Melkprijs hoog genoeg om buffers op te bouwen

Rabobank heeft een zuivelupdate uitgegeven waarin zij ingaan op de marktontwikkelingen in Europa en daarbuiten. Marijn Dekkers, sectorspecialist bij Rabobank, bespreekt met Wouter Baan de visie die de bank heeft op de melkprijs.

Deel dit topic Melkprijs hoog genoeg om buffers op te bouwen (boerenbusiness.nl)

Rabobank heeft een zuivelupdate uitgegeven waarin zij ingaan op de marktontwikkelingen in Europa en daarbuiten. Marijn Dekkers, sectorspecialist bij Rabobank, bespreekt met Wouter Baan de visie die de bank heeft op de melkprijs.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+16
jan.1
Marge blijft flinter dun komende maanden,begrijp ik. In de jaren 80 bouwden we schuren en kochten we mq van de de lopende rekening... dat was bufferen.
Jaap40
@jan.1 inderdaad, melkprijs moet als gevolg van wereldwijde zuivelnoteringen gewoon stijgen. Zuivelbobo's houden de prijs laag?
cjw73
@Jaap40 die stijgingen zijn maar minimaal de boter zit nog steeds rond de 400. Voor een goede melkprijs moet hij richting 550. Maar met stijgingen van 3 euro schiet dat niet veel op. 😭😭
+4
van Ittersum
@jan.1 heb het idee dat sommigen op het punt van No return zijn gekomen qua lasten, de scheefgroei die boven komt drijven. De afschrijvingen zijn weg gevallen, je moet nog steeds eten, de aflossingen gaan door en nu komt de fiscus ook opeens kijken. En in omgekeerde volgorde kloppen deze als eerste aan en vooral , dit allen zijn geen bedrijfskosten maar moet puur uit het rendement gehaald worden. Het enige ruimte is dan de vervangingsreserve die je uitsteld maar dat kan in de regel maar beperkt. Vandaar al die lease, huur of verpanding. Van eigendom naar huurder/leaser .

Het bufferen is dus niet voor iedereen weggelegd, overleven is dan eerder aan de orde. Verschillen onderling worden groter en groter.
+1
jg
@van Ittersum Dekkers spreekt over de melkprijs tov de begrote melkprijs in hun financieringen . Vaak zijn de begrotingen redelijk vanuit het gunstigste scenario opgesteld.
+1
dewittemotor
@van Ittersum Ik denk ook dat de fiscus op veel plaatsen roet in het eten gooit. Melkveehouders waren belasting betalen niet meer gewend
van Ittersum
@dewittemotor ergste was altijd dat de belastingvoordeel meegenomen werd in de financieringsberekening, bij stijgende netto opbrengsten kan dat maar voor de rest....
Coen
@van Ittersum , jouw is toch ook geleerd dat afschrijvingen op gebouwen / productierechten in balans moesten zijn met het aflossingsnivo op je leningen?
de fiscale afschrijvingen hierop zijn nu vaak beperkt, de belastingdruk dus hoog en als er dan ook nog hogere aflossingen lopen ontstaan er vanzelf liquiditeitsproblemen 😞

afschrijvingen op werktuigen gelijk aan je vervangingsinvesteringen, en ook daar gaat het fout omdat die vervangingsinvesteringen nu vaak worden geregeld middels financiële lease.

de uiteindelijke liquiditeitsmarge kun je elk jaar gebruiken voor extra investeringen cq aflossingen boven het afschrijvingsnivo.
hans1980
@Coen lease is toch afschrijving mogelijk?
+2
Noorderling
@Coen ik weet niet hoe het jou lukt, maar aflossen tot 50% van de woz waarde en de rest op grond haalt de afschrijving hier nog niet 50%van de aflossing. Of je moet aflossingsvrij of erfpacht gaan, of dat nu uiteindelijk gezond is heb ik m'n vraagtekens bij.
bio boer
@van Ittersum een bv stichten ben je veel belasting kweit
+1
Coen
@bio boer , enig uitstel op de korte termijn, maar naderhand pakken ze je alsnog 😞
+1
bio boer
@Coen dan kun je het geld nog gebruiken zo lang de bv bestaat is er niks loos als het verkocht wordt is er toch zat geld of de grondprijs moet halveren
van Ittersum
@bio boer hoe hard je ook loopt of probeert te verstoppen, de fiscus haalt je altijd in of vindt je wel
Frans1
@van Ittersum mijn idee is juist dat de onderlinge verschillen steeds kleiner worden
+3
de hoef
@jan.1 1 geluk wat de rabo zegt klopt niet
oubi
Varkensprijs 4 mnd gelijk geweest; en nu als raket naar bovem.
+1
hans1980
@oubi melk gaat volgen
slagroomvla
@hans1980 Als vorig jaar groeizaam was geweest wereldwijd zaten we nu op een kwartje.., hooguit..!
+2
Erco
@slagroomvla als als.... als de hemel valt zijn alle mussen dood. En wij ook.
+5
cjw73
@oubi de olieprijzen stijgen in ieder geval das positief voor de melkprijs.
+1
Melkboer16
@cjw73 dat is de juiste analyse! Olie en dollar duur dan hebben de Sheiks geld om zuivel te kopen
van Ittersum
@Melkboer16 druppel op de gloeiende plaat? Hopen op barre weersomstandigheden aan de andere kant van de aarde (down under) geeft meer effect, dunkt mij
+1
ted9
Laat de mp maar zo blijven. Lokt ook geen productie uit in andere landen met het gevolg dat hij weer zakt als een baksteen.
bio boer
@ted9 zo gaat dat hoe hooger de melkprijs hoe lager het dal later zal zijn dan is het gewoon wachten op mindermelk dan stabiliseert de prijs weer
Frits1
Gisteren een bijeenkomst van DOC /DMK,
Muller wou niet een voorspelling doen voor het komende half jaar. Veel te veel onzekerheid.
ted9
@Frits1 Wat me op viel in de persberichten is dat dmk een belachelijk lage winst heeft bij zn omzet. Dat hij niet veel voorspellingen durft te doen snap ik wel.
+1
jan w
Ze vertellen alleen de randvoorwaarden er niet bij? 100 mk p/p. bruto loon van € 6.00 en de vrouw des huizes moet het beleg op het brood verdienen???
casev
@jan w ben bang dat dit bij vele van ons de werkelijkheid is....
+3
Erco
@casev als t zo moet dan komt er n bord in de tuin....
huub
Feit is dat niet grondgebonden bedrijven óf minder melken óf een hoop geïnteresseerd hebben in P. Beide werkt kostprijs verhogend.
hans1980
@huub het is niet zo duur meer ca. 7500/koe dat bij saldo 2500/koe 3 jaar koe voor nix melken bij 40% i.b. krap 2 jaar voor nop .
+5
jg
@hans1980 Succes met dit verdienmodel !
hans1980
@jg hou wel van de sigarendoos berekeningen 😉
Detukkeroettwente
Dus RABO bepaald de melkpries ???
de hoef
@Detukkeroettwente ben je gek jo ,die bepalen alleen de rente , er zit daar op een enkeling na niemand die nog iets van de landbouw weet ,iedereen die hier een stap gaat maken gaat na de ing of abn
Weidezicht
@de hoef maar als de melkfabrieken lezen dat de grote financier van de boeren de uitbetaal prijzen wel prima vinden, stimuleert ze dat niet om centje meer te betalen. Zolang de boer nog ontlasting heeft zijn de prijzen hoog zat vinden ze. Inderdaad de boer het brood en de vrouw het beleg.
+5
de hoef
Quote Reactie van @Weidezicht:
Inderdaad de boer het brood en de vrouw het beleg.

hier doen we ut samen
Jaap40
@Detukkeroettwente ook RABO weet dat we tegen prehistorische prijzen produceren. Wereldwijd is er zuivel te koop voor bodem prijzen. De consument he, die moet en zal goedkoop voedsel....

Minder produktie gaat de noteringen doen laten oplopen. Het heeft er alle schijn van dat er minder zuivel komt.
huske
@Jaap40 als je dat zegt over historische lagen opbrengstprijzen dan ziet de rabo ook lagere kostprijzen buiten Nederland om. Kan je dus ook zeggen dat onze kostprijs gewoon veel te hoog is. En dat ligt echt niet alleen aan de overheid en instanties
+4
fries8
Buffers opbouwen ? blijft niets over.. alle kosten zijn hoger en opbrengsten gaan niet mee. dat je iets van de lopende rekening extra kon kopen die tijd is voorbij...slaaf van je bedrijf
hans1980
@fries8 niet zo negatief, zie grotere bedrijven hier praten over 80.000 euro melkgeld/maand en ja die kopen elk jaar ijzeren speelgoed
+2
bio boer
@hans1980 niet elke boer gaat daar in mee dat groeien dat zou ook niet nodig moeten zijn
hans1980
@bio boer zie velen nu omschakelen naar robot melken, nu dan 90-100 koeien met aanschaf melkrobots wordt dit vaak enkele 10 tallen meer
Jaap40
@hans1980 200.000 kg melk per maand.... Zo dat gaat wel mooi dan. Massa is dus nog steeds kassa?!
de hoef
@hans1980 lease elk jaar is wa anders dan kopen
+1
hans1980
@de hoef is ook een oplossing nu voor ca. €0,14
Jammer dat er 10% gekort wordt op lease (voor verleaser) dit houdt aanbod onnodig krap en te duur
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
er 10% gekort wordt op lease (

ging toch over ijzer kopen ,ik zeg ze lease,ging dus niet over melk leasen
+3
jan w
Eigenlijk toch wel idioot!
3/4 van de melkveehouders krijgt geen nieuwe financiering, dit omdat ze het blijkbaar niet voldoende presteren. En dan wel zeggen dat de melkprijs voldoende is om buffers op te bouwen.

Kregen hier een brief van de Rabo, met dat we weer een andere relatiebeheerder kregen. De vijfde of zo iets in 4 jaar tijd.
Op de laatste alinea stond het volgende:
Het bedrijf heeft ( vooralsnog ) geen opvolger. Een bedrijf zonder toekomst-perspectief.
bio boer
@jan w dat maakt niet uit zijn ook besrijven waar geen oovelgers zijn toch nieuw gebouwd heeft later gewoon een net bedrijf voor de verkoop
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
t niet uit zijn ook besrijven waar geen oovelgers zijn toch nieuw gebouwd heeft later gewoon een net bedrijf voor de verkoop

Alleen als de eerste mest in de stal is, is die al 50% afgeschreven. Of dat het waard is, is de vraag. Je bouwt toch nooit naar wens van de koper.
En het belangrijkste, je verkaveling moet wel uitstekend zijn, zonder fatsoenlijke huiskavel en weidemogelijkheden in de toekomst is de enige optie bij verkoop je bedrijf opsplitsen en verkopen in delen. Bedrijven met goede verkaveling zijn zo verkocht, waar alles niet optimaal is blijven toch vaak te koop staan. Keuze genoeg momenteel.
Bekkink
@jan w fijn is dat....ff de grond in worden getrapt
Noorderling
@jan w
Als je wat wil moet je bij de beste 25% zitten, en dat is mogelijk maar gaat natuurlijk niet vanzelf.
Laatste opmerking verdient inderdaad niet de schoonheidsprijs, maar onderstreept wel weer dat er 2 categorieën klanten zijn. De ene gaan we mee verder en de ander niet.
ABN koopt her en der ook wel klanten uit de categorie waar Rabo mee verder wil, houden je een worst voor met lagere opslag en aflossen in 50jaar. Of dat laatste verstandig is of een beetje zelfbescherming beter is, is aan een ieder zelf.
verbi
@Noorderling Als je altijd bij de top wilt zitten dat houdt je niet vol.Komt er op neer 30 jaar op je tenen lopen , nou vergeet het maar.
jan w
@Noorderling
Dit kwam ook een keer ter sprake bij de lmb, was een pluimveehouder. Man is 53 ook geen opvolger. tijdens de fipronyl affaire buiten schot gebleven. Dus een goed jaar achter de rug. Wilde zijn bedrijf oppimpen en uitbreiden, zodat er een mooi verkoopbaar bedrijf stond als hij wilde stoppen. Bank - geen opvolger, geen geld.
m uut m
@jan w
Bij een goed jaar is hij de bank toch niet nodig.
de jonge
@m uut m nee tuurlijk joh. 1 goed jaar en de man houd zo een extra stal over.......manmanman hoe bedenk je het
+1
melluk
@Noorderling inderdaad , zo hebben ze de helft van de intensieve veehouderij ook weggewerkt met een enorme schaalvergroting tot gevolg.
leidt tot niks meer dan weerstand van de burgerij en enkele overgebleven ploeteraars voor een hongerloontje
Erco
@jan w 3/4 waar baseer jij je op?
jan w
@Erco
Uit de Accountant wereld.
+1
weurding
@jan w geen toekomstperspectief voor de bank. Enigste wat voor hun telt is de stroom geld qua rente en aflossing.
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
Eigenlijk toch wel idioot!3/4 van de melkveehouders krijgt geen nieuwe financiering, dit omdat ze het blijkbaar niet voldoende presteren. En dan wel zeggen dat de melkprijs voldoende is om buffers op te bouwen.Kregen hier een brief van de Rabo, met dat we weer een andere relatiebeheerder kregen. De vijfde of zo iets in 4 jaar tijd.Op de laatste alinea stond het volgende:Het bedrijf heeft ( vooralsnog ) geen opvolger. Een bedrijf zonder toekomst-perspectief.

Stond dat er werkelijk onder?,wat een sukkels..
+1
hookwood
@jan.1 Kreeg hier laatst ook al een mail van de Rabo met een uitnodiging voor een bijeenkomst voor als je geen opvolger hebt. Terwijl onze kinderen nog niet eens naar de middelbare school gaan. Ik was al 30 toen ik bedacht dat ik het ouderlijk bedrijf eigenlijk wel over wilde nemen....
Jannus
Quote Reactie van @hookwood:
een mail van de Rabo met een uitnodiging

Je moet het meer zien als een stimulans om bepaalde bedrijven te stimuleren te stoppen om hun eigen overgefinancierde bedrijven te beschermen,ben je op leeftijd en geen directe opvolger wil niet zeggen dat je bedrijf niet levensvatbaar is,houd het uptodate en zorg dat je als oudere bij de tijd blijft en openstaan voor veranderingen en dan is er altijd wel een mogelijkheid om exploitatie door te geven aan een ander dan je kinderen die niet willen of geen ambities hebben.

Ben ook benaderd en heb gesteld dat ik het nog veel te mooi vind om te stoppen
+2
hookwood
@Jannus Hier hetzelfde, ik heb mijn (nieuwe) accountmanager, net als zijn voorganger, er nogmaals op gewezen dat ik nog lang niet van plan ben om te stoppen. Moet ik weer bij een baas gaan werken zeker.....
+1
Detukkeroettwente
@hookwood Onvoorstelbaar dat RABO erzo inzit, hier al een paar jaar geen relatie beheerder gezien of gehoord, ben ook al jaren een eigenwijze donder, kheb altijd veel te veel afgelost, volgens die`` adviseurs``.
Jannus
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
volgens die`` adviseurs``.

en wat vertelde je toen??? Dat jezelf ook hersens had om je eigen ding te doen waar jij je goed bij voelde ?? en ook op de juiste momenten je bedrijfsstrategie bijsteld??
CorP
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
hier al een paar jaar geen relatie beheerder gezien of gehoord, ben ook al jaren een eigenwijze donder, kheb altijd veel te veel afgelost, volgens die`` adviseurs``.

Ben je niet toevallig vrij van de rabo-lasten dan?
Detukkeroettwente
@CorP Niet helemaal .
Melkboer16
@CorP de meeste Tukkers krijgen de boerderij van hun familie tegen een belachelijk lage waarde!
Vandaar dat de grondprijs daar ook zo hoog is!
Saksich erfrecht heet zoiets geloof ik?
achterhoeker2
@hookwood Arrogante reactie!, Wat is er mis met werken in loondienst zijn er genoeg die véél meer verdienen per uur dan een eigen baas.
Jannus
Quote Reactie van @achterhoeker2:
véél meer verdienen per uur dan een eigen baas.

Als het dan ook maar voldoening geeft,heb in mijn jonge jaren ook regelmatig bijgesprongen bij de loonwerker en verdiende daar goed met hard werken maar het meeste verdiende ik aan hetgeen ik zelf bij elkaar schraapte omdat ik het zelfstandig verdiende en dan is dat kleine verdienste meer waard dan het dikke loon bij de baas.

Misschien begrijp je dat niet maar dat komt wel als je je bedrijf zelfstandig hebt weten op te bouwen op basis van eigen inzichten
+2
Jaap40
@Jannus u heeft het begrepen. Vast geld is ook maar vaste armoede.
weurding
@Jaap40 of vaste rijkdom😉
+3
hookwood
@achterhoeker2 wat heeft dat nou met arrogant te maken? Ik heb jaren in loondienst gewerkt dus weet wat dat is. Ik zou in loondienst waarschijnlijk ook wel meer kunnen verdienen (op de korte termijn) maar daar gaat het mij helemaal niet om want dan had ik gewoon bij De Heus moeten blijven werken als specialist rundvee. De vrijheid die je als (agrarisch) ondernemer hebt om jouw eigen ding te doen is mij veel meer waard.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkprijs , europa , rabobank , bouwen en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!