Slechte verzorging kalfjes: sterfte op 1200 boerderijen schrikbarend hoog



Originele beschrijving

Op ruim 1200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. De verzorging is zo slecht dat 1 op de 5 pasgeboren kalfjes binnen twee weken weer dood is. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Deel dit topic

Reacties

+3
van Ittersum
Even de getallen analyseren( op basis van dit bericht) , niet relativerend maar realistisch bekijkend.

Op minder dan 10 % van de melkveebedrijven is de kalversterfte hoger( meer dan 20%) dan het gemiddelde. Is dat echt schokkend?

Vrij logisch anders kom je niet op een gemiddelde die nooit 100% kan zijn.
Tis maar hoe je het brengt en waar je nadruk op legt.

Je zou ook kunnen zeggen dat op 90% van melkveebedrijven de overlevingskans van de kalfjes zeer hoog is.
+3
Noorderling
@van Ittersum
pechgevallen buiten beschouwing gelaten met ziekteuitbraak oid.
Als je bijgevoegde foto's ziet mogen ze van mij het vee ophalen. Met de koeien zal het wel niet veel beter gaan. Als je het bedrijf niet meer kan overzien en een pak stro al teveel werk of te duur is, is dat op geen enkele manier goed te praten of relativeren.
+7
Erik,1979
@Noorderling. Ik wil bij jou ook wel een maandje rondlopen. Wedden dat ik bij jou ook zulke foto's kan maken. Bij iedereen komt het voor dat het een keertje bagger uitziet. Als je 10 slechte foto's op heel Nederland hebt gaat het nogal. Je moet hier tegengas geven. En niet iedere keer je in het verdomhoekje laten zetten.
m uut m
@Erik,1979
Bij jou misschien wel.
Hier absoluut niet.
De enige dode kalveren bij ons zijn doodgeboren.
Erik,1979
@m uut m Bij ons is het bijna altijd 99% goed. Bijna iedere week een controle op èèn van de bedrijven. Dus dan moet het goed zijn. Onze buurman is een grünen en vind onze kalveren stal geweldig. Over de stieren stal waar nu nog wat jongvee staat is die terecht niet te spreken. Maar daar wordt aan gewerkt. Bij de meeste biobedrijven is het echt bagger. Ik ken er veel!!! Dus houd je grote mond hierover dat kotst mij echt aan.
+3
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Wat er niet goed ging is kalfjes bij de koe laten.
cowboys
[@m uut m tuurlijk
+9
Noorderling
@Erik,1979 Zon hok strooi je nooit weer droog, dan ben je minimaal 2 dagen te laat. En de NVWA komt echt niet bij iedereen zomaar langs, daar gaan ook rode lampjes branden als je een te hoog sterftepercentage hebt, 80,1% grasland bij derogatieaanvraag, x% tweelingen, nooit uitgevallen oornummers aanvraagt etc. Die gaan echt niet alle bedrijven af rijden op zoek naar een toevalstreffer. Die adresjes hebben ze op het kantoor al wel gevonden.

Moet ik tegengas geven door te zeggen dat de foto's wel meevallen?
Kan ik open dagen organiseren, schoolklassen uitnodigen en wordt dat in 1x volledig weer bij de grond afgemaaid. Nee dat punt van alles valt wel mee ben ik voorbij, iedereen kan wel een paar bedrijven opnoemen waar je liever geen melk van uit de tank drinkt. Als de stront al tot voor aan de weg ligt zegt het een vaak wel wat over het ander, niet een dag maar jaar rond. Zullen zij opeens wel heel secuur zijn bij de kalfjes en koeien? Geloof er niks van.
Jaap40
Erik,1979
@Noorderling dat zijn hier voornamelijk de kleinere bedrijven. De grote met nieuwe stallen hebben de zaakjes goed voorelkaar. Maar je hebt geluk. Er vallen ieder jaar heel veel bedrijven af. De slechtste het eerste. Tijd doet voor jou het werk. Maar laat wel even weten als ze bij jou komen als het niet goed genoeg meer is. Dan kunnen al jou collega's en oud collega's jou hard uitlachen. Die dag dat het bij jou ook niet goed genoeg is komt. Dat is zeker!
m uut m
@Erik,1979
Jouw aversie op kleine bedrijven is bekend.
De volgorde van de beste verzorger van de kalfjes :
Met stip op 1 de boerin
Op 2 de boer zelf
Dan een tijdje niets en dan pas personeel.
Erik,1979
@m uut m Ik heb geen aversie tegen kleine bedrijf. Integendeel. Ik heb een aversie tegen die leugens van jou over bio. Ben eerlijk en vertel dat het voor de meeste een uitweg is omdat ze niet de capaciteiten hebben als bijv een christo. En daarom bio moeten worden. (En nee is niet voor iedereen zo)
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Erik,1979:
Er vallen ieder jaar heel veel bedrijven af. De slechtste het eerste. Tijd doet voor jou het werk. Maar laat wel even weten als ze bij jou komen als het niet goed genoeg meer is. Dan kunnen al jou collega's en oud collega's jou hard uitlachen. Die dag dat het bij jou ook niet goed genoeg is komt. Dat is zeker!

Klein of groot, nieuwe stal of niet. Het is hoe het tussen de oren zit. Die met een nieuwe stal draaiden voorheen ook goede resultaten en hebben daarmee de bank kunnen overtuigen en weer verder te kunnen investeren. Als het nu een puinhoop is ga je het met een box die toevallig 10cm breder is ook niet redden.

Doen er genoeg aan om het niet zover te laten komen. Stro stro en nog meer stro bij de afkalvende koeien en kalfjes. Daarmee pak je de grootste winst. Alleen wordt er liever 100euro uitgegeven aan een flesje resflor en allerlei poedertjes dan een ton stro.
Als het zover mag komen hoop ik dat ik zelf de keuze maak om de melkstellen in de wilgen te hangen of dat iemand me in bescherming neemt. Als het de hele dagen achter de feiten aanloopt en wat aanmodderd met het vee is ben ik er vast snel zat van.
Vee verkopen, met de fosfaatrechten de financiering aflossen en wie doet je wat.
Ben je alsnog miljonair, wat hebben we het toch slecht.
+1
van Ittersum
@Noorderling en nu de oorzaak van dit alles. Heb vanmorgen al aan de eerste burger uitgelegd waar dit van komt. Uiteindelijk dat de eindgebruiker te veel eist voor niets en dat werkt heel lang terug. Ik heb ook gezegd dat ik liever 50 mk melk dan 100 mk. Combineer je dat met steeds strengere eisen van alles je van beide kanten de gevolgen ook moet accepteren. Niemand steekt zijn vlag uit bij een doodgeboorte of doodgaan van een kalf. Ik vergelleek het met de huidige zorg, wil je beter, zal het toch uiteindelijk betaald moeten worden ook ondanks de inspanningen van de betrokkende
de jonge
@van Ittersum en medicijnen die niet meer gebruikt mogen worden,bv alleen al de collistine waardoor er meer kalveren sterven dan nodig is
+3
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik heb ook gezegd dat ik liever 50 mk melk dan 100 mk.

En als je met 50 veel verdient, wil je met 100 nog meer verdienen. Dat zit er toch in bij 99% zelfstandige ondernemers. Anders ga je bij een baas aan het werk en weet je precies waar je aan toe bent.

Je gaat alleen maar meer verdienen als je met je huidige aantal ook goed draait. Als dat niet het geval is ga je met koeien alleen maar meer verlies lijden. En of ik nu 500euro meer of minder aan stro kwijt ben per jaar gaat echt niet het verschil maken, het is een kwestie van discipline bij jongvee en droge koeien. En als dat loopt, doen je melkkoeien het ook goed en blijft er geld over aan het eind van de maand. Bij bedrijven die zo in de knoop zitten gaat 2 cent extra melkgeld ook niks oplossen, en 5 ook niet.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
En als je met 50 veel verdient, wil je met 100 nog meer verdienen

+1
m uut m
@van Ittersum
Zwak excuus.
+2
weurding
Op journaal 3 aangevreten kalveren op voergang.... lijkt me een zeldzaamheid en zwaar overtrokken
+2
jpls
@weurding ik wil het ook niet goed praten dat er kalveren in de drijfmest staan, maar die waren ouder dan een maand, terwijl het verhaal ging over de meeste kalversterfte binnen 2 weken, ik heb zelf nog geen kalveren gehad die er in de eerste 14 dagen na hun geboorte zoveel mest produceerden dat het er zo uit zag, en bij ons werden de longproblemen ook groter sinds je geen TCP meer mocht gebruiken (leek wel een wondermiddel), het is maar net wat voor plaatjes je er bij vind om een smeuig verhaal te krijgen, de meeste nederlanders kun je met zoiets wel schokken.
+3
casev
Ongeloofelijk wat een stemmingmakerij. Bij het lezen van de 1e 3 alineas weet je al genoeg over de achtergrond van deze journalist. Overigens zijn we het zelf als sector dat deze cijfers zo naar buitenkomen. Zuivelsector bedankt.....

En volgens de journalist doen we het slechter dan het buitenland? Noem mij eens 1 buitenland waar ze precies tot op de komma alle aantallen kunnen garanderen?

Ps, hoe komen ze in hemelsnaam aan deze getallen? Ik had vorig jaar zelf 3 dode kalveren op mijn 65 melkkoeien, maar dan zouden er dus ook bedrijven moeten zijn waar zeker 30% met de rendac mee gaat? Lijkt me zeer ongeloofwaardig!
+1
wotan2
Lto reageerd weer goed, en dat door iemand waarvan dacht dat ze meer verstand had.
+3
robbies
@wotan2 Hoe had Jeanette dan moeten reageren. Gelijk zeggen dat het niet waar is? Dat de cijfers niet kloppen? Dat het stemmingmakerij is? Ik zou het oprecht niet weten wat de beste manier is om te reageren.
+1
Erik,1979
@robbies vertellen dat je het druk hebt. Vragen of ze je terug bellen en dan goed beslagen antwoord geven. Iedere keer als ze iemand van LTO vragen om te reageren zeggen ze precies dat wat ze willen horen. Die mensen zijn niet capabele.
+4
robbies
Quote Reactie van @Erik,1979:
vertellen dat je het druk hebt. Vragen of ze je terug bellen en dan goed beslagen antwoord geven. Iedere keer als ze iemand van LTO vragen om te reageren zeggen ze precies dat wat ze willen horen. Die mensen zijn niet capabele.

Ik zie de tekst al staan: LTO wil niet reageren. Kleine achterban tevreden, miljoenen mensen verbijsterd dat over zo'n precair onderwerp de belangenbehartiger de mond houdt. Super idee
Erik,1979
@robbies je kunt best iets later reageren. Dat zie je overal behalve in de landbouw.
+2
dewittemotor
@Erik,1979 Een goed organisatie heeft het antwoord klaarliggen. Je weet toch dat dit een keer komt.
+2
pieta
@dewittemotor Ja, het is een 1 april grap dachten we. 😁
wotan2
@robbies niet dat cijfers ons al jaren zorgen maken. Dit gaat over 2018, ik weet niet hoe het jaar bij jou was maar, door weer extremen krijg je ook vaak extremen op andere vlakken. Correct me if i'm wrong, andere jaren lag het sterftecijfer onder de 10 % meen ik. Bovendien word gesuggereerd dat er voor 2018 nooit naar het sterftecijfer van kalfjes gekeken; en dat is zeker niet waar.
robbies
Quote Reactie van @wotan2:
niet dat cijfers ons al jaren zorgen maken. Dit gaat over 2018, ik weet niet hoe het jaar bij jou was maar, door weer extremen krijg je ook vaak extremen op andere vlakken. Correct me if i'm wrong, andere jaren lag het sterftecijfer onder de 10 % meen ik. Bovendien word gesuggereerd dat er voor 2018 nooit naar het sterftecijfer van kalfjes gekeken; en dat is zeker niet waar.

Ik zie eerlijk gezegd geen relatie tussen een droge zomer en een hogere kalversterfte. Overigens waag ik te twijfelen of doodgeboorte binnen twee dagen aan de biestvoorziening of natte hokken ligt. Zou eerder de droogstand eens onder de loep nemen.
christo
@robbies Eerst cijfers goed in zicht hebben. Uitsplitsen in abortus en slechte verzorging. Duidelijk vermelden dat niet elk kalf levend geboren kan worden. Wanneer je een ondergrens qua sterfte aangeeft is 20 misschien wel iets minder. Vorig jaar was het hier ook slechter dan andere jaren. Terwijl er energie en geld genoeg ingestoken wordt aan preventie en verzorging.
robbies
Quote Reactie van @christo:
Vorig jaar was het hier ook slechter dan andere jaren. Terwijl er energie en geld genoeg ingestoken wordt aan preventie en verzorging.

Op welke manier beinvloedt de droogte het % uitval. Ik zie het echt niet.
christo
@robbies Ik leg geen causale verbanden maar wil wel aangeven dat ze er kunnen zijn. Mens en dier hebben het zwaarder onder de omstandigheden die ik vorig jaar zelf niet in Nederland meegemaakt heb. Was even een tijdje ergens anders toen het heel heet was. BTW is een virus door de jongste afdeling al genoeg om flinke schade aan te richten. En dan kan het zomaar een jaar minder zijn.
Het is wel prettig om te zien dat lnv een veel beter commentaar geeft dan de minder getalenteerden van de lto. Na de i&r fraude trappen ze er gewoon weer in. allee een ezel etc...
+1
m uut m
@christo
Het hoge kalversterfte cijfer is niet typerend voor 2018. Het is al veel langer schrikbarend hoog.
christo
@m uut m voor ik daar op reageer staat er nog een andere vraag open. En ja, ...wat is hoog. ALs je net geboren bent is het zadel van menig fiets te hoog gegrepen.
m uut m
@christo
Alles boven de 5% ?
Wij zijn ibr en bvd vrij.
Wij enten desondanks alle koeien nog tegen ibr en bvd.
We enten de droge koeien met rotavec.
Wij voeren de kalfjes minimaal 3 keer daags.
Wij hebben hierdoor op een uitstapje naar de kalfjes bij de koe na geen dode kalveren anders dan doodgeboren.
Met andere woorden we zitten er boven op en daar zijn de resultaten ook naar.
Boerma
@m uut m hier dit voorjaar waarschijnlijk schmallenbergvisrus gehad. Twee kalfjes vervormd en doodgeboren via keizersnee. 1 kalfje na drie dagen dood met een vergroeide staart en nog 1 kalf gewoon doodgeboren. Is het percentage meteen een stuk lager. Zo heb je niks bijzonders en zo zijn er ineens allemaal problemen
m uut m
@Boerma
Er is niemand die jou hier op veroordeeld .
Het gaat om de bedrijven die alle kwartalen slecht scoren die moeten geholpen worden.
buorman
@m uut m
Omdat jij/wij nu het verhaal van Boerma er achter weten, dezen zitten ook in die cijfers van rtl maar de burger krijgt de achtergrond info niet
christo
@m uut m Dus alles boven de 5% helpen?
m uut m
@christo
Stond vraagteken achter.
Alles boven het gemiddelde lijkt mij een goed begin.
+1
familie pelle
Quote:
. Wij zijn ibr en bvd vrij.
Wij enten desondanks alle koeien nog tegen ibr en bvd.
We enten de droge koeien met rotavec.
Wij voeren de kalfjes minimaal 3 keer daags.
Wij hebben hierdoor op een uitstapje naar de kalfjes bij de koe na geen dode kalveren anders dan doodgeboren.
Met andere woorden we zitten er boven op en daar zijn de resultaten ook naar.

@m uut m en geboren stierkalfjes brengen we zsm naar de slager om de hoek heb je hier al eens verteld.....
m uut m
@familie pelle
Ja maar alleen de jersey stierkalfjes en minimaal 10 dagen oud.
familie pelle
@m uut m dan zitten jou stierkalfjes misschien ook wel in deze cijfers verwerkt.
m uut m
@familie pelle
Nee ik scoor 100%
Alleen niet bij doodgeboren.
+1
familie pelle
Quote:
. scoor 100%

@m uut m de Jersey stierkalfjes gaan binnen 14 dagen naar de slager bij jou dus jouw sterfte cijfer voor kalveren jonger dan 14 dagen is 50 %
m uut m
@familie pelle
Onze veevervanging ligt rond de 15%
We kopen elk jaar 20 koeien die drachtig zijn van jersey dus dat zijn er maar 10 jersey stierkalfjes van in totaal vorig jaar 130 kalveren.
familie pelle
@m uut m dat is toch al bijna 8 % kalversterfte binnen 14 dg alleen bij je jerseys al. Oei oei.
m uut m
@familie pelle
Ze sterven niet op mijn bedrijf.
+1
familie pelle
@m uut m tja, kieper “het probleem” maar over de heg, leg jouw “fantastische” werkwijze de burger maar uit.
+1
m uut m
@familie pelle
Ik kieper niks over de heg.
Ik laat de kalfjes slachten en daar maken ze hamburgers van.
Deze hamburgers verkoop ik aan de burgers rondom mij en vertel hoe het zit.
Prima hamburgers vinden gretig aftrek in het bbq seizoen.
dwers
@m uut m enten?? Ik dacht altijd dat bioboeren zo weinig mogelijk onnatuurlijke ingrepen deden.
m uut m
@dwers
Enten is niet onnatuurlijk.
dwers
@m uut m oormerken is al onnatuurlijk.
+2
christo
@m uut m Gebeurt in de natuur ook? Ik heb nog nooit een leeuw met een entspuit een olifant zien prikken.
CorP
@christo in sommige natuurfilms word wel heftig ingeënt, misschien bedoeld hij dat
CorP
@christo in sommige natuurfilms word wel heftig ingeënt, misschien bedoeld hij dat
christo
@CorP DAar loop je eerder wat van op dan dat je er iets mee voorkomt.
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Je maakt gebruik van haar eigen afweersysteem.
Het enige wat je doet is zorgen dat ze een beetje geprikkeld wordt.
Je kan ook elke keer een zieke koe door de stal halen werkt net zo.
Herbert
@robbies de droogte niet maar hitte wel. Onderschat hittestress bij de droge koeien niet.
wotan2
@robbies een kalf met diaree haal je er bij 10 gaden Celsius misschien net door, bij 35 graden en oosten wind misschien net niet.
m uut m
@wotan2
Koeien enten met rotavec.
wotan2
@m uut m en dan krijgt geen een kalf diaree? Dream on. Ik ga er wel in mee dat hoe meer je doet om de kalveren gezond te houden,het percentage uitval kleiner zou ( moeten) worden. Soms zit het tegen door wat voor oorzaak ook, en los het dan maar op.
Mijn antwoord had betrekking op de bewering van @robbies dat kalversterfte niet weerafhankelijk is.
m uut m
@wotan2
Begin met rotavec enting en een goede biest verstrekking.
m uut m
@wotan2
Kalversterfte is ook niet weersafhankelijk.
achterhoeker2
@m uut m das nergens voor nodig, gewoon de biest er op tijd en goed in.
m uut m
@achterhoeker2
Als je problemen met diarree hebt is enten een probaat middel.
+1
Jan S
😀
+3
robbies
@Jan S dan snap je het concept van enten niet
+1
Jan S
😀
+1
robbies
@Jan S met vaccinatie verlaag je de infectiedruk. Als je vervolgens maar de helft van je veestapel vaccineert, blijft je infectiedruk gewoon hoog.

In simpele termen: Wanneer je op een winkelstraat loopt waar 95% van de mensen een paraplu heeft, is de kans groter dat ook jij droog blijft wanneer je geen paraplu hebt. Als slechts 50% van de mensen in diezelfde straat een paraplu heeft, is de kans groter dat je nat wordt.

Jouw logica is dezelfde als die van Antivaxxers die hun kinderen niet enten tegen mazelen. Inmiddels is de vaccinatiegraad in de randstad gedaald tot onder de kritieke grens van 95%. Wat lees ik gisteren; mazelenuitbraak in Den Haag op een kinderdagverblijf. Het 1 hoeft niet met het ander te maken te hebben, maar wederom wordt de zorg door GGD uitgesproken over de dalende vaccinatiegraad.
achterhoeker2
@robbies Vaccinatie heeft niks met infectiedruk te maken.
Infectiedruk is vieze afkalfstal , oudere kalveren met diaree enz
Vaccinatie geeft het kalf meer weerstand tegen die infectiedruk, maar als de biest niet goed in het kalf komt ,is vaccineren zinloos.
+2
hoest
@achterhoeker2 vaccineren zorgt dat de kalveren mits ze de biest goed krijgen meer weerstand hebben tegen de ziekteverwekkers en de verwekkers dus niet of moeilijker kunnen vermeerderen en zodoende verlaagd het wel degelijk de infectiedruk. Maar ook met vaccineren zul je natuurlijk zo hygiënisch mogelijk moeten werken
+2
robbies
@achterhoeker2 Ja hèhè, je gaat uit van de normale goede randvoorwaarden. En dan nog kan het fout gaan of een tijdje minder lopen.. En daar biedt vaccinatie soelaas. Maar als je dan zelf proeven met half gevaccineerde veestapel gaat doen en op basis daarvan conclusies trekt dat vaccinaties niet werken, dan heb je heel weinig van het concept vaccinaties begrepen.
Jan S
😀
robbies
@Jan S geen idee hoe het ontdekt is, maar ik weet prima hoe het werkt in een populatie. En dat is wat ik beschreven heb. Jij hebt er waarschijnlijk je eigen theorieën over, maar als die net zo wetenschappelijk onderbouwd zijn als jouw persoonlijk proefje, dan ben ik er niet echt in geïnteresseerd
Jan S
😀
Henry1
@robbies lees je eigen verhaal nog eens.
Als 95% van de mensen met een paraplu loopt blijft de 5% zonder paraplu ook droog??

Als ik jou voorbeeld mag gebruiken. Stel je wilt uitzoeken of een paraplu werkt. Je loopt in de winkelstraat, het regent en 50% van de mensen draagt een paraplu.
Vervolgens kijk je hoeveel mensen met een paraplu nat geregend zijn en hoeveel mensen zonder paraplu natgeregend zijn. Wanneer je n.a.v. hiervan een percentage natgeregende mensen berekend en je doet hier een statistische toets op dan moet het toch mogelijk zijn om wetenschappelijk te bewijzen dat een paraplu werkt? En wanneer je het niet met een statische toets doet dan is het misschien niet wetenschappelijk maar ik ga ervanuit dat je wel een relatief sterke indicatie krijgt of paraplu's werken
+1
hoest
Zo waren ze hier ook bezig. schoon stro aan de kant schuiven en dan foto's maken van een natte onderlaag😵
2 foto's die ertussen staan zijn van kalveren die dan geen drinken zouden hebben terwijl bij beide een speenemmer hangt eentje is leeg maar toch. De foto's van smerig voer en hokken zijn beide bij de waterbak cq voetpad gemaakt. Als het zo verschrikkelijk is op die bedrijven doe dan een foto waar het hele hok op staat
+4
de jonge
Waar zijn de sterftecijfers van de oostvaardersplassen. als calon die er even bij had gepakt had hij in plaats van weer de boel op stelten te zetten kunnen reageren door te zeggen dat het in de gangbare landbouw behoorlijk beter is. maar neeee weer een trap na geven
+7
jan.1
Op dit soort bedrijven is er meer aan de hand,ziekte boer of een andere tegenslag,maar dat staat er natuurlijk niet bij,het gaat dus weer erom dat de sector door het slijk gehaald word.
+1
putjesschepper
Ellende is ook begonnen door dat van drie vond dat kalf onder 35 kg geen kalf is.hierdoor wordt kalf eerder afgemaakt onderweg.
+2
willemkopalt
Hoe waren deze cijfers 10 jaar geleden hoe is het in onze omringende landen? En die foto's zijn van dieren ouder dan 2 weken dus passen helemaal niet bij de tekst
+5
puntertje
Uitwassen worden uitvergroot. Uitwassen zijn slecht. Maar onder auspiciën van de GD zijn de sterftecijfers tegenwoordig inclusief doodgeboortes, waaronder te vroeg geboren/abortus kalveren. Alles wat maar aan rendac wordt aangeboden. Dan pomp je in een jaar de cijfers op en de media kan en wil daar natuurlijk niet genuanceerd naar kijken. En dus valt de sector in z'n eigen mes maar wrijven ze bij de GD genoegzaam in hun handen, allemaal nieuw advieswerk. Met dank aan de bestuurssukkels uit de zuivel die dit om één of andere manier weer niet hadden kunnen 'voorzien'.
RTL zou de sterftecijfers van de Heckrunderen in de Oostvaardersplassen er ter vergelijking eens bij moeten vragen. Voor zover die overigens tot 2 cijfers achter de komma beschikbaar zijn.
+1
dewittemotor
[@puntertje Zo is het. De hele sector zwart maken met foto's van uitwassen en geen enkele nuance. En al die adviseurs en controleurs vinden het geweldig. Extra werk. allemaal aan 100 euro per uur. De prijs voor een stierkalf, waar wij vele weken werk aan hebben. Totaal verziekte verhoudingen. Daarbij de zuivelsector maakt alles steeds inzichtelijker en we worden er naderhand elke keer mee om onze oren geslagen. Gevolg: strengere eisen, meer toezicht. weer hogere kosten. De neerwaartse spiraal.
+6
robbies
@dewittemotor stopt er toch mee als het je zo tegenstaat.

Opbrengstprijs van een kalf staat volledig buiten de discussie. Je kiest voor werken met levend vee en je draagt de bijbehorende zorg daarvoor, ongeacht de economische waarde.
+1
de jonge
@robbies deed van drie dat ook maar. die kijkt alleen naar economische waarde,heb je een kalf wat te licht is wil van drie het niet hebben,en waarom niet???? geld geld geld. en dan kun je wel zeggen dan breng je hem zelf naar iemand die er wel belang bij heeft,maar dan krijg je weer een brief van de melkfabriek dat het kalf niet met een erkende transporteur mee is gegaan. en die dooddoeners van dan stop je er toch mee is een zeer zwak argument als iemand zegt wat hij verwacht wat er hierdoor komen gaat.
m uut m
@de jonge
Jij bent verantwoordelijk voor het vee op jouw bedrijf niet van Drie.
Als jij een melkvaars koopt wil je toch ook een normaal ontwikkeld beest.
Wat voor soort kalf krijg je in 5 week nog niet op 35 kg?
Dat lukt zelfs met zuivere jersey nog.
Je krijgt dan welles waar nog steeds nul euro.
+2
puntertje
@m uut m Beetje naïef toch, van3 heeft de hele markt gemonopoliseerd, importeert nuka's naar believen met alle risico's van dien, beheerst de gehele keten dus kan de winst in elk bedrijfsonderdeel van keuze neer laten dalen en zet voortdurend in om de angst van zuivelbobo's te vergroten dat haperende afzet van kalveren de sector onderuit haalt. Open markten propaganderen en tegelijkertijd als pure monopolist acteren op de eigen markt met dekking van naïevelingen als jij die ze gaan verdedigen. Is niet nodig, ze zijn capabel genoeg hoor.
de jonge
@puntertje dat dus. het risico van te lichte kalveren houden ze bij de melkveehouder zodat hun eigen cijfers positiever lijken. en juist bij van drie gaat alles om het geld. noem mij eens een andere reden dan waarom ze de kalveren lichter dan 35 kilo niet meer willen hebben m uut m
+4
m uut m
@de jonge
Natuurlijk is de motivatie geld.
Maar waarom denk jij dat van3 verantwoordelijk is voor jouw zwak ziek en misselijk kalf wat op 5 week nog geen 35 kg is.
puntertje
@m uut m Als er één afvalverwerker zou zijn, die zelf de voorwaarden en prijzen opstelde terwijl je verplicht een contract moet hebben met een afvalverwerker, ga je dan ook zeggen: logisch, ze willen toch aan je verdienen?
m uut m
@puntertje
Jij bent niet verplicht om kalveren aan van3 te leveren.
puntertje
@m uut m zegt iemand wiens nuka's gratis niet eens interessant zijn voor een monopolist. Kom op zeg, van3 heeft alles in handen en maakt misbruik. Zo hebben ze jaren de bestrijding van IBR en BVD gefrustreerd om import mogelijk te houden.
+1
m uut m
@puntertje
Iedereen vecht voor zijn eigen.
Zo ook van3.
Arum
😀
m uut m
@puntertje
Wij hebben ongeveer 100 kruisling kalveren jersey keer bb.
Deze kalveren houden we gemiddeld 3 week aan ze wegen dan minimaal 50 kg
Hiervan gaat de helft naar van3 en de andere helft naar klarenbeek.
Wij zijn zeer tevreden over de opbrengst.
+1
puntertje
Quote Reactie van @m uut m:
Wij zijn zeer tevreden over de opbrengst.

Maar ik lees van jou dan ook alleen maar hosanna-verhalen over je perfecte bedrijfsvoering.
+1
m uut m
@puntertje
Ik hou niet van klagen.
puntertje
@m uut m Als alles altijd perfect is bij jou, zoals je steeds beweert, dan heb je er ook totaal geen reden toe. Al neigt het soms wel een beetje naar narcisme, dat dan weer wel.
m uut m
@puntertje
Bij mij is lang niet alles perfect alleen ik ben er tevreden mee.
Het is ook niet dat de jersey's niet bevallen alleen voorzie ik problemen met de beschikbaarheid van biologische krachtvoeders naar de toekomst.
Vandaar dat we geleidelijk naar de blaarkop toewerken.
Erco
@puntertje ik zeg tijd voor n bezoekje van Co met de camera, we kunnen allemaal nog veel van m leren. Ik in ieder geval wel als ik alles van m lees hier. 😉
m uut m
@Erco
Co is hier al eens geweest. 😉
de jonge
@m uut m waarom mag het bij van drie dan wel om geld draaien en lul je alles recht en bij een melkveehouder niet. weet niet of jij ooit wel eens een te lichte tweeling hebt gehad die ook nog achterstevoren kwamen en daardoor wat vruchtwater binnen hadden gekregen en als gevolg daarvan weer last van de longen kregen,,,,maar daar ga ik niet vanuit.
+1
m uut m
@de jonge
Waarom is in jouw ogen van3 verantwoordelijk voor jouw kalveren.
de jonge
@m uut m ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen kalveren en zorg er ook zeer goed voor. wie heeft er voor gezorgd dat de kalveren in plaats van met 4 dagen onderhand met 14 dagen pas weg mogen en daar heb ik op zich ook geen moeite mee maar dan mag er ook wel iets tegenover staan toch??,wie heeft ervoor gezorgd dat het minimale gewicht bij 35 dagen minimaal 35 kilo moet zijn en wie heeft er een monopolipositie in de vleeskalverhouderij. ik geloof dat u niet niet half weet hoeveel macht zij hebben. en wat hebben al die extra eisen de melkveehouders gebracht?? geen dikkere prijzen voor die 10 dagen extra melk en dus extra kilos maar wel langer het risico op een hoger sterftepercentage,waar we nu mee om de oren geslingerd worden. komen er ook cijfers naar buiten en in de media hoeveel % eruit valt in de vleeskalverhouderij?? ik ken ze niet.....
m uut m
@de jonge
Als jij nu in de schoenen stond van van3 wat zou jij doen.
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Je hoeft je kalveren niet aan van3 te verkopen.
+1
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Van3 is niet de enige speler er zijn zeker nog 5 andere spelers weliswaar kleiner dan vandrie maar van3 is dus geen monopolist.
+1
christo
@m uut m Rfc heeft dezelfde positie als van 3
m uut m
@christo
Van RFC ben je lid.
Van3 heeft geen leden en ook geen afname plicht.
Er zijn ook andere spelers op de kalvermarkt je hoeft dus niet aan van3 te verkopen.
christo
@m uut m Je hoeft ook niet aan rfc te leveren. Er ontstaat wel een probleempje wanneer iedereen daar weg wil. Allemaal naar A-ware? Dat zijn de verhoudingen waar we het over hebben. En dat weet van 3 ook.
m uut m
@christo
Ik ben er al weg.
Jan S
😀
Jan S
😀
+3
m uut m
@Jan S
Wat een frustraties.
De kalver sector hebben allemaal belang bij een sterk gezond kalf.
Al de extra regels komen voort uit die gedachte.
Laten we vooropstellen dat deze regels er niet zijn gekomen omdat we het allemaal zo goed deden.
Ik kan prima met deze regels werken en ik begrijp ook best waarom ze er zijn.
Kijk maar eens in de kar of vrachtwagen van de koopman of vraag eens aan een erfbezoeker wat ze allemaal tegenkomen.
+2
Jan S
😀
familie pelle
Quote:
. Wedden dat ik wel wat kan vinden waar jij niet trots op bent

@Jan S
T feit dat 8 % van de kalveren bij M uut M amper droog achter de oren al naar de slager gaan lijkt me moeilijk uit te leggen aan de burger.
+1
buorman
@familie pelle
Leg jij eens aan een kalf uit dat hij voordat hij word geschoten, eerst nog een half jaar in een meststal mag/moet.......
Onze dochter snapte het al jong; haar pony bracht een hengstveulen, haar keuze was: huisslacht en zelf opeten of via de markt naar het buitenland en dan later in de salami alsnog 'zelf' opeten.
Toen de tijd daar was hebben we hem samen naar de dichtstbij zittende paardenslager gebracht, later gehaald en smakelijk opgegeten.
Onze dochter vertelde dit uiteraard in geuren en kleuren op school, hetgeen mij op een reprimande van 1 van de moeders kwam te staan; hoe wij het over ons hart konden krijgen om haar veulen op te eten.
Ik heb haar toen even voorgerekend hoeveel dieren zij doodde met haar kipfile tov wij met ons veulen.
Daarop werd het stil, en hoewel we inmiddels 20 jaar verder zijn is het nog steeds stil.
Wat heeft dit nu met kalversterfte van doen?
Niks, maar je moet je niet in allerlei bochten gaan wringen om iets te kunnen verkopen/ aan de consument/klant zijn of haar wensen te voldoen.
Gewoon het eerlijke verhaal en de [agrarische] feiten, dan is er niks mis met een beefburger van een nuka jersey stiertje.
Ook niks mis met de vleeskalverhouderij, de meesten zijn prima bedrijven die hun zaakjes goed voor elkaar hebben, maar de kalveren winnen er niet veel meer mee dan een half jaar tijd.
+4
Noorderling
@de jonge
We zijn gigantisch verwend dat de melk altijd maar opgehaald en betaald wordt zonder werk en verkoop.
Je moet de klant wel wat te bieden hebben, ik hoef ook geen half werk van de loonwerker ook al is het gratis. Ga er nooit wat aan verdienen dus dan zoek je een ander waarmee je handel doet of je koopt wat anders. Gezonde marktwerking, en dat kennen we als melkveehouders niet.
de jonge
@Noorderling bij mijn weten is het tegenwoordig zo: wij produceren melk,de fabriek waar wij aan leveren legt ons de eisen op,voldoen we daar niet aan,halen ze onze melk niet meer op. dan nemen we bv de producent van bmw.,fendt new holland etc. bmw,fendt,new holland produceert de auto denk jij nu werkelijk dat de dealers die die autos verkopen eisen leggen bij de fabrikant of legt de fabrikant de eisen bij de dealers waar ze aan moeten voldoen. en voor wie zijn bv de kosten om de trekkers en auto,s van een bepaald merk uit te kunnen lezen......
+2
Jan S
😀
+3
buorman
@Jan S
Beiden hebben in dezen gelijk, de boeren die destijds de coöperaties opgericht hebben hadden heel helder het belang van krachtenbundeling door.
Hun nazaten weten niet anders dan dat 'de fabriek' de melk ophaalt en er een goeie prijs voor betaald.
En als je altijd een goeie prijs voor je product krijgt, wat is dan het belang van krachtenbundeling?
Je betaald mss wel mee aan het succes van je buurman, terwijl hij grond gebruikt die jou ook wel zou passen.
Lto heeft er ook last van; men krijgt een rekening voor het algemeen belang, maar op eigen bedrijf worden de kosten te hoog gevonden tov de voordelen.
Resultaat; ieder voor zich.................
En daar hebben de tegenpartijen niks op tegen
+1
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
S. Problemen die niet bestaan zijn zure regen, CO2 uitstoot, overbemesting,Problemen die wel bestaan daarentegen wordt weer geen aandacht aan geschonken. Dit behelst voornamelijk ondeugdelijke modellen die een totaal vertekende weergave van de praktijk geven. Gebaseerd op foute aannames gemanipuleerde gegevens en vereenvoudigingen in het nadeel van de boeren.

Helemaal juist!
+1
noekuiltjenoe
@puntertje Die zijn er wel, 50% van de dieren in de vrije natuur geboren haald het eerste jaar niet!
casev
@puntertje ik denk dat je hier gelijk hebt. Er gaan weer een hoop advies uurtjes gedeklareerd kunnen worden. Ze houden zich daar bij het GD aardig in leven, nee nog beter: ze creeren voor zichzelf een goudmijn!
+5
spotmelker
Gevalletje tweelingfraude 2.0. Bovenstaande lezende hebben we weinig geleerd. Eerst uitzoeken hoe het werkelijk zit, waar het door komt en dan in de juiste context. En dan de journalist (door STAF) het verhaal laten rectificeren.
boer.
@spotmelker er zit maar 30% boven het gemiddelde.
Normaal zit 50% boven het gemiddelde
+1
Jawis
Ook weer mooi dat "ons eigen" ministerie de cijfers op deze manier laat presenteren door rtl.....
Fantastisch , we staan er weer mooi op als sector.
Straf van links omdat de sector rechts heeft gestemd?
slagroomvla
Nou, de Qlip staat ook voor lul, bij elke beoordeling rondgang over het bedrijf, en dit zien ze niet?

Verder eerst maar is het hele verhaal afwachten..
+3
dewittemotor
@slagroomvla Die meten met 10 maten. Bij de meest propere bedrijven nog iets te zeuren zoeken en vervolgens de grootste vetzakken goedkeuren. Hoe dat kan bestaan anno 2019 is mij een compleet raadsel. Ook RFC treft hier blaam
+1
Erik,1979
@dewittemotor ben ik het volledig mee eens. Wíj hebben iedere week controle omdat het dan lekker snel gaat met hun percentage veel controleren. (Wíj hebben ongeveer 1% van het melkvee van rheinland pfalz) en bij de vetzakken komen ze niet.
+1
robbies
@Erik,1979 op een Duits Prikkebord zitten die vetzakken waarschijnlijk op dit moment te prikken dat het volkomen terecht is dat die Hollandse vetzak flink gecontroleerd wordt. 😂😂
weurding
En op 1 april zoiets naar buiten brengen..... 😞
Jean-PierreK
Kalf OK 2018 4e kwartaal

(klik om te vergroten)

+4
HansBa
Zijn dit cijfers van het kalf-ok programma? Mag RVO deze cijfers zomaar openbaar geven dan?
LTO reageert hier veel te slap op met beter advies etc!, LTO kan beter het advies geven om per direct de machtiging hiervoor in te trekken. Weet zeker dat er geen 1200 bedrijven zijn waar bijgevoegde foto's van toepassing zijn, walgelijke stemmingmakerij.
De kalveren zijn de toekomst waar elke boer trots op is en zich er voor 200% voor inzet!
Jean-PierreK
@HansBa de cijfers komen totaal niet overeen. Dit is niet van rvo. Het gaat ook niet over zelfde periode. Echter 3,3 % kalversterfte tot 14 dagen. Is nog steeds veel maar al een stuk minder.
HansBa
@Jean-PierreK staat toch dat rtl-nieuws deze cijfers heeft opgevraagd bij rvo....
+1
labella
@HansBa Zal wel weer selectief plak en knipwerk zijn van de linkse media maffia.
+2
cowboys
@de jonge er zal wel weer een baantjes boom opgetuigd moeten worden over de kalfjes. Al die veeartsen en ander volk zal toch moeten vreten .En aangezien dat er nogal wat veehouders stoppen. Moesten ze weer iets nieuws bedenken.
de jonge
@cowboys ik vrees het. veel jonge opvolgers blijven er volgens mij onderhand ook niet meer over,die hebben helemaal geen belang bij dit gedonder steeds weer en ik kan ze geen ongelijk geven...... gewoon even een vraag uit belangstelling,hoeveel boeren zouden er zijn die weer boer zouden willen worden met de kennis en ervaringen en uitdagingen die ze nu hebben?? persoonlijk zou ik er wel even langer over na moeten denken als ik nu voor de keuze zou staan
+5
Twentsch Land
@de jonge

Het kan allemaal nog wel eens meevallen....de uitspraak die je nu doet dat deden oude boeren ook toen ik 15-20 jaar was. De jeugd van nu groeit op in het nu met de huidige regels en zullen dat veel meer als gewoon opvatten dan de nu oudere boeren.
de jonge
@Twentsch Land ik hoop dat je gelijk hebt. anders kan op het platteland over een aantal jaren het er wel eens heel anders uitzien. een paar hectare vergeten natuur met daarom ringt allemaal industrie
cowboys
@Twentsch Land waarom hebben ze in andere landen er last van dat daar geen jonge boeren meer klaarstaan en het platteland leegloopt?
+4
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
veel jonge opvolgers blijven er volgens mij onderhand ook niet meer over,die hebben helemaal geen belang bij dit gedonder steeds weer en ik kan ze geen ongelijk geven...... gewoon even een vraag uit belangstelling

Het mooiste is toch als je in de stal komt dat je een hok met gezonde kalveren ziet in het stro? Daar ben je geen regels of wat dan ook voor nodig, meeste regels of richtlijnen zou je geen extra werk van moeten hebben.
de jonge
@Noorderling waarom zijn al die regels en richtlijnen er dan. bij iedere regel en richtlijn heb je kans op controle en moet je dingen aan kunnen tonen,omdat aan te kunnen tonen moet je dingen bijhouden en bewaren. dus extra werk wat niets heeft uit te staan met de gezondheid van de dieren of de kwaliteit van de melk. kijk bijvoorbeeld eens naar de ibr en bvd toestanden. allemaal controles allemaal extra kosten en als je voorheen gewoon entte waren de dieren net zo gezond. nu moet je met enten er om denken dat je ze tot een bepaalde leeftijd ent en of je wel genoeg overhoud om bloed te tappen als je wat een kleiner bedrijf hebt, allemaal weer extra rompslomp die niets heeft te maken met de gezondheid voor de dieren. de gezondheidsdienst die heeft een lekker verdienmodel maar qua gezondheid voor de dieren zit er echt geen meerwaarde in
grös
Kalverimport 2018; 806.687 stuks.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Noknok
Oplossing is denk ik simpel, een soort bonus regeling opzetten, grofweg beste percentage krijgt nabetaling in het afgelopen kwartaal middengroep geen nabetaling en die het minste scoren een rekening.
Dan gaat het ondereind omhoog , en de minst scorende bedrijven willen dan wel werken aan betere resultaten. Mensen willen immers beloond worden voor resultaten .

Is vrij makkelijk te realiseren lijkt me.
+1
Jean-PierreK
@Noknok , bij RFC zit zoiets al in de Kalf OK score.
pietjepuk
@Jean-PierreK De grote bedrijven kunnen een hoger % dode kalveren hebben dan kleine. Bij een zelfde kalfok score.
Greetje
Misschien kunnen de ondernemers waar deze foto's gemaakt zijn zelf eens even reageren. Misschien is er wel een heel plausibele verklaring voor de getoonde omstandigheden en is er ondertussen al veel verbeterd
+1
Greetje
Laatst trouwens een theatercollege van journalist Joris Luijendijk bijgewoond, die legde uit dat je alle foto's waarbij alleen maar ingezoomd wordt altijd bedrog zijn, dan is er een goede reden om de omgeving niet te tonen.
Ik vond het een interessant lesje fotojournalistiek. Onthoudt allen: Diegene die de foto's maakt moet er van eten, dus ze moéten iets oproepen
Noorderling
Quote Reactie van @Greetje:
theatercollege van journalist Joris Luijendijk bijgewoond, die legde uit dat je alle foto's waarbij alleen maar ingezoomd wordt altijd bedrog zijn, dan is er een goede reden om de omgeving niet te tonen.Ik vond het een interessant lesje fotojournalistiek. Onthoudt allen: Diegene die de foto's maakt moet er van eten, dus ze moéten iets oproepen

Haarkleed en conditie zegt genoeg. Zelfs in een schoon hok zie je aan de dieren dat er iets niet klopt. Of je nu inzoomt of niet maakt dan ook niet uit.
+1
Greetje
@Noorderling Nee klopt, maar je kunt in een hok met 5 glanzende kalveren wel nummer 6(net toevallig dat ene slijtertje wat je per jaar hebt) eruit pikken en dat groots presenteren. Dat is precies je vak als journalist
pieta
@Noorderling Zijn de foto wel in NL gemaakt? Weet je zeker dat ze niet gefotoshopt zijn? Etc.
+2
Greetje
Dat neemt trouwens niet weg dat de cijfers nog niet echt tot vrolijkheid stemmen, nog voldoende werk aan de winkel.
Laat stond er trouwens in de Vee&Gewas zo'n hoge advies pief, die voorspelde een toekomst met volledig geautomatiseerde bedrijven met 200 mk, waarbij de boer een baan buiten de deur heeft(dit waren volgens hem natuurlijk de "betere"ondernemers.
Ben benieuwd hoe hij de zorg rondom koekalverij dan in gedachten heeft en of dit is waarop de maatschappij zit te wachten, een stal vol vee waar geen toezicht op is.

Misschien voor de vakbladen ook eens iets om over na te denken, dat geblér over 200 mk per VAK.

Nou, dit was het weer, ik ga draad maken in het zonnetje
bertusdebeer
Je zou haast denken dat er vegetariers bid de nos zitten zo veel negative verhalen de laatste tijd bah
+1
christo
Het lijken mij foto's uit de vorige eeuw.
+1
Albert Altena
Zal dit net zo gemanipuleerd worden als Tweelingfraude?
+1
christo
@Albert Altena Het is een kopie van de I&R fraude. LNV heeft er van geleerd. De vechtmachine duidelijk niet. Wat een ondermaatse amateuristische reacties komen er uit die club. Niveau kleuterschool.
Jannus
Vorig jaar zat ik hier op 0,22 % sterfte %,maar dit jaar tot nu toe al op 0,44%,een verdubbeling ,oeiiii
Erik,1979
@Jannus hoeveel koeien heb jij dan wel niet. Ben jij dik de grootste die ik ken. Zit zeker ook niet in Nederland.
Jannus
@Erik,1979 Hier in ons landje kennen we nog 1 APRIL
dwers
@Jannus sterfte na de geboorte zeker ??ik zat afgelopen jaar op 2 % dood eerste 2 weken incl geboorte ( 1 kalf dood 10 weken te vroeg )
+2
cs-agrar
Het onderwerp werd op het jeugdjournaal ook even aangesneden, daar werd er keurig mee om gegaan, een reportage van met een boerendochter tussen keurige kalveren en Dirk Bruins wist het ook netjes en begrijpbaar uit te leggen 👍
richard melkvee
We hebben laagste antibiotica (van de wereld)gebruik en hogere sterfte. Das toch niet vreemd!!
Raar dat Frank van Eerdenburg dat niet noemt namens de faculteit van diergeneeskunde
sorry
Quote Reactie van @richard melkvee:
Raar dat Frank van Eerdenburg dat niet noemt namens de faculteit van diergeneeskunde

uu.nl/medewerkers/FJCMvanEerdenburg/

mailen die man,vragen om de buitenlandse cijfers paraat heeft en hoe die tot stand gekomen zijn

F.J.C.M.vanEerdenburg@uu.nl
christo
@sorry De manier van schrijven of citeren verraadt de eigenlijke bedoeling. Elke keer halve info de media in slingeren en wachten tot ze happen.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @richard melkvee:
We hebben laagste antibiotica (van de wereld)gebruik en hogere sterfte. Das toch niet vreemd!!

Tegen welke vorm van diarree werkt antibiotica? Flauwekul dat je antibiotica nodig bent om een laag uitvalspercentage te halen. Investeer dat geld liever aan de voorkant ipv lapmiddelen. Voldoende eenlingboxen, stoomcleaner en stro.
achterhoeker2
@Noorderling Die stoomcleaner is ook symptoombestrijding, het gaat om de eerste biest van rustig opstartende moederdieren.
+2
Noorderling
@achterhoeker2
Gezondheid is weerstand x infectiedruk. Als je aan het een niks doet helpt het andere ook niet. Dat je overal vrij van bent is ook een utopie, als het dan een keer tegen zit met de weerstand ben je goed aan de beurt.

Dat de kalveren met mest in aanraking komen van kalveren van 2-3 weken oud waarbij de parasiten al meerdere malen hebben kunnen vermenigvuldigen is natuurlijk niet de meest gunstige uitgangssituatie om op je eerste levensdag in terecht te komen. Schoonspuiten en de zon doet de rest.

Meet de biest van alle koeien, dat rustig opstarten zegt niks. Koeien met 10liter kunnen brix >30 hebben en sommigen met 3liter halen de 20 soms net. Vaarzen zitten soms ook hoger dan oudere koeien. Daar is in de regel niks van te zeggen. De best opstartende koeien zijn de gezondste en hebben vaak de beste biest heb ik het idee.
grös
@Noorderling
Weerstand begint met goed voer, en dat begint in de bodem, en de bodem begint met goede mest, en die word gemaakt van goed voer en zo is de cirkel weer rond. Heb hier nog nooit echt een uitbraak of dierziekte gehad, op wat crypto en hoestende pinken enz na, ja en mortellaro, terwijl buren op 50m er soms onder de BVD zaten en overal tegen enten, wij alleen schimmelenting, salmonella is ook wel eens in de tankmelk opgedoken, maar ook zomaar weer verdwenen. Maar goed ik melk ook geen 10.000 liter, geen mengwagen, en heb ook nooit schuimende putten enz.
Albert Altena
Er is weer kans op gemanipuleer met cijfers.
Sterfte berekend men naar het aantal aanwezige kalveren.
Als een boer ze na drie maanden naar een opfokbedrijf doet zijn dat er dus maar weinig.
+4
nora
Dit wil je niet als sector. Maar toch een paar vragen bij de hele berichtgeving vanuit RTL:
- er worden foto's getoond die NVWA heeft gemaakt tussen 2015 en 2017; dus gemiddeld minstens twee jaar oud.
- er worden cijfers over te hoge kalversterfte in 1 lijn geplaatst met foto's die gemaakt zijn op bedrijven waar je praat over absolute incidenten.
- de reactie vanuit de sector is veel te lauw op deze berichtgeving: stel RTL minstens en publiekelijk de volgende vragen: wat is de basis van deze rapportage? welke cijfers zijn opgevraagd en hoe geïnterpreteerd? Want het zou niet de eerste keer zijn dat cijfers niet juist gelezen of vergeleken zijn...Hoe komt het dat RTL oude foto's van de NVWA gebruikt? Hoe is het anno 2019? Wat is er gebeurd met de bedrijven waar deze foto's gemaakt zijn? Want als sector moet je niet willen dat één van je collega's zich bezig houdt met voedselproductie (zuivel/vlees) als dit in je stal gebeurt. Sta als sector op en sta dit niet meer toe!

- als zuivelsector ben je al geconcentreerd binnen een select aantal zuivelondernemingen; en wat je ook vindt van het voorwaardenpakket en de marktbewerking van je zuivelonderneming. Het kan toch niet zo zijn dat dit soort excessen in de media alle consumenten bereikt terwijl we binnen de zuivel weten dat het maar een relatief klein aantal bedrijven is waar het zo mis gaat. Maar er zijn zeker bedrijven waar het ook vandaag de dag echt niet goed gaat op bedrijfshygiene en op dierwelzijn; natuurlijk doen ook die ondernemers dat vaak niet expres, maar ik snap echt niet dat dit nog steeds getolereerd wordt.
- dus sla als melkveehouders de handen veel sterker ineen dan je nu doet en eis van NVWA, zuivelondernemingen, maar ook van dierenartsen, voerleveranciers, accountants en accountmanagers van de bank dat ze aan de bel trekken als het bij een collega-melkveehouder zo fout gaat. En niet even aankijken; maar aanpakken.
- en tot slot: kijk als melkveehouder ook jezelf eens goed in de spiegel als je weet dat het bij een collega een potje is; om welke verschrikkelijke (prive) reden dat ook ontstaan is bij zo iemand.
- dat heeft niets te maken met verklikken; maar alles te maken met bescherming van je afzetmarkt. Iedere andere sector had dit niet getolereerd, waarom dan wel in een sector die zich juist bezig houdt met voedselproductie?

(En nee, ik ben geen melkveehouder, maar wel dochter van..., maar jarenlang bij de banken en bij een zuivelonderneming gewerkt voor de melkveehouderij. En nu kijk ik als consument en zit ik met kromme tenen het journaal te volgen)
christo
@nora Er is toch een meldpunt voor waardoor de boer geholpen gaat worden als daar een melding binnenkomt. Daar wordt de betreffende boer alleen maar beter van.
HansBa
@nora Helemaal mee eens, de reactie van met name LTO is veel te lauw op deze berichtgeving.
LTO kan toch direct ontkennen dat er zeker niet op 1200 bedrijven kalveren worden geboren waar de koeien tot de knieen in de mest staan, vervuilde biest krijgen etc... wat een onzin. Verder vind ik dat we er als sector aan werken en deze klaf-ok cijfers niet openbaar mogen. Misschien maar massaal de machtiging hiervoor intrekken....
+1
hans1980
Straks op nieuwsuur..
Ben benieuwd
nora
@hans1980 ik ook
+1
nora
Jazeker is er een meldpunt. Maar als je daar gemeld word, ga je je als boer eerst zeker niet beter voelen; als je kalveren er zo bij staan en NVWA, zuivel, dierenarts staan op je stoep. Dat is natuurlijk pittig. Maar ik blijf erbij: als collega-melkveehouders moet je niet willen dat dit soort foto's naar buiten kunnen komen. NVWA maakt heus niet zomaar foto's van een keertje een probleempje op een bedrijf. Dan is er echt veel meer en structureel aan de hand is mijn ervaring.
hans1980
#te grote bedrijven
#te weinig biest
#Nederland doet het slechter dan rest
#actieplan
#benchmark lto
#hardere maatregelen
#meer bevoegdheden nvwa
nora
@hans1980 Ja, en geen reactie vanuit de zuivel op nieuwsuur. Ik weet het: op slecht nieuws niet reageren, is de strategie. Maar zo blijven er steeds onwaarheden of halve waarheden aan de zuivel kleven. Deze zomer in het Verenigd Koninkrijk langs heel wat melkveebedrijven gekomen; regelmatig gaan je haren overeind van hoe het er daar aan toe gaat. Ik kan me niet voorstellen dat NL het slechter doet dan de rest, maar we liggen bij de NL burger als sector wel onder een vergrootglas. En dat vind ik een risico.
+1
hans1980
@nora eens , ben het ook maar gedeeltelijk eens met deze GD man het is niet enkel biest ..

Had afgelopen maanden ook meer dode kalveren, direct met geboorte al , droge koeien krijgen uitgerekend rantsoen, kalveren in schone hokken en snel veel biest . (Hoewel de kalveren voor de biest al dood waren)
Bij elk dood kalf voel ik me slecht ook al kan ik er zelf niets (volgens GD ??) aan doen, soms gaat het beter soms slechter.
Soms bij zware verlossing levend kalf dan wanneer kalf bijna vanzelf komt dood.

Gaat nu weer beter , maar waar het aan gelegen heeft? Denk aan hitte afgelopen zomer en rantsoen met ruwvoer dat in die periode is gegroeid.

De GD beperkt zich tot Biest, Droogstand,Huisvesting. O.K. maar soms is er dan nog iets ...

Geloof in het vakmanschap van Nederlandse boer, denk ook dat cijfers niet geheel kloppen, of in buitenland te rooskleurig???
hans1980
@hans1980 oja hebben aantal dode tweelingen gehad deze tellen dus voor 2
nora
@hans1980 dat bedoel ik, doe je niets aan.
nora
@hans1980 Op de een of andere manier moet je de burger aan het verstand zien te krijgen dat je al melkveehouder echt stinkend je best doet voor je vee, maar dat het nu eenmaal wel levende have is; vergelijk het met je kinderen. Die geef je ook aandacht, te eten en een droog bed en toch worden ze nog steeds zo nu en dan ziek. Hoe je de burger terug voor je moet winnen, ik wilde dat ik het wist. Niet met 1 x in een jaar de koeien naar buiten jagen op de eerste lentedag in een perceel met een laag bagger 😉 om nog maar te zwijgen van het (afbreuk) risico als er een keer een koppel koeien in alle gekte door de draad gaat. Zo een schoolklas kinderen in... Wel in ieder geval door te zorgen dat de burger dit soort beelden uit NL niet te zien (meer) krijgt. Nogmaals, dan moet je vanuit melkveehouders de druk ook richting de erfbetreders opvoeren. Want neem van mij aan: dierenartsen, accountants, voerleveranciers en zelfs de zuivel, ze durven soms gewoon niet in te grijpen als het echt foute boel is bij een melkveehouder. En daar heb je dan met zijn allen last van.
+1
christo
@nora Vorig jaar nog aan een burger die ook vee was gaan houden uitgelegd waarom zijn kalveren dood gingen en hoe goede verzorging dient te geschieden. Was hij best even stil van.hij dacht dat de natuur het allemaal goed geregeld had.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans1980:
, droge koeien krijgen uitgerekend rantsoen,

Fosforgebrek door de mestwet! Reken maar dat dit behoorlijk wat schade aanricht.
grös
@nora
Ben er voor een paar jaar ook geweest, dan zijn we hier heilig, inderdaad, zou ook niet met de UK farmer willen ruilen, zij zijn ook een afgedankt onderdeel van de economie en waarschijnlijk ook de dupe van de Brexit.
Was vorige week in Tirool, nou dan loop je in een winkelstraat, van een stad, een dikke mestlucht, zelfs als hier iedereen aan het mixen en sleepslangen is het niet zo erg. En daar rijden ze gewoon een maand lang met een 6-kuubs tankje, ketsplaat. Boerderijen staan gewoon midden in het dorp.
Verder ook, op ieder product staat "produziert in Austria", heumilch, bergbauernmilch, zelfs de Edammer kaas is van lokale melk, complete biowinkels, exact dezelfde producten als hier bij de Lidl, alleen staat er dan een Oostenrijk logootje op, alles uit eigen land, niks importeren, moet je hier eens in de schappen kijken, hoeveel komt er uit België en DE.
robbies
@grös
Quote:
, zij zijn ook een afgedankt onderdeel van de economie en waarschijnlijk ook de dupe van de Brexit

Leg eens uit hoe de Britse melkveehouder getroffen wordt door de Brexit?
+1
christo
Leuke eye opener voor de consument. Als de boer niet 24 uur per dag in het strohok aanwezig is dan heeft het kalf een lagere levensverwachting. Dacht dat er ook al eens geroepen werd dat het kalf bij de koe moet blijven. Of werkt het niet dat ze zelf moeten gaan drinken. Ach, wat maakt het ook uit. Ik ga ff pitten.
m uut m
@christo
Dat de kalveren niet gingen drinken was het probleem niet. De kalveren deden het geweldig tot dat crypto het feestje verpestte.
Groen1
.
delavalboer
Zou er ook een link zijn.....we moeten de kalfoke score invullen.....en nu ineens krijgen we kalversterfte om de oren....ik vind het maar raar.
Ook omdat op een vergadering hierna vroeg, (ben zijn naam even kwijt) maar diegene die antwoorde erg bot, dat de kalversterfte onder de rfc boeren enorm hoog was....
Ik heb maar niet door gevraagd. Maar weinig positief gevoel aan over gehouden die vergadering van rfc.
Jean-PierreK
@delavalboer, bij je kalf ok score kun je ook het landelijk gemiddelde vinden op melkweb. Exclusief doodgeboorten ligt dat tot 14 dagen fors lager dan rtl meldt.
+1
Noorderling
@delavalboer
Wat denk je dat de reden is geweest dat we met kalfok aan de slag moeten? Er is intussen niks verbeterd en de druk wordt weer opgevoerd.

Rtl heeft de gegevens bij rvo opgevraagd. Dat is een kwestie van minuten om dat even uit te draaien en te mailen.
christo
@Noorderling RTl heeft dat niet gedaan. Was het niet een WOB-verzoek?
BoerBart
@christo
Ik geloof niet in een WOB verzoek van RTL. Ik denk dat het andersom gaat. Er zjjn een paar gefrustreerde Groen Links rakkers doelbewust de media aan het sturen.
sorry
@BoerBart was een wob verzoek hoe denk je dat ze aan de foto's van nvwa komen
Jawis
Worden de geboortes nog steeds opgewekt in nieuw zeeland? 20 jaar geleden werden daar de kalveren er voor 70% uitgespoten... alles dood.
+1
puntertje
@Jawis Gaan we hier ook doen bij meerlingen, maar dan in een vroeger stadium. Dat willen die leeghoofden van kengetalbedenkers graag.
m uut m
@Jan S
Wij hebben ook de nodige tegenslagen gehad para, salmonella, bvd en aureus.
Wat alle keren resulteerde in een hoge afvoer en sterfte bij de kalveren.
Het maakte ons alleen maar fanatieker om de problemen de baas te worden.
Dat het nu goed gaat is dan ook geen toeval maar toewijding.
Als ik een gezond sterk kalf aflever krijg ik daar een goede prijs.
Uit jouw reactie blijkt de weerwil om dingen te verbeteren en proberen er een ander er voor op te laten draaien.
Als er dingen beter kunnen dan hoor ik dat altijd graag.
Ik leer ook nog alle dagen.
Maar de instellingvan jou brengt je niet verder.
Als ze er niet aan kunnen verdienen waarom zouden ze dan nog weer een kalf van je kopen.
Handel is een kwestie van gunnen.
Gun je een ander niets dan krijg je zelf ook niets.
BoerBart
@m uut m
Je betoog is niks mis mee. Echter bij een monopolie gelden andere wetten.
m uut m
@BoerBart
Er zijn andere partijen.
christo
@m uut m Allemaal naar A-ware werkt niet.
m uut m
@christo
Het gaat hier over kalfjes.
de jonge
Quote Reactie van @m uut m:
Dat het nu goed gaat is dan ook geen toeval maar toewijding.

dus je zegt eigenlijk dat iedereen die deze ziektes in de veestapel krijgt para, salmonella, bvd en aureus.geen toewijding voor zijn dieren heeft en jij dat dan blijkbaar zelf ook niet had. typische redenatie.
robbies
@de jonge je legt hem dingen in de mond nu.
+2
m uut m
@de jonge
Typische reacties overal het negatieve in zoeken.
Wij hadden hier in de begin jaren de nodige tegenslagen.
Dat gaat niet vanzelf over.
+1
Jan S
😀
+1
Jannus
Wat een reacties,zoek het eens uit Agrifact en publiceer de waarheid eens en ik stort weer bij
+1
grös
@Jannus
Cijfers zijn allemaal gemanipuleerd, en zelfs dan, inclusief de vleeskalverensector,
jaarlijks, 800.000 importkalveren, 800.000 !!
Jannus
@grös Kan zijn maar Agrifacts staat voor de feiten en stelt verkeerde publiciteit aan de tand,goede zaak en is onze steun meer waard dan hier kibbelen over wel en wee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , kalfjes en boerderijen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
218
DEELNEMERS
56
WEERGAVES
0