‘Het moet wat kosten’

Column - Geesje Rotgers

De groene partijen eisen van boeren voortdurend de meest kostprijsverhogende maatregelen om te voorkomen dat mestgassen weglekken naar het milieu: peperdure luchtwassers, prijzige emissiearme vloeren, kostbare kappen op mestsilo’s. Betekent duur effectief en veilig? Beslist niet! In de V-focus van april 2019 twee onderzoekers die hun sporen verdienden in de wereld van de chemie.

De verbazing is groot als zij ontdekken dat boeren wettelijk worden verplicht om eerst schadelijke mestgassen te laten ontstaan, en daarna worden verplicht om die met dure maatregelen te lijf te gaan. Denk aan ammoniak en geur. Zoiets is ondenkbaar in de chemische industrie, helemaal omdat er methoden zijn die verhinderen dat mestgassen ontstaan, een aanpak bij de bron.

De groene partijen eisen echter dure investeringen van de boer. Investeringen die schadelijke neveneffecten blijken te hebben: de vorming van het uiterst brandbare methaan en het levensgevaarlijke H2S-gas.

Meer: v-focus.nl/2019/03/…

Bron

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Komen ze ook met een oplossing?
+1
Coen
@m uut m , de klimaatdrammers van GL en PvdD willen alle veehouders uit NL en alle graslanden richting Natuur.
+1
Kringloper
@Coen kom op Coen daar zijn de boeren toch zelf bij, niet zo somber🤠
Frans1
@Kringloper precies. Zij zijn (nog) geen baas
+1
JanCees
@m uut m Aeromix in de put en bovengronds uitrijden?
+1
spotmelker
@JanCees is er geen onderzoek beschikbaar over de gevolgen van mixen? Je maximaliseert dan immers de reactie tussen ureum en urease. Ik begin gewoon uit te rijden (volle put mixen wil toch niet) en mix pas in juli als 60% er uit is. Deze dikkere mest gaat op tulpenland en afvoer. Valt gewoon op dat het veel minder stinkt.
JanCees
@spotmelker Dat is er inderdaad Herman en best wel positief op aantal belangrijke aspecten.
bosecosystems.nl/files/83479d55j.pdf/
By the way ik heb er geen aandelen in maar kwam het tegen in een onderzoeksvoorstel bij Mesdag. Het onderzoek ging helaas niet door omdat co financier Zuivel.NL niet over de brug kwam. Mogelijk omdat de aanvraag vanuit NMV hoek kwam.
paul1
@spotmelker hoe krijg je die 40 procent uit de put/silo . Water toevoegen ?
spotmelker
@paul1 Heb/ maak ik weinig extra werk van. Het aandeel faeces in drijfmest is niet zo groot t.o.v. urine en spoelwater. Heb wel een mixgat voor elke 2 keldergangen. Als ik het nog op gras zou uitrijden zou ik idd (flink) water toevoegen
Jan-T
Ze kunnen alles wel willen maar als dat gebeurd, en er komt een keer een droge zomer.
Dan moet je eens kijken hoe goed en snel iets branden wil.
Dan weet ik zeker dat de GroenLinks clubs en anderen het hardste rent en ons met de ellende laat zitten.
Ze hebben niet voor niets in het westen de meeste stemmen zitten met de grootste bekken. Die hebben verder thuis niets te vertellen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniak , boer en mestgassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN