Schouten: Het moet ‘radicaal anders’ met landbouwgif



Originele beschrijving

Minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) wil dat er ‘radicaal anders’ in Nederland wordt omgegaan met bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Zij zegt dit in een interview met het tv-programma ‘Zembla’, dat later deze maand wordt uitgezonden.

Deel dit topic

Reacties

+1
christo
Weer een mooi voorbeeld van framing. Radicaal anders. En dan een slap aftreksel verderop in de tekst.
ted9
Per ongeluk gepubliceerd door het rivm. Boeven zijn het.
Pluto
@ted9 Het middel in Nederland verbieden en residu norm voor ingevoerd product verhogen van 0,oo3 naar 0,3 !. lekker handig .
+4
Kan ook simpel anders en minder gelijk stoppen met doodspuiten van groenbemesters ,en grasland.
christo
+6
robbies
Quote Reactie van @christo:
Beetje kort door de bocht.bloggendeboer.com/2018/09/…

Jij zoekt ook net zo lang tot je iemand vindt die je gelijk geeft.

Je kunt argumenten overdragen zoveel je wilt, maar de wereldwijde aandacht voor roundup is al voldoende om de perceptie van de burger te beinvloeden. Ze willen zo min mogelijk oranje akkers zien in het voorjaar. Dat betekent het product inzetten wanneer het nodig is. Groenbemesters hoeven helemaal niet dood gespoten te worden, dus daar moeten we als melkveehouders gewoon mee stoppen. Dat is de enige manier om het middel te behouden voor wanneer het echt noodzakelijk is.
Pluto
@robbies Dit doodspuiten word voor het merendeel bepaald door het volggewas en meestal het hoofdgewas. Bovendien wanneer de groenbemester te massaal wordt kost het meer stikstof om te verteren dan het van oorsprong heeft opgevangen !.
robbies
@Pluto voor maïs hoeft de groenbemester echt niet doodgespoten te worden
Pluto
@robbies Er zijn ook nog bedrijven die wel aan vrucht wisseling doen !.
robbies
@Pluto hoeveel zijn er dat in de melkveehouderij
?
Pluto
@robbies Grondruil ????. Ik denk hier dat 30% daar aan doet en 25% verbouwd iets er bij als graan -s bieten -v bieten -aardappelen . Akkerbouwers nemen geen risico en maken alles eerst dood , zij hebben flink leergeld betaald in het verleden !.
christo
@robbies Tukker heeft het over groenbemester EN grasland. Ik heb niet verzonnen dat er een N korting toegepast moet worden bij de teelt van mais op gescheurd grasland bij derogatiebedrijven. Dan is het wel handig om de stikstof uit de zode op tijd beschikbaar te hebben omdat je minder mag bemesten. We hebben iets in dit land met minder. Politiek snapt er gewoon niks van. Korting op N opleggen en dan gaan piepen dat het ff oranje wordt. Het is onze nationale kleur notabene.
robbies
@christo
Quote:
Tukker heeft het over groenbemester EN grasland. Ik heb niet verzonnen dat er een N korting toegepast moet worden bij de teelt van mais op gescheurd grasland bij derogatiebedrijven. Dan is het wel handig om de stikstof uit de zode op tijd beschikbaar te hebben omdat je minder mag bemesten. We hebben iets in dit land met minder. Politiek snapt er gewoon niks van. Korting op N opleggen en dan gaan piepen dat het ff oranje wordt. Het is onze nationale kleur notabene

Gezocht argument. Je weet goed genoeg dat verantwoording van de mestplaatsing op bedrijfsniveau en niet op perceelsniveau. Daarnaast heb ik de ervaring dat op gescheurd grasland niet zoveel mest hoeft om normale opbrengsten te realiseren. Het probleem is dat de meeste buitengewone opbrengsten willen.
Twentsch Land
@robbies

Scheurgrond geeft altijd goede maisopbrengst, ook bij iets minder mest....indien geen goede mais, in dat geval is de mais geteeld op grond die niet geschikt is voor maisteelt ( even buiten gelaten hele extreme weersomstandigheden )
christo
@robbies WE bemesten in ons groeizame landje op 80% van de landbouwkundige norm. Ik ben geen scheidende varkenshouder.
robbies
@christo Dat is een hele andere discussie. De normen moeten omhoog kunnen. Maar wat heeft dat te maken met het doodspuiten van groenbemesters en bemesting op scheurgrond?
christo
@robbies Dat je alle stikstof moet pakken om gewassen te verbouwen. Die moet op tijd beschikbaar zijn. Een keer half april vrezen op natte grond geeft niet het optimale resultaat. Ook de huidige droogte nodigt niet uit om meerdere keren met de schijveneg er door te raggen. Tijdens de afrijping heb je er niet zo veel aan of je moet groenbemesters als hoofdgewas gaan zien.
Noorderling
@christo
Zaai je wat vlinderbloemigen door je gras heen of zaait luzerne. Dan krijg je je ruimte niet meer vol met meer voer op het erf.
christo
@Noorderling Was geen succes.
+1
Noorderling
@christo
Vanwaar niet?
met voldoende pH en in wisselbouw met andere gewassen, dus max 5jaar gras ivm blijvend grasland halen we er fors hogere opbrengsten vanaf met alleen 50kg zuivere stikstof in het voorjaar omdat de klaver zn werk nog niet doet door de lage temperatuur. Enige wat afgelopen zomer doorgroeide was dan ook de klaver met de lange penwortel.
christo
@Noorderling Leemachtige natte grond.
mlkvhoudr
@christo je kunt niet chemische gewasbescherming toepassen op plekken waar t eigenlijk niet nodig is en een produkt slijten met een zo natuurlijk mogelijk imago
mlkvhoudr
@mlkvhoudr puur rationeel gezien is t andere koek

clo.nl/indicatoren/…
pietjepuk
@christo Rekenkundig kan er her en der nog wat bijgeschaafd worden. 0,2 bij 0,2 meter is 0.4 vierkante meter. 🤔
+2
BamBam
Hoeveel bestrijdingsmiddelen worden er in nl in het oppervlaktewater gevonden? Misschien is er wel niets om druk over te maken.
de Haas
@BamBam Wetterskip Fryslân propageerde altijd dat vooral MCPA erg veel voorkwam in het oppervlakte water in deze regio, midden in een veehouderij gebied. MCPA wordt al jaren niet meer gebruikt in grasland dus hoe het er komt???
+1
Pluto
@BamBam Er wordt wel van alles gevonden en ze kunnen ook steeds meer vinden !. Als je na het geschreeuw van de waterschappen vraagt om welke stoffen het gaat krijg je al een heel ander beeld . Dan blijkt de landbouw in veel gevallen niet de herkomst te zijn !.
Drugs gebruik is een jaar na dato nog aan te tonen in de haren ??. Is ieder die dan nog positief scoort een junk ??? kan groen links wel inpakken .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw en natuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN