Welke ervaringen zijn er met klachten van stankoverlast van rundvee mest silo 2500m3?

Ik ben voornemens een betonnen mestsilo te bouwen van 2.500m3 dichtbij de bebouwde kom. De gemeente wil hier wel aan meewerken, maar welke ervaringen zijn er ten aanzien van stankoverlast klachten van buurtbewoners. Welke argumenten horen jullie en in hoeverre kunnen wij hierdoor later geconfronteerd worden en of zijn er ervaringen met gegronde argumenten of anderszins? Beter vooraf ervaringen inwinnen, dan achteraf speit krijgen dat we het gewoon doorzetten en af zouden moeten breken. Elke input is welkom en wordt gewaardeerd.
Larstim73

Laatste  |  

Reacties

+3
bio boer
Meschien bij bij het vol pompen/mixen daar na niks geen stank
+1
Nick83
Wij hebben een bassin midden in de polder liggen, 600 kuub. Drijfzeil erop met 4 ontluchters. Stinkt de ganse zomer naar rotte eieren, ook als die (bijna) leeg is.
Larstim73
@Nick83 kun je daar nog iets aan doen? Is een vaste overkapping een oplossing?
MJvW
@Larstim73 ik heb mn halve leven 25m naast een 600m3 open betonnen mestsilo gewoond, nooit iets geroken
Nick83
@MJvW Ik denk ook dat da drijfzeil de oorzaak is van die rotte eier lucht.
+1
spotmelker
Overwogen om aeromix er in laten leggen? Krijg je wellicht meer sympathie bij gemeente.
Larstim73
@spotmelker Niet overwogen, enig idee van de kosten? En kun je aangeven wat het precies op kan leveren qua stank reductie?
joske1980
@Larstim73
Heb hier een offerte liggen van paar jaar oud denk rond de 25000 ook voor jouw silo voor aeromix
Larstim73
@joske1980 bedankt en ga het zeker verder onderzoeken. Ziet er op internet wel goed uit.
Nick83
Quote Reactie van @Larstim73:
Ziet er op internet wel goed uit.

Werkt goed zegt men. En blijkt ook uit onderzoek. Probleem is dat men het hier in NL niet officieel wil erkennen. Ik geloof ook helemaal niet dat de gemeente dat een goed idee zou vinden. Overkappen (en daarbij zoveel mogelijk afsluiten) is gewoon verplicht.
boertje009
@Larstim73 die 25000 eu is wel heel erg veel was dat voor een kelder? Hier 1200 m3 10.000eu kost een electrisch mixer ok van 10 pk. Dit systeem in mestsilo is goedkoper als in kelder
Melkveehoudernh
Hier een mestsilo van 1800 kuub staan, pompen regelmatig mest over uit de afstortput, dan ruik je het een 15 min, en een keer per jaar met mixen. nog nooit klachten gehad. zorg dat je er in begint te roeren als de wind beetje gunstig staat. en zorg dat je nieuwe silo een meter of anderhalf in een grondwal licht, de aansluiting wand/ bodem gaat altijd zweten/lekken, en krijg je gezeik over bij gemeente. gooi er een grondwal omheen en je ziet er niks meer van.
van Ittersum
Hoe dicht is dicht bij de bebouwde kom? Zet de gemeente u onder druk als verantwoordelijke indien ondanks de vergunning er toch klachten komen?
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Zet de gemeente u onder druk als verantwoordelijke indien ondanks de vergunning er toch klachten komen?

Dat doen de buren dan zelf wel, kun je je volgende bouwvergunning vergeten, zetten ze een kikkertje uit vinden ze wat anders.

Mestsilo komt wel een korst op en stank valt mee als je hem van onderen vult. Risico is dan wel dat er mest terug loopt als de pomp stopt of slang knapt, in dat opzicht is van boven vullen veiliger. Van onderen vullen en mest terug laten lopen tot de pomp zorgt er wel voor dat een verdringerpomp makkelijk opstart.
Gerron
Het is vragen om problemen. Wat als de afsluiters gejat worden?
+1
Noorderling
@Gerron
Hoofdafsluiter dicht draaien. Die zit onder de grond en komen ze echt niet bij.
bio boer
@Gerron even de moeren vastlassen kunnen ze hem er al niet meer afsleutelen
paul1
@bio boer als tie dan kapot is kun je niet repareren
bio boer
@paul1 die dingen gaan ook zo vaak kapot hier zit de eerste er nog op na 20 jaar dan moet de slijptol er op dat moet meschien sws wel om dat ze vast geroest zijn
paul1
@bio boer meestal gaan die dinge kapot als je ze na lange tijd weer gebruikt, en dan is de silo vaak best vol
cjw73
@bio boer is meestal rvs en niet iedereen kan rvs lassen.
pietjepuk
@cjw73 wat is daar moeilijk aan. gewoon met een ouderwets lasapparaat en rvs electrode.
Gerron
Ik lees hier mooie oplossingen tegen het jatten van de afsluiters maar ik bedoelde dat de locatie vraagt om problemen. Liever een silo bij huis en dan met een transporttank de afstand overbruggen.
Noorderling
Quote Reactie van @Gerron:
Liever een silo bij huis en dan met een transporttank de afstand overbruggen.

Als het even kan zou ik dat juist niet willen. Moet alles in de drukste tijd van het jaar gebeuren. Liefst elke veldkavel een eigen mestzak/silo. Kun je op de gunstigste momenten capaciteit draaien in plaats van tijd verdoen op het asfalt. Op 2km afstand haal je de helft van de capaciteit nog niet vergeleken bij huis. Mestcontainers met vrachtwagens loopt ook niet altijd even gesmeerd, zit je weer met wachttijden etc.
Gerron
@Noorderling Dan maar 2 transporttanken met 1 trekker en direct uit de tank laden?
Nick83
Quote Reactie van @Gerron:
Liever een silo bij huis en dan met een transporttank de afstand overbruggen.

Wij hebben hier het bassin liggen op land wat verder bij de stal vandaan. Dat rijd ik zelf vol, de loonwerker komt dan met sleepslang hem leeg draaien. Zit op veen, injecteren kan / wil ik hier niet. Dus water bij de mest. Met men eigen tank ga ik daar dus niet aan beginnen en ben erg blij dat da bassin daar ligt en niet thuis.
Gerron
@Nick83 Ook dicht bij de bebouwde kom? Daar gaat dit topic namelijk over. Geen klachten?
Nick83
@Gerron nee, ver weg. Gelukkig wel. Ik had er anders een hoop gezeik mee kunnen hebben.
Gerron
@Nick83 Is het niet voordeliger om met een sleepslang dat ding vol te pompen?
Nick83
Quote Reactie van @Gerron:
Is het niet voordeliger om met een sleepslang dat ding vol te pompen?

Dat zou een hele operatie worden, met 2 pompen en heel veel slang. Er ligt ook nog een weg tussen, dus ook nog een poort erbij. Word al gauw een hele grote factuur ben ik bang voor. Ze zullen langer bezig zijn met uitrollen en opstellen en nadien weer opruimen dan aan pompen zelf. Tis maar 600 kuub. Als het 2500 kuub zou wezen, bijvoorbeeld, dan zou het wel te overwegen zijn ja.
bio boer
@Gerron dan kan je die grond beter meteen bemesten met sleep slang en een sleepslangpomp kan alleen dunne mest verpompen dus moet er vaak water bijgemengd worden dat wil je niet in de winter in je opslag met sleepslang kunnen ze steets verder weg buurman doet het hier nu ook met de sleepslang zijn veld kavel 2km verder op 10ha gaat hij door onze huiskavel met overleg mag dat van ons krijgen wij elk jaar weer grote kado mand vol met producten dat moet kunnen als buren
Gerron
@bio boer Ik had een stille hoop dat de onderste dunnere mest in een volle put zonder water toevoegen door een sleepslang kan.
bio boer
@Gerron o ja dat kan wel alleen heb je dan later dikke mest in je put of hier kan dat niet dan heb ik dikke prut in de put
+1
cjw73
@Gerron als de put gewoon goed gemixt is kan het zo wel met de sleepslangen hoor. Er hoeft geen water bij. Da's bij boeren met dikke shit in de put. Hier in de buurt zijn genoeg loonwerkers die in de winter mest overpompen met de sleepslangen.
bio boer
@cjw73 hier is gemixste mest altijd wel redelijk dik komt ook dat mestplaat gier en spoelwater in een andere put komt van 300m3 kan ik mestal net de winter overbrugen soms paar mest tanken overrijden in de stal was dit jaar niet nodig dunne gier gebruik ik weer voor de weide percelen mooi dun zit nog genoeg in je zit altijd resultaat
cjw73
@bio boer das hier precies zo. Het is bij mij uitsluitend mest wat onder de stal zit. En dat pomp ik gedurende de winter 3 x over naar de mestzak en ze sleepslangen hier altijd uit de mestzak vandaan. En wat er alleen als ik het aangeef.
weurding
Stront stinkt alleen als je er in roert
Larstim73
Ieder bedankt voor zijn opmerkingen. Kan ik zeker wat mee en ga ik oppakken richting gemeente en omwonenden.
+1
JohnDeere6serie
@Larstim73 of ben je een tegenstander die wat argumenten nodig had voor je bezwaarschrift
huub
Die silo wil je dus bij een kavel van +/- 50ha bouwen? Ben je akkerbouwer of melkveehouder?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mestsilo, klachten, stankoverlast geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!