van de plaatselijke melkveehouders. Die meer prijs moet ergens vandaan komen. Die komt zeker niet alleen door een super verwerkingsproces. Ik denk dat er een luchtbel gecreëerd is de laatste jaren. Ik ben oprecht bang dat die knapt. Dat zou heel slecht zijn voor alle melkveehouders, dus ook de niet Campina leveranciers.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
Campina structureel te veel betaald

Dat is niet het probleem. Hierdoor komt RFC alleen niet aan reserveren toe en dat is naar de toekomst toe niet volhoudbaar.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam of het opeten van boeren geld. Misschien zit er al meer boeren geld in dan dat er activa en vorderingen zijn. Ik weet dat natuurlijk niet. Maar er gebeuren vreemdere dingen in het bank wezen.
+1
hookwood
Quote Reactie van @Erik!1879:
Misschien zit er al meer boeren geld in dan dat er activa en vorderingen zijn. Ik weet dat natuurlijk niet.

Ik zou zeggen lees het jaarverslag even door voor je allerlei complottheoriën hier op het prikkebord gooit: frieslandcampina.com/nl/downloads/…
Erik!1879
@hookwood zie pb
+1
hookwood
@Erik!1879 Ik heb de link even aangepast.
puntertje
@Erik!1879 Welnee, de afgelopen 10 jaar is een vermogen toegevoegd door de ingehouden winst. Terwijl de garantieprijs voor het grootste gebaseerd was op Duitse indexbedrijven die amper iets toe konden voegen aan hun vermogen. Dus dan hoort de uitgangspositie van RFC vele malen beter te zijn, dat ingehouden vermogen moet ook z'n werk doen. Tenzij dat vermogen verdampt is omdat het in niet renderende zaken is gestoken. Daarvan weten we natuurlijk wel een aantal voorbeelden maar je mag verwachten dat ook investeringen zijn die wel goed renderen.
Wat we wel veel horen is dat we in China heel veel geld in marktontwikkeling hebben gestoken en dat is ongetwijfeld veel waard. Maar als ze dan steeds zeggen dat we versneld meer moeten investeren om niet achterop te raken bekruipt me het gevoel dat we er door de grote jongens worden uit geconcurreerd. En dan wordt het zorgelijk, achterop geraakt in de traditionele markten omdat China hip was, en daar nu de slag verliezen. En dan blijken we nog steeds de middenmoter van voorheen met een aantal goede jaren omdat we wind mee/geluk hadden. Als je ziet welke informatie aan leden wordt gegeven, gaan we wel die kant uit.
+4
jan w
Het beste systeem zou zijn om de hoge heren uit te betalen aan de hand van de melkprijs. Goede prestaties, goed loon. prestatie zo als afgelopen jaar, een sober loontje.
Ik krijg steeds meer het idee dat ze in de jaren, de tijd dat de winst uit Azie kwam, op de kont hebben gezeten. Dat ze de binnenlandse markt zijn "vergeten" want het was toch niet nodig en dat men nu een probleem heeft, die men afschuift in een lagere melkprijs.
Een aantal jaren geleden zijn ze in Steenderen wereldkampioen geworden met de "Old Amsterdam" als ik het goed heb. Maar ze hebben er niks mee gedaan, het is gewoon domweg doodgebloed. Het interesseert ze niks wat de melkveehouder er nu aan overhoud. Dat is zo langzamerhand de sluitpost van de fabriek geworden. Het goede personeel is inmiddels al wel weg, omdat ze het niet eens waren met het gevoerde beleid. Dat zijn nu de concolega's die ons beconcurreren of op een andere manier onze coop weten te plukken.
+2
JanCees
@jan w Dat was geen Old Amsterdam want dat is een merk van Westland. Dacht dat het Cantenaar was 2013/14 of zo of nog eerder. Waren ze terecht supertrots op
+1
hookwood
@JanCees Idd Old Amsterdam is van Westland Kaas. Het was de Vermeer kaas waarmee ze destijds wereldkampioen waren en die word idd in Nederland onder de naam Cantenaar verkocht.

frieslandcampina.com/nl/nieuws/…

Heet nu trouwens Holland Master Cantenaar en kun je o.a. bij de Albert Hein kopen: ah.nl/producten/product/…

Er wordt trouwens vaker gedacht dat Old Amsterdam van Friesland Campina zou zijn: boerderij.nl/Home/Blogs/…

Voor diegenen die niks met Amsterdam hebben is er trouwens een prima alternatief:

derotterdamscheoude.nl/
+3
hookwood
Quote Reactie van @jan w:
Het beste systeem zou zijn om de hoge heren uit te betalen aan de hand van de melkprijs. Goede prestaties, goed loon. prestatie zo als afgelopen jaar, een sober loontje.

Dat zit al in de beloningsstructuur.
familie pelle
Quote:
. Dat zit al in de beloningsstructuur.
Reageer @hookwood.


Dan hebben ze niet veel verdiend het laatste jaar...🤑

@hookwood
+1
wally
En we moeten niet alle prijzen uitgebreid openbaar bediscusieren
retail leest ook mee
ah praat ook niet over inkoop en verkoopprijzen

gewoon zeggen basis melk 40 ct
weidegang 43 ct
planet proof of iets in die lijn 46ct
co2 neutral 49 ct
geen aangekocht voer 52 ct
eko 55 ct
eko co2 neutral 58 ct
eko geen aangekocht voer 61 ct

niet meer naar andere kijken gewoon stellen dit moet kosten basta
+1
Noorderling
@wally
Vervolgens duikt een andere fabriek er 1 cent onderdoor en blijf je met alles zitten.
Hoe graag we ook willen, we leven in 2019 en met een paar tikken op het toetsenbord weet je de marktprijzen wereldwijd. Met inkoop doen wij melkveehouders toch precies hetzelfde?
+1
Jan-T
@Noorderling Als de prijs niet bekend word gemaakt dan kan er niemand beleid op maken. En kan je de verkoop prijs zelf bepalen.
U neemt het product af of u neemt niet af.
En de Rabobank idioten die vermelden dat ze voor xx cent nog aan bedrijven uit lenen, moeten ze per direct ontslag aanbieden. Wij vertellen toch ook hun loon niet rond in de wijde wereld. Dit vind ik echt triest en slecht voor de sector.
Bio Cees
@wally Allemaal naar de bijeenkomsten dus!!!
Johannushoeve cv
@wally als nu eens beginnen met de prijs naderhand vast te stellen in plaats van voor af zou het al een hoop schelen kunnen de retials er niet op inspelen
Jan-T
@Johannushoeve cv Of we vertellen het niet dat lijkt mij veel beter dit gaat alleen de leveranciers aan en niemand anders.
Het lijkt net of ze illegale prijs afspraken hebben, onder elkaar in de zuivel.????
dewittemotor
Rijden daar weer duizenden leden naar die bijeenkomsten toe. Vele discussies. De ledenraadsleden overal druk mee. Alles alleen maar voor de show.
Maar een ding is zeker de nieuwe uitbetalingssystematiek staat allang vast. Is al lang uitgedokterd met allerlei adviseurs en accountants door RFC.
Brutus64
Als je RFC een beetje volgt, dan kon je weten dat dit er aan kwam, ik heb hier al vaker gezegd, dat ik me echt afvraag hoe waardevast de garantie melkprijs de komende jaren is, er moet nl. flink gereserveerd worden om van die B status af te komen, na de matige cijfers van de laatste jaren en ze willen komende jaren capaciteit vergroten, dit kost ook geld.
diezel
Quote Reactie van @Brutus64:
er moet nl. flink gereserveerd worden om van die B status af te komen

Heeft RFC daar in Pakistan echt 51% van alle uitstaande aandelen? 😞
diezel
@diezel
Totaal aantal uitstaande Engro-aandelen 766 miljoen...….. ?
robotmelker
Melkprijs is de sluitpost geworden voor de bv. Friesland Campina. Alle investeringen risico's en stijgende loonkosten vallen op het bordje van de leden.

Wil je dit veranderen zul je toch een basis onkosten vergoeding voor basismelk moeten gaan claimen. Daarboven op een vergoeding voor alle opties die op de basismelk komen.

Maarja als je dan bijvoorbeeld PP melk levert en maar een plusje van 2 cent weet te bedingen.... had je dat concept beter niet kunnen aanbieden.

Op alle investeringen die een bedrijf of consument doet zijn extra opties te bedenken. Alle aanbieders weten zich daardoor te onderscheiden. En laten zich daarvoor ook uitbetalen.
Het product past beter bij de consument, of wordt daardoor luxer waar de consument graag voor betaalt. Anders had hij wel het basisproduct gepakt.

Onze sector bied extra's aan... voor kostprijs dekkende bonussen..

Directie van FC,

HOE DOM KUN JE ZIJN?
+1
Jean-PierreK
@robotmelker, de melkprijs is in iedere gezonde coöperatie sluitpost. Als dat niet zo is dan heeft het bestuur iets uit te leggen.
robotmelker
@Jean-PierreK O..... zie waar dat systeem van denken dat na 100 jaar gezonde coöperatie heeft gebracht als melkveehouderijsector...
Jean-PierreK
@robotmelker, dat heeft ons zover gebracht dat Nederlandse melkveehouders bereid zijn duizenden Euro's te betalen aan fosfaatrechten om een koe meer te mogen melken.
@robotmelker Heb alles niet gelezen , deze evaluatie leid ertoe dat er minder voor de melk uitbetaald gaat worden, dat is de opzet , er word een complex lulverhaal aan vastgeplakt, en het word ons door de strot geduwd . En de LEDENRAAD vergaderd HEEL vaak de laatste weken !!!
+1
hookwood
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
En de LEDENRAAD vergaderd HEEL vaak de laatste weken !!!

Hoe kom je daar nu weer bij? De laatste was op 28 maart, vaststelling van de jaarcijfers, en de volgende is in juni.
+1
hookwood
Quote Reactie van @robotmelker:
Maarja als je dan bijvoorbeeld PP melk levert en maar een plusje van 2 cent weet te bedingen.... had je dat concept beter niet kunnen aanbieden.

Het is een foute veronderstelling dat de PP toeslag die de melkveehouders ontvangen gelijk is aan de plus die de retail betaald voor PP melk.
JanCees
@hookwood dus herverdelen melkgeld want in het schap zit er bepaald geen meerwaarde op zie de 2 halen 1 betalen en altijd laagste prijs garanties bij de diverse supers.
+5
hookwood
@JanCees Jij laat ook werkelijk geen kans onbenut om negatief te reageren als het Planetproof betreft. #jeverwachthetniethe

De retail betaald fors meer dan de PP toeslag die de leden ontvangen die PP melk leveren. Volgens mij is dat al een keer voorbij gekomen hier op het prikkebord. Uitgangspunt bij de diverse melkstromen binnen FrieslandCampina is dat de meerkosten die de veehouders maken worden vergoed en dat de rest van de meerwaarde wordt verdeeld binnen het collectief.

Aanbiedingen zijn een onderdeel van het marketingmechanisme dat de retail hanteert. In hoeverre FrieslandCampina daar aan mee betaald is mij niet bekend.

Schijnbaar loopt de AH melk ook niet zo hard trouwens:

Jean-PierreK
@hookwood , ik zou de melk ook niet kopen als die al een maand over de houdbaarheidsdatum is 😉
JanCees
@hookwood het gaat niet om negatief neerzetten het gaat om de realiteit. Jumbo heeft PP in de laagste prijsgarantie gezet en in andere super was het twee halen 1 betalen dan kun je niet anders concluderen dat het de markt ingdrukt wordt zonder er aan te verdien. Ik loop inmiddels lang genoeg mee om het spelletje van beide invalshoeken dus vanuit zuivelaar als retailkant te kennen Jan Roelof. Bij Jumbo komt nu BLK er overheen en BLK is weer een kopie van AH alleen dan met een aantal specifieke regionale uitwerkingen en iets meer omschrijvingen op kalver huisvesting en voeding maar ook weer niet zo heel bijzonder. Als het gaat om graskruiden en mest en gebruik gewasbeschermingsmiddelen weinig indrukwekkend en meer greenwashing dan het daadwerkelijk zoden aan de dijk zet.

By the way Zaanse Hoeve is gewoon prima melk netzogoed als andere huismerkmelk ook prima melk is die voldoet aan alle reeds bestaande EU en NL regelgeving die tot de strengste in de wereld behoren.
Dat er concepten worden uitgbracht met extra borging of extra elementen op het gebied van voeding/ regionaliteit en natuurinclusief is een prima ontwikkeling.

Wat volgens mij de dood in de pot zal zijn als er naar 1 program wordt gepusht. Of het nu het BLK is of PP want dan worden die de basis zonder meerwaarde voor de melkveehouder.

Onderscheidende concepten waar de melkveehouder een betere verwaarding van zijn melk en bedrijfsvoering mee kan realiseren die ontwikkelen zijn belangrijk. Dat is duidelijk even wennen voor een aantal spelers
robbies
Quote Reactie van @hookwood:
Het is een foute veronderstelling dat de PP toeslag die de melkveehouders ontvangen gelijk is aan de plus die de retail betaald voor PP melk.

Waarom zit er eigenlijk geen actiebeding in het contract? Er wordt nu gestunt met PP-melk. Dat doet toch afbreuk aan het concept?
putjesschepper
@robbies omdat pp onder in het schap ligt.wordt herverdeling melkgeld straks.
hookwood
Quote Reactie van @JanCees:
Jumbo heeft PP in de laagste prijsgarantie gezet

Jumbo heeft volgens mij bij zo'n beetje alles de laagste prijsgarantie dus dat zegt niets.

jumbo.com/content/euro's-goedkoper/

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's freriks , melk , frieslandcampina , melkprijs , voer , melkveehouder , jaarcijfers , weidemelk , zuivelmarkt , garantieprijs , wit en aansluiting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0