STAF RESEARCH: Voer en mest barsten helemaal niet van de bestrijdingsmiddelen

Na een professioneel en intensief onderzoek hebben we het rapport over de relatie tussen residuen van bestrijdingsmiddelen in mest en de achteruitgang van weidevogels gereviewed. En zoals we allemaal al dachten er is geen causaal verband tussen deze twee parameters. De gevonden residuen in het rapport van Buijs blijven ver onder de Europese normen voor de humane en dierlijke voedingssector, tot een factor 1000 er pnder. Dus een framing rapport gefinancierd door de provincie Gelderland. Hieronder de link. Ook de rapportage van ons onderzoek zit in de link.

stichtingagrifacts.nl/

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

spotmelker
Johan Emmens heeft daar ook een mooi stuk over geschreven op Akkerwijzer.nl
kanniewaarzijn
De landbouw zal en moet verdwijnen. Daarbij is alles geoorloofd!
+4
jg
Steun Staf !!!!
+7
dewittemotor
Beste John,
Jullie doen geweldig werk, maar jullie moeten echt meer gaan doen om de grote massa te bereiken. Reclameblokken kopen voor radio, TV en internet. Korte boodschappen die de consument aan het denken zet.
Dit kost veel geld dat jullie vast niet hebben, maar probeer met wat gelijkgestemde clubs eens iets te maken en dan via dit soort platforms, boeren en aan de agrarische sector gelieerde bedrijven, aan geld te komen. Een soort van CrowdFunding voor een of enkele spotjes. En zo proberen het vliegwiel aan de gang te krijgen.
Er zit geld genoeg in de agrarische sector en als het zo door gaat, gaat alles de vernieling in. Dat besef begint bij vele ondertussen door te dringen
+1
putjesschepper
@dewittemotor fourage etc moest eigenlijk ook gaan doneren.
dewittemotor
@putjesschepper Juist dat bedoel ik. Eigenlijk de hele agrosector. Machinebouwers, mechanisatiebedrijven etc.
Ze zullen in het begin lang niet allemaal meedoen, daarom klein beginnen met een paar topspotjes, waarmee je ook de sympathie bij de boeren en de agrosector opwekt. En dan hopen op een vliegwiel effect en dat er steeds meer mee gaan doen. Bedrijven die meedoen die meedoen mogen dan bijvoorbeeld het STAF symbool gebruiken als bewijs van deelname bij reclame -uitingen. Of het lukt weet ik niet, maar op deze manier is het ook kansloos. De consument moet om, daar gaat het om
Elvis
@dewittemotor word een strijd in de media, je ziet nu al na een paar positieve berichten over weidegang gooien ze de kalversterfte voor onze voeten
JanCees
@dewittemotor kun je ook zelf organiseren media offensief das niet de klus van Staf. Staf checkt en maakt dat bekend.
hans1980
En nu rectificatie?
Groot artikel plaatsen in AD Trouw Volkskrant?
+2
j h p
@John Spithoven Is er bij zoiets strafrechtelijk niet wat mogelijk?
Het wordt betaald met gemeenschapsgeld.
Er wordt steeds meer smeerlapperij ontmaskerd, zo ook het 10 kilo graan voor 1 kilo vlees verhaal, onderuit gehaald door nota bene de wereldvoedselorganisatie de FAO. zie melkvee.nl/artikel/…
hans1980
@j h p moeilijk, doen linkse ratten ,ook (met name) media
+4
robbies
Mooie taak voor ZuivelNL 2.0 om eens wat te gaan doneren. Binnenkort starten bij RFC de ledenbijeenkomsten. Stel het eens voor.
+9
m uut m
@robbies
Rfc spendeert of spendeerde in elk geval in 2016 500 miljoen aan reclame.
Kan er bijvoorbeeld beter 10% naar staf en dat goed inkleden dan dat boer Niels zijn verhaal verkondigd want dat is tenenkrommend.
Weidezicht
@m uut m die rfc weigerde 20 jaar geleden om ook maar 1 letter op een pak te zetten over kkm. Kwam natuurlijk omdat ze buitenlandse melk bij flikkerde. Maar een lulsmoes op de vergadering dat de consument dat kkm toch niet snapte enz. Nu staat er een planet plof verhaal op dat pak, met eogenlijk hetzelfde effect als film niels. Planet plof is goed en gangbaar niet meer. De consument die dat pak leest denk dat alleen planet plof koeien buiten komen en de nog wat van soort opmerkingen.
+2
de jonge
Misschien een idee om als landbouwers allemaal een donatie te doen en voor de staf om samen met bv de nmv de gelden deels te gebruiken voor de media?? een partij als de lto had dit in mijn ogen van het ledengeld ook uit kunnen zoeken en de ""fakenieuwsbrengers"" daarmee om de oren kunnen slaan in de landelijke media.....
de Haas
@de jonge Nee hoor. De allergrootste sponsor van LTO is de staat (via-via). Die zijn helemaal niet gebaat bij een eerlijk verhaal.
+2
Melkboer16
Ik wil best een donatie doen!
Maar het grote geld zit bij de bedrijven die aan ons verdienen en daar staan er heel veel van in de Quote 500 en allemaal op hoge plaatsen!
+11
John Spithoven
Dank voor alle reacties. Net thuis, voor STAF op pad geweest.

Ik zie suggesties voor reclame enz.
Wij doen feitencheck en daar waar het niet klopt vragen en dwingen wij rectificatie af.

Vervolgens moet belangenbehartiging er mee aan de slag. Dat gebeurt op het moment niet door allerlei redenen. Daar zijn jullie voor om dat zo snel mogelijk te veranderen, De grote bestuurders moeten echt over hun schaduw heen stappen en aan de slag met dossier waar wij het voorwerk gedaan hebben.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Vervolgens moet belangenbehartiging er mee aan de slag.

Haha!
putjesschepper
@John Spithoven super werk weer van staf maar waar opent de lc mee,boeren weten niks van gif.😣
John Spithoven
@putjesschepper Kun je het artikel sturen in een pb.
de Haas
@putjesschepper Dat is hun weerwoord. Jij snapt het niet, de geitenwollen sokken hebben de waarheid in pacht. Pas geleden (bijna) ruzie gehad met zo'n mens hier uit de buurt. Maakt 'de landbouw' voor rotte vis uit maar nadat ze haar hond zo'n vlooien tube geval in de nek spoot liet ze het beest zwemmen. Ik maak voor de lol een opmerking daarover, wat denk je??? Balk ---> oog
putjesschepper
@de Haassprak onlangs journalist die veel agrarisch schrijft in lc.hij ergerde zich kapot hoeveel ruimte links krijgt in krant.
+2
BamBam
Zo is dat John, jij bent van je krent af gekomen en dat moeten er zo veel mogelijk van ons doen. En bijdragen kan iedereen op zijn eigen manier. Via geld, via delen, via ingezonden brieven, via wat voor manier dan ook om ons geluid richting de massa te krijgen.
En je hebt het vast vaker gehoord John, ik wil jou graag bedanken voor wat jij doet met de STAF. Top!!
Grasbaal
NIJMEGEN - Het onderzoek naar gif in mest en de gevolgen daarvan voor insecten en weidevogels, deugt niet. Dat zeggen landbouwers die het onderzoek wetenschappelijk onderzocht hebben. De provincie Gelderland vindt dat de onderzoekers te snel hun resultaten naar buiten hebben gebracht.

Voor het onderzoek is de mest op 24 veehouderijen in Gelderland onderzocht. Door dat kleine aantal en omdat de resultaten onderling sterk verschillen, kun je daar geen wetenschappelijke verantwoord verband tussen leggen. Dat zegt stichting Agri Facts (Staf), dat onderzoek over land- en tuinbouw kritisch tegen het licht houdt.

: gelderlander.nl/binnenland/…
+5
John Spithoven
@Grasbaal BINGO

Provinciehuis Gelderland not amused

De heer Buijs geen commentaar

Weer raak geschoten
mlkvhoudr
@John Spithoven dit jaar weer veel strontvliegen op de mest, ik wil er wel bij zeggen dat dit de laatste jaren weer meer is hier, maar er zijn ook wel jaren geweest dat je ze minder zag, zeg t maar waar t aan ligt. Ik ben geen expert

(klik om te vergroten)

+2
John Spithoven
@mlkvhoudr Ook ik ben geen expert. Onze onderzoekjournalist en de geraadpleegde wetenschappers wel. En dan op statistisch gebied. Want dat is de benadering in dit onderzoek. Buijs en Mantingh hebben eerst residuen van bestrijdingsmiddelen gemeten in de mest. Volgens de EU norm (weergegeven in milligrammen) voor de humane en dierlijke voedingsmiddelen overschrijd geen enkel mestmonster de norm. Van een factor 20 tot 1000 blijven de gevonden waarden van de normen vandaan. Vervolgens hebben Buijs en Mantingh de gevonden waarden voor herbiciden, fungiciden en insecticiden opgeteld en de gevonden waarden in microgrammen weer gegeven(de saus van de grote cijfers door de komma 3 plaatsen op te schuiven)

Vervolgens is men in de hete augustusmaand van 2018 (dagelijks temp boven de 30 graden) kevers gaan tellen in mestflaten. En verder heeft men in de data gezocht naar de afname van de weidevogels door de jaren heen. Steekproef was n=20, en daar is een statistische berekening op los gelaten om een causaal verband tussen de parameters aan te tonen. Voor de statistische berekeningen zijn normen hoe groot de steekproef moet wezen. De gebruikte steekproef voldoet niet aan de eisen. Dus het onderzoek van Buijs en Mantingh kan nooit een verband aantonen tussen de parameters.

Ingewikkelde taal. Om even in Jip en Janneke taal te zeggen. Er is een mogelijk verband tussen de toename van het gebruik van mobiele telefoons en de afname van weidevogels maar zeker weten doen we het niet.

Dus eigenlijk wordt er niets gezegd in het rapport
+1
puntertje
@John Spithoven Maar als je een bepaald verband aan wilt tonen kun je Buijs Agro Services altijd bellen, hij regelt het.
Triest en beschamend werk van zo'n pseudo wetenschapper, maar hoe kan het dat zo'n onbenul geld los peutert van de provincie? Zal wel een vriendje op het provinciehuis wat fondsen voor hem hebben vrijgemaakt. Mag de rekenkamer zich wel eens over buigen.
christo
@puntertje Bellen:😂 OP het moment niet hij even niet op.
Melkboer16
@John Spithoven kijk ff op zn Facebook account dan weet je al wat voor vega in de Kuip hebt!
Iemand in een rijtjeshuis die een bureautje runt en anders in de bijstand zat!
Roeptoeterd maar wat om dan geen commentaar te geven!
Gewoon zielig dit soort mensen, die moeten aan het werk wat die buitenlanders komen doen zoals aardbeien plukken!
Maar nee meneer heeft gestudeerd en leeft van de belastingcenten van hardwerkend Nederland
christo
@Melkboer16 Gewoon even bellen met de beste man dat hij een andere hobby moet gaan zoeken. Ik zal het zo doen.
+1
familie pelle
@christo en? Wat zei die?
christo
@familie pelle Ondergedoken lijkt het.
Elvis
@John Spithoven moet je die reacties is lezen in de Gelderlander
christo
Of gewoon in de kelder opgesloten door zijn vrouw. Even gaan kijken?
familie pelle
@christo nee, mooi laten zitten.
BamBam
Ik las het vanmorgen in boerderij vandaag en ik dacht direct, veel Amerikanen rijden in dikke auto's veel Amerikanen zijn dik, dus van in een dikke auto rijden word je dik. Trump draagt een stropdas en hij is een Amerikaan, dus Amerikanen dragen stropdassen.
En daarna heb ik het in Jip en Janneke taal nog even aan mijn zoontje uitgelegd. Ik ken een jongen die op een boerderij woont, dus jongens wonen op boerderijen.
Of te wel het is een dikke auto cq stropdas onderzoek. Want eigenlijk wou ik de conclusie trekken dat op de biobedrijven 22% meer bestrijdingsmiddelen in de grond zaten en meer weidevogels en dat er dus verplicht bestrijdingsmiddelen over het land uit gereden moet worden om de weidevogels te stimuleren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!