Illustratie van: dikketrekker

Schouten blijft dit jaar nog met onjuiste fosfaatcijfers werken

Minister Schouten erkent dat de fosfaatreferentie gebaseerd is op verouderde cijfers, en dat de werkelijke fosfaatexcretie waarschijnlijk een stuk lager ligt.

Deel dit topic

Reacties

+4
Bekkink
Das mooi..
Hoe hoeven wij ook niet alles naar waarheid in te vullen
Melkboer16
Maar betekent dat nou dat we als melkvee houders meer koeien mogen houden binnen de P rechten?
En wat zou @Duntelaar daar van vinden??
Twentsch Land
@Melkboer16

Dat is idd nog de vraag....misschien meer vee per kg fosfaat maar misschien ook wel aanpassing fosfaattabel omhoog.
christo
@Twentsch Land Weet je hoe die tabel tot stand gekomen is en wat de betrouwbaarheid van de cijfers is? Ik heb wel onderzoek gelezen waarvan ik oprecht hoop dat het niet het enige onderzoek geweest is wat gebruikt is om de normen te onderbouwen. Statistisch leek me dat niet verantwoord. Voor een ambtenaar is meestal de aanbeveling van de CDM doorslaggevend. Geen idee of die ook onderzoeksverslagen goed kunnen lezen. Enige twijfel heb ik wel.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @christo:
Weet je hoe die tabel tot stand gekomen is en wat de betrouwbaarheid van de cijfers is?

Als je de excretietabel van fosfaat en stikstof bij melkkoeien bedoelt; deze is tot stand gekomen door de 'standaardkoe' die prof Tamminga destijds berekende lineair naar boven en naar beneden uit te breiden. En daar ging het fout, wanneer én volumes én gehaltes veranderen kan en mag je nooit een lineaire tabel maken. Ruim 10 jaar geleden al aangekaart door ondergetekende samen met toenmalige voorzitter van de NMV. Daarbij een alternatieve formule ontwikkeld i.s.m. van Hall Leeuwarden. Besproken met CDM. Conclusie: ze weten, willen en doen er niets aan en worden goed betaald. Dergelijke adviesclubjes worden helaas blindelings gevolgd door LNV en daar komen dan kolderieke beleidsmaatregelen uit voort.
christo
@spotmelkerKijk, das handige info. Heb al eens getallen in een grafiek gezet en dan zie je idd een lineaire lijn die niet kan kloppen. Ik ben er keihard tegenaan gelopen door de stikstof te delen door de kuubs en deze naast de norm van 4 kg N te leggen die voor boer-boer geldt.
Dan weet je dat de onderbouwing van de huidige mestwet bagger is. Als ze daar aan vast houden zijn de rapen gaar.
christo
@christo Ik ga mensen adviseren om bij de verantwoording van de mestwet rekening te houden met de foutenmarge en daar naar te handelen. Het cbb denkt het al druk te hebben. De drukte gaat vooral niet afnemen wanneer de huidige mestwet niet grondig op de schop gaat.
Pluto
De brief welke ze naar de kamer heeft gestuurd bevat geen logica en komt erg verwarrend over .
Ik verwacht dat er geen enkel kamerlid is welke hier nog soep van kan maken !. De angst uitgehoond te worden is groter dan om uitleg vragen.
spotmelker
@Pluto ze laat de oren hangen naar de CDM. Laat daar nu (bewust?) geen praktijkmensen in zitten. "Succes" verzekerd.
bio boer
Schouten zit met het stikstof in haar maag
+1
dijkstra uit w
@bio boer op het land met die stikstof. en niet uit de kunstmest fabriek. das de oplossing

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatreferentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN