LTO baalt van ontevreden boeren: We lopen ons het vuur uit de sloffen

LTO staat er bij de meeste boeren niet goed op. Dat concludeert uitgever Agrio, dat veel vakbladen in de boerensector uitgeeft, na onderzoek.

Zo zeggen boeren in dat onderzoek dat LTO onvoldoende kundige bestuurders in huis heeft, die te weinig voor de agrariërs opkomen en de sector onvoldoende promoten.

'We lopen ons het vuur uit de sloffen'
Jan Bloemerts, boegbeeld van LTO Noord in Drenthe, 'baalt enorm' van de uitkomsten van het onderzoek. "Het is pure onzin dat we te weinig voor de belangen van de boer opkomen. We lopen ons het vuur uit de sloffen. Aan de andere kant: misschien moeten we bij onszelf te rade gaan, omdat we misschien te veel ballen in de lucht houden."

Fosfaatproblemen
"Ik snap wel dat boeren, die bijvoorbeeld in de problemen zitten door het hele fosfaatgebeuren, het gevoel hebben dat we niks voor ze doen. Maar dat gebeurt juist wel. In Den Haag houden we ons met heel veel dingen tegelijk bezig en hebben we met veel verschillende partijen te maken. Vaak moet je dan op zoek naar een compromis."

Ontevredenheid is volgens Bloemerts wel iets van de maatschappij van vandaag de dag. "We zijn snel negatief over hoe iets gaat wat anderen moeten regelen, maar zelf weten we het niet beter."

Volgens Bloemerts is op dit moment nog zo'n 60 tot 65 procent van de boeren in Drenthe lid van LTO Noord. "Dat aantal daalt niet, maar groeit ook niet."

Het online onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van uitgeverij Agrio, betrof een onderzoek onder tweeduizend boeren en tuinders.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Je kunt nog zo je best doen, als je zo nu en dan een Cees R. op het schild hijst blijft het dweilen met de kraan open.
+1
achterhoeker2
@puntertje Die cees r heeft nu wel genoeg kritiek gehad, bovendien is ie niet meer in functie.
Misschien een idee om verder te gaan met je leven?
puntertje
@achterhoeker2 Ik ben al veel verder, door Cees R zonder LTO overigens.
+5
Bietenbrug
LTO is geen boeren belangenbehartiger meer want is niet meer onafhankelijk van de roverheid. Door de dalende ledenaantallen zijn ze afhankelijk van overheidssubsidies.
Albert Altena
Het is net als in de politiek.
Ik sprak gisteravond iemand die bij de vorige verkiezingen het vuur uit de sloffen liep.
Echter werd de verkiezing bepaalt door de kopstukken.
+2
christo
Als je maar vaak genoeg op dezelfde plek blijft tikken komt er vanzelf een gaatje in. Het woord belangenbehartiger mogen ze van mij niet meer gebruiken. Ik vind het eigenlijk wel prettig om de bovenstaande irritatie te lezen. Doe er je voordeel mee lto. O shit, dat kan niet want de lto is niet geinterresseerd in de gratis te verkrijgen informatie te verstrekken door de onderzoekers. Tja, Zo kom je natuurlijk nooit uit de negatieve spiraal. Misschien wel goed ook.
+4
matt
Aan de andere kant: misschien moeten we bij onszelf te rade gaan,

Ja doe dat eens begin eens met die calon buiten te knikkeren..
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
misschien

Misschien??
Jan-T
Dan ben je toch ook niet van deze tijd meer.
Volgens mij heb je dan al jaren onder een hunebed liggen dromen.

Op dit forum word het al langer gemeld maar dit willen ze niet lezen.
Struis vogel politiek. Als we allemaal een goede melkprijs van €0.60,- cent beuren dan hoorde je niemand, Maar zelf dat snappen ze nog niet.
PFFfffffffffffffffffffffffffffffffffffff
+2
robbies
@Jan-T wij zijn niet zo populair bij Galon. Andersom trouwens ook niet
+2
mlkvhoudr
Hier mekkeren we op lto, in het debat gisteren mekkerde mevrouw ouwehand dat lto veel te veel in te brengen had, dus zeg t maar
+11
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
n het debat gisteren mekkerde mevrouw ouwehand dat lto veel te veel in te brengen had, dus zeg t maar

Dat is ook zo , daarom is er zoveel fout gelopen.
+3
weurding
Aandeel daalt niet, ja vast.... aantal boeren daalt en aantal ontevreden leden stijgt, wat denk je....
+2
brabantboer1
En waarom denken we dan dat de agrarische sector de speelbal is van de politiek? Omdat we het gemakkelijkste slachtoffer zijn!!! een sector die tot op het bot verdeeld is, niet eenduidig georganiseerd en daardoor niets aan lobby doet.

Af geven op lto is prima, maar geen enkele van bovenstaande heren/dames heeft al een goed lopende andere club kunnen maken waarbij alle agrarisch ondernemers zijn aangesloten en met het geld dat ze binnenhalen een goede lobby op kunnen zetten.
+1
Erik,1979
@brabantboer1 ben Ik het volledig met jou eens. Er zijn er die een nieuwe belangenbehartiging willen beginnen zodat ze een streep kunnen zetten door de problemen in het verleden. Doe jij mee?
+1
Jan-T
Als LTO vermeld dat ze het vuur uit de sloffen lopen.?
Dan kan dat natuurlijk betekenen dat.

Ze bemoeien zich met dingen waar ze geen verstand van hebben?
De belangen welke ze willen vertegenwoordigen zijn tegenstrijdig?
De LTO organisatie is op zich zelf ziek of te traditioneel, en denkt niet in belangen die euro's opleveren voor hun leden, Maar alleen maar euro's kosten?
Men loopt te veel achter de koe aan, en lopen daar door altijd in hun eigen vervuiling?
De keuzes die zij maken zijn niet SMART ontwikkeld en uitgedacht?
Een trade-off matrix word niet gemaakt wat het beste is voor de leden? waar de beste keuze en risico's zichtbaar zijn?
En het complete zuivelsysteem is ziek, terwijl ze dit door eigenwijsheid van de zuivel nog niet willen weten?
mlkvhoudr
@Jan-T te traditioneel ben ik het mee eens, maar ja de geesten moeten er wel klaar voor zijn en dat kost tijd. Ik vind niet dat de sector ziek is, er lopen er misschien wel een paar te veelmet verhoging rond
Achso
@Jan-T mja, waarschijnlijk gebruiken ze zeker de termen die jij noemt, SMART en Trade off matrixen... Nog een consultant firma erbij en dan weet je zeker dat er niets meer gebeurt. Als je een trade off wil maken, moet je eerst weten waar je voor staat. En laat nu net dat het probleem zijn
Jan-T
@Achso Dus goede waarheidsvinding is een top prioriteit.?
+1
Achso
@Jan-T top prioriteit; ook weer zoiets. Hoezo kan je naast prioriteiten nog top prioriteiten hebben? Maar goed: laat ze maar eens definieren waar ze voor staan. En als het ‚ duurzaam‘ produceren is, mag men daar ook wel eens een goede definitie aanhangen. Heb ik al heel vaak naar gevraagd, nog nooit een antwoord gehad
christo
@Achso Ze hebben intern zorgen, dan blijft de rest liggen.
+3
BoerBart
@Achso Gewasderogatie met 300 kg N uit organische mest op grasland.
Hoe duidelijk/duurzaam wil je het hebben?
P.S: Voor degene die geen zin heeft in regeltjes van LTO, die kunnen gewoon 170 kg N blijven toepassen.
Voor ieder wat wils. Geef steun en stop met LTO-Bashen.
+2
Achso
@BoerBart dus de definitie van ‚duurzaam‘ is het uitbrengen van een x hoeveelheid mest? Dus 290 is niet duurzaam. Dat ze bij de LTO het ‚vuur uit de sloffen‘ werken heeft 1 probleem.. de sloffen gaan de verkeerde kant op.
+1
christo
@BoerBart Domme visie. Wat vind je van de nitraatgehaltes op derogatiebedrijven waar er 250 of 230kg N dierlijk gebruikt wordt op maisland? Daar plaatsingsruimte inleveren? Waarom?
+1
spotmelker
@christo de visie die een 100% link legt tussen bemesting en nitraatgehalte is nog dommer. Helaas hebben vele die.
christo
@BoerBart Waarom krijg N korting wanneer ik grasland scheur en mais verbouw, en waarom niet als er zomertarwe in gaat? Waarom geldt dit voor niet-dero bedrijven niet?
BoerBart
@christo niet dero mogen bij voorbaat al minder mest, vandaar.
Met gras scheuren kan de bodem niet alle mineralen "vasthouden". Je kunt met zomertarwe je bodemstructuur beter op peil houden, dan met maïs.
+2
christo
@BoerBart Je bent niet goed op de hoogte. De deroboeren krijgen een N korting en de niet dero boeren niet. De som van N dierlijke en N kunstmest ligt bij mais op gescheurd grasland bij deroboeren kg N lager. Niet deroboeren mogen tot de gewasnorm aanvullen met kunstmest. Deroboeren kg minder. Lekker logisch? Spoelt er bij zomertarwe dan minder N uit waardoor er dan geen korting nodig is, of neemt zomertarwe meer N op dan een gewas snijmais? Er MOET toch wel een beetje logica in zitten,toch?
Jean-PierreK
@christo , heb je het over werkzame stikstof of over totaal stikstof? Zover ik begrepen heb is stikstofuitspoeling onder gras, granen en bieten laag tot nihil. Bovendien worden granen vroeger geoogst dan mais waardoor er eerder een vervolggewas geteeld wordt dat eventueel overgebleven stikstof weer kan opnemen zodat het niet kan uitspoelen.
christo
@Jean-PierreK Als ik tarwe zaai ben ik niet verplicht een nagewas te verbouwen. Toch?
m uut m
@christo
Wel als je er nog mest opbrengt
christo
@m uut m Dan klopt mijn redenatie dat de onderbouwing van de 65kg korting voor alleen derogatiebedrijven een enorme misser is. Sluit naadloos aan bij de nieuwe mestvisie van de lto.
+1
Koeien boertje
Denk niet dat ze te veel ballen de lucht in willen houden, maar dat ze te veel partijen in de kont kruipen en dan niet weer uit de stront kunnen komen.
+1
achterhoeker2
Ze zijn te vaak in overleg met de tegenpartij dat is kwa resultaat soms goed.
Maar die zelfde tegenpartij zorgt ervoor dat er wel een handtekening van lto bij staat, en dat maakt hun in de ogen van de leden medeplichtig.
+3
Pluto
Als je van de daken schreeuwt met de mest fraude en I&R fraude dat al die boeren ,,, en dat waren er best veel die geblokt waren ,,, niet bij de LTO thuis hoorden . Uitspraak van Calon .
En dat er uiteindelijk van al die beschuldigingen bitter weinig overbleef . Op dat moment was de voorzitter niet thuis om de beschuldigingen recht te zetten en helaas leer je op dat moment de kracht van de LTO . Als het bestuur die feeling niet heeft met de achterban moet je opzouten !.
Je kunt niet zeggen we hebben het niet gezien!, De berichten over ontevreden leden waren aan de orde van de dag.
+3
Leo,s vriend
@Pluto die reactie is te kort door de bocht,calon liet zich verleiden tot een niet al te slimme uitspraak, mee eens, maar in het licht van de toen bekende info was er echt wel iets aan de hand.
Als hij toen de zaak gebagatelliseerd had, en er waren echt duizenden bedrijven fout geweest,was de schade voor de sector nog veel groter geweest.
Overigens had hij het niet over "al die boeren ,,,en dat waren er nogal wat" hij had het over boeren die echt gefraudeerd zouden hebben, en of die nog wel in de organisatie pasten. En dat is toch wel een behoorlijke nuance.
Hij heeft overigens op meerdere bijeenkomsten uitgelegd dat de bewuste presentator hem die reactie ontlokt had.
Neemt niet weg dat ik ook niet direct een groot fan van hem ben.
christo
@Leo,s vriend Kerel heeft moeite om het woord sorry uit te spreken. DAt is zijn manco. Is zo jammer dat je als mens niet toe kunt geven dat je wel eens een fout maakt. Vooral hij zou baat er bij hebben.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
Kerel heeft moeite om het woord sorry uit te spreken. DAt is zijn manco. I

Dat is precies wat Pluto bedoelt.
Leo,s vriend
@christo mee eens, zou hem sieren om dat wel te doen.
de jonge
@Pluto ach en dan nog de bekende uitspraak geen gat in de sneeuw kunnen pissen........ en dan nog kunnen zeggen dat ze balen van de uitslag.tsja hoe zal het kunnen dat leden massaal ontevreden zijn en massaal hebben opgezegd. in plaats van partijen als nmv serieus te nemen en harder op te treden tegen de partijen waar ze mee aan tafel zitten af te slikken en kopjes te geven........
+4
mlkvhoudr
@de jonge jij lijkt mij zo'n hardliner die denkt als ik nee zeg dan gebeurd het niet, maar de wereld om ons heen draait ook wel door zonder ons
christo
@mlkvhoudr Dus....lto heeft alleen maar te tekenen bij het kruisje? Calon heeft al aangegeven dat een verdere aanscherping van het mestbeleid voor de volgende vier jaar politiek niet te voorkomen is. Lekker....
+2
mlkvhoudr
@christo mestgift is overschat, gras brengt veel meer os in grond dan mest
+1
Albert Altena
@christo
Mestbeleid aan scherpen?
We halen met gemak voor drie GVE's aan voeding van een ha, maar mogen maar van twee GVE's aan mest bemesten.
m uut m
@Albert Altena
Dat haal jij bij lange na niet
achterhoeker2
@Albert Altena Ook als het krachtvoer meerekent?
Albert Altena
@achterhoeker2
Er gaat meer met melk en vlees van het bedrijf dan dat er aan krachtvoer binnenkomt
m uut m
@Albert Altena
Dat was niet de vraag.
Achso
@m uut m 14/15 t ds per ha. Is royaal maar nlet onmogelijk.
m uut m
@Achso
Dat is niet voldoende
m uut m
@Achso
Totale ds opname van een gemiddelde koe is 20 kg.
20 keer 365 is 7300 kg ds per GVE
Hij verbouwd voer voor 2 koeien dus.
Achso
@m uut m geen 20 kg ds ruwvoer. Alleen bij jou wel
m uut m
@Achso
Hij zegt dat hij voer verbouwt voor 3 koeien per ha en maar voor 2 mag bemesten.
Een gemiddelde melkkoe vreet 20 kg ds per dag.
Ik heb het niet over ruwvoer maar over de totale voer opname.
Achso
@m uut m dan klopt de 1,7 gve ook niet. Maar je kunt goed naar jezelf toerekenen
m uut m
@Achso
Ik reageerde op Albert zijn uitspraak.
Albert Altena
@m uut m
20 kg ds kan erin met krachtvoer.
Maar ik reken alleen met ruwvoer en krachtvoer nutriënten worden in melk en vlees afgevoerd.
+1
m uut m
@Albert Altena
Jij stelde dat je voor 3 koeien voer van een ha haalde. Ik gaf aan dat dat niet klopt.
En nu begin je er om heen te draaien.
christo
@m uut m Zoals hij bedoeld werkt bijna de hele sector. De sector verbouwt ruwvoer. Daar zou je plaatsingsruimte aan kunnen koppelen.
m uut m
@christo
Die heeft hij
Albert Altena
@m uut m
Uut Ik gaf al aan in een eerdere reactie op achterhoeker dat ik krachtvoer weg streepte voor melk en vlees.
de jonge
@mlkvhoudr juist en kijk dan ook even naar amerika china en de Saudi-Aarabische woestijn en beweer dan nog eens dat wij overal voorloper van moeten zijn met betrekking tot mest en het klimaatprobleem..........
+2
mlkvhoudr
@de jonge als ik daar allemaal moet gaan kijken duurt t wel even voor je antwoord hebt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
de bekende uitspraak geen gat in de sneeuw kunnen pissen

Ieder valt daar over, maar eigenlijk vind ik het een mooie uitspraak met bravoure. Na Albert Jan Maat is het wel prettig dat iemand er vol in kletst. Zou een Noord-Hollander kunnen zijn: ongezouten discussie en na afloop elkaar een hand geven.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zou een Noord-Hollander kunnen zijn:

Die bereiken ook nooit iets?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
Die bereiken ook nooit iets

Misschien ff wat gemist: de komende drie jaar binnen het RFC reguleringsplan jaarlijks 100% groei van de bedrijfsproductie mogelijk. Kleinigheidje, maar toch...
+2
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam O ja, de geografische rfc loterij, een soort van nieuwe postcodeloterij... De goede doelen zijn ook al binnen boord. Goed voor de toekomst van de rfc... Als de toekomst van je bedrijf afhangt van dit soort 'gelukjes' wens ik je veel succes... En voor de toekomst van rfc is dit ook het begin van het einde!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
wens ik je veel succes

Dank je.
robbies
@slagroomvla dat RFC een groeiplan nodig heeft vind ik 20x zo bezwaarlijk dan dat er een kluchtje boeren erop uitgezonderd wordt.
christo
@Jack Rijlaarsdam DAt is niet iets om echt trots op te zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
trots

@slagroomvla gaf een sneer over "nooit iets bereiken". Dan krijgt hij respons. Ik heb het niet over trots gehad.
christo
@Jack Rijlaarsdam Ik hoor graag dat je het verschil duidelijk hebt.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
gaf een sneer over "nooit iets bereiken".

Nee joh.., ongezouten discussie en nu geef ik je virtueel de hand...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
nu geef ik je virtueel de hand

Dat had ik al door toen je me uit de grond van je hart succes wenste, vandaar hierboven al m'n bedankje.
+1
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Vrij typisch fenomeen eigenlijk, ongelijkheid binnen een coöperatie een soort van bejubelen?! Mag ik dat zeggen? Oh ja, profiteren we indirect allemaal van middels de prestatietoeslag..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Mag ik dat zeggen?

Je mag hier gelukkig bijna alles zeggen. Ik ben nog geen mensen tegen gekomen die de uitzondering bejubelen. Het is gewoon ontzettend jammer dat knelgevallen in andere provincies niet uit de onzekerheid zijn geholpen.
+1
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Dat noemen ze in de rest van de wereld, bot en badinerend.
Zal wel weer een stukje cultuur zijn.
sorry
@achterhoeker2 waarom denk je dat het rfc schip zinkende is....
Achso
@Jack Rijlaarsdam alleen wel bar vervelend dat deze ‚bravoure‘ dan intern gericht is. Het zou sieren als hij dat eens extern gericht deed. Daar is hij voor ingehuurd
+1
sorry
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ieder valt daar over, maar eigenlijk vind ik het een mooie uitspraak met bravoure. Na Albert Jan Maat is het wel prettig dat iemand er vol in kletst

populistische prietpraat...maar ook de minister schofferen op een bijeenkomst... het is gewoon een dombo
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
ook de minister schofferen... het is gewoon een dombo

Dan zitten er nogal wat dombo's hier op het prikkebord.
+1
christo
@Jack Rijlaarsdam Die krijgen geen twee ton voor 2 en een halve dag vechtmachientje spelen.
+1
christo
@christo Dat is misschien wel het probleem. Niet goed de aandacht verdelen over al zijn werkzaamheden waardoor de lto er maar een beetje bijbungelt.
sorry
@Jack Rijlaarsdam ambtenaren uitmaken voor luie flikkers....albert janmaat was dat betreft handiger...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
ambtenaren uitmaken voor luie flikkers

Ja, het is tegenwoordig een taboe om wat over iemands geaardheid te zeggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vuur , onzin , lto , lucht , tuinders , boer , drenthe en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
85
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0